Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Триатлонци су међу нама – Христина Поповић је промотерка овогодишње 11ТРИ трке (ФОТО)

12.09.2018. 10:40
Пише:
Србија Данас
Hristina Popović
Христина Поповић / Извор: Фото: Промо

Позната глумица се већ неко време бави овим спортом.

Када кажемо триатлонци, често помислимо на неке надљуде који вероватно ретко ходају земљом, само када је нека трка, а остатак времена проводе на неком божанском месту где вредно тренирају дан и ноћ и немају других животних окупација. Колико само грешимо!

Неоспорно је да је за бављење триатлоном потребно уложити огромно време, снагу (воље и тела) па и новац, али није немогуће да вам триатлон буде хоби.

Немаш екипу, а имаш жељу да се опробаш у триатлону? 11ТРИ саставља тим за тебе! (ФОТО)

Бројне светски познате личности су триатлонци. За Метјуа Меконахија смо сви могли да наслутимо, али јесте ли знали да је међу триатлонцима и Џенифер Лопез као и Шон Астин, познатији као Фродов најбољи пријатељ Семвајт? И не само глумци и певачи, ту су и шефови кухиња, новинари па и понека принцеза.

ШАМПИОН У РАЉАМА ЖИВОТА: Био је ПОБЕДНИК Тур де Франса, а сада је у ЛУДНИЦИ (ФОТО)

Ако у нечему не каскамо за светом, то је свакако у учешћу познатих у триатлонским тркама. На овогодишњем издању 11ТРИ Белградепромотерка трке је и наша позната глумица Христина Поповић, која се већ неко време бави овом спортском дисциплином. Успели смо да је уловимо у паузи између посла, свакодневних обавеза и, сада већ згуснутог плана тренинга, да нам дочара како је то бити триатлонка и шта очекује од трке.

Ко је Кристи (64) која је ДОМИНИРАЛА ТРИБИНАМА на Новаковом мечу? Сви се питају како изгледа ОВАКО МЛАДОЛИКО (ФОТО)

Зашто баш триатлон и како си дошла у контакт с њим?

- Зато што је у триатлону традиција да се последњи такмичар слави подједнако као и онај који први прође кроз циљ! Шалим се. Прво сам почела да се упознајем са трчањем пре две и по године. За мене је до тада трчање било извор патње и није ми било јасно зашто људи уопште трче, зашто намерно улазе у патњу. Претпостављала сам да су то неки чудаци, сигурно врло досадни неки људи обзиром да су у стању да врше тако монотону радњу сатима. А онда сам прочитала чланак који објашњава бенефите трчања и шта се заправо дешава са мозгом, телом и душом док “ вршимо ту монотону радњу”. Као неко ко верује да је важно мозак стимулисати новим вештинама и учењима и да је стални развој важан ја сам за почетак изабрала план трцања за идиоте (идиотсгуиде то старт running) и тако почела да трчим минут - минут да ходам. И миц по миц померала границе до свог првог полу маратона. Годину дана касније сам замолила своју мајку која је бивша атлетичарка и балерина да ме научи да пливам краул. И тако смо дошли до триатлона. :Д

Како је триатлон утицао на твој живот?

- Од малена су триатлонци за мене били Суперхероји! Ментални Херкули! Долазим из породице која је изнедрила и спортисте и уметнике и увек смо колективно плакали на спортска достигнућа. Спорт и уметност су, упркос томе сто теже да постану потпуно корумпиране, јер се све врти око профита, ипак две најсветлије дисциплине. И ја бирам да их и даље тако доживљавам. И да се кроз њих развијам, растем и учим.

Hristina Popović
Христина Поповић / Извор: Фото: Промо

- Сваки спорт је вежбаоница за живот. Од триатлона учим стрпљење, послушност, истрајност, континуитет у раду и посвећеност. Научила сам да је свашта, ако не и све, могуће уз горе наведене врлине. Научила сам да се кризе превазилазе и да тада не треба одустајати, да ће бол проћи. Научила сам да се не такмичим са другима. Научила сам и шта су ми највећи саботери у остварењу циљева и како да их коригујем и заменим нечим сто ми слузи. Научила сам да је супер усудити се. Научила сам да је могуће подучити тело да испрати све моје снове!

Да ли ти бављење триатлоном помаже у примарној професији и на који начин?

- Помаже тако сто сам психички стабилнија када истренирам ујутро. Лакше подносим стрес. А и тело ми је будно сто је јако вазно за глумца.

Које триатлон дистанце си до сада радила и које су ти омиљене?

- До сада сам се опробала у спринту, олимпијској и у полу иронман дистанци.

Како изгледа припрема за 11ТРИ трку? Колико дуго траје, колико дана недељно тренираш и како ти тренинзи изгледају?

- Ја бас нисам најбољи пример обзиром на хаотичну природу свог посла. Тако да ја гледам да тренирам 6 пута недељно. Да два пута пливам и исто толико пута да трчим и возим бајс. Кад год сам у могућности убацим и тренинг снаге увече. И све то уз консултацију са својим тренером Борисом Ристановићем. Некада успевам да план следим беспрекорно, а некада просто нисам у могућности. И тај дисконтинуитет ме често кошта.

Како успеваш да се организујеш и одвојиш време за тренирање?

- Понекад ми се чини да ми на организацију оде највише времена и снаге. Имам шестогодишњу ћерку тако да се трудим да пливам и трчим док је она у школи. А снагу и вожњу бицикла на тренажеру обавим код куће, често ми се и она придружи. Тако проводимо висе времена заједно, а чини ми се и да јој дајем добар пример. Тешко је ускладити и тренинге са послом јер мој радни снимајући дан траје 12 сати, а дешава се да после снимања играм и представе.

Која дисциплина ти најбоље иде, а коју још треба да усавршиш?

- Највише волим да пливам. Ваљда зато што је то најмлађа дисциплина у мом животу. Трчање и даље волим. али бајс никако. Не иде ми и прилично ме фрустрира али решићу га некако. Још увек сам ужасно спора у све три дисциплине. Као нека правда се осећам - спора али достижна. :Д Маштам о трци без временског ограничења.

Како се мотивишеш када је најтеже?

Како знам и умем.

Шта за тебе значи пролазак кроз циљ?

 - Још једну научену лекцију. 

Колико је за тебе важна подршка људи које имаш око себе (породица, пријатељи, тренер…)?

- Подршка је важна али је важно и истрајати ако подршка изостане и не ослањати се искључиво на њу. Треба се окружити људима који неће саботирати ваш циљ и минимизирати ваш труд. Цените аутентичну подршку!

Шта очекујеш на 11ТРИ трци од себе и од организатора?

- Имам среће да се најелитнија трка на Балкану 11ТРИ одиграва 23. септембра бас у мом граду. Трка се састоји од 1900м пливања, 90КМ вожње бициклом и 21КМ трчања. Доћи ће људи из целог света. Људи који не би могли да се баве овим спортом да нису озбиљно радили на себи, не само физички. Ови људи су морали да победе и коригују разне слабости и мане и да подигну врлине на 100% да би научили да издрже ове надљудске напоре без штетних последица. Овде ћете ретко наићи на нпр. незреле, саможиве и размажене али зато јако често на топле људе који вас подржавају читавом стазом и зраче истинском снагом и оним што нашу планету цини бољим местом. Мислим да су ме заправо људи највише и привукли триатлону.

За крај, подели са нам три кључна савета за активан живот.

 - Радост. Циљ. План. Посвећеност. Дисциплина. Авантура!

Имате још времена да се пријавите за учешће у трци, било самостално, било као штафета, а и навијачи су добродошли. Никад се не зна кога све можете срести на стази!

Све најновије спортске вести можете да прочитате ОВДЕ.