clear sky
23°C
28.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

ONI NISU ŠTEDELI NI SEBE NI ČAŠICU: 10 sportista kojima je alkohol bio pogonsko gorivo (FOTO)

12.12.2017. 18:58
Piše:
Srbija Danas
Dijego Maradona
Dijego Maradona / Izvor: Profimedia

Neki su platili najskuplju cenu.

Sport i alkohol nekako idu jedan sa drugim, a retko ko neće popiti po neko pivo tokom gledanje neke dobre utakmice, bez obzira o kojem se sportu radi. Međutim, tek u poslednje dve ili tri decenije postala je poznata tanka linija između uživanja i zavisnosti. U periodu po završetku Prvog svetskog rata pa do 80-tih godina prošlog veka, napiti se bilo je gotovo pitanje časti, a takav rezon nikako nije mogao da mimoiđe i vrhunske sportiste. Slučajevi ovih 10 sportista imaju jednu zajedničku stvar – niko od njih nije znao kada je dosta. Za neke od njih se borba protiv alkoholizma pokazala kao u napred izgubljena bitka, dok su drugi uspevali da dobiju pomoć pre nego što je bilo prekasno.

SAMO ZA MUŠKE OČI: Šveđanke pobedu proslavile VRELIM seksi plesom (VIDEO)

ALEKSANDER OVEČKIN

Kada se zna koliko Rusi vole vodku, prosto deluje čudno da neko uopšte pravi probleme zbog navika hokejaša Aleksandera Ovečkina kada je u pitanju alkohol. Doduše kao višestruki učesnik Ol star utakmice i tri puta najbolji igrač lige prosto i zaslužuje piće, zar ne? Zvezda Vašington Kepitolsa otkrila je nenamerno svoju naviku kada je tokom davanja autograma u restoranu Vejna Greckog bilo očigledno da je popio neku čašicu više. Osim toga Ovečkin je regularno meta paparaca u izlascima sa devojkama tokom kojih teku potoci alkohola. Imao je ozbiljne sukobe sa sunarodnikom Evgenijem Malkinom i Kanađaninom Donom Čerijem, ali uzevši u obzir šta i koliko pije, moguće je da Ovečkin dobar deo vremena nije ni svestan šta zapravo radi.

Aleksander Ovečkin
Aleksander Ovečkin / Izvor: Profimedia

Prelepa devojka igrača Partizana se ne eksponira u javnosti, a slikama OČARAVA na Instagramu (FOTO)

META VORLD PIS

Kada neko na poluvremenu košarkaške utakmice u NBA ligi umesto vode, kao osveženje pije Henesi konjak u svlačionici, stvar je zaista ozbiljna. Upravo je to radio Ron Artest, danas poznatiji kao Meta Vorld Pis, dok je igrao za Čikago Bulse na početku svoje karijere u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu, a do konjaka bi dolazio tako što bi jednostavno otišao u radnju pored dvorane i kupio ga. Čak i sa takvim navikama, bio je deo ekipe Los Anđeles Lejkersa koja je osvojila titlu 2010. Ipak, šest godina ranije bio je deo i jednog od najružnijih trenutaka lige, velike tuče igrača Indijana Pejsersa i Detroit Pistonsa u kojoj su stradali i gledaoci pored terena, a nekoliko igrača dobilo suspenzije. Ipak, to je bio Ron Artest, a u međuvremenu je promenio 2011. ime u Meta Vorld Pis i prilično se smirio.

Ron Artest
Ron Artest / Izvor: Profimedia

PUNI BATERIJE: Ivana Španović je objavila fotku iz restorana, nećete verovati šta je naručila (FOTO)

ČARLS BARKLI

Jedna od najvećih zvezda lige 90-tih priznao je u intervju za ’’Sports ilustrejted’’ da je igrao utakmicu za Filadelfiju pijan, jer se prethodno napio pošto je trebalo da potpiše ugovor za Los Anđeles Lejkerse, ali je dogovor propao. Barkli je počeo da pije od trenutka kada mu je agent rekao da će ga Filadelfija trejdovati u Los Anđeles, da bi tri sata kasnije agent javio da je dogovor propao, ali je tada bilo već kasno jer je Barkli bio uveliko ’’pod gasom’’. Problemi sa alkoholom za Barklija su se nastavili i po završetku karijere pošto ga je policija u novogodišnjoj noći 2008. zaustavila u Arizoni jer nije stao na znak ’’stop’’. Barkli je imao dvostruko više alkohola u krvi od dozvoljenog, a branio se da nije stao kod znaka ’’stop’’ jer je žurio kući kako bi dobio oralni seks od svoje saputnice. Na kraju je dobio tri dana zatvorske i 2.000 dolara novčane kazne.

Čarl Barkli
Čarl Barkli / Izvor: Profimedia

DŽORDŽ BEST

Džordž Best bio je smatran za jednog od najtalentovanijih fudbalera svoje generacije, a njegov učinak u Mančester Junajtedu od 137 golova na 361 utakmici svakako je potvrda takvog utiska. Međutim, poznat po fudbalskom umeću, Best je imao i reputaciju alkoholičara. To ga nije sprečilo da sa Mančesterom osvoji Kup šampiona 1968. i iste godine bude proglašen za najboljeg igrača. Priznao je da je tokom igranja fudbala u SAD 1981. ukrao pare nepoznatoj ženi iz tašne da bi kupio piće, a tri godine kasnije osuđen je na tri meseca zatvora zbog vožnje u pijanom stanju. Već uveliko u fudbalskoj penziji gostovao je 1990. u emisiji na BBC-iju mortus pijan, a kasnije se zbog toga izvinjavao. Alkohol je uzeo danak pošto je Bestu 2000. ustanovljeno oboljenje jetre. Dve godine kasnije dobio je novu jetru, ali je nastavio da pije, a konačan kraj dogodio se 25. novembra 2005. Jednom prilikom je prokomentarisao svoju karijeru: ’’Potrošio sam 90 odsto zarađenog novca na žene, opijanje i brza kola. Ostatak sam proćerdao’’.

Džorž Best
Džorž Best / Izvor: Profimedia

PRELOMILA JE: Seksi diva napušta posao porno glumice i okreće se NOVOM, tek sad ćete gledati (FOTO)

DŽEJMS HANT

Britanac Džejms Hant bio je prvi plejboj u Formuli 1 i to u vreme kada je ovaj sport sticao globalnu popularnost. Hant je osvojio titulu 1976. i stekao status legende koliko zbog vozačkog talenta, toliko i zbog načina života koji je sušta suprotnost današnjim vozačima , a koji je podrazumevao velike količine alkohola i droge. Poslednje dve nedelje oktobra 1976. pred trku u Tokiju koja je odlučivala o tituli, Hant je proveo pripremajući se tako što je konstantno bio pijan i koristio kanabis i kokain zajedno sa prijateljem Berijem Šinom koji je iste godine bio šampion klase do 500 kubika u Moto GP šampionatu. Kao da to nije bilo dovoljno, Hant je spavao sa 33 britanske stjuardese u danima pred samu trku, kao i sa obožavateljkama u Japanu, a sa jednom je uhvaćen nekoliko minuta pre početka trke. Uprkos svemu, Hant je u Japanu pobedio i osvojio titulu sa bodom prednosti u odnosu na najbližeg pratioca Nikija Laudu. Ceh je međutim negde morao da plati. Džejms Hant umro je u snu od srčanog udara 1993. sa nepunih 46 godina.

Džejms Hant
Džejms Hant / Izvor: Profimedia

DOBRO SE SNAŠAO: Zvezdin stranac snimio spot sa našom pevačicom (FOTO)

DIJEGO ARMANDO MARADONA

Tvorac ’’Božije ruke’’, fudbaler kojeg Englezi ne mogu očima da vide dok u Napulju ima status božanstva, više je poznat po svojim problemima sa drogom, ali nije propuštao ni da alkoholom ošteti sopstveno telo i organizam. Činjenica je da je El Pibeov problem sa alkoholizmom bio samo jedan od mnogih koje je jedan od najboljih fudbalera svih vremena (večna rasprava da li je to on ili Pele) imao. Nije se Maradona smirio ni kada je otišao u penziju, pošto je viđen u Londonu kako se tokom ragbi utakmice između Australije i Argentine naliva pivom. Toliko je daleko Argentinac išao da je u martu 2007. primljen u bolnicu zbog posledica korišćenja alkohola i otpušten u aprilu, a u danima po izlasku iz bolnice konstantno su se pojavljivale spekulacije da je umro. Ubrzo je primljen u psihijatrisku kliniku specijalizovanu za pacijente sa problemima sa alkoholom iz koje je otpušten 7. maja. Narednog dana gostovao je na argentinskoj televiziji i rekao da je ostavio alkohol, kao i da nije koristio drogu već dve i po godine.

Dijego Armando Maradona
Dijego Armando Maradona / Izvor: Profimedia

DŽO NEMET

Džo Nemet važi za jednog od najboljih kvoterbekova koji su ikad kročili na NFL terene, ali kada neko nosi nadimak Brodvej, jasno je da tu nisu baš čista posla. Harizmatični kvoterbek Njujork Džetsa nosio je zulufe pre nego što ih je Džon Travolta načinio poznatim. Imao je neverovatnu ruku i prvi je kvoterbek koji je bacio više od 4.000 jardi u jednoj sezoni, a predvodio je Džetse do titule u Super Boulu 3 protiv Koltsa. Sve to bilo je veoma interesantno kada je Nemet bio mlađi, ali je njegov problem sa alkoholizmom isplivao kada je već bio u penziji. Tako je krajem 2003. privukao mnogo negativne pažnje kada je pijan davao izjavu za ESPN, a novinarki Suzi Kolber rekao kako bi želeo da je poljubi. Brzo se izvinio, a posle nekoliko nedelja se uključio u program lečenja alkoholizma.

Džo Nemet
Džo Nemet / Izvor: Profimedia

ON JE BEZ PREMCA: Zbog OVOG je Filip Krajinović obeležio 2017. (FOTO)

POL GASKOJN

Pol Gaskojn bio je velika nada engleskog fudbala koji nikad nije prestajao da sanja reprizu iz 1966. i ponovno osvajanje Svetskog prvenstva. Međutim, Gaza je umesto rekorda na terenu više voleo da pomera granice u pabovima, mada je tome prilično pomogla i činjenica da mu je pred kraj karijere utvrđen i bipolarni poremećaj. Gaskojn je od 1998. počeo da doživljava jedan loš trenutak za drugim, a krenulo je kada je kao igrač Rendžersa primljen u bolnicu ''Prajori'' zbog toga što je popio 32 čašice viskija, a tamo ga je odveo tadašnji menadžer tima Brajan Robson. U ''Prajori'' će se Gaskojn vraćati mnogo puta, kao i ispijanju velikih količina alokohola. Nekoliko puta je hapšen zbog vožnje u pijanom stanju. Po sedmi put je otišao na lečenje od alkohola 2014, ali je i to bilo kratkog daha, da bi početkom ove godine ponovo pokušao da stane na kraj poroku.

Pol Gaskoin
Pol Gaskoin / Izvor: Profimedia

Paraolimpijac Oskar Pistorijus se potukao u zatvoru, a sve zbog JEDNE stvari

BEJB RUT

Sultan udaranja kako je bio nadimak Džordžu Hermanu Rutu, poznatijem kao Bejb Rut, bio je igrač koji je promenio bejzbol 20-tih godina prošlog veka. Iako se smatra za jednog od najboljih igrača u istoriji bejzbola isto tako je ostala reputacija za njega kao jednog od najvećih alkoholičara koji su ikada zaigrali bejzbol. Doduše bila su to vremena kada su sportisti bili daleko od profesionalaca kakvi su danas, pa stoga ne čudi što je Rut istovremeno bio i pasionirani pušač. Prema svom telu se Rut odnosio kao prema tuđem, ali mu tokom igračke karijre to nije pravilo probleme. Ono što dodatno pojačava utisak da je Bejb Rut među najtežim alkoholičarima koje je sport ikad video je i činjenica da je sve to radio u doba prohibicije kada je točenje alkohola u SAD bilo ilegalno.

Bejb Rut
Bejb Rut / Izvor: Profimedia

POSLE ISPADANJA SA SP: Čuvar mreže Srpkinja uputila emotivnu poruku (FOTO)

TONI ADAMS

Čitavu karijeru je Toni Adams proveo u dresu Arsenala, veći deo i kao kapiten i navijači ga smatraju za jednog od najvećih igrača koje su Tobdžije ikad imale. Međutim, Adams je imao i ozbiljnih problema sa alkoholom, a bio je i najveća žrtva ozloglašenog Arsenalovog kluba ’’Utorak’’ – kada bi se igrači Tobdžija ponapijali u utorak jer su znali da imaju dovoljno vremena da se oporave do vikenda i igranja prvenstvenog meča. U borbi sa alkoholizmom od sredine 80-tih, Adams je često bio umešan u tuče u noćnim klubovima, a 6. maja 1990. slupao je svoju Ford Sijeru u zid da bi testiranjem bilo utvrđeno da je imao četiri puta veću količinu alkohola u krvi od dozvoljene. Dobio je kaznu zatvora od četiri meseca, a odslužio je dve, ujedno postavši jedna od najpoznatijih ličnosti u Velikoj Britaniji koja se lečila od alkohola. Njegov oporavak i rehabilitacija se u velikoj meri vezuju za dolazak Arsena Vengera na mesto menadžera Arsenala 1996. Francuz je potpuno promenio način ishrane igrača kao i njihov stil života, a bio je i uz Adamsa kada je ovaj pričao o svom problemu sa pićem. 

Toni Adams
Toni Adams / Izvor: Profimedia

 

Sve najnovije sportske vesti možete da pročitate OVDE.