Skip to main content
princ

Oduševljen prijemom domaćina! Indonežanski PRINC Ternate Firman Mudafir Šah u poseti Beograda

Foto: Adligat
Porodica princa Firmana Mudafira Šaha odavno nema političku moć, ali ima autoritet i priznata počasna prava.

Princ indonežanskog sultanata Ternate Firman Mudafir Šah došao je u Beograd kako bi posetio muzeje Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat, a zatim je pred prepunom svečanom salom Udruženja 23. maja 2023. održao predavanje o svom sultanatu i odgovarao na pitanja prisutnih, kojima se u ime grada Beograda obratio član gradskog veća gospodin Vuk Mirčetić.

„Ovim se samo potvrđuje da Adligat dovodi svet u Srbiju, da je Adligat centralno mesto srpske kulture, ali i značajno međunarodno čvorište“, izjavio je Mirčetić.

„Veče ostrva Ternate“ u Adligatu su organizovali Adligat i Društvo srpsko-indonežanskog prijateljstva „Nusantara“, uz podršku ambasade Indonezije iz Beograda. Princ je tri dana putovao do Beograda i prešao više od dvanaest hiljada kilometara kako bi prisustvovao otvaranju izložbe fotografija sa ovog ostrva o kojem je odštampana i posebna publikacija.

Sultanat Ternate je malo vulkansko ostrvo limunskog oblika na kojem živi oko trista hiljada ljudi. U središtu ostrva je vulkan Gamalama, a celokupno stanovništvo živi na njegovim obroncima i na uskom pojasu uz obalu. Udaljeno 2.400 kilometara severoistočno od Džakarte, maleno je po površini, barem površini tla – 162.7 kilometara kvadratnih zemlje, i pet i po miliona kvadratnih kilometara mora.

POTVRĐEN UZROK SMRTI! Preminuo proslavljeni britanski pisac Martin Ejmis!

POTVRĐEN UZROK SMRTI! Preminuo proslavljeni britanski pisac Martin Ejmis!

LEPE VESTI ZA LJUBITELJE KNJIGE! Otkriven neobjavljeni roman Gabrijela Garsije Markesa

LEPE VESTI ZA LJUBITELJE KNJIGE! Otkriven neobjavljeni roman Gabrijela Garsije Markesa

Tako maleno i u Srbiji sasvim nepoznato ostrvo ima daleko veći značaj nego što se može pretpostaviti. To je dugo bio jedan od glavnih snabdevača sveta začinom karanfilić, koji je nekada bio vredan koliko i današnja nafta. To je sultanat obogatilo o omogućilo mu slavu i moć, ali je prizvalo i nezvane posetioce iz daleka, ratove i sukobe koji su trajali stojećima.

Sultanat Ternate je jedno od najstarijih muslimanskih kraljevstava u Indoneziji, osnovano 1257. godine od strane kraljevske dinastije čiji je princ Firman Mudafir Šah potomak, četrdeset i deveta generacija u neprekinutom nizu vladara. Ternate je bio značajna regionalna sila, jaka nezavisna država između 15. i 17. veka, a sada je u velikom ekonomskom usponu pre svega zbog novootvorenih rudnika zlata i nikla.

Na ostrvu se nalazi pet tvrđava, sultanska palata stara dva veka, prastare džamije, svedoci važnih trgovačkih puteva kojima je plovio i slavni Magelan, sklopljeni u neverovatan mozaik koji je istkala priroda – vulkan koji se uzdiže nad celim postojanjem ovog predela i preti da uništi sve što su ljudske ruke vekovima stvarale. Zato je glavni zadatak vladarske porodice da to spreči, a to čini tako što jednom godišnje peške odlaze do vulkanskog grotla da njegov duh uz molitve i poseban ritual, umire.

Porodica princa Firmana Mudafira Šaha odavno nema političku moć, ali ima autoritet i priznata počasna prava. „Država nam se često obraća da pomognemo u rešavanju lokalnih problema, naročito kada državne institucije to ne mogu“, izjavio je princ u svom izlaganju u Adligatu. Kao jedna od najstarijih vladarskih porodica u čitavom regionu, sa krvnim srodstvom koje seže u većinu drugih vladarskih porodica regiona, izdanci loze sa Ternatea uživaju veliko poverenje i oštovanje, kako u svom narodu, tako i u celoj Indoneziji, ali i šire.

„Kako sam došao u Beograd dočekalo me je toplo vreme, ali i tople duše ljudi. Sve to me podseća na moju zemlju i ovde se osećam kao kod kuće“, izjavio je princ Firman Mudafir Šah. Prisutnima je govorio o Magelanovoj ekspediciji na Ternate, o Darvinovim proučavanjima s obzirom na to da je teorija o postanku vrsta dobrim delom bila zasnovana na podacima prikupljenim na Ternateu, o sultanskoj kruni iz koje stalno izrasta kosa i koja sama bira naslednika prestola, o ekspedicijama na vulkan, stalnom širenju ostrva i povremenom 'štucanju' vulkana koji naselja zatrpava pepelom svakih nekoliko godina.

„Princa sam upoznao kada sam posetio Ternate 2018. godine. Imao sam čast da budem gost u sultanskoj palati staroj 200 godina, a zatim i u prinčevom domu i letnjikovcu na obroncima vulkana. Dogovorili smo da uspostavimo do tad nepostojeći most kulture između Srbije i egzotičnog Ternatea, veze koje upravo sa ovom izložbom i predstavljanjem Ternatea u Adligatu, a time i u Srbiji i regionu, krenuti da se razvijaju“, izjavio je Viktor Lazić, predsednik Adligata.

 

 

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
25 Beograd