Skip to main content
UFC

Znate li ko je osnovao UFC? Čovek čije replike SVAKODNEVNO izgovaramo! Niste ni sanjali da je to OVA LEGENDA

Foto: Reuters
Jedan od najboljih scenarista svih vremena.

UFC (Ultimate Fighting Championship) je organizacija borbi mešovitih borilačkih veština. Sedište organizacije nalazi se u američkom gradu Las Vegasu (savezna država Nevada), koja je u vlasništvu matične kompanije Endevur. To je najveća MMA promocija na svetu i predstavlja najbolje rangirane borce sporta. Osnovana u SAD, UFC organizuje događaje širom sveta koji prikazuju jedanaest različitih težinskih kategorija po Unified Rules of Mixed Martial Arts pravilima. 

PLANETA DRHTI OD IŠČEKIVANJA: Žailtona Almeidu čeka najteži ispit u dosadašnjoj karijeri!

PLANETA DRHTI OD IŠČEKIVANJA: Žailtona Almeidu čeka najteži ispit u dosadašnjoj karijeri!

REČI KAKVE MEKGREGOR NE UPUĆUJE SVAKOME Iskazao apsolutno POŠTOVANJE za njega: "Zašto se penzionisao?" (VIDEO)

REČI KAKVE MEKGREGOR NE UPUĆUJE SVAKOME Iskazao apsolutno POŠTOVANJE za njega: "Zašto se penzionisao?" (VIDEO)

MMA BORAC DRAGIĆ UKROTIO ALIGATORA: Herojski čin u blizini škole koji se prepričava (VIDEO)

MMA BORAC DRAGIĆ UKROTIO ALIGATORA: Herojski čin u blizini škole koji se prepričava (VIDEO)

Prve borbe u UFC počele su 12. novembara 1993. godine u Las Vegasu, a zanimljivo da se među osnivačima organizacije nalazio i čuveni holivudski autor Džon Milijus.

Jedan od najboljih scenarista u poslednjih pola veka i reditelj nekoliko klasika poput "Konana varvarina" i "Dilindžera" zajedno sa Artom Dejvijem, Bobom Mejrovicem, Rajanom Trautsdejlom, Kembelom Meklarenom, Dejvidom Ajzaksom i Rorionom Grejsijem postavio je temelje UFC-a pomenute 1993. godine, ali ne samo to.

Naime, Milijus je osmislio i "oktagon", poseban oblik borilišta koji je postao zaštitni znak UFC-a.

Ko je Džon Milijus?

Pojavio se krajem šezdesetih u Holivudu i nekoliko godina tavorio sa scenarijima koji na kraju nisu ekranizovani sve dok na kraju nije ekranizovana "Đavolja osmorka" i kraj tog lutanja bio je početak nečeg predivnog, a to je Milijusova filmska karijera.

Prvi veći uspeh imao je kao scenarista "Džeremaje Džonsona" i zaista, čovek s bradom u snežnoj divljini prepušten sebi i svom koltu, to je pojam "milijusovski" dovelo do ekstrema, međutim u pitanju je njegov konkretno prvi potpisan uspeh, a već je ranije trebalo da zaradi nacionalnu penziju kad je pomažući na priči za "Prljavog Harija" između ostalog smislio govor "Do you feel lucky, punk?", a ne samo to nego je i Hariju dodelio mnoge crte ličnosti zbog kojih je postao kulturna ikona, kao npr. kriminalno ponašanje pod zaštitom značke i sklonost ka usamljenosti, što bi otprilike značilo da je stvorio ceo lik.

To samo za prvi deo Harija, kasnije je i podario "Go ahead, make my day", a o ikonskim govorima kao što su onaj Robert Šoov o Indijanapolisu u "Ajkuli", Robert Duvalov napalm u "Apokalipsi" ili Met Dejmonov "Jesam vodio dobar život?" u "Spasavanju redova Rajana" da ne pričamo, sve je to Milijus sam porodio u glavi i kad neko gleda liste najboljih rečenica američkog filma to je kao da gleda beleške Džona Milijusa od pre 50 godina.

Kada konkretno o naslovima govorimo tu je vrlo nezgodno ograničiti njegovo stvaralaštvo jer barem 30 filmova nije završio ili nije potpisan zbog raznih sukoba mišljenja, pa onda ne može čovek znati ni gde mu je kraj, gde početak. Bezbedno je reći da najbolje replike iz svih filmova oko kojih se vrzmao pripadaju njemu, a za pisaćim stolom se vrzmao oko recimo "Dilindžera", "Vetra i lava", "Velike srede", "Konana varvarina", "Crvene zore", "Ekstremnih predrasuda", "Džeronima", "Lova na Crveni oktobar", "Iza neprijateljskih linija", drugog dela Indijane Džonsa, a pet prvopomenutih je i sam režirao. Naravno, Konan je bio najveći uspeh, a da nije Milijusa ne bi ni Švarceneger nikad postao Švarceneger.

Svemu tome dodati i one čuvene govore iz filmova, za kompletan scenario "Apokalipse danas" koji je Frensis Ford Kopola ipak dosta preradio pa se ovaj ljutio, dodati da su Milijusom inspirisani likovi Big Džona u "Američkim grafitima" i Voltera Sobčeka u "Velikom Lebovskom", da je imao u planu još desetine radova koji su ostali nerealizovani, a od tih najzabavnije zvuči projekat o Aleksandru Makedonskom sa Žan-Klodom Van Damom u glavnoj ulozi, dodati da je pojak konzervativac i kao takav neomiljen i često zbog toga odstranjivan u Holivudu, može se do sutra pisati o njegovoj ličnosti i raznim podvizima, viđenjima, sposobnostima, uticaju...

Džon Milijus
Džon Milijus
Foto: Profimedia

"Smatram sebe romantičarem. Verujem u mnoge ideale iz 19. veka: viteštvo, čast, odanost, romantična ljubav..." - Džon Milijus.

Koliko se to sve uklapa u UFC, možete sami proceniti. U njegovo filmsko stvaralaštvo se zapravo uklapa savršeno.

 

BONUS GALERIJA: Pogledajte kako izgleda Nora Segura, bivša devojka Tima Hauarda.

 

 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd