Utorak 27. feb 2024.
ukrajina

DVA SCENARIJA, SVAKI LOŠ?! Oktriveni detalji tajnog plana za Ukrajinu: EVO šta podrazumevaju varijante A i B Vašingtona i Berlina

Foto: Srbija Danas/Saša Džambić/Youtube/Printscreen/The Telegraph/Shutterstock
Plan A su primirje i mirovni pregovori Kijeva i Moskve. Dok se alternativni plan B, otkriva „Bild“ pozivajući se na svoj izvor iz nemačke vlade, svodi na isto faktičko stanje na terenu.

Otkrivena strategija Olafa Šolca i Džoa Bajdena: Novi tajni plan za Ukrajinu, objavio je, u svom oprobanom bombastičnom stilu, najtiražniji nemački bulevarski dnevni list „Bild“ iz pera svog najpoznatijeg i najrusofobnijeg novinara Julijana Repkea. Tajni plan, navodno, ima varijantu A i varijantu B; oba počivaju na savezničkoj uceni režima u Kijevu.

"DRŽI ANTIUKRAJINSKU POZICIJU I PRIJATELJ JE PUTINA" Porošenko pokušao da napusti Ukrajinu, kijevski bezbednjaci ga sprečili porosenko

"DRŽI ANTIUKRAJINSKU POZICIJU I PRIJATELJ JE PUTINA" Porošenko pokušao da napusti Ukrajinu, kijevski bezbednjaci ga sprečili

UDARAC SA BOKA - UKRAJINA PONOVO META NAPADA Potez OVE članice NATO izazvao užasne posledicezelenski

UDARAC SA BOKA - UKRAJINA PONOVO META NAPADA Potez OVE članice NATO izazvao užasne posledice

PREGOVORI SU U TOKU! Rusija i Ukrajina nastavljaju kontakte povodom važnog pitanja!Ukrajinska vojska

PREGOVORI SU U TOKU! Rusija i Ukrajina nastavljaju kontakte povodom važnog pitanja!

Kakvi saveznici – takav i plan, a ova (tobožnja) američko-nemačka strategija NATO rata protiv Rusije posredstvom Ukrajine počiva na spoznaji da taj rat do poslednjeg Ukrajinca NATO ne može da dobije.

Superiornost Rusije

O toj spoznaji o nepobedivosti Rusije, uostalom, svedoči i niz iznenadnih otkrića u zapadnim medijima glavnog toka, povodom spektakularne koliko i krvave propasti ukrajinske kontraofanzive, koji ovih dana obaveštavaju svoje čitaoce da je, na primer, Rusija, piše „Ekonomist“, superiorna u elektronskom ratovanju protiv dronova a pritom "nema mnogo toga što Zapad može ili hoće da učini da bi pomogao Ukrajini“; ili londonski „Telegraf“ koji objašnjava "kako je Zapad izgubio trku u artiljerijskim granatama“ s Rusijom i pita šta to znači za Ukrajinu uz odgovor koji je žalosno očigledan; ili pak „Fajnenšel tajms“ koji uviđa da „problem nedostatka ljudstva postaje najnoviji izazov za Ukrajinu“, pa valjda zato „Gardijan“ istovremeno otkriva da su vlasti u Kijevu počele da privatizuju regrutaciju novog topovskog mesa koju nameravaju da povere privatnim firmama koje se bave lovom na ljude za slanje na front…

Pritisak na Kijev

U takvom kontekstu, tiražni nemački tabloid „Bild“, uz ocenu da "stvari deluju sumorno po Ukrajinu“, ukazuje da "ruske snage nastavljaju da napreduju na istoku zemlje“ i otkriva da se „iza zatvorenih vrata u Berlinu i Vašingtonu kuju planovi da se Ukrajina natera na pregovore s Rusijom kako bi se rat zaustavio na sadašnjim linijama fronta“. Što znači da je to i najviše čemu i jedni i drugi i treći mogu da se nadaju.

Bela kuća i kabinet nemačkog kancelara, navodi dalje „Bild“, međusobno se koordinišu nakon što su, „kao najveći snabdevači Ukrajine oružjem, odlučili da vladu u Kijevu nateraju na pregovore s Putinovim režimom tako što će ograničiti kvalitet i kvantitet svojih isporuka oružja“.

Iz ovoga i slede plan A i plan B. Plan A su primirje i mirovni pregovori Kijeva i Moskve. Dok se alternativni plan B, otkriva „Bild“ pozivajući se na svoj izvor iz nemačke vlade, svodi na isto faktičko stanje na terenu.

- Alternativa pregovorima, kojoj teže Berlin i Vašington - otkriva pomenuti izvor - jeste zamrzavanje konflikta i bez dogovora suprotstavljenih strana…

To bi značilo, čak i ako Zelenski i Putin ne (žele da) razgovaraju jedan s drugim, da bi se linija kontakta utvrdila i postala zatvorena – kao nova kvazi-granica Ukrajine i Rusije,“ pojašnjava se.

- To je isto kao Minsk, samo bez Minska - kaže insajder sarkastično“, misleći na one sporazume s Kijevom za koje su Angela Merkel i Fransoa Oland kasnije priznali da su služili samo za kupovinu vremena kako bi se Ukrajina opremila za NATO rat protiv Rusije.

Demanti bez demantija

I Berlin i Vašington našli su za shodno da se oglase povodom tvrdnji koje je izneo „Bild“. Veoma interesantna reakcija: tvrdnje su opovrgli tako što su praktično potvrdili ono što je naveo nemački list, što demanti, ako je to uopšte demanti, čini sasvim neuverljivim.

Nemačka vlada je, naime, u svom odgovoru navela da „Ukrajina mora da definiše svoje vojne i političke ciljeve“, te da "samo Ukrajina može da odredi datum početka mirovnih pregovora“ - dok je pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O’Brajen na isti način naglasio da je Amerika "oduvek govorila da ovo pitanje treba Ukrajina da reši“.

Ali upravo to kaže i „Bild“, objašnjavajući da je ovo sastavni deo cinične američko-nemačke izlazne strategije.

- Ni kancelar Olaf Šolc ni predsednik SAD Džo Bajden ne žele direktno da pozovu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da budući status okupiranih teritorija reguliše za pregovaračkim stolom - objašnjava se.

- Zelenski treba sam da shvati da ovako više ne ide, kaže insajder iz nemačke vlade.

- On treba da se na osnovu svoje slobodne volje obrati svom narodu i da mu objasni da pregovori moraju da se sprovedu.“

Dok su mu saveznici tu da mu objasne kako tačno glasi ta njegova slobodna volja; s takvim saveznicima, šta će mu neprijatelji.

Potvrda sa En-Bi-Sija

Sve ove pak tvrdnje „Bilda“, uključujući i neobične demantije kojima je u stvari potvrđeno ono što je demantovano, utoliko su uverljiviji što je praktično sve to isto već otkrio američki En-Bi-Si početkom novembra, obelodanivši da su „američki i evropski zvaničnici otvorili pitanje pregovora“, što "uključuje i skicu onoga čega bi Ukrajina morala da se odrekne kako bi postigla dogovor sa Rusijom“.

Delikatni razgovori odvijaju se u tišini, navela je američka TV mreža pozivajući se na jednog višeg aktuelnog američkog zvaničnika i jednog bivšeg koji je upoznat s detaljima tih razgovora koji su pokrenuti zbog neuspeha ukrajinske kontraofanzive i brige oko sposobnosti NATO saveznika da nastave da snabdevaju Ukrajinu oružjem i novcem, uz rat Izraela i Hamasa koji je sve te probleme i dodatno istakao.

- Zvaničnici nezvanično kažu da Ukrajina verovatno ima samo do kraja godine ili malo iza toga ono što joj je potrebno. Posle toga hitni razgovori o mirovnim pregovorima moraju da počnu. Zvaničnici SAD podelili su svoje mišljenje o takvom rasporedu sa evropskim zvaničnicima - preneo je En-Bi-Si.

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd