Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КИЈЕВ ЋЕ СЕ ПРЕТВОРИТИ У ПАКАО Путинова освета ће бити жестока - цео свет у страху, након "крвавог маја" следи још језивије лето

31.05.2023. 08:16
Пише:
Србија Danas/Nova.rs
Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Фото: Србија Danas/Shutterstock

Овакав развој ситуације је изузетно опасан.

По први пут од почетка рата у Украјини, који траје више од 15 месеци, Москва је директно нападнута и то дроновима - тактика којој је од почетка маја приликом гранатирања украјинских градова руски председник Владимир Путин прибегао више од 10 пута. Иначе, ову тактику "руски цар" углавном примењује у ситуацијама када нарочито жели да се освети Украјини. Због тога аналитичари сматрају да ће Кијев, али и остале украјинске градове задесити језива ситуација, у случају да Путин одлучи да активира одмазду због напада на Москву, за који криви Украјину.

Наиме, у уторак, раном зором киша дронова напала је југозападни део Москве и погодила низ стамбених зграда. Градоначелник главног града Русије, Сергеј Собјанин саопштио је да су дронови погодили неколико зграда у Москви узрокујући "мању" штету и без озбиљнијих повреда. Према његовим речима, две особе су затражиле медицинску помоћ, али није им била потребна хоспитализација. Становници су привремено евакуисани.

ЗЕЛЕНСКИ НЕ ЗНА КАД ЈЕ ДОСТА Јужна Кореја одобрила помоћ преко 230 милиона, он тражи још: Морамо да имамо небески штит

ЗЕЛЕНСКИ НЕ ЗНА КАД ЈЕ ДОСТА Јужна Кореја одобрила помоћ преко 230 милиона, он тражи још: Морамо да имамо небески штит

"ВИДЕЋЕТЕ ШТА ЈЕ ОСВЕТА У ПУНОМ СМИСЛУ" Чеченски вођа најавио жесток одговор Руса због напада на Москву

"ВИДЕЋЕТЕ ШТА ЈЕ ОСВЕТА У ПУНОМ СМИСЛУ" Чеченски вођа најавио жесток одговор Руса због напада на Москву

"СТОКО СМРДЉИВА, ИЗВУЦИТЕ СЕ ИЗ КАБИНЕТА!" Пригожин бесан због напада на Москву: Зашто им, дођавола, допуштате?!

"СТОКО СМРДЉИВА, ИЗВУЦИТЕ СЕ ИЗ КАБИНЕТА!" Пригожин бесан због напада на Москву: Зашто им, дођавола, допуштате?!

Недуго затим стигло је и званично саопштење руског министарства одбране – и то много запаљивије од оног које је издао Собјанин. Министарство је навело да украјинске снаге безбедности употребиле су осам дронова за напад на Москву и сви дронови су погођени, а инцидент је назван "терористичким нападом".

Такође, портпарол Кремља Дмитриј Песков је навео да је Москва уверена да Кијев стоји иза напада, а да је Украјина заправо желела да се освети за напад на центар одлучивања који се догодио прошле недеље.

Moskva
Москва / Извор: Фото: Танјуг/АП

Само неколико сати касније, ситуацију је додатно захуктала реакција Кијева, тачније саветника украјинског председника Михаила Подољака, који је негирао је да је војска његове државе директно умешана у напад дроновима на Москву, али да "ужива у оваквим нападима".

- Наравно да нам је задовољство да гледамо и предвиђамо пораст броја напада. Али, наравно, немамо никакве директне везе са овим - рекао је Подољак.

Ипак, на појединим Твитер налозима су се појавиле информације које указују на то да иза свега стоји Кијев. Наиме, према њиховим објавама напад на Москву изведен је помоћу више од 30 дронова УЈ-22 , чији је произвођач Укрјет – фабрика за производњу беспилотних летелица са средиштем у Кијеву.

Очекује се да се Кијев претвори у пакао

Иначе, овакав развој ситуације је изузетно опасан, пре свега због тога што је на Кијев од почетка маја до сада, Русија извршила 15 масовних разорних напада.

Пре тога, односно током протеклих 15 месеци, од када је Путин започео рат са Украјином, Кијев је био мета ваздушних надада свега неколико пута. До гранатирања овог града, према неписаном правилу, долазило је у два случаја – након пораза руских трупа на фронту или након посете највиших светских званичника Украјини или некој околној земљи.

Ukrajina
Украјина / Извор: Фото: Танјуг/АП

Специфично је то да је сваки нови напад био за неколико степена бруталнији од претходног. Стога, грађани Украјине сада више него икада пре страхују од онога што ће уследити.

Крвави мај

Подсетимо, од почетка овог месеца ПВО системи у Кијеву имали су посла више него икада. Упркос томе што су готово увек успешно одбијали нападе руских беспилотних летелица, остаци дронова су падали свуда по главном граду Украјине и узроковали озбиљну штету.

Такође, треба напоменути да је руска војска у овим нападима користила најмоћније наоружање које поседује – комбинацију беспилотних летелица Шахид иранске производње и крстареће ракете.

О томе колико су ови напади разорни најбоље говори податак да је приликом једног од напада, средином маја, Кијев против дронова употребила и моћне Патриот ПВО системе америчке производње, што је први директан окршај руског и САД оружја у досадашњем сукобу.

Све ово издешавало се за свега 30 дана. Ипак, многи сматрају да ови напади који су били бруталнији него икада, нису ништа у поређењу са онима који ће уследити.

Све вести из Украјине прочитајте ОВДЕ.