Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА ЛИ ЋЕ ЕВРОПА УСПЕТИ ДА ПРИДОБИЈЕ ОРБАНА? Мађарска се не одриче руске нафте, ово је КЉУЧАН датум за договор

26.05.2022. 11:06
Пише:
Србија Данас
Viktor Orban
Виктор Орбан / Извор: Профимедиа

Неуспех би био штетан ударац кредибилитету блока.

Земље ЕУ очајнички траже начин да спасу свој план за забрану увоза руске нафте, док наде у напредак бледе уочи кључног самита европских лидера следеће недеље.

"УКРАЈИНСКО ПИТАЊЕ ЈЕ РЕШЕНО, ВИ СТЕ САД НА РЕДУ" Кадиров упутио претње европској држави (ВИДЕО)

"УКРАЈИНСКО ПИТАЊЕ ЈЕ РЕШЕНО, ВИ СТЕ САД НА РЕДУ" Кадиров упутио претње европској држави (ВИДЕО)

"ПРИПРЕМИТЕ СЕ, РАТ ЋЕ ТРАЈАТИ ДУГО" Столтенберг изнео два циља НАТО у вези са сукобом у Украјини

"ПРИПРЕМИТЕ СЕ, РАТ ЋЕ ТРАЈАТИ ДУГО" Столтенберг изнео два циља НАТО у вези са сукобом у Украјини

"ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ У ТОКУ, 'БАРБАРОСА 2' РАЗРАЂЕНА" Фински политиколог објаснио шта је циљ Запада према Русији

"ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ У ТОКУ, 'БАРБАРОСА 2' РАЗРАЂЕНА" Фински политиколог објаснио шта је циљ Запада према Русији

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, која је прва предложила санкције пре три недеље, наговестила је у уторак да су мале шансе за постизање споразума између свих 27 земаља чланица ЕУ на време за окупљање лидера у Бриселу 30. маја, пише Политицо.

Иза кулиса, дипломате и званичници и даље раде на заустављању потпуног распада пакета санкција јер се суочавају са могућношћу да можда никада неће постићи договор о забрани руске нафте.

Као што је то био случај последњих месец дана, Мађарски Виктор Орбан одбија да потпише уговор, наводећи као разлог велике трошкове његове економије одбацивања руског горива.

Неуспех би био штетан ударац кредибилитету блока и велики политички и економски подстицај за Владимира Путина, који се ослања на извоз фосилних горива да би помогао у финансирању своје инвазије на Украјину.

Viktor Orban
Виктор Орбан / Извор: Профимедиа

Остало је још пет дана до састанка лидера у белгијској престоници на самиту Европског савета. Скуп високог профила 27 националних лидера даје виталне политичке смернице о најважнијим питањима са којима се суочава ЕУ.

Бриселске дипломате и званичници гледали су на самит као на најбољу шансу за договор око нацрта који би био прихватљив за Мађарску и осталих 26 земаља ЕУ.

Према људима упућеним у дискусију, радикалне идеје су сада на столу у потрази за опцијама за излаз из ћорсокака. То укључује оживљавање ранијег предлога да се за сада стави по страни забрана увоза руске сирове нафте и рафинисаних горива и настави са остатком пакета санкција.

Такав корак би избацио из колосека главну тачку читавог шестог круга санкција ЕУ Русији. То би такође представљало срамоту за фон дер Лајен, која је инсистирала да је санкционисање Путинове нафте тешко, али се мора учинити.

Лажна очекивања

Фон дер Лајен је у уторак за Политицо рекла да не жели да изазива "лажна очекивања" да ће договор бити постигнут на самиту лидера.

Други ионако и даље раде на томе. Француска влада, која тренутно председава Саветом ЕУ, верује да би споразум тек могао да буде зацртан пре почетка Европског савета.

- Још увек постоји могућност да се у наредним данима деблокира мађарски вето - рекао је званичник Јелисеја у уторак. Званичник је рекао да се не очекује ништа да буде договорено на састанку амбасадора ЕУ у среду, али је истакао да су за петак и недељу заказане још две расправе међу изасланицима ЕУ.

Друга потенцијална опција би могла да укључи хируршки приступ укидању изузећа од мера за Будимпешту. То би могло укључивати ранију идеју о продужењу транзиционог периода за Мађарску и друге земље како би се придржавале руске забране нафте, у зависности од одређених критеријума на које би Мађарска морала да пристане.

Evropska unija
Европска унија / Извор: Профимедиа

Договор у последњем тренутку спречио би да питање санкција отме дневни ред Европског савета. Ако се у наредним данима не постигне договор, питање поделе биће слон у соби, без обзира на формални дневни ред, кажу дипломате.

- Боље је за све ако ово не заврши за столом лидера - рекао је један дипломата ЕУ.

И Мађарска и фон дер Лајен рекли су да не сматрају самит местом за постизање споразума о санкцијама. Орбан је у писму рекао да је састанак био погрешан форум за решавање спора.

Други се нису сложили, тврдећи да политички правац треба да одреде лидери ако се жели постићи договор. Један високи дипломата ЕУ рекао је да Орбаново одбијање да говори о санкцијама на самиту следеће недеље "убија могућност" брзог споразума.

Дипломата је био фрустриран растућом листом мађарских захтева за више времена и новца да се прилагоди животу без руске нафте.

- Чини се да Мађарска није заинтересована за брзи закључак. Да су хтели договор, то би се до сада догодило - рекао је дипломата.

Неке дипломате су скептичне да се договор може постићи у неколико дана пре самита јер су питања са Мађарском сувише компликована да би се решила у тако кратком року.

Други дипломата је рекао да би неуспех да се постигне напредак до завршетка самита био катастрофалан. Дипломата је додао: "Сада је договор или нема договора".