Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Одржана премијера два документарна филма Миле Турајлић на 28. Фестивалу ауторског филма

28.11.2022. 10:03
Пише:
Промо
faf
фаф / Извор: Фото: Владимир Опсеница

Мила Турајлић: Добили смо приступ огромном архиву који до тада нико из јавности није видео

Два документарна остварења „Нон-Алигнед & Ciné-Guerrillas” ауторке Миле Турајлић премијерно су приказана у недељу, 27. новембра на Фестивалу ауторског филма.

Уочи премијере Мила Турајлић и Владимир Томчић, директор Филмских новости представили су рад на овом документарном диптиху. Мила Турајлић је објаснила да је идеја за филм настала 2009. године у Алжиру. 

„За мене је било фасцинантно то што је Стеван Лабудовић тада био један од јединих живих сниматеља Филмских новости. Живео је у Београду, а са Титом је провео готово сва његова путовања у оквиру покрета. Како је Стеван био један изузетно цењен човек у Алжиру, али и код нас, схватила сам да је он особа о којој мора да се сними филм. У току снимања добили смо приступ огромном архиву који мислим да до тада нико из јавности није видео. Стеван је био наш активни сарадник на пројекту нешто више од 3 године, након чега је, нажалост, преминуо,” изјавила је Турајлић. 

faf
фаф / Извор: Фото: Тања Дробњак

„Сама идеја настала је и из неке љутње према томе што ови материјали нису довољно искоришћени. Имала сам огромну потребу да оживим ствари које то заслужују у доба када се све приватизује и нестаје. Исто тако ми се чинило да је Југославија земља о којој нема више ко да говори, те сам као члан тих генерација желела да активирам архив и испричам причу”, додала је ауторка филма. 

Владимир Томчић, директор Филмских новости је на питање шта њему лично значи рад на овом филму истакао: „Реакција запослених у Филмским новостима била је изузетно емотивна, будући да је Стеван неко ко је био њихов сарадник и колега током много година. Морам напоменути да су у Филмским новостима радили изузетни професионалци, а њихов рад и труд је доказ да је то једна изузетна установа, чак трећи архив у Европи после архива у Паризу и Прагу. Наш задатак јесте да наставимо да промовишемо све што смо створили, у чему нам је и помогла наша драга Мила, која је провела много година истражујући све материјале које поседујемо, те сматрам да сада не постоји неко ко познаје све те материјале боље од ње. Њена посвећеност овом пројекту је заиста изванредна, а огромна посвећеност даје и огромне резултате”.

faf
фаф / Извор: Фото: Тања Дробњак

Будимир Лончар, последњи министар иностраних послова у СФРЈ је на премијери рекао: „Ја сам веома узбуђен. Сваки пут када долазим у Београд ја се враћам у прошлост. Био сам део и сведок једног изузетног времена. Овде у Београду сам почео дипломатску мисију и постао шеф југословенске дипломатије. Данашњи филм је једна велика прича о једном великом времену. Треба да будемо поносни на нашу прошлост. Прошлост је увек поука послата садашњости и поглед на будућност”.

На конференцији за медије одржаној трећег дана Фестивала ауторског филма представљен је жири такмичарског програма, као и програм Француско-српски филмски сусрети. 

Катрин Фодри, аташе за културу Амбасаде Француске у Србији је представила 16 француских филмова на Фестивалу и програм седмих Француско-српских филмских сусрета: „Француска је увек добро заступљена на Фестивалу ауторског филма и јако ме радује што се та традиција наставила и ове године. Издвојила бих 16 француских филмова који ће се ове године наћи на ФАФ-у. Првенствено бих издвојила филм Планина који је награђен на Канском фестивалу. Осим њих, издвојила бих 2 филма Миле Турајлић који су један од најбољих приказа сарадње између Србије и Француске када је кинематографија у питању. Наиме, ово је Седми филмски сусрет између Србије и Француске који називамо и Рандеву. Осим што је ово сусрет професионалаца ове две државе, посебну пажњу посвећујемо и студентима такође. У току фестивала биће одржана и два мастеркласа од стране француских професионалаца који ће бити посвећени како професионалцима, тако и студентима”. 

Омар Ел Зохари члан жирија је о својој улози на ФАФ-у истакао: „До сада сам гледао 4 филма и изненађен сам чињеницом колико се они међусобно разликују. Реч је о оној врсти фестивала где се јасно види да је нагласак на самом филму. Нема лажних дешавања, што је инспиришуће. Током разговора са фестивалском екипом приметио сам колико су они страствени у вези са овогодишњом селекцијом”. 

 „Када сам расла у Југославији. Сви су једва чекали Фест, а сада сви чекају Фестивал ауторског филма. Тако су се ствари промениле. Фантастично је како је овај фестивал порастао и што је успео да изгради оволику публику. Сале су велике али има пуно публике. Публика је сваком од нас важна. Ми правимо филмове да би били гледани. Фестивали су добро оруђе да се развије култура гледања филмова и веома је важан компонент прављења филмова. Хвала фестивалу и само напред,” рекла је Теона Стругар Митевска.