Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Знате ли ко је основао UFC? Човек чије реплике СВАКОДНЕВНО изговарамо! Нисте ни сањали да је то ОВА ЛЕГЕНДА

09.06.2023. 18:53
Пише:
Србија Данас
UFC
UFC / Извор: Реутерс

Један од најбољих сценариста свих времена.

UFC (Ултимате Fighting Championship) је организација борби мешовитих борилачких вештина. Седиште организације налази се у америчком граду Лас Вегасу (савезна држава Невада), која је у власништву матичне компаније Ендевур. То је највећа MMA промоција на свету и представља најбоље рангиране борце спорта. Основана у САД, UFC организује догађаје широм света који приказују једанаест различитих тежинских категорија по Унифиед Рулес оф Mixed Мартиал Артс правилима. 

ПЛАНЕТА ДРХТИ ОД ИШЧЕКИВАЊА: Жаилтона Алмеиду чека најтежи испит у досадашњој каријери!

ПЛАНЕТА ДРХТИ ОД ИШЧЕКИВАЊА: Жаилтона Алмеиду чека најтежи испит у досадашњој каријери!

РЕЧИ КАКВЕ МЕКГРЕГОР НЕ УПУЋУЈЕ СВАКОМЕ Исказао апсолутно ПОШТОВАЊЕ за њега: "Зашто се пензионисао?" (ВИДЕО)

РЕЧИ КАКВЕ МЕКГРЕГОР НЕ УПУЋУЈЕ СВАКОМЕ Исказао апсолутно ПОШТОВАЊЕ за њега: "Зашто се пензионисао?" (ВИДЕО)

MMA БОРАЦ ДРАГИЋ УКРОТИО АЛИГАТОРА: Херојски чин у близини школе који се препричава (ВИДЕО)

MMA БОРАЦ ДРАГИЋ УКРОТИО АЛИГАТОРА: Херојски чин у близини школе који се препричава (ВИДЕО)

Прве борбе у UFC почеле су 12. новембара 1993. године у Лас Вегасу, а занимљиво да се међу оснивачима организације налазио и чувени холивудски аутор Џон Милијус.

Један од најбољих сценариста у последњих пола века и редитељ неколико класика попут "Конана варварина" и "Дилинџера" заједно са Артом Дејвијем, Бобом Мејровицем, Рајаном Траутсдејлом, Кембелом Меклареном, Дејвидом Ајзаксом и Рорионом Грејсијем поставио је темеље UFC-a поменуте 1993. године, али не само то.

Наиме, Милијус је осмислио и "октагон", посебан облик борилишта који је постао заштитни знак UFC-a.

Ко је Џон Милијус?

Појавио се крајем шездесетих у Холивуду и неколико година таворио са сценаријима који на крају нису екранизовани све док на крају није екранизована "Ђавоља осморка" и крај тог лутања био је почетак нечег предивног, а то је Милијусова филмска каријера.

Први већи успех имао је као сценариста "Џеремаје Џонсона" и заиста, човек с брадом у снежној дивљини препуштен себи и свом колту, то је појам "милијусовски" довело до екстрема, међутим у питању је његов конкретно први потписан успех, а већ је раније требало да заради националну пензију кад је помажући на причи за "Прљавог Харија" између осталог смислио говор "До you феел lucky, пунк?", а не само то него је и Харију доделио многе црте личности због којих је постао културна икона, као нпр. криминално понашање под заштитом значке и склоност ка усамљености, што би отприлике значило да је створио цео лик.

То само за први део Харија, касније је и подарио "Го ахеад, маке my day", а о иконским говорима као што су онај Роберт Шоов о Индијанаполису у "Ајкули", Роберт Дувалов напалм у "Апокалипси" или Мет Дејмонов "Јесам водио добар живот?" у "Спасавању редова Рајана" да не причамо, све је то Милијус сам породио у глави и кад неко гледа листе најбољих реченица америчког филма то је као да гледа белешке Џона Милијуса од пре 50 година.

Када конкретно о насловима говоримо ту је врло незгодно ограничити његово стваралаштво јер барем 30 филмова није завршио или није потписан због разних сукоба мишљења, па онда не може човек знати ни где му је крај, где почетак. Безбедно је рећи да најбоље реплике из свих филмова око којих се врзмао припадају њему, а за писаћим столом се врзмао око рецимо "Дилинџера", "Ветра и лава", "Велике среде", "Конана варварина", "Црвене зоре", "Екстремних предрасуда", "Џеронима", "Лова на Црвени октобар", "Иза непријатељских линија", другог дела Индијане Џонса, а пет првопоменутих је и сам режирао. Наравно, Конан је био највећи успех, а да није Милијуса не би ни Шварценегер никад постао Шварценегер.

Свему томе додати и оне чувене говоре из филмова, за комплетан сценарио "Апокалипсе данас" који је Френсис Форд Копола ипак доста прерадио па се овај љутио, додати да су Милијусом инспирисани ликови Биг Џона у "Америчким графитима" и Волтера Собчека у "Великом Лебовском", да је имао у плану још десетине радова који су остали нереализовани, а од тих најзабавније звучи пројекат о Александру Македонском са Жан-Клодом Ван Дамом у главној улози, додати да је појак конзервативац и као такав неомиљен и често због тога одстрањиван у Холивуду, може се до сутра писати о његовој личности и разним подвизима, виђењима, способностима, утицају...

Džon Milijus
Џон Милијус / Извор: Профимедиа

"Сматрам себе романтичарем. Верујем у многе идеале из 19. века: витештво, част, оданост, романтична љубав..." - Џон Милијус.

Колико се то све уклапа у UFC, можете сами проценити. У његово филмско стваралаштво се заправо уклапа савршено.

 

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Погледајте како изгледа Нора Сегура, бивша девојка Тима Хауарда.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.