Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА ЛИ ЋЕ ОВО ДА ПРОМЕНИ ТОК РАТА У УКРАЈИНИ? Москва је и те како свесна - колико су заправо моћни Ф-16? (ВИДЕО)

23.05.2023. 07:36
Пише:
Србија Данас
F-16
Ф-16 / Извор: Профимедиа

Украјина је рекла да јој је потребно око 200 Ф-16.

Украјински захтев за испоруком америчких борбених авиона Ф-16 добио је велики подстицај током викенда када је амерички председник Џо Бајден дао потпору да се кијевски пилоти обуче за управљање њима.

Бајденови коментари на самиту с челницима земљама Г7 у Јапану дошли су неколико дана након што су Велика Британија и Холандија рекле да граде "међународну коалицију" како би помогле Украјини у набавци Ф-16 док настоји да побољша своју одбрану од руских ваздушних напада, пише CNN. Ф-16 били би надоградња авиона из совјетске ере који су тренутно у украјинској флоти. Председник Володимир Зеленски поздравио је Бајденову одлуку, написавши на Твитеру: "Ово ће увелико ојачати нашу војску у ваздуху".

ЧЕТИРИ КЉУЧНЕ ТАЧКЕ РУСКЕ ОДБРАНЕ: Како се Москва спрема за наступајућу украјинску контраофанзиву

ЧЕТИРИ КЉУЧНЕ ТАЧКЕ РУСКЕ ОДБРАНЕ: Како се Москва спрема за наступајућу украјинску контраофанзиву

"РУСИЈА ДОБИЛА НАЈВЕЋУ БИТКУ ОД ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА" Американци тврде да ће губитак Бахмута подстаћи Украјину на ОВАЈ потез

"РУСИЈА ДОБИЛА НАЈВЕЋУ БИТКУ ОД ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА" Американци тврде да ће губитак Бахмута подстаћи Украјину на ОВАЈ потез

СИМБОЛ ОТПОРА ПРЕТВОРЕН У ПЕПЕО: Заузимањем "тврђаве Бахмут" Русима се отвара пут ка важним градовима (МАПА)

СИМБОЛ ОТПОРА ПРЕТВОРЕН У ПЕПЕО: Заузимањем "тврђаве Бахмут" Русима се отвара пут ка важним градовима (МАПА)

Међутим, аналитичари су упозорили да ови авиони нису лек за све и да постоје рањивости којих је Москва итекако свесна и могла би да их искористи. Заправо, један активни пилот Ф-16 рекао је за CNN да су очекивања можда превисока: "На ваше питање о томе ствара ли Ф-16 разлику одговор гласи - не". Ево шта требате знати о Ф-16.

Шта могу Ф-16?

Ф-16 су једномоторни, вишенаменски млазни авиони, што значи да могу да се користие у зрачним мисијама или за нападе на земљи. Ратно ваздухопловство САД-а назива Ф-16, који је први пут полетео 70-их година, "релативно јефтиним оружаним саставом високих перформанси".

Хиљаде млазњака произведени су током деценија, а стотине су извезене широм света. Према каталогу међународних зрачних снага "Flight Глобала", готово 2.200 авиона Ф-16 било је ове године активно широм света, што га чини најпопуларнијим борбеним авионом с 15% светске флоте.

Очекује се да ће Ф-16 за Украјину бити старије верзије које су биле у флотама америчких савезника, посебно оних у западној Европи. Аналитичари кажу да авиони Ф-16 које би Украјина добила нису најстарији, већ они који су прошли такозвану "надоградњу средњег животног века", што значи да су спроведена побољшања авионике и софтвера.

Украјина је рекла да јој је потребно око 200 Ф-16.

- Постоји вишак Ф-16 у западним земљама, што значи да су авиони одмах доступни и постоји логистика. Има и других авиона, бољих од Ф-16, али их је мање и нису доступни за испоруку - рекао је Роберт Хопкинс, бивши пилот америчког ратног ваздухопловства. Способнији авиони су вероватно Ф-35 и Ф/А-18 америчке производње или француски Рафалеи. А постоје и други који су мање познати.

- Технички најбољи авион вероватно би био шведски Грипен, због његових борбених способности, способности да делује из једноставних база и лакшег одржавања. Међутим, њихова је годишња стопа производње ниска и једноставно нису доступни - рекао је Питер Лајтон, сарадник на "Griffith Асиа ИнститутУ" и бивши официр Краљевског аустралијског ратног ваздухопловства.

Gripen
Грипен / Извор: Профимедиа

Лајтон истиче Холандију као главни пример како би Ф-16 могли најлакше да дођу у Украјину:

- Холанђани имају око 40 авиона Ф-16. Ови холандски авиони су модернизовани, имају релативно модерне радаре и авионику и могу да користе напредно оружје.

Питање обуке

Аналитичари кажу да сам број активних Ф-16 широм света значи да имају успостављену логистику и солидан број доступних резервних делова - важних компоненти за одржавање борбене способности авиона. Али такође примећују да за модерне борбене авионе попут Ф-16 обука особља за одржавање може потрајати дуже него обука пилота.

- Мислим да је могуће научити украјинског пилота да управља Ф-16 у три месеца - рекао је Лајтон. Али "обука особља за одржавање може да потраје месецима или годинама, зависи о жељеном нивоу стручности", наводи се у извештају Конгресне истраживачке службе (ЦРС) о могућим трансферима Ф-16. Чак и након што прође до 133 дана школовања, логистичар америчких ваздушних снага мора да прође годину дана радног искуства како би постао потпуно квалификован, стоји у извештају ЦРС-а.

А извештај напомиње да може да постоји проблем с бројевима. Ф-16 захтева пуно одржавања; 16 сати по сату лета.

F16
Ф16 / Извор: Профимедиа/илустрација

Што се тиче обуке пилота, Лајтон и активни пилот Ф-16, који је разговарао с CNN-om, кажу да је тромесечна обука довољна за основе - подизање авиона у ваздух, летење и сигурно слетање. Међутим, борбене улоге постају много сложеније. Лако је научити летети на Ф-16, али њихово учинковито коришћење у "динамичком окружењу претњи" могло би да потраје годинама, истиче пилот.

- Научити да летиш на Ф-16 само је један део обуке. Амерички пилоти прво уче да лете, затим уче да воде два Ф-16, затим четири Ф-16. Ово је вишегодишњи процес и то само за основну тактичку јединицу - рекао је пилот Ф-16. Лајтон је објаснио да су се украјински пилоти млазних борбених авиона показали вештима и да би могли у ходу да науче да лете на Ф-16 ако се ограниче на протувваздушну одбрану, обарајући руске авионе или пројектиле.

Где ће бити базирани?

- Моја логика пада у воду ако их покушавају да науче да нападају циљеве на земљи ноћу и у свим временским условима на малим висинама коришћењем инфрацрвених састава и ласерски вођених бомби. То би трајало дуже - рекао је Лајтон.

Ту је и питање где би украјински Ф-16 били базирани.

- Ф-16 се најбоље сналазе на дугачким и квалитетним пистама. Могли би да се суоче с потешкоћама на грубљим некадашњим совјетским аеродромима, распршеним широм Украјине - написали су у мају аналитичари РАНД Цорпа.