ОПАСНО
ЕЕА: Климатске промене повећале изложеност штетним ТОКСИНИМА!
Због раста температуре услед климатских промена људи су више изложени такозваним микотоксинима, природним токсинима које производе гљиве које се налазе у одређеној храни, сточној храни и усевима, саопштила је Европска агенција за животну средину (ЕЕА).
Топлија и влажнија клима у деловима Европе доводи до повећане распрострањености микотоксина који представљају значајан ризик по здравље.
"Климатске промене мењају понашање и дистрибуцију гљивица, потенцијално повећавајући ризик од изложености овим токсинима. Повећане падавине, поплаве и ерозија земљишта такође могу пренети ове токсине из земљишта у реке и подземне воде", наводи се у саопштењу.
Токсини гљивица могу пореметити хормоне, ослабити имуни систем, оштетити јетру и бубреге, повећати ризик од побачаја и бити карциногени, саопштила је ЕЕА.
Одређене групе су у већем ризику од излагања микотоксинима, а посебно су рањиве бебе и деца до три године, као и труднице и пољопривредници.
Људи могу да унесу ове токсине конзумирањем контаминиране хране, посебно житарице и производе од житарица, кроз воду за пиће загађену пољопривредним отицањима или удисањем код људи који раде на усевима.
"Екстремни временски догађаји, као што су обилне падавине или дуготрајне суше, повећавају стрес којем су биљке изложене, чинећи житарице, посебно кукуруз, рањивијим на гљивичне инфекције и контаминацију микотоксинима", наводи се у саопштењу ЕЕА.
Додаје се да повећана контаминација усева може довести до нижих приноса, тиме и до економских губитака, као и до повећане употребе фунгицида.