Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УПИСАНИ СУ У ИСТОРИЈУ МОНДИЈАЛА ЗЛАТНИМ СЛОВИМА: Међу РЕКОРДЕРИМА Светских првенстава су два СРБИНА, али и два СТРАНЦА који су били у Звезди и Партизану (ФОТО)

27.05.2018. 19:34
Пише:
Србија Данас
Bora Milutinović
Бора Милутиновић / Извор: МН Press

Успеси који се никад неће заборавити.

Светско првенство у Русији биће 21. по реду, а прво које се организује у највећој евроазијској држави. Као и пред сваку смотру најбољих светских репрезентација, сви се подсећају претходних турнира, незаборавних утакмица, освајача трофеја и појединачних рекордера. Бразилац Пеле, по многима најбољи фудбалер планете, једини је фудбалер који је освојио три титуле светског првака, а међу осталим појединачним рекордима су два Србина, као и две легенде које су као тренери радили у Црвеној звезди и Партизану. У питању су Милорад Арсенијевић - Балерина, Велибор Бора Милутиновић, Лотар Матеус и Валтер Зенга.

ПОТРЕСНА СУДБИНА СРПСКЕ ФУДБАЛСКЕ ЛЕГЕНДЕ: Дао је три гола на Мондијалу, био најплаћенији играч, а по његовом херојству у рату снимљен је ХОЛИВУДСКИ МЕГАХИТ!

"ДАБОГДА ИМАО ПА НЕМАО": Био је првак Европе са Манчестер јунајтедом и зарађивао МИЛИОНЕ, а сад је ПИЦА мајстор (ФОТО)

Милорад Арсенијевић - Балерина

ОНИ НИСУ ШТЕДЕЛИ НИ СЕБЕ НИ ЧАШИЦУ: 10 спортиста којима је алкохол био погонско гориво (ФОТО)

Легендарни фудбалер и селектор Југославије ушао је у историју планетарних шампионата као први човек који је учествовао и као играч и као тренер. Арсенијевић (1906-1987) је као играч био учесник првог Мондијала, 1930. године, кад је у Уругвају одиграо сва три меча за селекцију Краљевине Југославије. Двадесет година касније, 1950. године у Бразилу, Арсенијевић је предводио ФНР Југославију као селектор. Више успеха је имао као играч, јер је био трећи на планети, али да не буде тако успешан као селектор утицао је жреб, али и необичан систем такмичења. Југославија је на СП у Бразилу сврстана у групу са домаћином Бразилом. Остале ривале из групе Југославија је декласирала (Швајацарску 3:0 и Мексико 4:1), али је онда у мечу одлуке, пред 142 хиљаде људи на Маракани, поражена од Бразила - 0:2. Систем такмичења је био такав да су само победници четири групе ишли у завршну борбу за пехар који је на крају припао Уругвају. 

КАРИЈЕРА ПУНА МЕДАЉА: Он је човек који је Србију обрадовао небројено пута, а мало ко зна да је он ТЕЧА Новака Ђоковића (ФОТО)

РУЖНА СТРАНА РЕАЛНОСТИ: Са шест година отац ју је ОДВОЈИО од мајке, повукла се у себе, пала на допингу, а онда је почела ОПЕТ да осваја светски врх (ФОТО)

Велибор Бора Милутиновић

Velibor Bora Milutinović
Велибор Бора Милутиновић / Извор: МН Press

Легендардни српски стручњак, који никад није био селектор Југославије или Србије, уписан је златним словима у историју светског фудбала. Милутиновић (74) је водио чак пет различитих репрезентација на пет СП, што је уз њега успео још само легендарни Бразилац Карлос Алберто Пареира. Искусни стручњак, који тренутно живи и ради у Катару, је био као селектор на пет узастопних шампионата планете - 1986. (Мексико), 1990. (Костарика), 1994. (САД), 1998. (Нигерија), 2002. (Кина). Да то достигнуће буде још веће, Милутиновић се потрудио несвакидашњим успехом, прве четири селекције је довео најмање до осмине финала, а Кина од те 2002. године није стигла чак ни до пласмана у бараж за СП. Бивши фудбалер Партизана је уз набројаних пет селекција био и на клупама Јамајке, Ирака и Хондураса, али са њима се није домогао СП. Пареира (75) је био светски првак са Бразилом 1994. године (водио их је и у Немачкој 2006), а на СП је још водио и Кувајт (1982), Емирате (1990), Саудијску Арабију (1998), и Јужну Африку (2010).

ОТИШЛИ ПОД НОЖ: Лепа шампионка се оперисала до непрепознатљивости, а овај фудбалер се због естетске корекције увалио у велике проблеме (ФОТО)

ПРЕЛЕПА СПОРТИСТКИЊА ОТКРИЛА: Од кад сам изгубила невиност са 12. година, не могу да престанем да мислим о сексу (ФОТО)

Лотар Матеус

Lotar Mateus iz vremena kada je vodio Partizan.
Лотар Матеус из времена када је водио Партизан. / Извор: МН Press

ДАНАС ЋУ ТИ ПОКАЗАТИ КО САМ И ШТА САМ: Како је Пикси одржао час Марадони уз ДВА ЛАЖЊАКА који никад нису извели ни Меси, ни Роналдињо (ВИДЕО)

Бивши тренер Партизана, кога навијачи црно-белих обожавају јер је њихов клуб увео у Лигу шампиона 2003. године, истинска је легенда светског фудбала и планетарних шампионата. Матеус (57) је рекордер, али и сувласник једног од рекорда планетарних шампионата. Матеус је учествовао на пет СП (1982, 1986, 1990, 1994, 1998), што је уз њега успео само још Мексиканац Антонио Карбахал (1950, 1954, 1958, 1962. и 1966). Матеус је међутим самостални рекордер по броју утакмица на шампионатима планете, одиграо их је чак 25. Легендардни фудбалер, који је за Немачку одиграо чак 150 утакмица и постигао 23 гола, успео је и да се попне на светски трон - 1990. године, после два везана пораза у финалима - 1982. од Италије, 1986. од Аргентине. 

КАКВА ТРАНСФОРМАЦИЈА: Овако су Новак и Јелена изгледали на почетку везе (ФОТО)

ОВАКВОГ СПОРТИСТУ СВЕТ НИЈЕ ВИДЕО: Био је ФУДБАЛСКИ РЕПРЕЗЕНТАТИВАЦ јаке европске селекције, а паралелно је као ШАХИСТА остварио ЈОШ ВЕЋЕ успехе!

Валтер Зенга

Valter Zenga u vreme dok je bio trener Crvene zvezde
Валтер Зенга у време док је био тренер Црвене звезде / Извор: МН Press

САМО ЗА МУШКЕ ОЧИ: Бави се моделингом, а положила је и испит за судију и чека се њен први меч (ФОТО)

Италијан, који је као тренер Црвене звезде освојио титулу првака Србије 2006. године, такође је велика легенда, иако никад није освојио светску круну. Зенга (58) је гол Азура бранио од 1988. до 1992. и на њему стајао 58 пута, а на СП у Италији 1990. је поставио рекорд који је и дан данас недостижан. Зенга није примио гол на пет везаних мечева на СП у Италији, а укупно је био несавладан чак 517 минута. Бивши тренер Звезде није примио голове против Чехословачке, САД и Аустрија у групној фази, као ни против Уругваја у осмини и Ирске у четвртфиналу, да би га савладао тек Аргентинац Клаудио Каниђа у 67. минуту полуфиналног дуела.

(18 ) ИНТЕРНЕТ БУКВАЛНО ГОРИ! Врела Линдзи Вон сликала своје ВЛАЖНО и ДЕПИЛИРАНО МЕЂУНОЖЈЕ! (ФОТО)

Све најновије спортске вести можете да прочитате ОВДЕ