Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИСПРАВКА: Није тачно да Северна Кореја шаље 100.000 војника у помоћ Русима

13.08.2022. 19:59
Пише:
Србија Данас
Kim Džong Un i Vladimir Putin
Ким Џонг Ун и Владимир Путин / Извор: Фото: YouTube/Mahanology/Printscreen

Ова дезинформација потекла је од руског медија РЕГНУМ којег је, почетком рата у Украјини, ЕУ оптужила за ширење „агресивних и пропагандистичких наратива против Украјине и промовисања позитивног става према анексији Крима и акцијама сепаратиста у Донбасу“.

Анализом портала Istinomer.rs утврђено је да садржај на нашем портал Србија Данас везан за слање добровољаца из јужне Кореје у Донбас представља дезинформације и лажне информације.

Чак су и руски званичници из Москве и Пјонгјанга демантовали те наводе називајући их „лажним од почетка до краја“.

УТВРЂЕНЕ ЧИЊЕНИЦЕ:

Иако је руководство ДНРК напредовало у јачању економских веза са Москвом, не постоје званична саопштења која упућују на размештање севернокорејских трупа у Украјини. Штавише, наводе о слању севернокорејских добровољаца демантовали су руско Министарство спољних послова и Амбасада Руске Федерације у Пјонгјангу.

Један од извора ове лажне тврдње потиче од руског медија РЕГНУМ где се наводи "Пјонгјанг може да пошаље своје тактичке јединице у Донбас, а заузврат ће добити житарице и енергенате из поменутих република“, додаје се у тексту руског медија РЕГНУМ којег је, почетком рата у Украјини, ЕУ оптужила за ширење „агресивних и пропагандистичких наратива против Украјине и промовисања позитивног става према анексији Крима и акцијама сепаратиста у Донбасу“.

Једино званично помињање могуће сарадње између Северне Кореје и Русије — и то у погледу јачања трговинске размене две земље — пронађен је у јулском интервјуу руског амбасадора у Пјонгјангу Александра Мацегора.

Примера ради, и руски званичници су демантовали све поменуте наводе називајући их „лажним од почетка до краја”. Иван Нечајев, заменик директора Одељења за информисање и штампу, је у брифингу од 11. августа рекао:

„Обратили смо пажњу на тврдње које круже интернетом и које су пренели поједини представници блогосфере и стручних кругова о предлогу — који је ДНРК наводно примила дипломатским каналима — да пошаље 100.000 својих добровољаца који би учествовали у специјалној операцији у Донбасу. С тим у вези, желимо са пуном одговорношћу да констатујемо да су ове поруке лажне од почетка до краја. Такви преговори нису у току и нема планова за слање севернокорејских добровољаца у ДНР и ЛНР. Уверени смо да су борбене способности Оружаних снага Русије и трупа народне милиције Доњецке и Луганске Народне Републике сасвим довољне за успешно испуњавање задатака специјалне војне операције.”

Портал Србија Данас се извињава својим читаоцима због преношења информација за које је анализом утврђено да представљају дезинформације и преношење лажних информација.

У наставку преносимо измењен текст као и измењен наслов са избаченим деловима како би садржај у потпуности одговарао утврђеним чињеницама и истини.

Дезинформација коју је објавио руски медиј Регнум, а везан за намеру Северне Кореје да Русима пошаље у помоћ 100.000 војника за рат у Украјнини демантовали су и руски и севернокорејски званичници. 

"АМЕРИКА ЈЕ НА ИВИЦИ РАТА СА РУСИЈОМ И КИНОМ" Кисинџер о решењу украјинског сукоба

"АМЕРИКА ЈЕ НА ИВИЦИ РАТА СА РУСИЈОМ И КИНОМ" Кисинџер о решењу украјинског сукоба

"СПРЕМАЈУ ДИВЕРЗИЈУ НУКЛЕАРКЕ У ЗАПОРОЖЈУ" Бивши украјински посланик упозорио на паклени план Кијева

"СПРЕМАЈУ ДИВЕРЗИЈУ НУКЛЕАРКЕ У ЗАПОРОЖЈУ" Бивши украјински посланик упозорио на паклени план Кијева

МОЋНО ОРУЖЈЕ У РУКАМА УКРАЈИНАЦА: У Кијеву пресрећни, захваљују се дародавцу

МОЋНО ОРУЖЈЕ У РУКАМА УКРАЈИНАЦА: У Кијеву пресрећни, захваљују се дародавцу

Северна Кореја је у марту подржала Русију када су јој се придружиле и три друге земље у гласању против резолуције Генералне скупштине Уједињених нација којом се осуђује инвазија Москве на Украјину.

Међутим, експерт за Русију и бивши обавештајни официр за руску доктрину и стратегију при Одбрамбеној обавештајној агенцији (ДИА), Ребека Кофлер, и сама је демантовала наводе о војној помоћи у виду 100 хиљада добровољаца из Северне Кореје и рекла да су "невероватни".

- Руска пропагандна машина би могла да каже да ће се 100.000 севернокорејских добровољаца борити у име Русије, само да би уплашили Запад, али у стварности је то дезинформација - рекла је она одговарајући на питања Fox News.

Осим што Русија и Северна Кореја нису одржале заједничку борбену обуку, а Пјонгјанг деценијама није чак ни видео активне борбе, логистика таквог савеза би се показала незгодном.

- Командно-контролни аспект тога је немогућ. Они не говоре руски - рекла је Кофлер говорећи о просечном севернокорејском војнику. 

- Како ће користити руске системе наоружања? То би направило више нереда него што би помогло - додала је она и оштро демантовала информације са телеграм канала и руског медија Регнум за које је утврђено да представљају дезинформације.

БОНУС ВИДЕО: Фронт у Соледару