broken clouds
7°C
18.04.2024.
Beograd
eur
117.14
usd
110.2702
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija

Podešavanja sajta

Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Više od VEK I PO od rođenja velikog NIKOLE TESLE: Zbog ovoga mu je celo čovečanstvo zahvalno

10.07.2017. 09:30
Piše:
Srbija Danas/biografija.org
Nikola Tesla
Nikola Tesla / Izvor: Profimedia
On je jedan od najblistavijih umova čovečanstva.

Za Nikolu Teslu se kaže da je čovek „koji je izumeo dvadeseti vek“ i „Prometej dvadesetog veka“. Spada u najznačajnije srpske i svetske pronalazače u oblasti fizike, elektrotehnike i radiotehnike. On je prvi Srbin koji je nominovan za Nobelovu nagradu i po kome je nazvana međunarodna jedinica mere. Autor je preko 700 patenata, a njegovi najvažniji pronalasci su: polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor, Teslin transformator, sistem naizmeničnih struja, itd.

TESLINI DANI: Ceo jul u znaku velikog naučnika

Rođen je 10. jula 1856. godine u Smiljanu, u nekadašnjoj Vojnoj Krajini Austrijskog carstva. Teslin otac se zvao Milutin i bio je pravoslavni sveštenik. Voleo je da čita i imao je bogatu biblioteku u kojoj je naučnik provodio detinjstvo i učio strane jezike. Tokom života je govorio: srpski, engleski, nemački, italijanski, francuski, češki, mađarski, latinski i slovenački. Majka se zvala Đuka i bila je vredna žena od koje je Nikola nasledio sklonost ka istraživačkom životu. Majka je, za razliku od oca, doživela svu slavu svoga sina. Imao je jednog brata, Daneta, i tri sestre: Angelinu, Milku i Maricu. Ime je dobio po dedi sa očeve strane. Kršten je u srpskoj pravoslavnoj crkvi Sv. Petra i Pavla u Smiljanu.

Prvi razred je završio u rodnom mestu u nemačkoj osnovnoj školi, a ostala tri razreda i nižu realnu gimnaziju je pohađao u Gospiću gde se porodica preselila nakon nesreće u kojoj je poginuo Teslin brat Dane. Za njega se verovalo da je sposobniji i inteligentniji od Nikole.

Upisao je Visoku realnu gimnaziju u Karlovcu, a mučilo ga je to što se od njega očekivalo da nastavi porodičnu tradiciju i postane sveštenik. Maturirao je 24. jula 1873. godine u grupi od sedam učenika.

Za raspust je otišao u Gospić i oboleo je od kolere. Bilo mu je jako loše i tada je priznao ocu da bi želeo da studira tehniku. Otac mu je obećao da će ići u najbolju tehničku školu nakon čega se oporavio. Neko vreme je proveo na selu kod ujaka, prote Tome Mandića, gde je skupljao snagu za predstojeće napore.

1875. godine je upisao Politehničku školu u Gracu. Bio je zainteresovan za prirodne nauke i svo slobodno vreme je provodio u učenju. Spavao je četiri sata dnevno i pročitao je veliki broj knjiga od kojih je mnoge znao napamet.

NISU ZNALI! Čuveni roman "Hajduk Stanko" pisac je posvetio ovom SRBINU! (FOTO)

Tesli je delovalo da njegov otac nije zainteresovan za uspehe koje je postigao, ali kada je preminuo, naučnik je našao pisma koja su ocu slali profesori savetujući ga da Nikolu ispiše iz škole ukoliko neće da se on ubije prekomernim radom.

Tokom studija u Gracu, Tesli je sinula ideja o stvaranju obrtnog polja. Međutim, njegov profesor se nije složio i smatrao je ovo nemogućim. Dva puta se obratio Matici srpskoj za stipendiju, ali oba puta je bio odbijen. Zato je napustio Grac i prekinuo je kontakt sa rodbinom i prijateljima.

1878. godine je počeo da radi kao pomoćni inženjer u Mariboru. Odao se kocki, a otac ga je jedva našao i doveo kući. Nije mogao da nađe objašnjenje za takvo sinovljevo ponašanje pa je naredne godine preminuo. Tesla je kratko radio u gospićkoj realnoj gimnaziji i upisao je fakultet u Pragu kako bi ispunio očevu želju. Međutim, bio je svestan žrtve koju je njegova porodica podnosila zbog čega je napustio studije.

1881. godine se preselio u Budimpeštu i bio je glavni telefonski tehničar u Američkoj Telefonskoj Kompaniji. Izumeo je uređaj za koji neki smatraju da je telefonski pojačivač, a neki da je prvi zvučnik.

1882. godine je dobio je zaposlenje u Parizu u Edisonovom kontinentalnom društvu. Radio je kao inženjer na poslovima unapređenja električne opreme. Pošto je bio zapažen, preporučen je Edisonu koji je tada smatran herojem elektrike. Tada je izumeo obrtno magnetno polje i induktivni motor koji je kasnije konstruisao. Došao je u Gospić nekoliko sati pre majčine smrti. Pošto je bio vezan za nju, to ga je jako pogodilo pa se oporavljao tri nedelje u selu Tomingaj, njenom rodnom mestu.

Nikola Tesla drži predavanje
Nikola Tesla drži predavanje / Izvor: Profimedia

1884. godine Edison je zaposlio Teslu u svojoj laboratoriji u Njujorku. Ubrzo je napredovao i ponuđeno mu je da uradi preprojektovanje generatora jednosmerne struje Edisonove kompanije.

Pošto su mu patenti doneli ogroman profit, Edison je Tesli obećao 50.000 dolara kada sve uspešno završi. Kada ga je naučnik na to podsetio, rekao je da se samo šalio i pristao je da mu poveća platu za 10 dolara nedeljno. Tesla je odmah dao otkaz i prekinuo je saradnju.

Edison je zarađivao novac tako što je skupo naplaćivao svoje jednosmerne generatore struje i plašio je narod da je naizmenična struja opasna. Tesla je to opovrgao tako što se priključio u kolo naizmjenične struje.

1886. godine je osnovao kompaniju „Tesla Electric Light & Manufacturing“. Investitori se nisu složili da koristi motor na naizmeničnu struju zbog čega su mu uskratili finansijsku pomoć.

1887. godine je radio kao običan radnik da bi se prehranio i sakupio novac za konstruisanje prvog elektromotora na naizmeničnu struju bez četkica. Firma Vestinghaus (Westinghouse) je želela da otkupi njegove patente iz ove oblasti. Razvio je principe Teslinog (svog) kalema i sa vestinghausevim inženjerima je praktično primenjivao svoje izume.

Mudre misli Nikole Tesle - Čovek je rođen da radi, trpi i da se bori. Ko tako ne čini, mora propasti!

Takođe je istraživao Iks-zrake koristeći vakuumsku cev sa jednim kolenom. Smatrao je da se oštećenja na koži ne javljaju zbog iks-zraka, već zbog ozona koji nastaje u kontaktu sa kožom. Nikada nije objavio svoj rad na ovu temu, a deo je uništen u požaru koji se dogodio 1895. godine.

1891. godine je postao američki državljanin. Imao je novu laboratoriju u ulici Hjuston i prikazao je fluorescentnu sijalicu koja svetli bez žica.

1892. godine je prijavio prvi patent iz oblasti višefaznih struja. Naredne dve godine je bio potpredsednik Američkog instituta elektroinženjera. Držao je predavanja i promovisao je svoje ideje po Evropi. Tada je poslednji put posetio Beograd i svoj rodni kraj. Tom prilikom je dobio Orden Svetog Save II klase.

1893. godine je počeo da istražuje naizmenične struje visokih frekvencija. Proizveo je naizmeničnu struju napona od milion volti uz pomoć Teslinog kalema. U Sent Luisu je prikazao prenos sličan radio komunikaciji.

ALKOHOL JE ELIKSIR: Srpski genije Nikola Tesla doživeo je DUBOKU STAROST, a njegove tajne su ZAPREPAŠĆUJUĆE

Morao je da se bori sa zagovornicima upotrebe jednosmerne struje koji su se protivili korišćenju naizmenične struje. Tesla i njegovi istomišljenici su pobedili jer je Svetska Kolumbovska izložba, koja je održana u Čikagu, bila osvetljena naizmeničnom strujom. Naučnik je objasnio princip obrtnog magnetnog polja i indukcionog motora.

1895. godine mu je uručen Orden nezavisnosti Crne Gore.

1897. godine je američkoj vojsci prikazao model radijski upravljanog broda. Govorio je o robotici i nastavio je da istražuje na polju bežičnog prenosa signala i energije. Bio je ključni čovek u izgradnji prve hidroelektrane na Nijagarinim vodopadima i tom prilikom je javno govorio o svojim istraživanjima. Ipak, ona predstavljaju misteriju jer nije došlo do upotrebe bežičnog prenosa električne energije. Tesla je hteo da iskoristi gornje slojeve Zemljine kugle kako bi energiju sa jednog kraja sveta preneo na drugi kraj sveta.

1898. godine naučnik je izumeo električni upaljač ili svećicu za benzinske motore sa unutrašnjim sagorevanjem.

Nikola Tesla
Nikola Tesla / Izvor: Srbija Danas

1899. godine se preselio u Kolorado Springs gde je nastavio istraživanja. Njegovi eksperimenti su postali predmet urbanih legendi. U svojoj laboratoriji je dokazao da je Zemlja provodnik i veštački je izazivao munje. Proučavao je atmosferski elektricitet i tvrdio je da je zabeležio radio-signale vanzemaljskog porekla. Iako je naučnja zajednica odbacila ove podatke, Tesla je dugo pokušavao da pošalje signal na Mars.

1900. godine je napustio Kolorado Springs, a njegova laboratorijaje srušena jer je bio u dugovima. Pripremio se za sledeći projekat: podizanje postrojenja za bežični prenos energije.

Jedan od najbogatijih ljudi Amerike, Džej Pi Morgan, je uložio 51% u Teslin projekat pod nazivom „Svetski radio sistem – Vordenklajf kule“.

1904. godine američki patentni zavod je patent na radio dodelio Giljermu Markoniju. Tada je Tesla počeo da se bori da povrati taj patent.

Naučnik je do 1905. godine radio na projektu „Svetski radio sistem“, ali je odustao jer je iscrpeo svoje finansije. Ovo je bio veoma težak period za njega i uglavnom se bavio patentiranjem novih i usavršavanjem starih pronalazaka.

SRPSKOM GENIJU OVO SE NE PRAŠTA: Sigurno niste znali za PRLJAVE DETALJE iz života Nikole Tesle!

1906. godine je javno predstavio svoje turbine bez lopatica snage 200 konjskih snaga sa 16.000 obrtaja u minuti.

1909. godine Markoni je dobio Nobelovu nagradu za otkriće radija. Šest godina kasnije, Tesla ga je tužio i tražio je sudsku zaštitu svojih prava na radio. Zbog rata je prestao da dobija sredstva od svojih evropskih patenata. 1916. godine je banktotirao jer je imao prevelike troškove.

1917. godine na Long Ajlendu je gradio Telefunken bežičnu stanicu, ali američka mornarica ju je srušila jer su nemački špijuni mogli da je zloupotrebe. Postao je opsednut brojem tri i iracionalno se plašio mikroba. U to vreme se malo znalo o ovom poremećaju pa su mnogi mislili da se radi o ludilu.

Tesla je živeo u apartmanu hotela Valdorf-Astorija gde je napravio dug od 20.000 dolara. Vlasnik hotela je preuzeo vlasništvo nad Vordenklajfom i srušio je kulu da bi mogao da proda placeve.

Iste godine, Tesli je dodeljena Edisonova medalja i postavio je principe u vezi sa frekvencijom i nivoom snage prvog primitivnog radara.

1919. godine je objavio svoju autobiografiju u vidu članaka u časopisu „Electrical Experimenter“.

1926. godine je odlikovan Ordenom Svetog Save I klase, Kraljevina SHS.

Šerbedžija snima film o Nikoli Tesli

1928. godine Tesli je odobren poslednji patent u oblasti vazdušnog saobraćaja. Konstruisao je prvu letelicu sa vertikalnim poletanjem i sletanjem.

1931. godine, za njegov sedamdeset i peti rođendan, se našao na naslovnoj stranici magazina Tajm. Dobio je Orden Jugoslovenske krune.

1934. godine se zahvalio Mihajlu Pupinu jer je smatrao da američke kompanije moraju napraviti fond da bi mu obezbedili bezbrižnu starost. Tesla je to odbio, a prihvatio je samo skromnu penziju od jugoslovenske vlade. Nastavio je da se bavi istraživanjima u skladu sa svojim mogućnostima i često je hranio golubove.

1936. godine je odlikovan Ordenom belog orla I klase Kraljevine Jugoslavije.

Nikola Tesla
Nikola Tesla / Izvor: Profimedia

1937. godine je izjavio da je kompletirao jedinstvenu teoriju polja, ali niko ga nije ozbiljno shvatio. Dobio je medalju Univerziteta u Parizu i Orden belog lava I klase, Čehoslovačka. U to vreme su preminuli njegovi prijatelji Robert Andervud Džonson (Robert Underwood Johnson) i Ričmond Pirson Hobson (Richmond Pearson Hobson) što ga je jako pogodilo. Iste godine ga je zgazio taksi što je dodatno ugrozilo njegovo krhko zdravlje.

1939. godine mu je uručena medalja Univerziteta Sv. Kliment u Sofiji.

"PONOSIM SE MOGA SRBSKOG RODA": Teslin telegram otkriva istinu o POREKLU velikog naučnika

Tesla se povukao iz javnog života, a jedino su ga posećivali sestrić Sava Kosanović i par prijatelja. Napravio je izuzetak 1942. godine kada je kralj Petar II Karađorđević došao u njegov apartman da ga upozna.

5. januara 1943. godine je pozvao američko vojno ministarstvo i ponudio je da im otkrije tajnu svog super oružja. Oficir sa kim je razgovarao je mislio da se radi o ludaku pa ga nije ozbiljno shvatio. Dva dana kasnije, Tesla je preminuo u hotelu Njujorker. Zabeleženo je da je uzrok smrti srčana tromboza, a vreme 22 časa i 30 minuta.

12. januara se u crkvi Sv. Jovana Bogoslova na Menhetnu sakupilo dve hiljade ljudi i ispratilo ga na večni počinak. Na sahrani je svirao violinista Zlatko Baloković, naučnikov prijatelj. Prvo je izveo kompoziciju „Ave Marija“, a zatim „Tamo daleko“.

Ovo su izumi Nikole Tesle zbog kojih je NAJVEĆI NAUČNIK, a većina SRBA IH NE ZNA!

1943. godine Vrhovni sud SAD je vratio Tesli pravo na izum radija. FBI je oduzeo svu njegovu imovinu i dokumenta od Useljeničke službe i proglasio ju je vrhunskom tajnom.

Naučnikova porodica se borila za tu imovinu i sestrić Sava je uspeo da povrati mali deo koji se nalazi u muzeju Nikole Tesle u Beogradu. Od 1957. godine posmrtni ostaci ovog velikog čoveka su takođe u muzeju, u urni koja ima sferni oblik.

Njegovo ime je uvedeno u Dom slavnih pronalazača Amerike i osam država dan njegovog rođenja slavi kao državni praznik.

Nikoli Tesli su dodeljeni počasni doktorati: Tehničke škole Beč, Prag, Grac i Brno, Univerziteta u Beogradu, Zagrebu, Sofiji, Poatjeu, Parizu i Grenoblu i Politehničke škole u Bukureštu.

Nikola Tesla
Nikola Tesla / Izvor: Srbija Danas

Neki od mnogobrojnih Teslinih citata su:

  1. Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje. Žalim što nemaju svoje.
  2. Vaša mržnja, pretvorena u električnu energiju, mogla bi osvetljavati gradove i gradove. (Srbima i Hrvatima početkom Drugog svetskog rata)
  3. Jednako se ponosim svojim srpskim rodom i mojom hrvatskom domovinom. (telegram Vlatku Mačeku 1930. godine)
  4. Neka budućnost kaže istinu, procenite svakoga čoveka prema njegovom radu i zaslugama. Sadašnjost je njihova, ali budućnost je moja, za koju sam tako naporno radio.
  5. Od svih „sila trenja“, ona koja najviše usporava ljudski napredak je neznanje, ono što Buda naziva „Najveće zlo u svetu“.
  6. Naše vrline i naši promašaji su neodvojivi, kao sila i materija. Kada se odvoje, nema više čoveka.
  7. Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to delo jednog Srbina. (Nikola Tesla za vreme posete Beogradu 1892. godine)
  8. Naumio sam da sav svoj život posvetim radu i zbog toga sam se odrekao ljubavi i društva dobre žene; a i više od toga. Mislim da se književnik ili muzičar trebaju oženiti. Oni tako dobijaju nadahnuće koje ih vodi prema još većem uspehu. Ali, pronalazač ima tako žestoku narav, s’ toliko divlje, strastvene osobnosti da bi morao sve to napustiti i tako se odreći izabranog područja rada kako bi se posvetio ženi. A šteta je što je tako; katkad se osećamo tako usamljeni.
  9. Uvek sam mislio da žena ima one suptilne umne i duševne osobine koje su je činile nadmoćnijom u odnosu na muškarca. Ali, tankoćutna žena koju obožavam je sada nestala i ustupila mesto ženi koja misli da je njen najveći cilj da što više liči na muškarca – u odevanju, glasu i delu. Svet je iskusio mnoge tragedije, ali, po meni, najveća tragedija je sadašnja ekonomska situacija koja je ženu okrenula protiv muškarca i one, u mnogo slučajeva, uspevaju da zauzmu njegovo mesto u poslu i industriji. Rastuća tendencija žene da zaseni muškarca je znak propadanja civilizacije.
  10. Namera povećanja broja stoke da bi se dobilo više hrane čini se ispravna, ali tako se mnoštvo može prehraniti samo na „kratki dah“. Svakako je bitnije uzgajati povrće i žitarice, a isto tako smatram da je vegetarijanstvo preporučljiva polazna tačka za odricanje od varvarskih navika. Mnogi narodi koji žive skoro isključivo vegetarijanski pokazuju veću snagu i telesnu spremnost. Neke sadnice, kao što je zob, su isplatljivije od mesa i bolje za duševno i telesno zdravlje. Treba učiniti sve napore da bi se zaustavilo obesno i okrutno klanje životinja koje može biti pogubno i za ljudski moral.
Piše:
Srbija Danas/biografija.org
10.07.2017. 09:30