Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КЛС УДАРИО НА КОШАРКАШКИ САВЕЗ СРБИЈЕ:"Занемарују обавезе, обмањују и избегавају 'slučaj' Партизан"

03.02.2023. 14:32
Пише:
Србија Данас
Predrag Danilović
Предраг Даниловић / Извор: МН Press

Траже се одговори...

Случај "Партизан" не јењава у српској кошарци, већ штавише, страсти се само додатно распламсавају сваког новог дана. Кошаркашки савез Србије је у понедељак издао саопштење, али су добили жустри одговор од Кошаркашке лиге Србије.

ПРОДУЖЕНА ВИКЕНД АВАНТУРА: Забави се уз ИГРУ НЕДЕЉЕ и преузми магичну дозу ПОКЛОН СПИНОВА!

ПРОДУЖЕНА ВИКЕНД АВАНТУРА: Забави се уз ИГРУ НЕДЕЉЕ и преузми магичну дозу ПОКЛОН СПИНОВА!

СВИ ЗА НИШ: Почела продаја улазница за финални турнир Купа Радивоја Кораћа

СВИ ЗА НИШ: Почела продаја улазница за финални турнир Купа Радивоја Кораћа

ЛЕГЕНДА НБА НЕМА ДИЛЕМУ: Јокић је БОЉИ од Стефа Карија!

ЛЕГЕНДА НБА НЕМА ДИЛЕМУ: Јокић је БОЉИ од Стефа Карија!

СУДИЈЕ ОШТЕТИЛЕ ЗВЕЗДУ? Ово су ТРИ СИТУАЦИЈЕ због којих су навијачи бесни (ВИДЕО)

СУДИЈЕ ОШТЕТИЛЕ ЗВЕЗДУ? Ово су ТРИ СИТУАЦИЈЕ због којих су навијачи бесни (ВИДЕО)

Подсетимо, Партизан се "терети" због одбијања да учествује у Кошаркашкој лиги Србије претходне сезоне, за шта није сносио никакве пенале, иако би по закону то требало да се деси.

Кошаркашки савез Србије је стао уз црно-бели клуб, међутим, Кошаркашка лига Србије (КЛС) није желела да стане ни на чију страну, већ су само ударили на КСС.

Саопштење КЛС-а преносимо у целости.

- Кошаркашка лига Србије је приморана да се зарад објективног и потпуног обавештавања огласи саопштењем и прецизно укаже на све детаље који се тичу издавања дозволе за сезону KK Партизан за 2022/23, након одлуке клуба да не учествује у плеј-офу Суперлиге Србије у сезони 2021/22. Кошаркашки савез Србије је у свом саопштењу објављеном 30. јануара 2023. године изнео непотпуне чињенице и тиме покушао да обмане јавност и избегне одговорност за сопствене пропусте и потпуну одговорност припише Кошаркашкој лиги Србије.

- Чињеница је да је Комисија за издавање дозвола за сезону издала дозволу KK Партизан 30.06.2022. Дозвола је издата на основу пријаве коју је KK Партизан послао пре одлуке да иступи из завршнице домаћег такмичења, тако да је пријава је у тренутку подношења била валидна. Након издавања дозволе право жалбе на одлуку Комисије, поред Директора КЛС, имају и Потпредседник КСС задужен за такмичење као и Генерални секретар КСС. Ни они то право нису искористили, свесни чињенице да искључиво због нечињења Управног одбора КСС није постојао валидан основ за жалбу и да је KK Партизан у тренутку издавања дозволе испуњавао све неопходне услове.

- Наиме, према члану 54 Правилника КСС, KK Партизан био је дужан да одмах обавести КСС о сваком догађају насталом после подношења захтева за издавање дозвола за сезону, а који представљају значајну промену информација које су претходне достављене. У овом случају, то је одлука о иступању из Лиге о којој је Председништво КЛС обавестило Управни одбор КСС дописом од 22. августа 2022. Иако је за овакве ситуације Правилником о такмичењу КСС прописано начело хитности, Управни одбор КСС је одлучио да не уврсти ову тему не само на прву наредну седницу 25. августа 2022. него и на наредне две (2. септембар 2022. и 26. септембар 2022.) и уместо тога пошаље неформални одговор Председништву КЛС. Да послати одговор нема форму званичне одлуке јасно указује чињеница да није објављен на званичном сајту КСС, јер према члану 87. статута КСС све одлуке и записници са седница морају бити објављене на интернет страници КСС.

- Такође, оно што је Кошаркашки савез Србије у свом саопштењу изоставио, а то је оно што је у овом случају кључно, је чињеница да се према члану 51 Правилника о такмичењу КСС поступак издавања дозвола за сезону завршава почетком такмичења за које се издају дозволе за сезону, што је у овом случају био 1. октобар 2022. године. Зато је КЛС реаговала и 22.08.2022. затражила од Управног одбора КСС да се изјасни о статусу KK Партизан након што је јавно навео да иступа из такмичења и екипа се није појавила на утакмицама полуфинала плеј-офа Суперлиге Србије. Према члану 36 Правилника о такмичењу КСС, клуб који иступи, односно одустане од већ започетог такмичења, (после жребања такмичарских бројева за сезону) у следећој такмичарској сезони може учествовати у два степена нижем такмичењу од оног из којег је иступио. На основу истог Правилника, Управни одбор је био дужан да се по хитном поступку изјасни о статусу KK Партизан и одлуком дефинише да ли је KK Партизан у складу са општим акитма КСС суспендован или не, што евидентно није учињено.

- Из свега наведеног је јасно да је Управни одбор КСС свесно одлучио да занемари своје обавезе прописане општим актима КСС и да је својим нечињењем искључиво одговоран за тренутну ситуацију.