Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ХРВАТИ БРУЈЕ О ОТКАЗИМА ОРЛОВА: "Је ли Никола Јокић својим отказом покренуо пропаст српске кошарке?"

25.07.2023. 08:12
Пише:
Србија Danas/Index.hr
Nikola Jokić, Svetislav Pešić
Никола Јокић, Светислав Пешић / Извор: МН Press

Детаљна анализа.

Велику буру подигла је вест да Никола Јокић неће наступати за Србију на предстојећем Мундобаскету, а та информација одјекнула је не само у нашој земљи, већ и читавом региону.

САД ГА ВИДИШ, САД НЕ: Јокић се дресу репрезентације одазива периодично, по систему 1:1

САД ГА ВИДИШ, САД НЕ: Јокић се дресу репрезентације одазива периодично, по систему 1:1

БОГДАНОВИЋ КОМЕНТАРИСАО ОТКАЗЕ: ”Можда ФИБА треба да почне да плаћа играче”

БОГДАНОВИЋ КОМЕНТАРИСАО ОТКАЗЕ: ”Можда ФИБА треба да почне да плаћа играче”

Двоструки МВП НБА лиге рекао је селектору Светиславу Пешићу да није физички ни ментално спреман да преузме одговорност која се од њега очекује и да је због тога решио да овог лета пропусти репрезентативно окупљање.

Баш као што је било реакција у нашој земљи, ни код суседа не изостају коментари, наиме, Тони Хорват, новинар познатог хрватског портала "Index" написао је текст под насловом "Је ли Јокић својим отказом покренуо пропаст српске кошарке?"

- Спомињу му коње и терају га да иде да игра за Американце. Многи тај потез доживљавају као издају домовине, повређени су као када их одбије или остави девојка и на њега реагују инфантилним испадима. Али, ко год да је очекивао да ће Јокића гледати у дресу Србије овог лета, тај живот проводи у озбиљним заблудама, исто је као веровању да је земља равна плоча", наводи се у тексту. То значи да би од августа 2022. године до јуна 2024. године од могућа 22 месеца имао слободан само један и по. Људи, будите озбиљни. Питаћу све вас само ово: Ако радите целе године, не видите фамилију, онда имате три-четири недеље годишње за одлазак на море, али вас позову да копате канале, уводите струју или градите зграде за добробит земље, да будете друштвено корисни уместо одласка на море. Шта би већина вас учинила? -пита се Хроват у тексту.

Nikola Jokić
Никола Јокић / Извор: МН Press

Он истиче да за разлику од Хрватске Србија има култ репрезентације, па га нису изненадиле реакције разочараних навијача.

- Реакције навијача су разумљиве, то је кошаркашка земља поносна на традицију тог спорта и у репрезентацији и у клубу. Србија је увек имала култ репрезентације који је Хрватска одавно изгубила. У Хрватској је кошарка одавно пала на четврто место, због срозавања рукомета и ватерпола разлика више није толика. Хрватски абалигаши просечно имају по 1000 навијача на трибинама, на мечеве Партизана и Звезде у Арени дође преко 20.000 људи. Овде кошарка занима само ретке фанатике спортског укуса стеченог када смо загризли у то док нам је још била понос. Нове генерације показују много мањи интерес и за гледање и играње, па тако производња нових талената пада и наставиће да се срозава - пише Index, те поставља једно питање:

- Постоји ли могућност да се исто догоди у Србији? Краткорочно, тешко, јер је важност кошарке велика, Партизан и Звезда улажу милионе да би се такмичили у Евролиги, интерес је огроман као и база деце из које се црпе будуће звезде. Дугорочно? Тренд није добар, не због Јокића, ког је себично и безобразно осуђивати. Ни због Василија Мицића који иде да се опроба у НБА лиги. Желели то да признамо или не, светом влада новац, кошарком влада НБА и све се њој прилагођава. Отказивање репрезентацији због НБА дугогодишња је пракса у свим земљама, нема државе која се са тим није суочила. То је нова реалност коју можемо да прихватимо или да наставимо да живимо у заблуди и да се живцирамо због нечега уобичајеног."

На крају се осврнуо на странце у репрезентацијама и дао занимљив закључак.

"ФИБА је дозволила натурализацију играча, некима је то користила, другима је урушила култ репрезентације. Србија се и даље опире коришћењу тог правила, иако су играле Американке у женској кошарци. Кошаркашке поносне земље попут Србије и Литваније виде Американца у том дресу као светогрђе. Међутим, треба раздвојити емоције које доноси репрезентација. Ако су Американци на неки начин Србији узели Јокића, зашто се не би послужила Србија неким из њиховог базена или надоместила тај недостатак. Један отказ није тренд, посебно ако је разумљив, док не почне да доводи до тога да репрезентацију заобилазе и 'мањи' играчи. Зато Србија не би смела да вређа Јокића, него да буде поносна на њега и захвална кад навуче 'sveti' дрес. Ако култ репрезентације опада, не опада због њега, него због светске кошарке којом влада лига чија је он тренутно највреднија имовина", закључује се у тексту.

БОНУС ГАЛЕРИЈА

Погледајте како изгледа Катрина Мариа, навијачица Манчестер јунајтеда