Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"АКО СЕ УКРАЈИНА НЕ ИЗБОРИ ЗА ПОБЕДУ, ТО ЈЕ ПРЕТЊА ЗА ЦЕЛУ ЕВРОПУ" Амбасадор Украјине открива четири услова под којима је могућ споразум са Москвом (ВИДЕО)

29.12.2023. 10:10
Пише:
Србија Данас/Игор Максимовић
Volodimir Tolkač
Володимир Толкач / Извор: Фото: Србија Данас/Милана Pavković/Shutterstock

Став Москве да не жели НАТО на својим границама, Толкач види као провокацију и жељу Русије да Украјина буде под њеним утицајем и да је не остави да бира свој слободан пут.

Инвазија Русије на Украјину и даље је спољнополитичка тема број један у свету. Непријатељства украјинске и руске војске још увек су у пуном јеку, а прекид сукоба и мировни споразум се не назиру. Тим поводом, новинарска екипа Србије Данас била је у гостима код Њ.Е. Володимира Толкача, амбасадора Украјине у Србији, са којим смо разговарали о досаданшњем току рата, као и о перспективама за мир.

АМЕРИКА РАСХОДУЈЕ ЧУВЕНЕ ЦРНЕ ЈАСТРЕБОВЕ! Да ли је ово прилика да се Украјина озбиљно наоружа?crni jastreb

АМЕРИКА РАСХОДУЈЕ ЧУВЕНЕ ЦРНЕ ЈАСТРЕБОВЕ! Да ли је ово прилика да се Украјина озбиљно наоружа?

НАНИЗАНЕ ПОБЕДЕ У КИЈЕВУ, ХАРКОВУ И ХЕРСОНУ! Столтенберг тврди да је Украјина на корак од НАТО-а: "300.000 руских војника је убијено или рањено"Foto Srbija Danas, Shutterstock

НАНИЗАНЕ ПОБЕДЕ У КИЈЕВУ, ХАРКОВУ И ХЕРСОНУ! Столтенберг тврди да је Украјина на корак од НАТО-а: "300.000 руских војника је убијено или рањено"

"УМРИТЕ, ЈЕ**ЧИ! ВЕЧНИ ЛЕТ, БРАЋО!" Украјинци поносни, оборена три руска бомбардера СУ-34 (ФОТО/ВИДЕО)SU-34

"УМРИТЕ, ЈЕ**ЧИ! ВЕЧНИ ЛЕТ, БРАЋО!" Украјинци поносни, оборена три руска бомбардера СУ-34 (ФОТО/ВИДЕО)

На самом почетку разговора, питали смо амбасадора Толкача, да ли је Украјина спремна да издржи до испуњења својих ратних циљева - повратак у границе из 1991. године, имајући у виду да је рат већ однео велики број жртава.

Хајде прво да прецизирамо, да кажемо да рат није почео 24. фебруара, већ је почео 2014. године, када је Русија анектирала Крим. Друго што сам Вам хтео рећи, јесте да смо се дуго трудили да избегнемо овај конфликт, почевши од 1991. године и могу Вас подсетити само на неке од меморандума који су потписани од стране Украјине и Русије, а који су гарантовали независност, суверенитет и интегритет Украјине, али нису били поштовани од стране Русије. Могу Вас подсетити, такође, на члан 2. Уговора о пријатељству, сарадњи и партнерству између Украјине и Русије, где се говори о томе да стране међусобно морају поштовати територијални интегритет и државне границе Због тога што Русија није ове уговоре и меморандуме поштовала, ми не можемо веровати у гаранције која она даје и не можемо гарантовати безбедност своје земље када говоримо о Русији. Због тога нама ништа друго не преостаје него да се боримо на овај начин на који се данас боримо за нашу независност и нашу државу. Борићемо се све док не буду враћене границе из 1991. године. Нажалост, таква је данас реалност и стварност у којој ми живимо - каже Толкач.

Украјински амбасадор констатује да мир није могућ док је председник Владимир Путин на власти у Русији, с обзиром да је "признати војни међународни злочинац и никада неће подржати идеју постојања слободне и независне Украјине".

И то што је он почео рат у Украјини је само једна од ствари. Оно што ради руска војска у Украјини и страхоте које доживљава украјински народ, убиства и мучења украјинских патриота, одвођење украјинске деце у Русију и тамо их васпитавају на свој начин… И то је све, у ствари, њихов концепт "руског мира". Желим да Вас подсетим, Украјина имала око 200 рунди преговора са Русијом. За тај период је постигнуто 20 договора о заустављању ватре, али сви су били прекршени од стране Русије. Дакле, данас ако неко говори да Украјина мора да преговара са Русијом, они су добро обманути или живе у лажима, јер као што сте чули, ако се 200 преговора већ водило и сваки договор је прекршила Русија, шта даље можемо очекивати - објашњава амбасадор Толкач. 

Volodimir Tolkač
Володимир Толкач / Извор: Србија Данас

Он наглашава да је украјинско војно-политичко руководство више пута инсистирало на неколико чињеница и неколико услова који морају бити испуњени да би се преговори даље наставили.

То су свега четири услова: први је враћање међународно признатих граница Украјине и повлачење целокупне руске војске са територије Украјине; други би била исплата Украјини од стране Русије свих репарација, штета и губитака које су нанете на територији Украјине, а који су огромни у овом тренутку; треће би било осуђивање руских војних злочинаца у хашком Међународном суду – такви злочини тешко да се могу поредити са било којим злочинима који су икада учињени на планети; и оно што је јако важно, након свега тога, активна демократизација руског друштва које тренутно живи у лажи и обмани сопственог система и руководства и подизање њихове свести шта је овај рат донео, шта је учинило то руководство украјинском друштву. И то тек може постати услов за даље постојање демократске државе Русије, чије друштво ће бити засновано на демократским принципима - рекао је украјински амбасадор.

Замољен да прокоментарише изјаву бивше немачке канцеларке, Ангеле Меркел, да су Мински споразуми били куповина времена за Украјину и да се Кијев спремао за рат, Толкач каже да је то је њено лично мишљење, јер тешко је рећи шта је она у том тренутку мислила.

Ако почнемо од тога да је руска агресија почела још 2014. године, анектирањем Крима, како је сам Путин рекао када су "учтиви" људи у униформи стали између жена и деце, покушавајући да анектирају делове Крима, желим да скренем Вашу пажњу на то да су тако некада фашисти из Немачке, такође, стајали између жена и деце и објашњавали тиме своје поступке. Говорим о томе како бих скренуо пажњу да Украјина и свет, можда, у том тренутку нису у потпуности схватали колико је подао и провокативан руски агресор... Када говоримо о било којим уговорима, па и Минским, на које нас подсећа Ангела Меркел, можемо рећи да је то њено лично мишљење, зато што сва непријатељска дејства, ратна дејства, почела су још када су тенкови ушли на територију Донбаса и ми то веома добро знамо - истиче амбасадор Украјине.

Angela Merkel
Ангела Меркел / Извор: Профимедиа

Толкач наводи пример на каквим манипулацијама и провокацијама ради Русија. 

Када је формирана прва Влада тзв. Доњецке Народне Републике, сви који су се нашли на челу ње били су држављани Русије. На челу ње налазио се премијер Бородај, држављанин Русије, официр Федералне службе безбедности (ФСБ). Гиркин је постао министар одбране, а један је од зачетника конфликта на истоку, и такође је официр ФСБ. Министар безбедности постао је Пинчук, такође држављанин Русије и официр ФСБ - подсећа амбасадор.

Упитан да објасни положај руског становништва у источној Украјини и њихово незадовољство властима у Кијеву, Толкач каже да се цело руско државно руководство држи на провокацијама и манипулацијама и сопственог становништва и својих суседа, те да је њихов циљ да се распаљује непријатељство међу људима.

Имамо борбу за људска права, сваки човек има своја права, али ко је субјекат заштите становништва које прича руски језик?! Тај проблем је толико велики у Украјини и не само у Украјини, још да неко дође са оружјем у рукама да брани та права. Нико од нас њима ништа није бранио. Ево, ја лично могу сада причати и на украјинском и на руском језику. И када причам на руском језику, ја не тражим да неко дође и брани моја права. Каква су моја права? Какав је то појам "становништво које прича руски језик"С друге стране, ми никада нисмо бранили пренос руске телевизије, радија, било чега из Русије, иако је та иста руска телевизија причала и стално говорила о томе како неко врши притисак на становништво који прича руски језик у Украјини, како је њима потребна заштита и треба их спасити од не знам чега. Али, с друге стране, постоји језик који је државни на националном нивоу и ако га неко не зна, наравно да ће га учити, јер у школама свако ће учити на језику државе - наглашава амбасадор Толкач.

Осврнувши се на демонстрације у Кијеву, 2013. године, познатије као Евромајдан, Толкач каже да су израз незадовољства украјинске омладине када је председник Виктор Јанукович покушао да промени правац Украјине ка Европској унији и одбио да потпише Декларацију о постепеном присаједињавању. Додаје да то је било право народа да каже своје мишљење и да бира председника који ће се руководити оним што жели народ.

Када је Јанукович покушао да уплаши народ тиме што је усред ноћи покушао да растера тај протест и ту омладину склони са Трга, тада су већ устали родитељи те омладине, устала је цела нација и било је јасно да систем Јануковича не води ка добру и да је то крај. Дакле, и када су у том тренутку били неки разговори и преговори о мирном изласку из те ситуације између Јануковича и друштва, Јанукович је побегао, јер је схватио да не може оправдати своје поступке и нестао је из земље. Русија је искористила ту ситуацију, почела да анектира Крим, у Донбасу су се појавили први њихови тенкови, оружје - објашњава украјински амбасадор.

Evromajdan
Евромајдан / Извор: Профимедиа

Став Москве да не жели НАТО на својим границама, Толкач види као провокацију и жељу Русије да Украјина буде под њеним утицајем и да је не остави да бира свој слободан пут.

Уопште није питање у томе да се не дозволи НАТО да приђе границама Русије, зато што је неколико месеци након почетка рата у Украјини Финска ушла у НАТО. И НАТО је већ био на граници са Русијом. Дакле, питање уопште није у НАТО, у Западу, било чему. То су све провокације и жеља Русије да Украјина буде под њеним утицајем - сматра Толкач.

Он изражава захвалност западним партнерима на војној помоћи, истичући како они добро разумеју да борба Украјине није само борба за њено постојање, већ је то и борба за целу Европу.

- Они и те како разумеју са киме Украјина има посла и против кога се бори. Као што знате, ми смо нуклеарно оружје, трећи у свету по величини нуклеарни арсенал, предали и веровали смо у неки међународни поредак, ред и права... С обзиром на то да у Русији већ можете чути како Русија даље мора да освоји прибалтичке земље и Пољску, то, наравно, представља претњу и за целу Европу. Значи, данас се ми боримо зарад заједничког живота, у заједничком дому, у заједничкој Европи, где ће предност имати међународно право, међународни поредак. Наши партнери то одлично разумеју и нама је драго да ми нисмо сами у тој борби. Дакле, ако се Украјина не избори за победу у овом рату, то је, свакако, претња за целу Европу - оцењује Толкач.

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

Говорећи о људским и материјалним губицима у рату, као и о почињеним ратним злочинима, украјински амбасадор каже да је то тешко питање и питање на које се не може одговорити тачно, с обзиром да су то само потврђени подаци.

Много је оних непотврђених са окупираних територија, али према информацијама Уједињених нација, за сада имамо информацију да је око 9.000 погинулих и 15.500 рањених цивила. Око 1.500 жртава су деца, од тога 485 је убијених и 1.005 рањених. Што се тиче депортације, депортовано је око 20.000 деце - исноси податке Толкач.

Украјински амбасадор истиче да када је реч о контраофанзиви украјинских снага, Кијев очекује повећање западне војне помоћи и да се веома осећа недостатак авијације.

Руси ту имају предност, а, нажалост, без добре авијације не може се спровести до краја контраофанзива. Користим ову прилику да позовем, Украјина то стално ради, међународне партнере да нам помогну у овој борби. Сваког ко дели са нама исте вредности, вредности људских права, вредности истине и слободе, ко дели патњу украјинског становништва које се суочило са овим ратом, позивам да нам помогне. Пре свега, то је војна помоћ, али, свакако, знате да свака друга помоћ је добродошла у Украјину. И користим ову прилику да се захвалим Влади Републике Србије за помоћ коју је дала нама за ове две године - каже Толкач и додаје:

Што се тиче споре испоруке оружја, оно, свакако, стиже. Наравно, важна је количина тог оружја. Важна је, такође, обука наших војника на тим оружјима, с обзиром да наши војници нису имали до сада прилику да користе, на пример, те авионе Ф-16. Наша војска се обучавала на совјетским авионима, на совјетском оружју, тако да и то мало успорава тај процес. Свакако, наши партнери су свесни тога да сваки дан задржавања, односно, неиспоруке оружја, су, у ствари, велики бројеви живота и жртава украјинског становништва.

Толкач, такође, истиче да се председник Володимир Зеленски у свету састаје са свима на билатералном нивоу и предочава шта се у Украјини дешава и шта је Украјини потребно, као и шта преживљава украјински народ.

Сви ти састанци доказују да је он спреман да се у потпуности бори са непријатељем који се пред њим нашао, јер помоћ није само војна помоћ. Ви сами добро разумете да је то рат на многим нивоима. Један од њих је информативни рат, због тога су важни ти састанци, да се говори о Украјини. Због тога је важан овај интервју, да се чује и друга страна. То је ратна технологија, то је рат економски, рат у сваком смислу - констатује амбасадор.

Одговарајући на тврдње руске стране да је Украјина оруђе Запада у борби против Русије, Толкач тврди да је то нонсенс и провокације и манипулације "руског света".

Дакле, ако неко напада вашу државу и ви се браните, како ви можете бити оружје у нечијим рукама? Ако се сећате почетка свеобухватне агресије Русије на Украјину, када су они обећавали да ће за толико и толико дана освојити, да Украјина неће постојати, а ништа од тога се није десило, њихов војни буџет је био уништен. Лакше је било рећи да они у том тренутку ратују против целог Запада, него да је тамо Украјина, коју ће они освојити, учинила тако нешто њиховој војсци. Такође, Украјинце су окривили да су они некакви нацисти, да се они тамо боре против нациста, а Украјинци теже да живе у мултиетничкој држави, заједно са свим другим народима у ЕУ, тако да све то говори о супротностима и пропаганди и манипулацији које чујемо на свакодневном нивоу - објашњава украјински амбасадор, додајући да је нуклеарна манипулација Русије, коришћење нуклеарног оружја, у ствари, још једно у низу оружја у рукама Москве да престраши свет, да уплаши, да заустави испоруку западног оружја, али мисли да цео свет може против таквих уцена.

Valerij Zalužni i Volodimir Zelenski
Валериј Залужни и Володимир Зеленски / Извор: Профимедиа

Амбасадор Толкач је прокоментарисао и спекулације о сукобу председника Зеленског и начелника украјинског Генералштаба, Валерија Залужног, који је устврдио да је рат са Русијом дошао у пат позицију, с обзиром да није било значајних померања на фронту последњих месеци.

Тешко ми је да оцењујем речи Залужног, с обзиром на то да ја, као прво, нисам војник, а друго, налазим се доста далеко. Сигуран сам да је овај рат веома тежак, да су борбе веома тешке и да изискују од нас изузетно велику пажњу. Када кажете да је настала пауза на фронту, могу рећи да сам сигуран, да чак и ако је настала, она ће се завршити и наставиће се у корист Украјине. Ја верујем у победу Украјине - изјавио је Толкач.

На самом крају, упитан да ли постоји могућност да једног дана Украјинци и Руси буду добри суседи, украјински амбасадор каже да је то изузетно тешко и болно питање, јер многе породичне везе постоје између руског и украјинског народа, али да је данас свако приморан да бира на којој је страни.

- Са сваким даном рата, са сваком жртвом, морате разумети да се два народа удаљавају, да не могу бити, како су они говорили, браћа, и да са сваком жртвом расте и раскол између народа. Тешко ми је да прогнозирам, јер не можемо знати ни када ће се рат завршити, ни како, али руски фашизам је довео до једне велике трагедије, чије последице ће се осећати још дуго - закључује Володимир Толкач, амбасадор Украјине у Србији.

 

Цео интервју са Њ.Е. Володимиром Толкачем можете погледати у приложеном видеу у тексту.

НАПОМЕНАЗабрањено преузимање делова или целог текста интервјуа без одобрења аутора или линковања на оригинални текст и додавања видео-снимка са YouTube канала Србија Данас.