Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

EXIT објавио документарац: Pachamama - бајка о свесној музици

03.07.2023. 09:51
Пише:
Промо
EXIT photo team
EXIT пхото теам / Извор: Фото: EXIT пхото теам

Pachamama заузима значајно место у срцима и умовима милиона.

Ово древно божанство, Мајка Земља, представља хармоничан однос између људи и природе. Pachamama је моћ која изазива негујући дух ка нашој планети, подсећајући све на одговорност да заштите и сачувају животну средину коју зовемо дом. Pachamama бина powered by Роса већ 6 година је тачка окупљања и уточиште за људе из целог света који музику доживљавају као много више од забаве, који посредством тонова долазе у додир са собом и желе да одају почаст Мајци Земљи. Овај документарни филм доноси дух бајковите Pachamame, која усред најшареније таписерије EXIT фестивала прича приче о свесности, заједништву, слободи и љубави. 

Прославе посвећене Pachamami окупљају људе из различитих средина како би одали почаст и ценили обилне дарове природе. Кроз различите ритуале појединци изражавају своју захвалност за богате ресурсе Земље, истовремено се обавезујући да ће заштитити њену деликатну равнотежу. Pachamamina универзална порука о међусобној повезаности одјекује људима широм света, инспиришући колективну посвећеност заштити наше животне средине и стварању одрживе будућности за генерације које долазе. Признавањем Pachamaminog присуства подсећамо се на међусобну повезаност свих живих бића и важност живљења у складу са природним светом.  

Управо је Exitova Pachamama бина епицентар музике нове свесности, тачка окупљања оних који разумеју своју улогу у свету и не плаше се да истраже своје најдубље ја. Током 6 година ова бина окупила је музичаре, плесаче, фацилитаторе и посетиоце из целог света који су са најлепше тачке на Тврђави уживали у слободи и једноставности живљења. У документарном филму „Pachamama - the тале оф цонсциоус мусиц”, говорили су представница Моханђи фондације Деви Мохан, мулти инструменталиста и представник world мусиц жанра Прафул, представница медицинске музике Лаор, оперски певач Зоран Тодоровић, и многи други. Сви они су испричали због чега је баш ово место важно за њих, шта је то што им музика доноси, и због чега је све она толико моћна. 

Музика за мене није само забава, музика је нешто што ме повезује са мојим вишим ја или са мојим унутрашњим језгром, са тим тихим местом које је нетакнуто дешавањима у свету“, објаснио је Прафул. Музика поседује дубоку способност да успостави дубоку везу између појединаца и њиховог унутрашњег ја. Док се мелодије и ритмови преплићу, они буде емоције и побуђују сећања, нудећи пут ка самооткривању.

Кроз универзални језик музике, може се кренути на путовање самоистраживања, где слојеви свакодневног живота нестају. „Када слушамо одређену врсту музике, или певамо заједно, сетимо се нечега што смо заборавили или што већ знамо од пре много векова или милиона година. Музика буди сећање на нешто што је дубоко у нашој људскости”, рекла је невероватна Лаор која је својом песмом „Hymn То The Соул” дотакла срца стотина хиљада људи широм света. 

Наш најпознатији баритон Зоран Тодоровић каже да је музика та која ствара ритуал: „За мене је цонсциоус музика јако битна због тога што она доводи ритуал, а да би се свесност пробудила мора да постоји ритуал”. Управо су фестивали сусрет музике и плеса, они су јединствена тачка у ком су ритам и покрет нераздвојиви ентитети. Плес је сопствени језик, који превазилази речи и изражава најдубље емоције кроз физички покрет. „Мислим да су фестивали Мека и Медина, где се буди свесност прво кроз ритуал игре. Значи игра нас повезује, кад год почињемо да померамо тело  улазимо у наш однос са самим собом кроз игру”, додао је Зоран. 

Свесно плесање нам је доказ да нам не треба никаква супстанца ис спољашњег света  да би нас довела у то стање, јер сама свест по себи је та пунина која се шири изнутра као фонтана”, објаснила је Деви Мохан која годинама уназад успешно води радионице свесног плесања. „Та врста вибрације одговара људима који желе да раде на себи, који не желе да буду овисни од било каквих супстанци да би достигли то стање, јер то стање је онда твоје, није овисно о супстанцама”, нагласила је она. 

EXIT photo team
EXIT пхото теам / Извор: Фото: EXIT пхото теам

Било да се ради о балади која узбуркава душу, оптимистичном ритму који распламсава наш дух, или узнемирујућој мелодији која изазива интроспекцију, музика има невероватну способност да дотакне дубине наших емоција и донесе дубок осећај разумевања и повезаности. Плес доноси неодољиви осећај слободе, где друштвена очекивања и ограничења нестају. Сваки корак и сваки покрет омогућавају да комуницирамо са својом душом на начин који речи не могу да обухвате.

Pachamama бина је ултимативни дом слободе и мира, фестивал унутар фестивала који доноси сасвим нови укус музике која не зна за жанровске одреднице или границе. Она је разиграна, независна и неукротива и као таква пружа прилику сваком појединцу да се осети исто. Ова бина је ритмички рај који посетиоцима из године у годину доноси најзвучнија имена world мусиц жанра и низ невероватних перформанса, који ће на EXIT донети есенцију првог фестивала свесности на нашим просторима Ада Дивине Awakening.

На Pachamama бини наступиће Vylana Марцус, Лаура Есцуде, DJ Тебра, Ит’с а Глобал Thing, Блацк City Boys, Дееп Steady, The Дурианс, Натасха Деви, Сарасвасти Друна Бенд, Хеартс Либератед, DJ Ђорђе Бастовановић, Дуб Дуба, Нектарије, Кло Кло, Јулија Castellucci, Схи Цу, Ло Фи Фалафел, DJ Каље Вест, The Дурианс, DJ Killo Killo и Соундс оф Зез.

У EXIT Универзум од 6. до 9. јула слећу предводници најтраженије турнеје на свету The Prodigy, реп богови Wu-Tang Цлан, Grammy рекордер Skrillex, као и број један светске електронске сцене Ериц Prydz, затим Нина Кравиз, Амелие Ленс, Индира Paganotto, Alesso, Виагра Boys, Димитри Вегас & Like Мике, Цлаптоне, Кеинемусик, Хот Синце 82, ЦамелПхат, Бен Böhmer ливе, Агентс Оф Тиме ливе, Минд Агаинст, Chase & Статус, Софи Tukker, ЛФ System, Махмут Орхан, Бурак Yeter, Игните, Wolfbrigade, Midnight, Cockney Рејецтс, Exciter, Massacre, The Тоастерс, Dry Цлеанинг, Rudeboy и многи други.

Фестивалске улазнице доступне су по цени од 14.000 динара, док се једнодневне улазнице за четвртак могу купити по цени од 3390 динара, за петак по цени од 3690 динара, за суботу цена улазнице износи од 3.990 динара, а за недељу 2.990 динара. Улазнице су доступне на  фестивалском сајту, као и на Гигс Tix продајним местима и online.