Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"Путин ће употребити нуклеарно оружје" Драматично упозорење америчког генерала, објаснио зашто га руски лидер није до сада искористио

03.12.2023. 17:24
Rusko nuklearno oružje
Руско нуклеарно оружје / Извор: Фото: Shutterstoock/YouTube/Prinscreen/NBC News

Да ли ће Русија у Украјини употребити тактичко нуклеарно оружје?

Председник Русије, Владимир Путин, би могао да потегне за нуклераним оружјем у рату у Украјини уколико осети да његове трупе губе на војном пољу, упозорава пензионисани бригадни генерал америчке војске, Кевин Рајан.

УКРАЈИНА ПУЦА ИЗНУТРА?! Кличко ударио на Зеленског: "Мораће да плати за своје грешке"zelenski i kličko

УКРАЈИНА ПУЦА ИЗНУТРА?! Кличко ударио на Зеленског: "Мораће да плати за своје грешке"

"ПРИПРЕМИТЕ СЕ ЗА ЛОШЕ ВЕСТИ ИЗ УКРАЈИНЕ" Столтенберг поручио: Кијев нема успеха на фронтуJens Stoltenberg

"ПРИПРЕМИТЕ СЕ ЗА ЛОШЕ ВЕСТИ ИЗ УКРАЈИНЕ" Столтенберг поручио: Кијев нема успеха на фронту

ДВА СЦЕНАРИЈА, СВАКИ ЛОШ?! Октривени детаљи тајног плана за Украјину: ЕВО шта подразумевају варијанте А и Б Вашингтона и Берлина ukrajina

ДВА СЦЕНАРИЈА, СВАКИ ЛОШ?! Октривени детаљи тајног плана за Украјину: ЕВО шта подразумевају варијанте А и Б Вашингтона и Берлина

Рајан, који је служио као начелник штаба Команде за противракетну одбрану, рекао је да је нуклеарни рат "потпуно изводљива" опција за Путина, ако украјинске снаге остваре добитке на бојном пољу, па чак и поново заузму освојену територију попут Крима.

Пензионисани генерал, који је био и војни аташе у Москви каже да Русија није само у рату са Украјином, већ и са Западом, и да је ово разлог због којег се верује да би Путин могао да употреби тактичко нуклеарно оружје као "средство одвраћања".

- Експлозија нуклеарног оружја унутар Украјине може изгледати као 'претерано убиство' у рату против Украјине, али у рату против Запада, то би се могло посматрати као разборито одвраћање. Суштина је да је употреба нуклеарног оружја у потпуности изводљива и да би негативни исходи могли бити одбачени ако је алтернатива пораз - каже Рајан за MailOnline.

Он каже да, ако украјинске снаге почну да побеђују на бојном пољу, Путин и његове војне вође неће поступно говорити о изгледима да "озраче територију" унутар окупираних земаља тактичким нуклеарним оружјем, додајући да то нуклеарно оружје може имати принос до 100 килотона, пет пута више од количине америчких атомских бомби бачених на Хирошиму и Нагасаки 1945. године.

- Мислим да би руски лидери вагали да ли то или да изгубе рат, или Крим или велики део сопствене војске - каже Рајан и додаје да "то није лоша трговина у тим случајевима за Русију".

Рајан каже да је једини разлог зашто Путин још увек није распоредио тактичко нуклеарно оружје у Украјину тај што дуго очекивана контраофанзива Кијева одуговлачи уочи друге зиме. Наиме, украјински војници током контраофанизове нису били у стању да остваре значајне добитке против руских трупа које су укопане на освојеној територији, а број жртава на обе стране наставља да расте.

- Једини разлог зашто нисмо видели тактичко нуклеарно оружје је тај што украјинска контраофанзива није била толико успешна колико се очекивало - каже Рајан.

Иначе, Путин је од почетка инвазије на Украјину упозоравао да је Москва спремна да употреби "сва расположива средства да одбрани нападе на руску територију за које се сматра да су егзистенцијални", што се односи на њен нуклеарни арсенал.

Сматра се да Русија има око 2.000 тактичког нуклеарног оружја, у поређењу са америчких 100, које укључује бомбе које се могу носити авионима, бојеве главе за ракете кратког домета...

Тактичко нуклеарно оружје је намењено за употребу на бојном пољу и има кратак домет и мали принос у поређењу са много снажнијим нуклеарним бојевим главама уграђеним у ракете дугог домета које су способне да униште градове.

Москва их посматра као начин "компензације снаге НАТО-а" у напредном конвенционалном оружју од Хладног рата.

- Иако се Запад више ослањао на конвенционално оружје од краја Хладног рата, Русија је морала да настави да се ослања на тактичко нуклеарно оружје како би била спремна да постигне циљеве на бојном пољу - каже Рајан.

Он истиче да је то због тога што Русија није успела довољно да модернизује своје конвенционалне снаге.

- Суштина је да руски војни лидери виде тактичко нуклеарно оружје као валидан и користан алат за ескалацију - каже Рајан

Заиста, Русија је последњих година подигла праг њихове употребе нуклеарног оружја у својој безбедносној доктрини од "ситуација критичних за националну безбедност Руске Федерације", 2000. године,односно, прецизније, "агресије која укључује употребу конвенционалног оружја када је сама егзистенција државе је угрожена", 2014. године.

За Путина би то био губитак територије као што је Крим, што би заузврат угрозило његову позицију моћи.

Рајан је упозорио да је Украјина само "прво бојно поље" Путиновог рата са Западом, указујући на то како Путин припрема Русију за већи сукоб премештањем трупа и нуклеарног оружја у Белорусију.

Званичници у Москви и Минску рекли су да би бојеве главе послате у Белорусију могле да се носе са белоруским копненим авионима Су-25 или да буду уграђене у ракете кратког домета Искандер. Запад се није у потпуности схватио да смо у стварности у рату са Русијом. Земље попут Пољске и Балтика верују Путиновим речима и делима и мисле да смо у рату. Али САД, УК и већи део НАТО-а? Мислим да они верују да је ово само рат између Русије и Украјине – рат у коме ми можемо да будемо са стране и помажемо - каже Рајан.

Заиста, распоређивање тактичког нуклеарног оружја у Белорусији, која дели око 700 километара границе са Украјином, омогућиће руским авионима и пројектилима да лакше и брже стигну до тамошњих потенцијалних циљева ако Москва одлучи да их употреби.

То би такође проширило способност Русије да гађа неколико чланица НАТО у источној и централној Европи тактичким нуклеарним оружјем, за које је белоруски председник, Александар Лукашенко, рекао да је било око пет пута моћније од америчког атомског бомбардовања баченог на Хирошиму и Нагасаки 1945. године.

- Украјина је прво бојно поље Путиновог рата са Западом. Постоје докази да се Русија припрема за већи сукоб од онога што се дешава у Украјини - упозорава Рајан и подсећа да је Путин наредио да се повећа број активних војника у Русији на више од 1,5 милиона до 2026. године, повећао војни буџет на 109 милијарди долара за 2024. и преместио трупе и нуклеарно оружје у суседну Белорусију.

- Ово указује на то да Путин ради много више од пуког "покривања губитака" у његовој тзв. специјалној војној операцији у Украјини - каже Рајан.

Путин и његови послушници су више пута упозорили да рат у Украјини може прерасти у нуклеарни, а Путин је у јуну упозорио да "неће бити победника у Трећем светском рату".

- Сједињене Државе се претварају да се не плаше ескалације сукоба у Украјини, али тамошњи људи очигледно не желе да то одведе у Трећи светски рат. У случају Трећег светског рата, неће бити победника, укључујући Америку - рекао је Путин.