Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УКРАЈИНЦИ ПРОБИЛИ РУСКУ ОДБРАНУ?! Интернетом круже снимци који наводно указују на пад Крима - Војска креће на Севастопољ? (ВИДЕО)

30.11.2023. 23:01
Пише:
Србија Данас/Блиц
snimci sa Krima
снимци са Крима / Извор: Фото: Facebook Printscreen/Схеми: корупція в деталях - РФЕРЛ

Шта се заправо дешава на Криму?

Крим је изгубио поморску одбрамбену линију у олуји која је харала црноморским полуострвом током викенда и у понедељак, показују сателитске слике.

УКРАЈИНА ИЗВРШИЛА ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД У СРЦУ РУСИЈЕ?! Стравична екплозија одјекнула километрима далекоBombardovanje

УКРАЈИНА ИЗВРШИЛА ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД У СРЦУ РУСИЈЕ?! Стравична екплозија одјекнула километрима далеко

НЕМА ШАНСЕ ДА ВРАТИТЕ ИЗГУБЉЕНЕ ТЕРИТОРИЈЕ! Западни генерал сасуо ГОРКУ истину у лице Украјинцима!Ukrajinska vojska

НЕМА ШАНСЕ ДА ВРАТИТЕ ИЗГУБЉЕНЕ ТЕРИТОРИЈЕ! Западни генерал сасуо ГОРКУ истину у лице Украјинцима!

РУСИ ПРЕУЗЕЛИ ИНИЦИЈАТИВУ НА ФРОНТУ! Заузели село, ближе се СТРАТЕШКИ важном местуRuska vojska

РУСИ ПРЕУЗЕЛИ ИНИЦИЈАТИВУ НА ФРОНТУ! Заузели село, ближе се СТРАТЕШКИ важном месту

Олуја је узроковала хаос на Криму са ураганским ветровима и таласима висине метар. Најмање троје људи је погинуло на црноморској обали, пола милиона је остало без струје, док је више од 500 морских животиња страдало у поплави у Севастопољском акваријуму током олује.

Аналитичар ОСИНТ-а М.Т. Андерсон поделио је на платформи “X” (бивши Твитер) сателитске снимке улаза у луку у Севастопољу од 28. новембра. Он је рекао да су ограде у којима су држани руске специјално обучени делфини за заштиту своје Црноморске флоте и Крима “вероватно нестале”.

Како наводи “Њузвик”, руска морнарица користила је “милитаризоване делфине” за откривање ронилаца украјинских елитних специјалних снага током инвазије на суседну земљу. Делфини су део сложене, вишеслојне одбране, која укључује мреже, плутајуће баријере, противбродске ракете, специјалну артиљерију и системе противваздушне одбране дугог домета С-300 и С-400.

На сликама датираним 10. априла и 8. јуна, које је британско Министарство одбране објавило у јуну, види се да је Русија удвостручила број делфина у Севастопољу.

- Морнарица у арктичким водама такође користи китове белуга и фоке - навело је тада Министарство.

ОСИНТ и поморски аналитичар Х.И. Сатон такође су касно у уторак оценили, на основу прелиминарне анализе, да су “као резултат тога нестале ограде за делфине у луци Севастопољ”.

- Јасна слика улаза у луку, нема ограда за делфине - рекао је Сатон у посту указујући на фотографије које је поделио Андерсон.

- Можда су потопљене или их је однела вода. Могуће је да су неки или сви тренирани делфини ослобођени - рекао је он у другом посту на свом сајту, напомињући да се недавно чинило да су неки од делфина распоређени у Јужну поморску базу, северно од Севастопоља.

- Треба имати на уму да су делфини, ако су заиста слободни, одгајани у заточеништву. Може се очекивати да су се за храну ослањали на своје људске тренере и можда нису у стању да се сами сналазе. Бекство је можда смртна пресуда - навео је Сатон.

- Могуће је да је руска морнарица померила ограде уочи олује, али тренутно нема доказа тога. Чекам јасније слике за даљу анализу - додао је он.

Украјина: У олуји уништена руска одбрана обале

Украјински званичници су у понедељак рекли да су руске линије обалске одбране уништене током олује.

- Олуја је однела ровове на окупираном криму које је руска војска ископала на плажама. Према информацијама из кримских медија, у Јевпаторији је воа однела одбрамбене линије на обали, инжењерске зграде и ватрене положаје - навео је на “X” Антон Герашченко, саветник украјинског министра унутрашњих послова.

Руске снаге почеле су да утврђују то подручје због страха од украјинског напредовања раније ове године. Украјински председник Володимир Зеленски обећао је да ће вратити Крим, који је Русија припојила 2014.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

"Прилика за Украјину"

Сада је, међутим, услед штете коју је олуја нанела руској одбрани у поморској бази на Црном мору, њена морнарица можда отворена за нападе морским дроновима, што значи да је ово прилика за Украјину, пише “Бизнис инсајдер”.

“Вор Зоун”, који је објавио сателитске слике луке у Севастопољу пре и после олује, наводи да слике наизглед показују штету на систему плутајућих препрека и баржи које је подигла Русија након украјинског напада морским дроновима на њена пловила.

Фотографије приказују мање одбране у водама него раније овог месеца, пре него што је олуја нанела штету и пореметила ратне напоре на обе стране.

“Бизнис инсајдер” указује да није познато колико ће Русији требати да поправи одбрану. Њени званичници су описивали штету на Криму, али нису помињали одбрану, истакао је “Вор Зоун”.

Севастопољ омиљена мета Кијева

Севастопољ, главна руска база на Криму, омиљена је мета Украјине, до те мере да је Русија била приморана да помери неке од мета даље од луке.

Русија редовно користи Црноморску флоту да гађа украјинску инфраструктуру крстарећим ракетама, а такви напади стављају је флоту високо на листи мета Украјине. У септембру је Украјина оштетила два брода у луци Севастопољ на Криму, због чега је Русија, како су рекли аналитичари, морала да прерасподели већину флоте даље од кључне луке, према сателитским сликама из октобра

Базил Гермонд, стручњак поморске безбедности Универзитета Ланкастер, рекао је “Бизнис инсајдеру” да је тај потез показао да је Русија “очигледно изгубила своју контролу” над Црним морем.

Британски обавештајни званичници су такође рекли прошлог месеца да је Русија преместила неке своје поморске операције даље од Крима, услед сталних напада Украјине. Недавни украјински напад на Крим у септембру укључио је велики ваздушни удар на штаб Црноморске флоте у Севастопољу. У другом су оштећени подморница и десантни брод.

Украјина је такође користила морске дронове за гађање флоте, укључујући напад раније овог месеца за који Кијев тврди да су у њему погођена два руска пловила. Елитне украјинске трупе су се такође искрцале на Крим и тамо извршиле неке рације, тврди Украјина.