Skip to main content
Viktor Orban

DA LI ĆE EVROPA USPETI DA PRIDOBIJE ORBANA? Mađarska se ne odriče ruske nafte, ovo je KLJUČAN datum za dogovor

Foto: Profimedia
Neuspeh bi bio štetan udarac kredibilitetu bloka.

Zemlje EU očajnički traže način da spasu svoj plan za zabranu uvoza ruske nafte, dok nade u napredak blede uoči ključnog samita evropskih lidera sledeće nedelje.

"UKRAJINSKO PITANJE JE REŠENO, VI STE SAD NA REDU" Kadirov uputio pretnje evropskoj državi (VIDEO)

"UKRAJINSKO PITANJE JE REŠENO, VI STE SAD NA REDU" Kadirov uputio pretnje evropskoj državi (VIDEO)

"PRIPREMITE SE, RAT ĆE TRAJATI DUGO" Stoltenberg izneo dva cilja NATO u vezi sa sukobom u Ukrajini

"PRIPREMITE SE, RAT ĆE TRAJATI DUGO" Stoltenberg izneo dva cilja NATO u vezi sa sukobom u Ukrajini

"TREĆI SVETSKI RAT U TOKU, 'BARBAROSA 2' RAZRAĐENA" Finski politikolog objasnio šta je cilj Zapada prema Rusiji

"TREĆI SVETSKI RAT U TOKU, 'BARBAROSA 2' RAZRAĐENA" Finski politikolog objasnio šta je cilj Zapada prema Rusiji

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je prva predložila sankcije pre tri nedelje, nagovestila je u utorak da su male šanse za postizanje sporazuma između svih 27 zemalja članica EU na vreme za okupljanje lidera u Briselu 30. maja, piše Politico.

Iza kulisa, diplomate i zvaničnici i dalje rade na zaustavljanju potpunog raspada paketa sankcija jer se suočavaju sa mogućnošću da možda nikada neće postići dogovor o zabrani ruske nafte.

Kao što je to bio slučaj poslednjih mesec dana, Mađarski Viktor Orban odbija da potpiše ugovor, navodeći kao razlog velike troškove njegove ekonomije odbacivanja ruskog goriva.

Neuspeh bi bio štetan udarac kredibilitetu bloka i veliki politički i ekonomski podsticaj za Vladimira Putina, koji se oslanja na izvoz fosilnih goriva da bi pomogao u finansiranju svoje invazije na Ukrajinu.

Viktor Orban
Viktor Orban
Foto: Profimedia

Ostalo je još pet dana do sastanka lidera u belgijskoj prestonici na samitu Evropskog saveta. Skup visokog profila 27 nacionalnih lidera daje vitalne političke smernice o najvažnijim pitanjima sa kojima se suočava EU.

Briselske diplomate i zvaničnici gledali su na samit kao na najbolju šansu za dogovor oko nacrta koji bi bio prihvatljiv za Mađarsku i ostalih 26 zemalja EU.

Prema ljudima upućenim u diskusiju, radikalne ideje su sada na stolu u potrazi za opcijama za izlaz iz ćorsokaka. To uključuje oživljavanje ranijeg predloga da se za sada stavi po strani zabrana uvoza ruske sirove nafte i rafinisanih goriva i nastavi sa ostatkom paketa sankcija.

Takav korak bi izbacio iz koloseka glavnu tačku čitavog šestog kruga sankcija EU Rusiji. To bi takođe predstavljalo sramotu za fon der Lajen, koja je insistirala da je sankcionisanje Putinove nafte teško, ali se mora učiniti.

Lažna očekivanja

Fon der Lajen je u utorak za Politico rekla da ne želi da izaziva "lažna očekivanja" da će dogovor biti postignut na samitu lidera.

Drugi ionako i dalje rade na tome. Francuska vlada, koja trenutno predsedava Savetom EU, veruje da bi sporazum tek mogao da bude zacrtan pre početka Evropskog saveta.

- Još uvek postoji mogućnost da se u narednim danima deblokira mađarski veto - rekao je zvaničnik Jeliseja u utorak. Zvaničnik je rekao da se ne očekuje ništa da bude dogovoreno na sastanku ambasadora EU u sredu, ali je istakao da su za petak i nedelju zakazane još dve rasprave među izaslanicima EU.

Druga potencijalna opcija bi mogla da uključi hirurški pristup ukidanju izuzeća od mera za Budimpeštu. To bi moglo uključivati raniju ideju o produženju tranzicionog perioda za Mađarsku i druge zemlje kako bi se pridržavale ruske zabrane nafte, u zavisnosti od određenih kriterijuma na koje bi Mađarska morala da pristane.

Evropska unija
Foto: Profimedia/Ilustracija

Dogovor u poslednjem trenutku sprečio bi da pitanje sankcija otme dnevni red Evropskog saveta. Ako se u narednim danima ne postigne dogovor, pitanje podele biće slon u sobi, bez obzira na formalni dnevni red, kažu diplomate.

- Bolje je za sve ako ovo ne završi za stolom lidera - rekao je jedan diplomata EU.

I Mađarska i fon der Lajen rekli su da ne smatraju samit mestom za postizanje sporazuma o sankcijama. Orban je u pismu rekao da je sastanak bio pogrešan forum za rešavanje spora.

Drugi se nisu složili, tvrdeći da politički pravac treba da odrede lideri ako se želi postići dogovor. Jedan visoki diplomata EU rekao je da Orbanovo odbijanje da govori o sankcijama na samitu sledeće nedelje "ubija mogućnost" brzog sporazuma.

Diplomata je bio frustriran rastućom listom mađarskih zahteva za više vremena i novca da se prilagodi životu bez ruske nafte.

- Čini se da Mađarska nije zainteresovana za brzi zaključak. Da su hteli dogovor, to bi se do sada dogodilo - rekao je diplomata.

Neke diplomate su skeptične da se dogovor može postići u nekoliko dana pre samita jer su pitanja sa Mađarskom suviše komplikovana da bi se rešila u tako kratkom roku.

Drugi diplomata je rekao da bi neuspeh da se postigne napredak do završetka samita bio katastrofalan. Diplomata je dodao: "Sada je dogovor ili nema dogovora".

Vremenska prognoza
Umerena kiša
11 Beograd