Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРИЧА О ДВА МУНДИЈАЛСКА ТРОФЕЈА: Богиња се додељивала до 1970. УКРАДЕНА је и није пронађена! Копија се налази у Енглеској

20.12.2022. 16:51
Пише:
Србија Данас
Trofej Žila Rimea i trofej Svetskog prvenstva u fudbalu
Трофеј Жила Римеа и трофеј Светског првенства у фудбалу / Извор: Профимедиа

Илдералдо Луиз Белини је 1958. започео сада већ чувену традицију да капитен високо подигне пехар.

Шампион света у фудбалу у Катару је постала Аргентина и то је по трећи пут да су тријумфовали на Мундијалу, али неће га добити у трајно власништво као што су Бразилци добили првобитни када су по га по трећи пут подигли. Тај трофеј се међу људима звао "богиња", али званично је носио име Жил Риме, док овај данашњи има назив трофеј Светског првенства у фудбалу.

ЗА ДЛАКУ ИЗБЕГНУТА ТРАГЕДИЈА: Прослава Месија и другова умало да им дође главе (ВИДЕО)

ЗА ДЛАКУ ИЗБЕГНУТА ТРАГЕДИЈА: Прослава Месија и другова умало да им дође главе (ВИДЕО)

ОВО ЈЕ ДА СЕ НАЈЕЖИШ: Толико СЛИЧНОСТИ између Мундијала 1986. и 2022. да је то НЕВЕРОВАТНО

ОВО ЈЕ ДА СЕ НАЈЕЖИШ: Толико СЛИЧНОСТИ између Мундијала 1986. и 2022. да је то НЕВЕРОВАТНО

Гудељева Анастасија признала: "ОНА ЋЕ МИ БИТИ КУМА" У питању наша глумица и унука ЧУВЕНОГ СРБИНА ког зна цео свет! Због вансеријске лепоте увек је примећена (ФОТО)

Гудељева Анастасија признала: "ОНА ЋЕ МИ БИТИ КУМА" У питању наша глумица и унука ЧУВЕНОГ СРБИНА ког зна цео свет! Због вансеријске лепоте увек је примећена (ФОТО)

Жил Риме, човек по којем је трофеј Светског првенства понео име био је Француз који је заправо и најзаслужнији за настанак Мундијала. Он је био трећи по реду председник ФИФА, вероватно и најлопуларнији, а у исто време човек који се најдуже задржао на челу ове организације, пуних 30 година (1912. до 1942. године).

Trofej Žil Rime
Трофеј Жил Риме / Извор: Профимедиа

Упркос великим организационим и финансијским потешкоћама Риме је успео да организује прво Светско првенство у фудбалу у Монтевидеу 1930. године, али био је потребан и трофеј за шампиона.

Победници

Трофеј Жила Римеа

 Бразил – 1958, 1962, 1970.

Уругвај – 1930, 1950.

Италија – 1934, 1938.

Западна Немачка – 1954.

Енглеска – 1966.

Трофеј Светског првенства у фудбалу

 Западна Немачка/Немачка – 1974, 1990, 2014.

Аргентина – 1978, 1986, 2022.

Италија – 1982, 2006.

Бразил – 1994, 2002.

Француска – 1998, 2018.

Шпанија – 2010.

Њега је направио реномирани француски скулптор Абел Лефле, а изливен је у комбинацији злата, сребра и полудрагог камења. Трофеј је био висине 35 центиметара и тежио је око четири килограма од чега је око 1,8 килограма било од злата.

На њему се на посебном постољу налазила грчка богиња победе Ника са крилима – због тога је назван "Богиња".

Трофеј Жила Римеа донесен је у Уругвај на прво Светско првенство у фудбалу на броду Конте Верде. На том истом броду налазио се Жил Риме и фудбалери репрезентација Француске, Румуније и Белгије, који су учествовали на турниру те године. Први тим који је награђен овим трофејом је био Уругвај, победник Светског Купа 1930. године.

Trofej Žila Rimea i trofej Svetskog prvenstva u fudbalu
Трофеј Жила Римеа и трофеј Светског првенства у фудбалу / Извор: Профимедиа

Током Другог светског рата, трофеј је држао шампион из 1938, Италија. Оторино Бараси, италијански потпредседник ФИФА и председник Фудбалског савеза Италије, тајно је пренео трофеј из банке у Риму и сакрио у кутији од обуће испод кревета, да спречи Адолфа Хитлера и нацисте у покушајима крађе. Након финала Светског првенства 1958. у Шведској, започета је нова традиција. Када је бразилски капитен Илдералду Белини чуо захтев фотографа за бољи кадар трофеја Жила Римеа, он га је подигао у ваздух. Сваки капитен тима који је освојио трофеј од тада је поновио гест.

Трофеј је био украден током јавне изложбе у Вестминстерској централној сали 20. марта 1966. године, четири месеца пре Светског првенство у фудбалу у Енглеској. Понађен је седам дана касније, замотан у новине испод клупе у парку, а пронашао га је пас по имену Пиклс.

Као меру предострожности, Фудбалски савез Енглеске у тајности је направио копију трофеја за употребу на изложбама, како не би користили оригинал. Ова реплика је коришћена у изложбама све до 1970. године, када је трофеј морао бити враћен у ФИФА за следеће такмичење. Пошто ФИФА није одобрила Фудбалском савезу Енглеске стварање реплике, она је морала да нестане из јавности и годинама се налазила испод кревета скулптора који је креирао.

Ова реплика је продата на аукцији 1997. године за 254.500 фунти, када ју је купила ФИФА. Висока цена на аукцији, далеко виша од почетне цене од 20.000 фунти, узрокована је претпоставкама да је на аукцији трофеј који није био реплика, већ оригинал. Накнадно тестирање у ФИФА, потврдио је да је трофеј заиста реплика и ФИФА је убрзо позајмила трофеј са аукције Народном музеју фудбала, који се тада налазио у Престону, а сада се налази у Манчестеру.

Бразил је освојио турнир трећи пут 1970, што им је омогућило да задрже прави трофеј, као што је то било прописано правилима Жила Римеа из 1930. године. Трофеј је изложен у седишту Фудбалског савеза Бразила у Рио де Жанеиру у орману заштићеном непробојним стаклом.

Трофеј Жила Римеа је поново украден 19. децембра 1983. Четири особе су осуђене у одсуству због крађе. Трофеј још увек није пронађен, и верује се да је претопљен и продат. Само један комад трофеја Жила Римеа је пронађен, његово постоље, које је ФИФА држала у подруму у свом седишту у Цириху до 2015. године.

ФИФА је увела нови трофеј за Светско првенство 1974. Педесет три предлога је добијено од вајара из седам земаља. Дело италијанског уметника Силвија Гацаниге изабрано је за нови трофеј. Трофеј је висок 36,5 цм и садржи пет килограма осамнаест каратног (75%) злата, и вредност му се процењивала на око 150.000 долара у 2018. години.

Leo Mesi sa trofejom
Лео Меси са трофејом / Извор: Facebook

У основи пречника 13 цм, налазе се два слоја малахита. По претпоставкама Мартина Пољакова, трофеј је шупаљ, јер, како он наводи, да је испуњен, трофеј би тежио 70-80 кг и био превише тежак за подизање. Произведен је од стране компаније Бертони, Милано у граду Падерно Дуњано, укупне је тежине 6.175 кг и приказује две људске фигуре које држе Земљу. Гацанига је описао трофеј: "Линије се уздижу из основе у спиралним облицима, издужујући се како би обухватиле свет. Из великих динамичких напона тела скулптуре успињу се фигуре двоје спортиста у тренутку победе".

Трофеј има угравиран натпис "ФИФА Светски Куп" на постољу. Након Светског првенства у фудбалу 1994, плочица је додата на доњој страни трофеја и садржи имена претходних победника, тако да имена нису видљива када је трофеј у усправном положају. Натписи садрже године и име освајача на језику земље победника; на пример, "1974 Deutschland" или "1994 Брасил". У 2010. години, међутим, име победника је угравирано као "2010 Спаин", на енглеском, не на шпанском језику, што је исправљено на каснијим плочицама, те је исписано "2010 Еспаñа" на шпанском.

Иначе само један човек је узео оба трофеја, а то је Марио Лобо Загало. Он је "Богињу" 1958. и 1962. освајао као играч, а 1970. као тренер, док је 1994. био помоћник селектора и тада је узео нови трофеј. Наравно, све је освојио са Бразилом. Био је поново селектор и 1998, али тада је морао да се задовољи само другим местом.

 

НЕ ПРОПУСТИТЕ! Све вести о Мундијалу у Катару прочитајте ОВДЕ.

 

БОНУС ГАЛЕРИЈА

Погледајте како изгледа српска рукометашица Александра Вукајловић

 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.