Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРЕЋА И УПОРНОСТ РУСКЕ ВОЈСКЕ: Чим је дрон приметио посаду ПВО Патриота, хиперсонични Искандер стигао и РАЗНЕО ГА! (ВИДЕО)

10.03.2024. 12:39
Пише:
Србија Danas/Oružjeonline.com
Eksplozija
Експлозија / Извор: Фото: X/Printscreen/@oruzjeonline

ПВО систем је био надомак фронта

- Упорност и срећа руског оператера беспилотних летелица исплатили су се у суботу или непосредно пре суботе, када су лоцирали изван Покровска у источној Украјини украјински конвој укључујући, чини се, најмање два камиона са постављена четири лансера за ПВО Патриот батерију - почиње свој чланак Форбс.

ДА ЛИ ЈЕ ОВО КРАЈ? Украјинци осећају ПОРАЗ, губици велики, мањак свега: Можемо да преживимо само ако Запад ускочи и да нам више оружја rat u Ukrajini

ДА ЛИ ЈЕ ОВО КРАЈ? Украјинци осећају ПОРАЗ, губици велики, мањак свега: Можемо да преживимо само ако Запад ускочи и да нам више оружја

ШТА ЋЕ БИТИ СА ЕВРОПОМ У СЛУЧАЈУ СВЕОПШТЕГ РАТА? Високи званичници позивају на СУКОБЕ, а складишта ПУСТА! Стручњаци сагласни: Црно нам се пише...Rat

ШТА ЋЕ БИТИ СА ЕВРОПОМ У СЛУЧАЈУ СВЕОПШТЕГ РАТА? Високи званичници позивају на СУКОБЕ, а складишта ПУСТА! Стручњаци сагласни: Црно нам се пише...

НАПАДНУТА РУСИЈА! Украјинци ударили на ОВУ област, веома важан стратешки објекат у пламену!Ukrajinska vojska, Harkov

НАПАДНУТА РУСИЈА! Украјинци ударили на ОВУ област, веома важан стратешки објекат у пламену!

- Реагујући брже него обично, руска посада хиперсоничне ракете земља-земља "Искандер" је нанишанила и погодила украјински конвој са потенцијално стотинама миља удаљености од мете. Два очигледна лансера Патриот су експлодирала, готово сигурно убивши чланове њихове посаденаставља Форбс.

Чак и у Немачкој је Украјина критикована због губитка противваздушног комплекса Патриот, а немачки новинар Јулиус Роепке дао је одговарајућу изјаву. Војни експерт оптужио је Кијев да је изгубио противваздушни комплекс, рекавши да је за оно што се догодило сама украјинска војска крива. Према његовим речима, комплекс је био постављен сувише близу линије фронта, па чак и дуго остао на једном месту, дајући руским пројектилима времена да погоде циљ.

- Украјина је поставила два лансера Патриот на мање од 40 километара од линије фронта, на удаљености мањој од 10 метара. Немам речи - написао је немачки новинар на једној од друштвених мрежа.

Међутим војни колумниста часописа Форбес Дејвид Акс више је забринут за судбину посаде противваздушног одбрамбеног система Патриот уништеног у Украјини. Према његовим речима, са великим степеном вероватноће су у потпуности ликвидирани. Истовремено, он потврђује да су Оружане снаге Украјине изгубиле два лансера америчког противваздушног комплекса.

Експлодирала су два лансера Патриот, скоро сигурно убивши чланове посаде. Украјинци су у једној катастрофи изгубили до 13 одсто својих лансера Патриот, пише Акс, додајући да је способност Украјине да контролише небо сада постала још мања.

Оружане снаге Украјине су у протеклих две недеље изгубиле три од пет мобилних група ПВО распоређених у близини фронта

Како преноси украјински Телеграм канал "Резидент", позивајући се на изворе из Генералштаба Оружаних снага Украјине, украјински генерали покушавају да утврде како је руска војска израчунала руте кретања мобилних група ПВО распоређених ближе линији фронта, са циљем да се боре против руске авијације.

Како је извор обавестио, Кијев је у последње две недеље изгубио три мобилне групе противваздушне одбране које су ловиле руске авионе који су учествовали у лансирању авио-бомби на положаје украјинске војске. Свака група укључивала је лансере противваздушних ракета Патриот и вишенаменске радаре. Сви комплекси су уништени заједно са посадама које су их опслуживале.

Подсетимо, услед ракетног удара из оперативно-тактичког ракетног система "Искандер-М" у области Покровск у самопроглашеној Доњецкој Народној Републици (ДНР), уништена су два америчка ПВО система Патриот. Ово преноси РИА Новости позивајући се на извор у агенцијама за спровођење закона.

- Према прелиминарним подацима, анализа објективног контролног видео снимка омогућила нам је да закључимо да међу уништеном опремом нису били само руски системи С-300, како се раније претпостављало, већ и два ПВО система Патриот - наводи се у саопштењу.

Укупно, као резултат удара, три возила у комплексу су истовремено уништена. Судећи по фотографијама које су се појавиле на интернету, комплекс потиче из Немачке, пошто су идентификовани остаци камионских кабина МАН КАТ1 8×8, које се користе као платформа за лансере Патриот.

Раније је Министарство одбране Русије објавило видео-материјале који показују тренутак када је ракета Искандер-М погодила украјинске положаје ПВО у наведеном подручју. У званичном извештају Министарства одбране Русије је наведено да је мета удара био противваздушни ракетни систем С-300.

Међутим, накнадна анализа видео материјала до којих је дошла РИА Новости сада тврди да су уништена три система ПВО, укључујући два система ПВО Патриот. Према ранијем писању Форбса, померање система противваздушне одбране НАСАМС и Патриот на линију фронта ради супротстављања руској авијацији само је убрзало потрошњу ракетних резерви које нису биле попуњене због престанка снабдевања.

Погођени Патриот крајем фебруара пратили су и НАСАМС као и ИРИС-Т

У року од само недељу дана руски извори вести приказали су снимке уништавања НАСАМС, Патриот и С-300 система. Двадесетак раније, руски војни извори су 01.02.2024 поделили видео снимак уништења немачког система средњег домета ИРИС-Т руском ракетом. ПВО је наводно уништен у близини села Лесноје у области Харков. Пре овога случаја, извештаји о поразу ПВО система ИРИС-Т од руске ракете Х-31П у Одеској области стигли су 22.11.2023.

Руске трупе тврде да су 25.02 погодиле противваздушни ракетни систем норвешке производње НАСАМС у селу Малишевка (Запорошка област) 50 км од линије контакта. Пре тога, 04.01 у ударима аеробалистичких ракета Х-47М2, Оружане Снаге Украјине изгубиле најмање 2 вода дивизиона ПВО система НАСАМС.

Удари такође ракета Кинџал уништили су 24.12.2023 системе ПВО НАСАМС и Цротале-НГ који покривају аеродром Староконстантинов, према тврдњама руског министарства одбране.

Ова ситуација доводи у питање способност Украјине да користи системе противваздушне одбране. Упркос локалној заштити кључних објеката и подручја, недостатак могућности да се небо потпуно затвори од ваздушних претњи истиче се као критичан проблем за украјинске оружане снаге.

Недостатак наоружања и муниције погоршан је учесталим губитком опреме совјетске производње и немогућношћу њеног допуњавања. Председник Украјине Владимир Зеленски се пожалио на акутни недостатак ресурса војно-индустријског комплекса неопходних за одржавање отпора руској војсци, што угрожава даљу борбену ефикасност Оружаних снага Украјине у садашњим условима.

Цена једног НАСАМС ПВО система износи 285 милиона долара, док за ракету АМРААМ 120 треба издвојити око милион долара, а 1.2 милиона за AIM-9X. Са друге стране, Патриот батерија кошта око 1,1 милијарду долара: 400 милиона долара за систем, 690 милиона долара за ракете – цена једне ракете ПАЦ-3 се процењује на 4,1 милион долара. Ирис-Т батерија кошта 163 милиона долара док за пројектил пресретач треба издвојити око 450.000 долара.

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.

Извор: Србија Данас/Oružjeonline.com/Пренео: В.М.