Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЦВЕТКОВИЋ: У Хрватску ће ићи 18 ратника (ФОТО)

03.11.2017. 16:11
Пише:
Србија Данас
Jovica Cvetković
Јовица Цветковић / Извор: МН Press

Шампионат ће трајати од 12. до 28. јануара следеће године.

Селектор рукометне репрезентације Србије, Јовица Цветковић одржао је конференцију за новинаре, а теме разговора су биле недавне победе у утакмицама са Аустријом, као и предстојеће Европско првенство у Хрватској. 

Пеђи Стојаковићу национална пензија од Владе Србије (ФОТО)

ХЕРОЈ! Славиша добио НАЈВАЖНИЈУ битку, па послао МОЋНУ поруку из болничке постеље (ФОТО)

- У Хрватску ће ићи 18 ратника. Тај карактер морамо да имамо. Такви морамо да будемо. Када кажем ратници, то су људи решени да дају све од себе и испоштују све задатке. То ће тако бити. Задовољан сам овом последњом приликом да нешто урадимо пред ЕП у Хрватској. Радно смо провели седам дана, одрадили 10 тренинга. Није нам у првом плану био резултат, али смо га направили. С обзиром да немамо неко искуство са Аустријанцима у последње време, два пораза од по 10 разлике, да је реч о противнику који игра брзо и модерно са Исланђанином у улози селектора, резултат је још вреднији - рекао је Цветковић који је веома задовољан игром у нападу.

- Много смо добили у фази напада. Добили смо физиономију, онакву какву сам желео, кроз брзу игру, контранападе, наставке контранапада, повратке у фазу одбране. Све у свему, један позитиван утисак, имајући у виду да смо остали без пет играча на овој акцији. Истичем добру игру Вујина, Рнића, Шешума, дебитанта Ћирића, као и свих осталих који су дали свој допринос. Имали смо проблема са бековима, шутевима из удаљености, сада је то другачије. Желимо две врсте напада. Имамо једну, ово је био начин да се дође до друге. Због тога сам још задовољнији. Молимо Бога да играчи дођу здрави на завршно окупљање у децембру. Са врло мало радних дана идемо на ЕП. Размишљамо и о читавом наредном периоду, Светском првенству и Олимпијским играма које су крајњи циљ. 

Српски селектор изнео је своје виђење рукомета и нагласио да сви играчи који су били у државном тиму у квалификацијама конкуришу за тим који ће играти у Сплиту.

- Зна се моје виђење рукомета. Тренер сам који је амбициозан и у складу са тим радим. Не мирим се са постојећим стањем, покушавам да видим даље. Све то што видим, пружају нам правила. Суштина је да се рукомет прилагођава публици. Публика воли голове. Такав сам био и као играч. Такав сам и као тренер, желим да задовољим публику. Сви играчи који су до сада били на списковима, сви имају шансу да буду на ЕП. Имам представу рукомета у којој не волим специјалце, али смо их користили у квалификацијама. Нисам играо како сам желео, али императив је био да се прође на ЕП. Користио сам све ресурсе да дођемо до пласмана на ЕП. Дошли смо, сада се окрећемо према будућности. То се види и кроз гурање играча које ћемо добити за будућност. Морамо да уважимо потенцијал, а истрпимо неискуство. Добре су процене извршене. Ћирић је играч који није био у селекцијама, али нешто је што нама треба. Треба нам средњи бек који је потпуно подређен екипи. Стварамо две врсте напада, имамо две врсте средњи бекова, па хајде да видимо једног подређеног екипи. Такав играч је потребан. Знамо ко нас чека на ЕП. Да бисмо направили резултат без неке праве подлоге морамо бити посебни. Тежићемо да будемо посебни већ у Хрватској.

Цветковић је задовољан и голманским паром Цупара - Иванишевић.

- Знамо шта голман значи у рукомету, да мора имати 15 лопти да како би екипа могла да рачуна на победу. Потребно је искуство на голу. Много пута сам сретао нелогичне ствари у каријери. Имамо младе голмане, али се надам да ће нешто отићи ван логике. Верујем у те момке. Цупара и Иванишевић су вансеријски. Нема говора о њиховом квалитету. Млади су, али могу да се уклопе у моју теорију. Иако су млади, могу да буду ослонац. Ако не сада, онда сигурно у наредних 10 година. Бићу презадовољан ако буде тако већ у Хрватској, а ако не буде, знам да ћемо обезбедити голмане за будућност.

Када је реч о одбрани, селектор је остао тајновит.

- Акценат у претходној недељи је био на нападу. Изузетно сам задовољан. Што се тиче одбране, мало смо "пипкали". Имам представу како одбрана треба да делује у пуном саставу. Не желим да откривам. Бићемо посебни у том сегменту игре. Да се не мисли да занемарујем одбрану. Далеко од тога. У нападу смо дошли до онога што смо желели. Тај сегмент игре ће бити наше највеће оружје. Не занемарујем ни један начин одбране. Не држим се стриктно 6-0 као 90% екипа. Ту је и 5-1, 5 1, 3-2-1 и 3-3 одбрана. Када то кажем, може да се наслути шта ћемо да играмо.

У наредном периоду, према плановима Цветковића, биће формирани и стручни штабови млађих репрезентативних селекција.

- Као спорт се налазимо у заостатку за другима и у великом проблему. Добро каснимо у погледу тог рада. Никада нисмо били у овој позицији у којој смо сада. Наше селекције крећу из друге лиге. У складу са уговором који имам и оним шта би требало да урадим, а и са прихватањем мог извештајаа од стране УО RSS у коме је садржан и овај сегмент, сматрам да би већ данас требало одредити људе који ће радити и који ће нас кроз 3-4 године довести до добрих резутлата у млађим категоријама и модерних играча за А тим. У складу са овим што је одобрено од стране УО, припремио сам људе који ће радити са млађим категоријама. Носилац посла у јуниорској репрезентацији биће Ђорђе Рашић са помоћником Ненадом Перуничићем. Кадете ће водити Владан Јордовић уз асистента Недељка Јовановића. Код пионира смо ишли у регионални принцип. Војводина са два тренера Мирославом Лајићем и Ђурађом Трбојевићем, У Београду су ту Зоран Тодић и Ненад Максић, а у централној Србији Зоран Ивић и Мирослав Ђорђевић Џери. Ових шест тренера имају најбољи увид у селекцију, то је најбољи филтер да не промакне оно што је најквалитетније када је наша будућност у питању. Координатор рада свих млађих селекција би требало да буде Зоран Ивић, професор и носилац мастер коуч лиценце, у сарадњи самном и уз моју потпуну одговорност. Радиће се по систему који води квалитету. Не можемо више без система. Други имају планове и програме, ми већ каснимо. Ово је неопходност за комплетну причу коју смо започели пре годину дана када су све селекције у питању.

Рад на дуже стазе је неопходан?

- Покренули смо позитивну причу. Биће донесен план рада на дужи рок када су у питању све селекције. Рад мора да буде прилагођен најсавременијем рукомету. Одређен је тим људи који су способни да обаве посао. Не смемо више да лутамо и неискусним тренерима дајемо да раде самовољно. Мора да постоји неки систем рада. То могу да спроведу људи који су искусни у том послу. Размишљајући у перспективи, желимо да оспособимо младе тренере да сутра раде тај посао. То је најбољи начин да се много добије, а ништа не изгуби, и када су тренери, и деца у питању. Биће то несвакидашња сарадња. Сви ћемо учествовати у селекцији и контроли рада. Рад на оваквим основама може само да донесе резултат. За све што се дешава одговоран сам лично.

Резултати сениора доводе децу у спорт...

- Резултат А селекције опредељује и децу у који ће спорт. Потрудићемо се да то променимо добрим резултатима. То је неминовност. Малтене смо у трећој категорији спорта, морамо да се помиримо с тим да радимо више и боље како бисмо се вратили тамо где су квалитетнији спортови. Ако бих радио само у А селекцији, а ништа не би предузео са млађим категоријама, а видим да је катастрофална ситуација, не бих био поштен ни према земљи ни према спорту. Знам да је ово тежак залогај, одлука због које бих могао бити и прозиван, али знам и то да је прави пут и решен сам да истрајем за добробит рукомета.

Србија би могла да добије појачање у виду средњег бека Стеауе, Стефана Вујића, рођеног у Хрватској, момка српских корена.

- Кандидат за ЕП биће и Стефан Вујић из румунске Стеауе. Он је 91. годиште. Када сам причао о организацији игре, он би могао да има ролу тог средњег бека потпуно посвећеног екипи. Искусан је играч, наступао је за Хрватску. Рођен је у Хрватској, родитељи су му Срби и од скора има српско држављанство. Људи из Савеза ће гледати да реше папирологију везану за њега како би могао да буде кандидат за састав на ЕП 2018. Стефан је организатор игре, борац, ратник, реализатор, добар у одбрани и нападу. Волим такве играче - закључио је Цветковић.

Шампионат ће трајати од 12. до 28. јануара следеће године.