Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Иконописац Вук Вуковић за Србију Данас о иконама, инспирацији, животу, религији (ФОТО)

26.05.2018. 13:14
Пише:
Србија Данас/Владан Милосављевић
Vuk Vuković
Вук Вуковић / Извор: Фото: Владан Милосављевић

Разговор са Вуком Вуковићем

У галерији "Икар" Дома ваздухопловства у Земуну, отворена је изложба чувеног иконописца и сликара Вука Вуковића "Иконе у горским очима, два портрета и чаробни коњи", која је привукла велику пажњу јавности. Посетиоци су на изложби могли да виде иконе које одишу јединственошћу и посебном аутентичношћу. Вукове иконе су права ризница боја, духовне лепоте, нијанси и мотива преплетених тако да у посматрачу буде известан преображај ка духовности, осећај припадности том духовном амбијенту у коме се налази. Портал Србија Данас је тим поводом разговарао са српским уметником о иконама, животу, религији, човеку као појединцу, искушењима кроз која пролазимо током живота. Разговор вам преносимо у целости.

Иконе које радите су посебне и јединствене, стил је аутентичан и изазива експресију код посматрача?

- Сваки човек има посебну духовну и душевну структуру и сваки човек је јединствен, непоновљива личност. Према томе оно што он слика је нека врста пројекције духовног и душевног виђења одређеног предмета који се посматра или одређени доживљај који он пројектује на слику. Свака особа има неку своју лепоту коју поројектује у одређеном сегменту времена и простора, а то је слика као нека врста личне пројекције и експресије одређеног унутрашњег мотива. Виђења света, неба и земље - каже Вук за портал SrbijaDanas.com

СРБИЈА ОБОЖАВА глумца ЖАРКА ЛАУШЕВИЋА, а за његову супругу се не зна да је ПОДЈЕДНАКО УСПЕШНА!

Vuk Vuković - ikone
Вук Вуковић - иконе / Извор: Фото: Србија Данас/Владан Милосављевић

- Вечита човечија распетост између биолошког и духовног, јер сви смо ми и биолошка и духовна бића. Духовност није само религијско виђење одређене природе, него је духовност и култура и уметност, филозофија и религија. Сваки човек је између осталог и религиозно биће, хомо религиозус. Чак и кад није, он кад легне да спава у њему се одвија велика тајна, у њему се буде они митови који су заспали током дана и ти митови трају милијардама година и то је слика, то је икона.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Ваши мотиви су увек природа, пејзажи, планине на које идете. Управо ти пејзажи Вам дају инспирацију да стварате, како?

- Да, свакако је природа једно велико надахнуће мог опстанка. Надахнуће да опстанем у овом животу, али је моје вечито надахнуће и човек као велика тајна и мистерија. Појединачно сваки човек у себи има ту велику духовну лепоту, био тај човек разбојник, потпуно одбачен од свих, био тај човек стигматизован, у том човеку, сваком поједуинцу постоји лепота и та лепота може да се види само ако човек у њега гледа као у неку врсту божанског или полубожанског бића. У сваком појединцу постоји та божанска лепота, а да ли ће неко други ту лепоту у њему да препозна, да види, то је ствар оног који тог човека посматра. У свакој особи постоји божанска лепота и надахнуће али је питање да ли ће то бити препознато и у највећем злочинцу - каже наш иконописац за www.sd.rs

ТУГА НИКАД НЕ ПРЕСТАЈЕ: Ева Рас - живим овде окружена МРТВИМА (ФОТО)

Vuk Vuković - ikone
Вук Вуковић - иконе / Извор: Фото. Србија Данас/Владан Милосављевић

Да ли мислите да савремени систем вредности који се данас цени ствара лоше људе и сузбија добро у њима?

- Увек је било лоших времена, не може време ма колико било лоше да уништи божанску лепоту у сваком појединцу, само је питање да ли је та лепота заплетена, запостављена или ће она у неком моменту кроз лично преображење, кроз личну патњу, муку, трпљење, страдање да се врати на пут светла и пут спаса. Сваки појединац доживљава личну трагедију и лично преображење. Он кроз ту личну трагедију мора бити као преображена личност свакако боља. Човек ће се у свом животу барем једном преобразити и постаће божанска личност - изричит је Вук.

СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК представио монографију о БЕОГРАДСКОМ ФЕСТИВАЛУ ИГРЕ 

Vuk Vuković - Ikone
Вук Вуковић - Иконе / Извор: Фото: Србија Данас/Владан Милосављевић

Имамо пример новозаветног Савла (апостола Павла) који док путује према Дамаску доживљава преображај, како то коментаришете?

- Да, е то се односи на сваког појединца. Сви ми мислимо да се те сцене из хришћанства, из Светог писма дешавају негде тамо, некоме далеко. Али, све те сцене се дешавају у сваком моменту нама. Свака иконописачка сцена и духовна сцена је везана за духовно у свима нама и сваком појединцу. Рецимо, да узмемо Распеће, то је мучко тешко распеће Исуса Христа, али сви ми проживљавамо тај пут од рођења, периода адолесценције, младости, средњег доба па све до периода старости и страдања - изјавио је Вуковић за наш портал Србија Danas.com и додаје:

МАЈКЛ ДАГЛАС ДОЛАЗИ У БЕОГРАД: Открива СПОМЕНИК свом великом УЧИТЕЉУ!

- Сви смо ми разапети између земаљске лепоте и духовне лепоте и све оно што проживљавамо, проживљава сваки појединац и то је проживљавао Исус Христ и сви светитељи. То се не дешава негде тамо далеко. Сви ми доживљавамо то. Сви ћемо ми доживети кад тад већу или мању трагедију која ће нас или инспирисати да наставимо да живимо даље до велике победе или ће нас стрмоглавце бацити низ литицу. Све што се дешава на иконама то се дешава и у личности сваког појединца.

Vuk Vuković - Ikone
Вук Вуковић - Иконе / Извор: Фото: Србија Данас/Владан Милосављевић

Да ли је живот Исуса Христа библијска прича која се свима нама дешава?

- Тако је, то се свима нама дешава, а не некоме тамо. И атеизам је моћна религија, а лично бих хтео да кажем да не може неко бити добар иконописац ако не разуме све светске религије, ако не разуме да су све оне једно, а да ли је неко Јеховин сведок, да ли је неко комуниста, да ли је неко адвентиста, то уопште више није важно, то је све религија, али добар иконописац мора да разуме бол, патњу и размишљање сваког човека. Зашто је тај човек такав, шта је њага довело до тога? Сваког човека треба разумети и проћи његов пут - рекао је наш уметник и додаје:

Холивуд се враћа франшизи "ЉУДИ У ЦРНОМ", али у НОВОМ саставу

- Ако ви не разумете рецимо ислам, ја сам провео доста времена у Сирији и тамо сам схватио да се они међусобно поштују. Кад су празници ислама, хришћани славе и обратно. Поштују се. Разумеју. И кад сам био на гробу Јована Крститеља мене су жене из Ирана, њих стотинак пустило да ја први дођем до гроба пророка Хусеина и ја сам прошао и поклонио се пророку Хусеину као великом пророку, светитељу и по мом мишљењу великој појави. То је било у Дамаску у Умајад џамији, био сам и у црквици где је крштен апостол Павле, тако да је све то један пут ка коначном циљу, а зна се шта је коначан циљ једног човека.

Vuk Vuković - Ikone
Вук Вуковић - Иконе / Извор: Фото: Србија Данас/Владан Милосављевић

РЕТРО ФРАЈЛЕ: Новосађанке објавиле црно-бели спот у духу 60-их (ВИДЕО)

- Ми смо овде само привремено, сваког часа можемо да одемо, а где идемо, видећемо где идемо, уверићемо се. Треба поштовати све светске религије, јер ако човек не поштује све религије, лично сматрам да од његове духовности нема ништа. Ако сам ја агресиван према некој другој религији и према исламу, од тога нема ништа. То све треба уважавати и битно је да их има више, а да не буде све само једно. У једном је највећа пропаст. Не можемо сви исто да размишљамо, свако има своје виђење духовности и живота. И треба разумети. Треба бити благонаклон и према атеизму. Треба разумети све. Ја бар тако сматрам, можда је то погрешно, али ја тако сматрам да треба гледати на религије - закључио је Вуковић за портал Србија Danas.com.

Гогол Bordello очекује пуна Башта у Београду

Објавили сте и неколико збирки песама, какве су то песме?

- Објавио сам четири збирке песама, две у издању Филолошког факултета, две у издању Филозофског факултета. Последња збирка песама које спремам зваће се "Јонино путовање" и то је једно вишедеценијско путовање кроз живот које промиче између горских очију, између икона, цркава брвнара, између људске једноставности, људске гордости, сујете, природе...