Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЂОКОВИЋ ПРЕСЛИШАО МЛАДОГ ШЕЛТОНА: Новак у десетом ФИНАЛУ УС опена!

08.09.2023. 19:57
Пише:
Србија Данас
Novak Đoković
Новак Ђоковић / Извор: Профимедиа

Против домаћина...

Српкси тенисер Новак Ђоковић пласирао се у финале УС опена, након што је у полуфиналу савладао младог Американца, Бена Шелтона резултатом 3:0, у сетовима 6:3, 6:2, 7:6(4). Најбољи тенисер свих времена се тако пласирао у своје јубиларно десето финале гренд слема који се игра у Њујорку.

ПРЕБИЈЕН ТЕНИСЕР: Погледајте како се Хрват бранио од шутирања (УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО)

ПРЕБИЈЕН ТЕНИСЕР: Погледајте како се Хрват бранио од шутирања (УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО)

УС ОПЕН: Загарантован спектакл у финалу дама

УС ОПЕН: Загарантован спектакл у финалу дама

СТВАРНО ФАСЦИНАНТНО: Отац Новаковог ривала открио о каквом се ту момку ради

СТВАРНО ФАСЦИНАНТНО: Отац Новаковог ривала открио о каквом се ту момку ради

Показао је 47. играч на свету Шелтона на старту меча да поседује разоран сервис који је често ишао прелазио 220 километара на сат, али Ђоковићу "убитачни" почетни ударци ривала кроз читаву каријеру нису правили велике проблеме. Направио је Ђоковић брејк у шестом гему и повео са 4:2.

Могао је српски тенисер да оконча сет већ у наредном сервис-гему ривала, имао је 0-40, али је Шелтон ношен подршком са трибина спасио три сет лопте и сачувао наду у преокрет.  Имао је домаћи тенисер и брејк прилику при вођству Ђоковића од 5:3, али је није искористио, те је наш тенисер повео са 1:0 у сетовима.

Други сет је био готово на калуп исти. Ђоковић је нешто раније у петом гему стигао до брејка, а Шелтон је наставио да негује свој "дивљи" стил игре. Силовито је ударао по лоптици, чак је и његов отац (уједно и тренер) покушао да му говори да успори, али и његови апели су били узалудни.

Двадесетогодишњак је настављао да распаљује по лоптици свом силином и испуцава сервисе од по 230 километара на сат. Понекад је то пролазило, али је кад се подвуче црта тај стил био аутодеструктиван за Американца.

Ђоковић је стигао и до другог брејка у сету који је окончао за укупно сат и 18 минута времена игре и тако разочарао многе који су се окупили на "Артур Ешу" да посматрају оно за шта су очекивали да ће бити барем мало неизвеснији сусрет.

Сјајно је по Ђоковића започет и трећи сет. Стигао је најбољи тенисер свих времена до експресног брејка и додатно се приближио пласману у финале. Имао је Ђоковић прилику да зада коначан ударац ривалу у петом гему трећег сета, стигао је до брејк лопте, али их је Шелтон спасио и смањио на 3:2.

Изгледало је да је Ђоковићу отворен пут до финала, али је Шелтон изненада извршио притисак на сервис Србина и стигао до свог првог брејка у мечу, изједначивши на 4:4.

Са два аса разиграни Шелтон освојио је наредни гем и по први пут на мечу повео са 5:4. 

Имао је Шелтон сет лопту на Ђоковићев сервис у наредном гему, али је Србин спасио у свом стилу, да би већ у наредном стигао до брејка, повео са 6:5 и сервирао за пласман у финале.

Није добро сервирао наш тенисер у гему који му је доносио тријумф. Направио Ђоковић дуплу сервис грешку и дозволио две брејк лопте ривалу. Прву је спасио, а затим сјајним форхендом и другу, а онда сачекао грешку ривала за меч лопту, али је није искористио. Убрзо је Шелтон дошао до нове шансе да одузме сервис ривалу, а Ђоковић му поклонио брејк смечом у мрежу, те је трећи сет отишао у тај-брејк.

А када дође тај-брејк зна се ко је газда. Силовито је стартовао Ђоковић и повео са 3:0, да би после одличног волеја стигао до убедљивих 5:1 на промени страна. Тада је Американац везао три узастопна поена исмањио на 5:4. Фантастичним поеном на мрежи Србин је дошао до две меч лопте, искористио прву и славље је могло да почне.

За Ђоковића ће то бити 10. финале у Њујорку, а до њега је стигао на свом 100. мечу на УС Опену.  

Тако ће Србину недељу увече имати прилику да напдне свој 24. гренд слем трофеј у каријери, а противник ће му бити бољи из дуела између Шпанца Карлоса Алкараза и Руса Данила Медведева.

Детаљнији ток меча можете прочитати у наставку текста.

ЂОКОВИЋ - ШЕЛТОН 3:0 (6:3, 6:2, 7:6)

III СЕТ

7:6 (4)
Потврдио је Новак да је непобедив у тај-брејковима! Повео је са 3:0, и врло брзо стигао до 5:1. Међутим, уз један промашен зицер, и две неизнуђене грешке, Шелтон смањује на 5:4. Након сјајног поена, Новак долази до две везане меч лопте, и одмах је прву искористио.
6:6
Лоше је Новак отворио овај сервис гем, у којиме је имао и дуплу сервис грешку. Препустио је Шелтону и две брејк лопте које је спасао. Дошао се Ђоковић и до прве меч лопте коју није искористио након дуже размене удараца. Затим су уследиле две невероватне грешке српског тенисера - два смеча и практично добијена поена је закуцао у мрежу и тако овај меч увео у тај-брејк.
6:5
Нови брејк Ђоковића у овом сету! Шелтон као да је журио у поенима, исхитрено је пребацивао лопту, и тако и изгубио гем. Новак у наредном сервира за меч, за финале - десето на УС опену.
5:5
Није Шелтон искористио једину сет лопту коју је имао, направио је грешку. Новак је успео да погоди своје прве сервисе, што се испоставило и кључно у овом гему.
4:5
Три гема за редом узима млади Бен Шелтон. Игра ризично, циља линије, на све или ништа.  Преокренуо је овај сет за сада, а хоће ли му у потпуности то поћи за руком остаје да видимо. Новак сервира за останак у њему.
4:4
БРЕЈК ЗА ШЕЛТОНА! Успева млади Американац да стигне до брејка! Искористиои је прву брејк лопту за експлозију публике на Артур Ешу...
4:3
4:3 – Нема брејка, али ни проблема. Новак одлично одрађује посао на свој сервис, готово без грешке, жели да игра још агресивније када је у питању тренутак после Шелтоновог сервиса, али је свакако све на страни Србина. Ни у овом сету Ђоковић није осетио ниједан проблем, а жели да меч заврши што пре како би се што више одморио пред извесни пролаз у финале.
3:2
Користио је Шелтон свој убитачно снажан и брз сервис овога пута, успевало му је до 40:15, међутим, Новак је одиграо неколико тактичко добрих поена, растрчао га и натерао на грешку. Имао је Ђоковић брејк прилику али је Шелтон поново искористио свој сервис.
3:1
Можда и најдужи гем у мечу припада Новаку. Ово као да је био последња навала Американца да одузме сервис Ђоковићу, дошао је и од 0:30 али даље није мога...
2:1
Успева Шелтон да поврати снагу и након дужих размена осваја први сервис гем у овом сету.
2:0
Потврђује Новак брејк, и све то делује недостижно за Американца који се креће све теже по терену.

 

1:0
Експресно стиже до предности у трећем сету, који би могао да буде и последњи.

II СЕТ

6:2
СЕТ ЗА НОВАКА! Користи Ђоковић прву сет лопту при резултату 40:30 и долази до освајања другог сета. Налази се на корак од финала УС опена
5:2
Нови брејк Ђоковића, који ће сервирати за други сет!
4:2
Потврђује Ђоковић брејк и сада води са 4:2! Без напада младог Бена.

 

3:2
НОВИ БРЕЈК ЂОКОВИЋА!!!Превише брза Шелтон и то га кошта. Најпре је испуцао две брзе лопте за 0:30 за Ђоковића који је то искористио и стигао до две брејк шансе. Прву је Шелтон спасао, али код друге прави дуплу сервис грешку. Хтео је да забележи још један силовит други сервис. То не може сваки пут да прође.
1:1
Сигуран Новак у свој сервис још једном...
0:1
Осваја Бен први гем у другом сету. Поново сјајан сервис у поену одлуке – 230 километара на час.

И СЕТ

6:3
Користи Новак пету сет лопту и прву на сопствени сервис. Први сет је трајао 35 минута.
5:3
Шелтон сачувао четири брејк и сет лопте Новака и гем завршио најбржим сервисом до сада – 225 километара на сат.
5:2
Потвруђује Новак брејк и сада ће млади Бен сервирати за останак у сету
4:2
Српски тенисер први стиже до предности. Имао је Ђоковић две брејк прилике, али користи већ прву. Тачније, Шелтон му је помогао грешком.
3:2
Сигуран Новак још једном на свој сервис. Шелтону је препустио само један поен.
2:2
Без прилика за брејк у прва четири сервис гема. Сада је ред поново на Ђоковића да сервира.
2:1
Враћа Ђоковић предност и недозвољава брејк!
1:1
Ескпресно узвраћа млади Шелтон веома снажним сервисима од којих је један износио 222 километара на час.
1;0
Повео је Ђоковић у првом сету, мада се млади Шелтон није дао омети Новаковим јаким сервисима.
21:14
МЕЧ ЈЕ ПОЧЕО! Први на сервису је Новак Ђоковић!

 

 

}