Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Одушевљен пријемом домаћина! Индонежански ПРИНЦ Тернате Фирман Мудафир Шах у посети Београда

24.05.2023. 11:49
Пише:
Србија Данас
princ
принц / Извор: Фото: Адлигат

Породица принца Фирмана Мудафира Шаха одавно нема политичку моћ, али има ауторитет и призната почасна права.

Принц индонежанског султаната Тернате Фирман Мудафир Шах дошао је у Београд како би посетио музеје Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат, а затим је пред препуном свечаном салом Удружења 23. маја 2023. одржао предавање о свом султанату и одговарао на питања присутних, којима се у име града Београда обратио члан градског већа господин Вук Мирчетић.

„Овим се само потврђује да Адлигат доводи свет у Србију, да је Адлигат централно место српске културе, али и значајно међународно чвориште“, изјавио је Мирчетић.

„Вече острва Тернате“ у Адлигату су организовали Адлигат и Друштво српско-индонежанског пријатељства „Нусантара“, уз подршку амбасаде Индонезије из Београда. Принц је три дана путовао до Београда и прешао више од дванаест хиљада километара како би присуствовао отварању изложбе фотографија са овог острва о којем је одштампана и посебна публикација.

Султанат Тернате је мало вулканско острво лимунског облика на којем живи око триста хиљада људи. У средишту острва је вулкан Гамалама, а целокупно становништво живи на његовим обронцима и на уском појасу уз обалу. Удаљено 2.400 километара североисточно од Џакарте, малено је по површини, барем површини тла – 162.7 километара квадратних земље, и пет и по милиона квадратних километара мора.

ПОТВРЂЕН УЗРОК СМРТИ! Преминуо прослављени британски писац Мартин Ејмис!

ПОТВРЂЕН УЗРОК СМРТИ! Преминуо прослављени британски писац Мартин Ејмис!

ЛЕПЕ ВЕСТИ ЗА ЉУБИТЕЉЕ КЊИГЕ! Откривен необјављени роман Габријела Гарсије Маркеса

ЛЕПЕ ВЕСТИ ЗА ЉУБИТЕЉЕ КЊИГЕ! Откривен необјављени роман Габријела Гарсије Маркеса

Тако малено и у Србији сасвим непознато острво има далеко већи значај него што се може претпоставити. То је дуго био један од главних снабдевача света зачином каранфилић, који је некада био вредан колико и данашња нафта. То је султанат обогатило о омогућило му славу и моћ, али је призвало и незване посетиоце из далека, ратове и сукобе који су трајали стојећима.

Султанат Тернате је једно од најстаријих муслиманских краљевстава у Индонезији, основано 1257. године од стране краљевске династије чији је принц Фирман Мудафир Шах потомак, четрдесет и девета генерација у непрекинутом низу владара. Тернате је био значајна регионална сила, јака независна држава између 15. и 17. века, а сада је у великом економском успону пре свега због новоотворених рудника злата и никла.

На острву се налази пет тврђава, султанска палата стара два века, прастаре џамије, сведоци важних трговачких путева којима је пловио и славни Магелан, склопљени у невероватан мозаик који је исткала природа – вулкан који се уздиже над целим постојањем овог предела и прети да уништи све што су људске руке вековима стварале. Зато је главни задатак владарске породице да то спречи, а то чини тако што једном годишње пешке одлазе до вулканског гротла да његов дух уз молитве и посебан ритуал, умире.

Породица принца Фирмана Мудафира Шаха одавно нема политичку моћ, али има ауторитет и призната почасна права. „Држава нам се често обраћа да помогнемо у решавању локалних проблема, нарочито када државне институције то не могу“, изјавио је принц у свом излагању у Адлигату. Као једна од најстаријих владарских породица у читавом региону, са крвним сродством које сеже у већину других владарских породица региона, изданци лозе са Тернатеа уживају велико поверење и оштовање, како у свом народу, тако и у целој Индонезији, али и шире.

„Како сам дошао у Београд дочекало ме је топло време, али и топле душе људи. Све то ме подсећа на моју земљу и овде се осећам као код куће“, изјавио је принц Фирман Мудафир Шах. Присутнима је говорио о Магелановој експедицији на Тернате, о Дарвиновим проучавањима с обзиром на то да је теорија о постанку врста добрим делом била заснована на подацима прикупљеним на Тернатеу, о султанској круни из које стално израста коса и која сама бира наследника престола, о експедицијама на вулкан, сталном ширењу острва и повременом 'штуцању' вулкана који насеља затрпава пепелом сваких неколико година.

„Принца сам упознао када сам посетио Тернате 2018. године. Имао сам част да будем гост у султанској палати старој 200 година, а затим и у принчевом дому и летњиковцу на обронцима вулкана. Договорили смо да успоставимо до тад непостојећи мост културе између Србије и егзотичног Тернатеа, везе које управо са овом изложбом и представљањем Тернатеа у Адлигату, а тиме и у Србији и региону, кренути да се развијају“, изјавио је Виктор Лазић, председник Адлигата.