Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

СРБИН ГА ЛАНСИРАО У ФУДБАЛСКУ ЛЕГЕНДУ: Вијали је обожавао "Чика Вујкета" и назвао БЕСМРТНИМ ТРЕНЕРОМ

06.01.2023. 11:43
Vujadin
Вујадин / Извор: Foto:YoutubePrintscreen/Sky Спортс Retro,YoutubePrintscreen/PirateTube2011,MNpress

Златне године Сампдорије...

Након препраног одласка легенде европског фудбала Синише Михајловића, смрти легендарног Пелеа, свет се данас опрашта и од још једног ванвременског фудбалера. У 59. години напустио нас је италијански фудбалер Ђанлука Вијали, након дуге и тешке борбе против опаке болести. О његовој импресивној каријери зна се прилично доста, али је ипак детаљ са њеног самог почетка, веома упечатљив овдашњим љубителијма фудбала. Он гласи да је млађаног Вијалија у васиону лансирао нико други до српски фудбалски стручњак - Вујадин Бошков. 

ИТАЛИЈА ПОНОВО У СУЗАМА: Преминуо Ђанлука Вијали

ИТАЛИЈА ПОНОВО У СУЗАМА: Преминуо Ђанлука Вијали

РОНАЛДО ВЕЋ РАДИ НА НОВОМ ТРАНСФЕРУ АЛ-НАСРА: Стиже Пепе да му прави друштво

РОНАЛДО ВЕЋ РАДИ НА НОВОМ ТРАНСФЕРУ АЛ-НАСРА: Стиже Пепе да му прави друштво

БИВШИ РЕПРЕЗЕНТАТИВАЦ ПРИЗНАО: ”Наместили смо СВЕ МЕЧЕВЕ на Мундијалу”

БИВШИ РЕПРЕЗЕНТАТИВАЦ ПРИЗНАО: ”Наместили смо СВЕ МЕЧЕВЕ на Мундијалу”

Тренери су као оперски пјевачи. Има их много добрих, али само двојица-тројица могу да пјевају у миланској Скали.

Овако је причао легендарни Вујадин Бошков чије се изјаве и данас памте и препричавају. Али, није Бошков само по томе познат. Његова играчка и тренерска каријера је импресивна, а успјеси које је остварио сврставају га међу најбоље у овој игри. Као технички директор довео је Војводину до титуле 1966, а затим је каријеру тренера градио по Европи. Са њим на клупи Реал је 1981. играо прво финале Купа европских шампиона, послије 15 година - Ливерпул је био бољи. Из Шпаније је отишао у Италију, увео Асколи у елиту 1986, а потом преузео клуб из играчких дана - Сампдорију.

Vujadin Boškov
Вујадин Бошков / Извор: МН Press

Уследиле су најимпресивније године у историји тима из Ђенове. У међувремену, тројац са Острва - Лијам Брејди, Грејем Сунес, Тревор Френсис - одлази из клуба, а Бошков окосницу тима гради око домаћих играча - Паљуке, Вјерховода, Манинија, Манћинија и Вијалија.

У првој сезони са новим тренером Самп је заузео шесто мјесто.

Већ наредне, освојен је први трофеј у новој ери - Куп Италије. Након два финална меча са Торином и одлучујућег гола Фауста Салсана у проџетку реванша, Ђеновљани су узели пехар који им је гарантовао пласман у Куп побједника купова (КПК). Тамо су следеће сезоне елиминисали Норчепинг, Јену, Динамо из Букурешта и Мехелен, да би их у финалу поразила Кројфова Барселона. Ране су залијечене неколико дана послије, када је тријумфом над Наполијем одбрањен италијански Куп и поново изборен излазак у Европу.

Док је Вијали стасавао и док је постајао велики играч, јако битну улогу у његовом развоју имао је "Чика Вујке", чувени Вујадин Бошков, који га је тренирао чак шест година.

Из њиховог односа тада су се "родили" сјајни резултати, али и велико поштовање, које је Вијали исказивао годинама, назвавши српског стручњака "бесмртним".

Ипак, било је у том односу и успона и падова док су заједно боравили у Ђенови. Бошков је у неким интервјуима детаљно говорио о томе, као и о феноменалном тандему.

- Ко је бољи, Вијали или Манћини? Лука је био дружељубивији. Да је Манћини имао мање агресиван карактер био би сјајан, јер је имао огроман таленат, али када му не додају лопту он је почињао да виче. Изашло је ту неколико лоших речи, које нису биле лепе, али он је свакако био један од највећих играча које сам тренирао.

Đanluka Vijali
Ђанлука Вијали / Извор: Профимедиа

Поправни испит

Чувени Куп европских шампиона је 1990. одрађен је успешно. Освојен је први европски трофеј у клупској историји. Пут до финала и меча са Андерлехтом водио је преко Брана, Борусије Дортмунд, Грасхоперса и Монака. Финале са Белгијанцима у Гетеборгу одлучио је Вијали головима у продужетку.

Наредна сезона је и последња у славној ери. Окончана је сусретом са Барселоном у финалу Купа европских шампиона. Елиминисали су Розенборг и Хонвед, а затим у групи освојили прво мјесто испред Црвене звезде, Панатинаикоса и Андерлехта. Сусрет са Барсиним дрим-тимом на “Вемблију“ решен је у продужетку када је Роналд Куман из слободњака матирао Паљуку. Сан о освајању Европе, ипак, није остварен.

Потом је као доказани нападач постао најскупље плаћени фудбалер у историји, јер га је Јувентус платио Ђеновљанима чак 14,85 милиона фунти. На тај начин "Стара дама" је распарила култни тандем Вијали - Роберто Манћини, а "Лука" јој се одужио и заједно са Фабрицијом Раванелијем,  Алексом Дел Пјером и Владимиром Југовићем 1996. подигао и трофеј Лиге шампиона.

Неки га памте и по наредној, последњој епизоди. Од 1996. до 1999. играо је за Челси и био један од првих Италијана који су тој лиги донели шмек, већу популарност и ноту без које сигурно не би постала оно што је данас - такмичење фудбалске снаге, али и мајсторства.

Укратко, где год да је био, Вијали је освајао трофеје и био вољен. Зато цела Италија сада тугује. 

Спонзор вести Премијер лиге – спортска кладионица Меридиан