Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ГЕСТ ДОБРЕ ВОЉЕ" Зашто су се Руси заиста повукли са Змијског острва? Ево неколико могућих разлога

30.06.2022. 18:53
Пише:
Србија Данас/Курир
Zmijsko ostrvo, Ukrajina
Змијско острво, Украјина / Извор: Фото: Google Earth/Printscreen

Исто објашњење је дато и кад су се руски војници повукли из околине Кијева и са аеродрома Гостомељ око кога се водила жестока битка

Министарство одбране Руске Федерације саопштило је да су се снаге које су биле на Змијском острву од почетка маја повукле.

ШОК ЦЕНЕ У ГРЧКОЈ! Туристе у летовалишту које је популарно међу Србима дочекало НЕПРИЈАТНО ИЗНЕНАЂЕЊЕ - ГИРОС 7 ЕВРА!

ШОК ЦЕНЕ У ГРЧКОЈ! Туристе у летовалишту које је популарно међу Србима дочекало НЕПРИЈАТНО ИЗНЕНАЂЕЊЕ - ГИРОС 7 ЕВРА!

"ШВЕДСКА ЈЕ ДАЛА РЕЧ" Ердоган ликује и слави, каже - ово је велика победа Турске!

"ШВЕДСКА ЈЕ ДАЛА РЕЧ" Ердоган ликује и слави, каже - ово је велика победа Турске!

ЗЕЛЕНСКИ ПРИЗНАО: "Украјинска војска се налази у веома тешкој ситуацији", Лисичанск на коленима!

ЗЕЛЕНСКИ ПРИЗНАО: "Украјинска војска се налази у веома тешкој ситуацији", Лисичанск на коленима!

Портпарол Министарства одбране Русије генерал Игор Конашенков саопштио је да је одлука о повлачењу руских војника гест добре воље. Иначе исто објашњење је дато било и кад су се руски војници повукли из околине Кијева и са аеродрома Гостомељ око кога се водила жестока битка.

Међутим, запад сумња у ову теорију Москве и сматра да је више плод притиска пре свега допремања оружја високе прецизности у Одеску област, пре свега противбродских ракета "Харпун" и вишецевних бацача ракета типа ХИМАРС, као и далекометне артиљерије, односно ласерски вођених пројектила типа "Екскалибур" и МЕМ лансираних са дрона Бајрактар ТБ-2, са чиме су руске снаге на острву доспеле под жестоки удар.

Zmijsko ostrvo, Ukrajina
Змијско острво, Украјина / Извор: Фото: Google Earth/Printscreen

Први напад прецизним пројектилима на Змијско острво уследио је ноћу 27. јуна када је на површину од 17 хектара испаљено 10 вођених артиљеријских пројектила од којих је неколико погодило ПВО систем Тор. У четвртак рано ујутро 29. јуна погођен је Панцир С-1 који је недавно допремљен на ово острво.

С друге стране у медијима се појавила спекулација да је повлачење са Змијског острва уступак да се прекине руска блокада луке Одеса и тиме се отвори пут ка извозу украјинских житарица у свет како би се ублажила криза глобалног снабдевања храном.

Igor Konašenkov
Игор Конашенков / Извор: Профимедиа

Према неименованим руским изворима, који су се појавили на Телеграму главни разлог зашто су руски команданти донели овакву одлуку лежи у томе што је обезбеђење и одбрана објеката на самом острву који су на дохват руке не само тактичких балистичких ракета, ракетних система и артиљерије дугог домета се показала веома проблематичном и скупом.

Да је у питању трампа, пуно је спекулација, па тако једна од руских теорија је да је Змијско острво уствари размена за Калињинград у оквиру преговора о житу. Према непотврђеним информацијама, које су плод спелукација и које је за сад немогуће потврдити и проверити, али веома одговарају истини јер су плод дипломатије "испод жита" Руска Федерација повлачи трупе са Змијског острва, омогућава чишћење црноморских лука од морских мина и почиње да извози жито у Турску.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Наводно је Русија захтевала да сваки натоварени брод буде потвргнут инспекцији, али је Кијев то одбио. Међутим у причу је укључена ексклава Калињинград према којој су ЕУ увеле санкције и блокирали транспорт робе која је под санкцијама ЕУ. Наводно понедељак 4. јул је дан када би транспорт робе железницом требао да крене пут Калињинграда.

Овај догађај поклопио се се пребацивањем самоходних топова ЦЕАСАР које је донирала Француска и тактичких балистичких ракета Точка-У којих Украјина има на стотине.

Ruski vojnik
Руски војник / Извор: Профимедиа

Осим тога они истичу главни разлог је недостатак опреме за извиђање, осматрање и нишањење оперативно-тактичког нивоа како на бродовима Црноморске флоте, тако и радарских система ваздушнокосмичких снага, што би омогућило ефикасније откривање и уништење, авиона, дронова, попут MQ-9 Реапер.

Тактичке беспилотне летелице могу се лансирати са територије острва, али не обезбеђују даноноћно извиђање непријатељских циљева до довољне дубине, због чега постаје веома тешко погодити маневарски циљ.

Ruski vojnik
Руски војник / Извор: Профимедиа

Војни извори сматрају да је острво је потребно вратити или када се успостави контрола над Одеском области, или непосредно пре потписивања примирја. У супротном ће бити само непотребних жртава.

С друге стране руски аналитичар Јуриј Подољак (нема везе са саветником Зеленског Јуријим Подољаком) навео је да је још 18. јуна Владимир Зеленски захтевао да се крене у офанзиву на Змијско острво, која је реализована последњих неколико дана употребома артиљерије великог домета и ракетним системима високе прецизности, које су упркос ПВО одбрани острва падали учестало на инфраструктурне објакете. У уторак 29. јуна на ватреном положају на самом острву уништен је један ПВО систем Панцир С-1.

Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Профимедиа

Зеленски према његовим речима захтева да се острво заузме како би консолидовао информатвни неуспех због жестоког пораза украјинске војске у Донбасу и Луганску.

Међутим, војска је и даље против такве акције због страха од непотребних губитака и да ће их Руси ако се и искрцају на острву поклопити ракетама и они ће се наћи фактички у једној врсти замке искрцали се на напуштено острво и онда уништени.

Више информација о дешавањима у Украјини прочитајте ОВДЕ.

БОНУС ВИДЕО: Стравичне сцене: Исцурео гас у Јордану - повређено више од 100 особа