Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

МЕЧ ЗА НЕЗАБОРАВ: Новак после велике драме и преокрета савладао Алкараза и освојио Синсинати (ВИДЕО)

21.08.2023. 02:32
Пише:
Србија Данас
Novak Đoković
Новак Ђоковић / Извор: Реутерс

Нестваран дуел.

Српски тенисер Новак Ђоковић освојио је Мастерс у Синсинатију после победе над Карлосом Алкаразом 5:7, 7:6(7), 7:6(4). Меч је трајао три сата и 50 минута игре. 

ДОК СЕ СПРЕМА ЗА ФИНАЛЕ СИНСИНАТИЈА: Ђоковић се огласио после Иваниног злата, ево како је честитао Српкињи (ФОТО)

ДОК СЕ СПРЕМА ЗА ФИНАЛЕ СИНСИНАТИЈА: Ђоковић се огласио после Иваниног злата, ево како је честитао Српкињи (ФОТО)

ФОТКАН У НЕЗГОДНОМ ТРЕНУТКУ: Због ове спорне фотографије се огласио и Новак: ”Као да сам пијан на терену”

ФОТКАН У НЕЗГОДНОМ ТРЕНУТКУ: Због ове спорне фотографије се огласио и Новак: ”Као да сам пијан на терену”

УВЕК ТО РАДИ ПРЕ МЕЧА: Алкараз открио КО му је највећа инспирација!

УВЕК ТО РАДИ ПРЕ МЕЧА: Алкараз открио КО му је највећа инспирација!

Ђоковић је дошао до 39. Мастерса у каријери и трећег трофеја у Синсинатију, а начин на који је то урадио ће се дуго препричавати. 

У првом сету смо видели много турбуленција, поготово у Новаковој игри.

На старту су оба тенисера била сигурна при сервису, нарочито се то односило на Алкараза који је у прва два сервис гема допустио противнику свега један поен. Но, при резултату 3:2 за Новака следи фуриозан гем српског аса. Одлично је ретернирао Новак и без изгубљеног поена дошао до брејка. 

Изгледало је да је моментум на Ђоковићевој страни, ипак од тог тренутка као да је неко искључио Новака. Нестала је енергија, Карлос је успео да врати брејк. Србин је чувао свој сервис, али је у завршници сета поклекао. Претрпео је брејк и допустио Шпанцу да сервира за освајање уводног дела игре. Карлос је то знао да искористи и стекне предност. 

Очигледно је било да је велика топлота која влада у Сједињеним Америчким Државама проблем Ђоковићу, покушао је да се регенерише на паузи између два сета, али није било лако. 

Брејк је направио Алкараз на самом старту другог сета и то уз три везане дупле грешке српског аса, па је пут ка повратку био мало вероватан. Новак је при резултату 2:1 за Шпанца и затражио медицински тајм-аут, изгледало је да ће Србин предати меч, али је одлучио да настави и убрзо имао прилику да се врати у меч, пошто је дошао до брејк лопте, али није је материјализовао и Алкараз је повео са 3:1. 

Успевао је Ђоковић да осваја своје гемове, али није изгледало да може и до гема на сервис противника. Ипак, у осмом гему следи брејк и резултат је поравнат - 4:4. Освојио је Новак и наредни гем и дошао на гем од другог сета и повратка у меч. Да Ђоковић не дође до трећег гема у низу побринуо се Алкаразов сервис који је прорадио у правом тренутку при резултату 30:30 и захваљујући томе је Шпанац остао у сету.

Били су сигурни и један и други у наредна гема и гледали смо тај-брејк. 

Боље је кренуо Србин у одлучујући део сета, одмах стекао мини брејк и повео са 2:0, ипак Алкараз преокреће ситуацију и убрзо враћа егал. Прву меч лопту на мечу је Шпанац имао при резултату 6:5, али је Новак добро одсервирао и продужио драму. Освојио је Новак и наредни поен и дошао до прве сет лопте. Није тада дошао до сета Ђоковић, али јесте у наредном наврату. Невероватан поен су одиграли први и други рекет света, а поклекао је овај млађи и послао форхенд у мрежу за продужетак драме. 

У трећем сету није било брејкова, а ни брејк прилика све до петог гема када је Новак имао две шансе. Нажалост, није успео српски тенисер ни у једном од два пута да добије праву позицију да освоји кључни поен, па се Алкараз у тој ситуацији извукао.  

У наредном гему је имао и Новак проблема, али је сервис био ударац који је помогао Ђоковићу да дође до гема. У том тренутку су играчи били поравнати у готово свим битнијим статистичким подацима, а следио нам је седми гем сета, према мишљењу многих тениских стручњака најбитнији гем сета, а тако се испоставило и овог пута.

Имао је Ноле две везане брејк лопте, није их искористио. Потом их још две, а срећна је била пета шанса у гему за вођство од 4:3 српског аса.

Потврдио је Новак брејк и Алкараз је сервирао за останак у мечу. Имао је Новак две меч лопте на Карлосов сервис, али их није искористио и морао је да победу тражи у наредном гему. 

Ни ту није било краја драми! Новак је смушено ушао у гем и Алкараз је знао то да искористи, Ђоковић је грешио и допостио противнику две везане брејк лопте, првобитно се извукао Новак, али је Карлос искористио четврту прилику у гему који је трајао преко 12 минута и продужио овај нестваран меч. 

Ништа другачије није било ни у наредном гему. Имао је Новак две везане шансе, но, оба пута је слао лопте у аут и поново је уследила игра на разлику. И ту је Ђоковић, имао своје шансе, две, али је Алкараз извукао неколико сјајних "кик" сервиса и дошао на корак од победе. 

За разлику од пређашњих Новаков сервис гем је био растерећенији и поново нам је следовао тај-брејк. 

Још једном је Ђоковић боље ушао у овај део меча, одмах мини брејк и предност од 3:0. Ипак, следе три везана поена Алкараза и на промену страна се отишло са потпуним егалом. 

Новак прави први ударац, повео је 5:4 и имао је два сервиса за титулу и то је коначно и урадио наш тенисер и дошао до титуле у Синсинатију.