Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МОСКВА У ПРОБЛЕМУ ЗБОГ ПАРТИЗАНА: Путин шаље 35.000 гардиста да сломе украјинску герилу - Трују војнике, минирају пруге...

11.01.2024. 07:25
Пише:
Србија Данас/Блиц
Rat u Ukrajini
Рат у Украјини / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Džambić/Shutterstock

Русија је од почетка рата остала без готово пола милиона војника који су или убијени или повређени.

Председник Русије, Владимир Путин, распоредио је скоро 35.000 националних гардиста Русије да сузбијају украјински отпор на окупираним територијама под контролом Москве, према кијевском Националном центру отпора (ЦНР).

ИРАН СПРЕМИО НОВО ОРУЖЈЕ ДА РАЗОРИ УКРАЈИНУ! Нуди га Русији док Кијев страхује од најгорег: "ЗАБРИНУТИ СМО" Ali Hamnei i Vladimir Putin

ИРАН СПРЕМИО НОВО ОРУЖЈЕ ДА РАЗОРИ УКРАЈИНУ! Нуди га Русији док Кијев страхује од најгорег: "ЗАБРИНУТИ СМО"

ЗАГРМИЛИ ИЗ КРЕМЉА: "Настављамо са нашом ОПЕРАЦИЈОМ" - "формула мира" веома ЧУДАН процес без учешћа Русијеukrajina

ЗАГРМИЛИ ИЗ КРЕМЉА: "Настављамо са нашом ОПЕРАЦИЈОМ" - "формула мира" веома ЧУДАН процес без учешћа Русије

Зеленски изненада отпутовао у братску земљу! Познат и разлог посетеVladimir Zelenski

Зеленски изненада отпутовао у братску земљу! Познат и разлог посете

Русија тренутно окупира велике делове јужне и источне Украјине које је Путин анектирао у јесен 2022. након избора који се сматрају лажним. Украјина је раније те године у марту покренула ЦНР, након почетка руске инвазије у фебруару.

Како пише Msn.com, Национални центар отпора, којим руководе специјалне снаге Кијева, помаже у координисању и обуци украјинских партизана који живе под руском окупацијом.

Према ЦНР, руска национална гарда, позната и као Росгарда, друга је најважнија компонента Путинових снага у окупираној Украјини. Они имају задатак да сузбију украјински грађански отпор “филтрирањем активности међу цивилним становништвом и идентификовањем припадника подземног покрета”, према украјинским изворима.

Од почетка јануара је најмање 35.000 припадника Росгарде послато на окупиране територије. Украјинска војска тврди да је отприлике половина Путинових гардиста организовано у "редовне формације", укључујући бригаде, пет батаљонских тактичких група и 44 тактичке групе. Другу половину Росгарде чине гардисти који су пребачени из руског одреда полиције специјалне намене и Специјалне јединице за брзо реаговање, наводи ЦНР.

Ruska vojska
Руска војска / Извор: Профимедиа

Они који су распоређени из Русије долазе опремљени тенковима, артиљеријским системима и хеликоптерима да "користе читав овај низ наоружања да потчине оне који се не слажу са руском окупацијом", наводи украјински Центар отпора.

Такође, Путинови гардисти су наводно играли улогу у заштити бирачких места која су коришћена током нелегитимних руских избора на окупираним украјинским територијама у септембру 2022. и 2023.

- Поред извођења стварних борбених дејстава против цивилног становништва, запослени у Росгарди активно су укључени у пропагандне активности у образовним институцијама. Они такође играју улогу пројекције силе, тако што константно патролирају насељеним местима у борбеним оклопним возилима и у пуној опреми - наводи ЦНР.

Руско Министарство одбране још није коментарисало ове наводе, пише Њузвик. Русија је од почетка рата остала без готово пола милиона војника који су или убијени или повређени, а у проблемима је и због плаћеника групе Вагнер који су повучени из борбе у Украјини након побуне лидера Јевгенија Пригожина.

Украјинским партизанима приписују се разорни напади на руске снаге од почетка инвазије на Украјину 24. фебруара 2022. Док рат бесни дуж линија фронта, украјински партизани на окупираним територијама извели су низ напада на руско особље које је постављено у тим областима. ЦНР је такође известио о случајевима саботаже руске војске, укључујући прекидање пруга за снабдевање и тровање руских војника.

Почетком новембра је партизанска група у југоисточном граду Мелитопољу наводно разнела аутомобил пун проруских чеченских милитаната, док је воз који је превозио муницију и гориво на Крим наводно експлодирао након што су га напали борци отпора у октобру.

Почетком децембра 2023. је група украјинских партизана тврдила да је убила више од 20 руских војника отрованом вотком и храном на Криму, који је Москва анектирала 2014. Тада је партизанска група под називом “Кримски борбени галебови” на “Телеграму” навела да је убила 24 руских војника, а да је још 11 њих завршило у болници након што су им дали отровану храну и пиће у Симферопољу, другом по величини граду на Криму.

До тога је дошло свега неколико недеља након што су четворица официра руске Федералне службе безбедности (ФСБ) наводно отрована након што су конзумирали храну испоручену из ресторана у Мелитопољу. Тројица су умрла, док је четврти завршио на интензивном одељењу у болници.

И у октобру је у граду било сличних инцидената, након што је украјински достављач покушао да отрује 77 руских војних дипломаца. Јегор Семенов, пореклом из Мелитопоља, ухапшен је и добио је иницијалну казну од 15 дана затвора након што је ухваћен како даје војницима отровану торту и картоне вискија током прославе окупљања класе.

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

Прошлог викенда је ЦНР известио да је покрет украјинских партизана на Криму напао руски радарски систем и контролни центар на полуострву, за који је Кијев рекао да је "одговоран за безбедни канал комуникација са Кремљом, укључујући координацију противваздушне одбране читавог полуострва".

Украјински председник, Володомир Зеленски, обећао је да ће повратити ово полуострво.

Он је недавно рекао да је главни циљ његове војске у новој години да изолује Крим, које Русији служи као стратешки војни центар од покретања инвазије на суседну земљу.

- Ми имамо један стратешки циљ, а то је деокупација територије, да будемо на границама наше земље. Наши циљеви се нису променили. Циљ је да имамо више успешних корака у Црном мору, да наставимо успехе на Криму, на југу. Не могу вам рећи детаље, али ми ћемо то да урадимо – рекао је он Економисту, додајући да је изоловање Крима "екстремно важно" Кијеву као начин да смање број напада из тог региона.

Зеленски је такође, почетком јануара у видео-обраћању, позвао стране партнере да обезбеде Украјини додатне системе противваздушне одбране.

Извор: Србија Данас/Блиц