Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОНИ НИСУ ШТЕДЕЛИ НИ СЕБЕ НИ ЧАШИЦУ: 10 спортиста којима је алкохол био погонско гориво (ФОТО)

12.12.2017. 18:58
Пише:
Србија Данас
Dijego Maradona
Дијего Марадона / Извор: Профимедиа

Неки су платили најскупљу цену.

Спорт и алкохол некако иду један са другим, а ретко ко неће попити по неко пиво током гледање неке добре утакмице, без обзира о којем се спорту ради. Међутим, тек у последње две или три деценије постала је позната танка линија између уживања и зависности. У периоду по завршетку Првог светског рата па до 80-тих година прошлог века, напити се било је готово питање части, а такав резон никако није могао да мимоиђе и врхунске спортисте. Случајеви ових 10 спортиста имају једну заједничку ствар – нико од њих није знао када је доста. За неке од њих се борба против алкохолизма показала као у напред изгубљена битка, док су други успевали да добију помоћ пре него што је било прекасно.

САМО ЗА МУШКЕ ОЧИ: Швеђанке победу прославиле ВРЕЛИМ секси плесом (ВИДЕО)

АЛЕКСАНДЕР ОВЕЧКИН

Када се зна колико Руси воле водку, просто делује чудно да неко уопште прави проблеме због навика хокејаша Александера Овечкина када је у питању алкохол. Додуше као вишеструки учесник Ол стар утакмице и три пута најбољи играч лиге просто и заслужује пиће, зар не? Звезда Вашингтон Кепитолса открила је ненамерно своју навику када је током давања аутограма у ресторану Вејна Грецког било очигледно да је попио неку чашицу више. Осим тога Овечкин је регуларно мета папараца у изласцима са девојкама током којих теку потоци алкохола. Имао је озбиљне сукобе са сународником Евгенијем Малкином и Канађанином Доном Черијем, али узевши у обзир шта и колико пије, могуће је да Овечкин добар део времена није ни свестан шта заправо ради.

Aleksander Ovečkin
Александер Овечкин / Извор: Профимедиа

Прелепа девојка играча Партизана се не експонира у јавности, а сликама ОЧАРАВА на Инстаграму (ФОТО)

МЕТА ВОРЛД ПИС

Када неко на полувремену кошаркашке утакмице у НБА лиги уместо воде, као освежење пије Хенеси коњак у свлачионици, ствар је заиста озбиљна. Управо је то радио Рон Артест, данас познатији као Мета Ворлд Пис, док је играо за Чикаго Булсе на почетку своје каријере у најјачој кошаркашкој лиги на свету, а до коњака би долазио тако што би једноставно отишао у радњу поред дворане и купио га. Чак и са таквим навикама, био је део екипе Лос Анђелес Лејкерса која је освојила титлу 2010. Ипак, шест година раније био је део и једног од најружнијих тренутака лиге, велике туче играча Индијана Пејсерса и Детроит Пистонса у којој су страдали и гледаоци поред терена, а неколико играча добило суспензије. Ипак, то је био Рон Артест, а у међувремену је променио 2011. име у Мета Ворлд Пис и прилично се смирио.

Ron Artest
Рон Артест / Извор: Профимедиа

ПУНИ БАТЕРИЈЕ: Ивана Шпановић је објавила фотку из ресторана, нећете веровати шта је наручила (ФОТО)

ЧАРЛС БАРКЛИ

Једна од највећих звезда лиге 90-тих признао је у интервју за ’’Спортс илустрејтед’’ да је играо утакмицу за Филаделфију пијан, јер се претходно напио пошто је требало да потпише уговор за Лос Анђелес Лејкерсе, али је договор пропао. Баркли је почео да пије од тренутка када му је агент рекао да ће га Филаделфија трејдовати у Лос Анђелес, да би три сата касније агент јавио да је договор пропао, али је тада било већ касно јер је Баркли био увелико ’’под гасом’’. Проблеми са алкохолом за Барклија су се наставили и по завршетку каријере пошто га је полиција у новогодишњој ноћи 2008. зауставила у Аризони јер није стао на знак ’’стоп’’. Баркли је имао двоструко више алкохола у крви од дозвољеног, а бранио се да није стао код знака ’’стоп’’ јер је журио кући како би добио орални секс од своје сапутнице. На крају је добио три дана затворске и 2.000 долара новчане казне.

Čarl Barkli
Чарл Баркли / Извор: Профимедиа

ЏОРЏ БЕСТ

Џорџ Бест био је сматран за једног од најталентованијих фудбалера своје генерације, а његов учинак у Манчестер Јунајтеду од 137 голова на 361 утакмици свакако је потврда таквог утиска. Међутим, познат по фудбалском умећу, Бест је имао и репутацију алкохоличара. То га није спречило да са Манчестером освоји Куп шампиона 1968. и исте године буде проглашен за најбољег играча. Признао је да је током играња фудбала у САД 1981. украо паре непознатој жени из ташне да би купио пиће, а три године касније осуђен је на три месеца затвора због вожње у пијаном стању. Већ увелико у фудбалској пензији гостовао је 1990. у емисији на BBC-iju мортус пијан, а касније се због тога извињавао. Алкохол је узео данак пошто је Бесту 2000. установљено обољење јетре. Две године касније добио је нову јетру, али је наставио да пије, а коначан крај догодио се 25. новембра 2005. Једном приликом је прокоментарисао своју каријеру: ’’Потрошио сам 90 одсто зарађеног новца на жене, опијање и брза кола. Остатак сам проћердао’’.

Džorž Best
Џорж Бест / Извор: Профимедиа

ПРЕЛОМИЛА ЈЕ: Секси дива напушта посао порно глумице и окреће се НОВОМ, тек сад ћете гледати (ФОТО)

ЏЕЈМС ХАНТ

Британац Џејмс Хант био је први плејбој у Формули 1 и то у време када је овај спорт стицао глобалну популарност. Хант је освојио титулу 1976. и стекао статус легенде колико због возачког талента, толико и због начина живота који је сушта супротност данашњим возачима , а који је подразумевао велике количине алкохола и дроге. Последње две недеље октобра 1976. пред трку у Токију која је одлучивала о титули, Хант је провео припремајући се тако што је константно био пијан и користио канабис и кокаин заједно са пријатељем Беријем Шином који је исте године био шампион класе до 500 кубика у Мото ГП шампионату. Као да то није било довољно, Хант је спавао са 33 британске стјуардесе у данима пред саму трку, као и са обожаватељкама у Јапану, а са једном је ухваћен неколико минута пре почетка трке. Упркос свему, Хант је у Јапану победио и освојио титулу са бодом предности у односу на најближег пратиоца Никија Лауду. Цех је међутим негде морао да плати. Џејмс Хант умро је у сну од срчаног удара 1993. са непуних 46 година.

Džejms Hant
Џејмс Хант / Извор: Профимедиа

ДОБРО СЕ СНАШАО: Звездин странац снимио спот са нашом певачицом (ФОТО)

ДИЈЕГО АРМАНДО МАРАДОНА

Творац ’’Божије руке’’, фудбалер којег Енглези не могу очима да виде док у Напуљу има статус божанства, више је познат по својим проблемима са дрогом, али није пропуштао ни да алкохолом оштети сопствено тело и организам. Чињеница је да је Ел Пибеов проблем са алкохолизмом био само један од многих које је један од најбољих фудбалера свих времена (вечна расправа да ли је то он или Пеле) имао. Није се Марадона смирио ни када је отишао у пензију, пошто је виђен у Лондону како се током рагби утакмице између Аустралије и Аргентине налива пивом. Толико је далеко Аргентинац ишао да је у марту 2007. примљен у болницу због последица коришћења алкохола и отпуштен у априлу, а у данима по изласку из болнице константно су се појављивале спекулације да је умро. Убрзо је примљен у психијатриску клинику специјализовану за пацијенте са проблемима са алкохолом из које је отпуштен 7. маја. Наредног дана гостовао је на аргентинској телевизији и рекао да је оставио алкохол, као и да није користио дрогу већ две и по године.

Dijego Armando Maradona
Дијего Армандо Марадона / Извор: Профимедиа

ЏО НЕМЕТ

Џо Немет важи за једног од најбољих квотербекова који су икад крочили на НФЛ терене, али када неко носи надимак Бродвеј, јасно је да ту нису баш чиста посла. Харизматични квотербек Њујорк Џетса носио је зулуфе пре него што их је Џон Траволта начинио познатим. Имао је невероватну руку и први је квотербек који је бацио више од 4.000 јарди у једној сезони, а предводио је Џетсе до титуле у Супер Боулу 3 против Колтса. Све то било је веома интересантно када је Немет био млађи, али је његов проблем са алкохолизмом испливао када је већ био у пензији. Тако је крајем 2003. привукао много негативне пажње када је пијан давао изјаву за ЕСПН, а новинарки Сузи Колбер рекао како би желео да је пољуби. Брзо се извинио, а после неколико недеља се укључио у програм лечења алкохолизма.

Džo Nemet
Џо Немет / Извор: Профимедиа

ОН ЈЕ БЕЗ ПРЕМЦА: Због ОВОГ је Филип Крајиновић обележио 2017. (ФОТО)

ПОЛ ГАСКОЈН

Пол Гаскојн био је велика нада енглеског фудбала који никад није престајао да сања репризу из 1966. и поновно освајање Светског првенства. Међутим, Газа је уместо рекорда на терену више волео да помера границе у пабовима, мада је томе прилично помогла и чињеница да му је пред крај каријере утврђен и биполарни поремећај. Гаскојн је од 1998. почео да доживљава један лош тренутак за другим, а кренуло је када је као играч Ренџерса примљен у болницу ''Прајори'' због тога што је попио 32 чашице вискија, а тамо га је одвео тадашњи менаџер тима Брајан Робсон. У ''Прајори'' ће се Гаскојн враћати много пута, као и испијању великих количина алокохола. Неколико пута је хапшен због вожње у пијаном стању. По седми пут је отишао на лечење од алкохола 2014, али је и то било кратког даха, да би почетком ове године поново покушао да стане на крај пороку.

Pol Gaskoin
Пол Гаскоин / Извор: Профимедиа

Параолимпијац Оскар Писторијус се потукао у затвору, а све због ЈЕДНЕ ствари

БЕЈБ РУТ

Султан ударања како је био надимак Џорџу Херману Руту, познатијем као Бејб Рут, био је играч који је променио бејзбол 20-тих година прошлог века. Иако се сматра за једног од најбољих играча у историји бејзбола исто тако је остала репутација за њега као једног од највећих алкохоличара који су икада заиграли бејзбол. Додуше била су то времена када су спортисти били далеко од професионалаца какви су данас, па стога не чуди што је Рут истовремено био и пасионирани пушач. Према свом телу се Рут односио као према туђем, али му током играчке каријре то није правило проблеме. Оно што додатно појачава утисак да је Бејб Рут међу најтежим алкохоличарима које је спорт икад видео је и чињеница да је све то радио у доба прохибиције када је точење алкохола у САД било илегално.

Bejb Rut
Бејб Рут / Извор: Профимедиа

ПОСЛЕ ИСПАДАЊА СА СП: Чувар мреже Српкиња упутила емотивну поруку (ФОТО)

ТОНИ АДАМС

Читаву каријеру је Тони Адамс провео у дресу Арсенала, већи део и као капитен и навијачи га сматрају за једног од највећих играча које су Тобџије икад имале. Међутим, Адамс је имао и озбиљних проблема са алкохолом, а био је и највећа жртва озлоглашеног Арсеналовог клуба ’’Уторак’’ – када би се играчи Тобџија понапијали у уторак јер су знали да имају довољно времена да се опораве до викенда и играња првенственог меча. У борби са алкохолизмом од средине 80-тих, Адамс је често био умешан у туче у ноћним клубовима, а 6. маја 1990. слупао је своју Форд Сијеру у зид да би тестирањем било утврђено да је имао четири пута већу количину алкохола у крви од дозвољене. Добио је казну затвора од четири месеца, а одслужио је две, уједно поставши једна од најпознатијих личности у Великој Британији која се лечила од алкохола. Његов опоравак и рехабилитација се у великој мери везују за долазак Арсена Венгера на место менаџера Арсенала 1996. Француз је потпуно променио начин исхране играча као и њихов стил живота, а био је и уз Адамса када је овај причао о свом проблему са пићем. 

Toni Adams
Тони Адамс / Извор: Профимедиа

 

Све најновије спортске вести можете да прочитате ОВДЕ.