Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Више од ВЕК И ПО од рођења великог НИКОЛЕ ТЕСЛЕ: Због овога му је цело човечанство захвално

10.07.2017. 09:30
Пише:
Србија Danas/biografija.org
Nikola Tesla
Никола Тесла / Извор: Профимедиа

Он је један од најблиставијих умова човечанства.

За Николу Теслу се каже да је човек „који је изумео двадесети век“ и „Прометеј двадесетог века“. Спада у најзначајније српске и светске проналазаче у области физике, електротехнике и радиотехнике. Он је први Србин који је номинован за Нобелову награду и по коме је названа међународна јединица мере. Аутор је преко 700 патената, а његови најважнији проналасци су: полифазни систем, обртно магнетско поље, асинхрони мотор, синхрони мотор, Теслин трансформатор, систем наизменичних струја, итд.

ТЕСЛИНИ ДАНИ: Цео јул у знаку великог научника

Рођен је 10. јула 1856. године у Смиљану, у некадашњој Војној Крајини Аустријског царства. Теслин отац се звао Милутин и био је православни свештеник. Волео је да чита и имао је богату библиотеку у којој је научник проводио детињство и учио стране језике. Током живота је говорио: српски, енглески, немачки, италијански, француски, чешки, мађарски, латински и словеначки. Мајка се звала Ђука и била је вредна жена од које је Никола наследио склоност ка истраживачком животу. Мајка је, за разлику од оца, доживела сву славу свога сина. Имао је једног брата, Данета, и три сестре: Ангелину, Милку и Марицу. Име је добио по деди са очеве стране. Крштен је у српској православној цркви Св. Петра и Павла у Смиљану.

Први разред је завршио у родном месту у немачкој основној школи, а остала три разреда и нижу реалну гимназију је похађао у Госпићу где се породица преселила након несреће у којој је погинуо Теслин брат Дане. За њега се веровало да је способнији и интелигентнији од Николе.

Уписао је Високу реалну гимназију у Карловцу, а мучило га је то што се од њега очекивало да настави породичну традицију и постане свештеник. Матурирао је 24. јула 1873. године у групи од седам ученика.

За распуст је отишао у Госпић и оболео је од колере. Било му је јако лоше и тада је признао оцу да би желео да студира технику. Отац му је обећао да ће ићи у најбољу техничку школу након чега се опоравио. Неко време је провео на селу код ујака, проте Томе Мандића, где је скупљао снагу за предстојеће напоре.

1875. године је уписао Политехничку школу у Грацу. Био је заинтересован за природне науке и сво слободно време је проводио у учењу. Спавао је четири сата дневно и прочитао је велики број књига од којих је многе знао напамет.

НИСУ ЗНАЛИ! Чувени роман "Хајдук Станко" писац је посветио овом СРБИНУ! (ФОТО)

Тесли је деловало да његов отац није заинтересован за успехе које је постигао, али када је преминуо, научник је нашао писма која су оцу слали професори саветујући га да Николу испише из школе уколико неће да се он убије прекомерним радом.

Током студија у Грацу, Тесли је синула идеја о стварању обртног поља. Међутим, његов професор се није сложио и сматрао је ово немогућим. Два пута се обратио Матици српској за стипендију, али оба пута је био одбијен. Зато је напустио Грац и прекинуо је контакт са родбином и пријатељима.

1878. године је почео да ради као помоћни инжењер у Марибору. Одао се коцки, а отац га је једва нашао и довео кући. Није могао да нађе објашњење за такво синовљево понашање па је наредне године преминуо. Тесла је кратко радио у госпићкој реалној гимназији и уписао је факултет у Прагу како би испунио очеву жељу. Међутим, био је свестан жртве коју је његова породица подносила због чега је напустио студије.

1881. године се преселио у Будимпешту и био је главни телефонски техничар у Америчкој Телефонској Компанији. Изумео је уређај за који неки сматрају да је телефонски појачивач, а неки да је први звучник.

1882. године је добио је запослење у Паризу у Едисоновом континенталном друштву. Радио је као инжењер на пословима унапређења електричне опреме. Пошто је био запажен, препоручен је Едисону који је тада сматран херојем електрике. Тада је изумео обртно магнетно поље и индуктивни мотор који је касније конструисао. Дошао је у Госпић неколико сати пре мајчине смрти. Пошто је био везан за њу, то га је јако погодило па се опорављао три недеље у селу Томингај, њеном родном месту.

Nikola Tesla drži predavanje
Никола Тесла држи предавање / Извор: Профимедиа

1884. године Едисон је запослио Теслу у својој лабораторији у Њујорку. Убрзо је напредовао и понуђено му је да уради препројектовање генератора једносмерне струје Едисонове компаније.

Пошто су му патенти донели огроман профит, Едисон је Тесли обећао 50.000 долара када све успешно заврши. Када га је научник на то подсетио, рекао је да се само шалио и пристао је да му повећа плату за 10 долара недељно. Тесла је одмах дао отказ и прекинуо је сарадњу.

Едисон је зарађивао новац тако што је скупо наплаћивао своје једносмерне генераторе струје и плашио је народ да је наизменична струја опасна. Тесла је то оповргао тако што се прикључио у коло наизмјеничне струје.

1886. године је основао компанију „Тесла Елецтриц Light & Мануфацтуринг“. Инвеститори се нису сложили да користи мотор на наизменичну струју због чега су му ускратили финансијску помоћ.

1887. године је радио као обичан радник да би се прехранио и сакупио новац за конструисање првог електромотора на наизменичну струју без четкица. Фирма Vestinghaus (Westinghouse) је желела да откупи његове патенте из ове области. Развио је принципе Теслиног (свог) калема и са vestinghausevim инжењерима је практично примењивао своје изуме.

Мудре мисли Николе Тесле - Човек је рођен да ради, трпи и да се бори. Ко тако не чини, мора пропасти!

Такође је истраживао Икс-зраке користећи вакуумску цев са једним коленом. Сматрао је да се оштећења на кожи не јављају због икс-зрака, већ због озона који настаје у контакту са кожом. Никада није објавио свој рад на ову тему, а део је уништен у пожару који се догодио 1895. године.

1891. године је постао амерички држављанин. Имао је нову лабораторију у улици Хјустон и приказао је флуоресцентну сијалицу која светли без жица.

1892. године је пријавио први патент из области вишефазних струја. Наредне две године је био потпредседник Америчког института електроинжењера. Држао је предавања и промовисао је своје идеје по Европи. Тада је последњи пут посетио Београд и свој родни крај. Том приликом је добио Орден Светог Саве II класе.

1893. године је почео да истражује наизменичне струје високих фреквенција. Произвео је наизменичну струју напона од милион волти уз помоћ Теслиног калема. У Сент Луису је приказао пренос сличан радио комуникацији.

АЛКОХОЛ ЈЕ ЕЛИКСИР: Српски геније Никола Тесла доживео је ДУБОКУ СТАРОСТ, а његове тајне су ЗАПРЕПАШЋУЈУЋЕ

Морао је да се бори са заговорницима употребе једносмерне струје који су се противили коришћењу наизменичне струје. Тесла и његови истомишљеници су победили јер је Светска Колумбовска изложба, која је одржана у Чикагу, била осветљена наизменичном струјом. Научник је објаснио принцип обртног магнетног поља и индукционог мотора.

1895. године му је уручен Орден независности Црне Горе.

1897. године је америчкој војсци приказао модел радијски управљаног брода. Говорио је о роботици и наставио је да истражује на пољу бежичног преноса сигнала и енергије. Био је кључни човек у изградњи прве хидроелектране на Нијагариним водопадима и том приликом је јавно говорио о својим истраживањима. Ипак, она представљају мистерију јер није дошло до употребе бежичног преноса електричне енергије. Тесла је хтео да искористи горње слојеве Земљине кугле како би енергију са једног краја света пренео на други крај света.

1898. године научник је изумео електрични упаљач или свећицу за бензинске моторе са унутрашњим сагоревањем.

Nikola Tesla
Никола Тесла / Извор: Србија Данас

1899. године се преселио у Колорадо Спрингс где је наставио истраживања. Његови експерименти су постали предмет урбаних легенди. У својој лабораторији је доказао да је Земља проводник и вештачки је изазивао муње. Проучавао је атмосферски електрицитет и тврдио је да је забележио радио-сигнале ванземаљског порекла. Иако је научња заједница одбацила ове податке, Тесла је дуго покушавао да пошаље сигнал на Марс.

1900. године је напустио Колорадо Спрингс, а његова лабораторијаје срушена јер је био у дуговима. Припремио се за следећи пројекат: подизање постројења за бежични пренос енергије.

Један од најбогатијих људи Америке, Џеј Пи Морган, је уложио 51% у Теслин пројекат под називом „Светски радио систем – Ворденклајф куле“.

1904. године амерички патентни завод је патент на радио доделио Гиљерму Марконију. Тада је Тесла почео да се бори да поврати тај патент.

Научник је до 1905. године радио на пројекту „Светски радио систем“, али је одустао јер је исцрпео своје финансије. Ово је био веома тежак период за њега и углавном се бавио патентирањем нових и усавршавањем старих проналазака.

СРПСКОМ ГЕНИЈУ ОВО СЕ НЕ ПРАШТА: Сигурно нисте знали за ПРЉАВЕ ДЕТАЉЕ из живота Николе Тесле!

1906. године је јавно представио своје турбине без лопатица снаге 200 коњских снага са 16.000 обртаја у минути.

1909. године Маркони је добио Нобелову награду за откриће радија. Шест година касније, Тесла га је тужио и тражио је судску заштиту својих права на радио. Због рата је престао да добија средства од својих европских патената. 1916. године је банктотирао јер је имао превелике трошкове.

1917. године на Лонг Ајленду је градио Телефункен бежичну станицу, али америчка морнарица ју је срушила јер су немачки шпијуни могли да је злоупотребе. Постао је опседнут бројем три и ирационално се плашио микроба. У то време се мало знало о овом поремећају па су многи мислили да се ради о лудилу.

Тесла је живео у апартману хотела Валдорф-Асторија где је направио дуг од 20.000 долара. Власник хотела је преузео власништво над Ворденклајфом и срушио је кулу да би могао да прода плацеве.

Исте године, Тесли је додељена Едисонова медаља и поставио је принципе у вези са фреквенцијом и нивоом снаге првог примитивног радара.

1919. године је објавио своју аутобиографију у виду чланака у часопису „Елецтрицал Experimenter“.

1926. године је одликован Орденом Светог Саве И класе, Краљевина СХС.

Шербеџија снима филм о Николи Тесли

1928. године Тесли је одобрен последњи патент у области ваздушног саобраћаја. Конструисао је прву летелицу са вертикалним полетањем и слетањем.

1931. године, за његов седамдесет и пети рођендан, се нашао на насловној страници магазина Тајм. Добио је Орден Југословенске круне.

1934. године се захвалио Михајлу Пупину јер је сматрао да америчке компаније морају направити фонд да би му обезбедили безбрижну старост. Тесла је то одбио, а прихватио је само скромну пензију од југословенске владе. Наставио је да се бави истраживањима у складу са својим могућностима и често је хранио голубове.

1936. године је одликован Орденом белог орла И класе Краљевине Југославије.

Nikola Tesla
Никола Тесла / Извор: Профимедиа

1937. године је изјавио да је комплетирао јединствену теорију поља, али нико га није озбиљно схватио. Добио је медаљу Универзитета у Паризу и Орден белог лава И класе, Чехословачка. У то време су преминули његови пријатељи Роберт Андервуд Џонсон (Роберт Underwood Јохнсон) и Ричмонд Пирсон Хобсон (Richmond Пеарсон Хобсон) што га је јако погодило. Исте године га је згазио такси што је додатно угрозило његово крхко здравље.

1939. године му је уручена медаља Универзитета Св. Климент у Софији.

"ПОНОСИМ СЕ МОГА СРБСКОГ РОДА": Теслин телеграм открива истину о ПОРЕКЛУ великог научника

Тесла се повукао из јавног живота, а једино су га посећивали сестрић Сава Косановић и пар пријатеља. Направио је изузетак 1942. године када је краљ Петар II Карађорђевић дошао у његов апартман да га упозна.

5. јануара 1943. године је позвао америчко војно министарство и понудио је да им открије тајну свог супер оружја. Официр са ким је разговарао је мислио да се ради о лудаку па га није озбиљно схватио. Два дана касније, Тесла је преминуо у хотелу Њујоркер. Забележено је да је узрок смрти срчана тромбоза, а време 22 часа и 30 минута.

12. јануара се у цркви Св. Јована Богослова на Менхетну сакупило две хиљаде људи и испратило га на вечни починак. На сахрани је свирао виолиниста Златко Балоковић, научников пријатељ. Прво је извео композицију „Аве Марија“, а затим „Тамо далеко“.

Ово су изуми Николе Тесле због којих је НАЈВЕЋИ НАУЧНИК, а већина СРБА ИХ НЕ ЗНА!

1943. године Врховни суд САД је вратио Тесли право на изум радија. ФБИ је одузео сву његову имовину и документа од Усељеничке службе и прогласио ју је врхунском тајном.

Научникова породица се борила за ту имовину и сестрић Сава је успео да поврати мали део који се налази у музеју Николе Тесле у Београду. Од 1957. године посмртни остаци овог великог човека су такође у музеју, у урни која има сферни облик.

Његово име је уведено у Дом славних проналазача Америке и осам држава дан његовог рођења слави као државни празник.

Николи Тесли су додељени почасни докторати: Техничке школе Беч, Праг, Грац и Брно, Универзитета у Београду, Загребу, Софији, Поатјеу, Паризу и Греноблу и Политехничке школе у Букурешту.

Nikola Tesla
Никола Тесла / Извор: Србија Данас

Неки од многобројних Теслиних цитата су:

  1. Не жалим што су други покрали моје идеје. Жалим што немају своје.
  2. Ваша мржња, претворена у електричну енергију, могла би осветљавати градове и градове. (Србима и Хрватима почетком Другог светског рата)
  3. Једнако се поносим својим српским родом и мојом хрватском домовином. (телеграм Влатку Мачеку 1930. године)
  4. Нека будућност каже истину, процените свакога човека према његовом раду и заслугама. Садашњост је њихова, али будућност је моја, за коју сам тако напорно радио.
  5. Од свих „сила трења“, она која највише успорава људски напредак је незнање, оно што Буда назива „Највеће зло у свету“.
  6. Наше врлине и наши промашаји су неодвојиви, као сила и материја. Када се одвоје, нема више човека.
  7. Ако будем имао среће да остварим барем неке од својих идеја, то ће бити доброчинство за цело човечанство. Ако се те моје наде испуне, најслађа мисао биће ми та да је то дело једног Србина. (Никола Тесла за време посете Београду 1892. године)
  8. Наумио сам да сав свој живот посветим раду и због тога сам се одрекао љубави и друштва добре жене; а и више од тога. Мислим да се књижевник или музичар требају оженити. Они тако добијају надахнуће које их води према још већем успеху. Али, проналазач има тако жестоку нарав, с’ толико дивље, страствене особности да би морао све то напустити и тако се одрећи изабраног подручја рада како би се посветио жени. А штета је што је тако; каткад се осећамо тако усамљени.
  9. Увек сам мислио да жена има оне суптилне умне и душевне особине које су је чиниле надмоћнијом у односу на мушкарца. Али, танкоћутна жена коју обожавам је сада нестала и уступила место жени која мисли да је њен највећи циљ да што више личи на мушкарца – у одевању, гласу и делу. Свет је искусио многе трагедије, али, по мени, највећа трагедија је садашња економска ситуација која је жену окренула против мушкарца и оне, у много случајева, успевају да заузму његово место у послу и индустрији. Растућа тенденција жене да засени мушкарца је знак пропадања цивилизације.
  10. Намера повећања броја стоке да би се добило више хране чини се исправна, али тако се мноштво може прехранити само на „кратки дах“. Свакако је битније узгајати поврће и житарице, а исто тако сматрам да је вегетаријанство препоручљива полазна тачка за одрицање од варварских навика. Многи народи који живе скоро искључиво вегетаријански показују већу снагу и телесну спремност. Неке саднице, као што је зоб, су исплатљивије од меса и боље за душевно и телесно здравље. Треба учинити све напоре да би се зауставило обесно и окрутно клање животиња које може бити погубно и за људски морал.