Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Отворен 14. Белдоцс фестивал

10.09.2021. 09:26
Пише:
Промо
Beldocs
Белдоцс / Извор: Фото: Промо

У четвртак, 9. септембра у 20 сати, свечаном церемонијом у Амфитеатру испред Музеја Југославије отворен је 14. Међународни фестивал документарног филма Белдоцс.

Присутнима су се обратили Мара Прохаска Марковић, директорка фестивала, Гордан Матић, директор Филмског центра Србије, Марко Грба Singh, уметнички директор фестивала, и Фејт и Бранко Ристић, протагонисти истоименог филма. 

Мара Прохаска Марковић, директорка фестивала, поводом отварања је изјавила: „Радујемо се да Белдоцс и ове године, 14. пут по реду, наставља да делује као вибрантно чвориште мреже бројних релација увезаних из потребе да се стварност критички сагледа, декодира и креативно преобликује. „Reality check”, креативни концепт и визуелни идентитет 14. Белдоцса, акцентује више од тога. „Reality check” позива на ургентност у препознавању истине о одређеној реалној животној ситуацији, отрежњење и стварно суочавање”. 

О концепту овогодишњег издања фестивала, Мара Прохаска Марковић је додала: „Елементи топлог, али снажног суочавања обликују наратив овогодишњег Белдоцса. Нове боје фестивала изазивају нежна и позитивна осећања, док паралелно оне функционишу на нивоу симбола аларма неопходности бављења горућим темама човечанства које провејавају у многим филмовима из програма фестивала. Ми смо детектовали четири доминантне теме које смо ставили под Reality check лупу: екологија-планета, здравље-живот, љубав-људи, технологија-еволуција.

Mara Prohaska
Мара Прохаска / Извор: Фото: Промо

Протагонисти/протагонисткиње филмова које ћемо приказати у ових 8 дана, као и њихове ауторке/аутори, носиоци су прича о борби, правди, сновима, потрази, животу, припадности, самоспознаји, победи, љубави”.

Гордан Матић, директор Филмског центра Србије који је подржао фестивал, на церемонији отварања је рекао: „Велика је част и задовољство бити на челу Филмског центра, нарочито у овој години која је сигурно једна од најуспешнијих што се тиче кинематографије. Честитам организаторима, селекторима и свим волонтерима на овом дивном фестивалу, који је јако битан за инфраструктуру једне кинематографије”.

Gordan Matić
Гордан Матић / Извор: Фото: Промо

Марко Грба Singh, уметнички директор фестивала, поводом отварања је изјавио: „Веома сам срећан што смо и ове године успели да одржимо фестивал без већих компромиса, упркос пандемији. Пред нама је седам фестивалских дана, 107 филмова у 16 програмских целина. Надам се да ћете уживати у ономе што смо вам припремили. Белдоцс је увек био и биће место на коме слободно можете гледати филмове и размењивати ставове. Нека вам и ово 14. издање остане у лепом сећању”.

Marko Grba
Марко Грба / Извор: Фото: Промо

Након свечаног отварања у истом простору приказан је филм „Фејт и Бранко“ редитељке Кетрин Харт, који се налази у селекцији Специјалне пројекције на овогодишњем Белдоцсу.Сниман током седам година, овај интимни документарац прати однос двоје музичара, Фејт Елиот и Бранка Ристића. Фејт је пре десет година допутовала у Србију како би научила да свира хармонику на ромски начин. Тада је упознала ромског виолинисту Бранка и, упркос језичкој баријери, њих двоје се, спојени заједничном страшћу према музици, заљубљују једно у друго. Њихова љубав бива стављена на тест када спознају властите разлике, и када схвате да је музика можда једино што им је заједничко.

О томе колико је филм утицао на њу и Бранка као особе, Фејт Елиот је рекла: „Доста смо се променили, били смо млади кад смо се упознали. За мене је било много лакше јер сам навикла да путујем. Волим да видим нови град, нови живот, нове културе, то је нешто лако за мене. За Бранка је другачије. Као Енглескиња кад дођем овде они ме виде као краљицу, а у Енглеској сам се 10 година борила и тек пре недељу дана је Бранко добио визу. Он је, као Ром у Енглеској, као нека егзотика”.

Fejt i Branko Ristić
Фејт и Бранко Ристић / Извор: Фото: Промо

Бранко Ристић је о искуству снимања филма рекао: „Ми смо се упознали са Кетрин 2009. године. Наравно ту је била Фејт, ми смо се претходно упознали код мог рођака у Ваљеву, кад је она дошла да учи ромску музику. Кетрин је неким случајем почела то да снима, и упорно је снимала током свих тих година. У Србији, у Енглеској, где год смо се налазили. У неком моменту сам се осећао као глумац. Али имао сам неку визију у глави, као сигнал од бога, да све то има своје и није случајно. Фејт и ја смо имали тешке тренутке, али она није одустала”.

Другог фестивалског дана, 10. септембра на програму у оквиру српске такмичарске селекције од 20 сати у Амфитеатру испред Музеја Југославије је филм „Сент Клер Цемин, Психа“ редитељке Светлане Цемин, а у 21:30 у истом простору ће бити приказан филм „Птица (или – Кловн Марти)” редитеља Оливера Ћирића. Након оба филма биће организован Q&A session (разговор) са ауторима. 

У оквиру међународног такмичарског програма, у 19 часова у Културном центру Београда биће приказан филм „У потрази за коњима” редитеља Стефана Павловића (уз разговор са аутором), о пријатељству између режисера и пецароша, који је оглувео током рата у Босни, а затим се повукао на језеро да живи у самоћи. У истој селекцији од 21:30 на програму је филм „Средња земља” редитељке Јулиет Гуигнард о жени која је одабрала да живи на селу, а потом долази у све већи сукоб са пољопривредним стандардима који управљају њеном производњом. 

Гост фестивала биће и музичар Хогни Egillson, протагониста филма „Пут хероја до трећег пола” који ће бити приказан у Културном центру Београда у 17 часова, у селекцији елеМентал.