Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"МОЖЕ ПРЕРАСТИ У ВИШЕГОДИШЊИ РАТ" Срспки стручњаци открили: Ево до када ће трајати сукоб у Украјини

05.06.2022. 10:08
Пише:
Србија Данас/Република
Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Džambić/Shutterstock

Српски генерали и стручњаци дали су своју оцену о трајању рата у Украјини.

Српски генерали и аналитичари у ауторским текстовима дали су своје прогнозе о трајању и исходу рата између Русије и Украјине.

"ЗЕЛЕНСКИ ИМА МЕНТАЛНИХ ПРОБЛЕМА" Председник мађарског парламента објаснио шта није у реду са украјинским председником

"ЗЕЛЕНСКИ ИМА МЕНТАЛНИХ ПРОБЛЕМА" Председник мађарског парламента објаснио шта није у реду са украјинским председником

КАДИРОВ СЕ ОБРАТИО ЗЕЛЕНСКОМ ВИДЕО ПОРУКОМ! Оштра порука лидера Чеченије - Ово је последње упозорење!

КАДИРОВ СЕ ОБРАТИО ЗЕЛЕНСКОМ ВИДЕО ПОРУКОМ! Оштра порука лидера Чеченије - Ово је последње упозорење!

КАЋУША СЕ ОРИЛА ДОНБАСОМ: Руски војници сложно запевали, па ЗАПАЛИЛИ друштвене мреже (ВИДЕО)

КАЋУША СЕ ОРИЛА ДОНБАСОМ: Руски војници сложно запевали, па ЗАПАЛИЛИ друштвене мреже (ВИДЕО)

Александар Радић, војни аналитичар

Крај до лета или ће се рат водити годинама

- Код Руса је проблем напад јер ограничава и домаћу јавну подршку, барем на дужи рок отвара тему колико је руска нација спремна да подржи тај рат. Украјина има одрешене руке, она је у ратном стању, док Русија има ограничење броја људи које ангажује, због тога што се рат као термин не користи, већ специјална, војна операција и они могу да рачунају само на професионалне војнике, евентуалну допуну са онима који се пријаве као професионални војници - наводи Радић. 

- Русија има велике ресурсе у наоружању и војној опреми, али њени губици су ненадокнадиви, што је још једна од слабости. Украјинцима највише иде наруку интернационализација рата, док им је најслабија тачка издрживост под ударима руских снага, тачније до које тачке Украјинци имају вољу за отпором - наводи он. 

- Говорећи о трајању, ово може да се претвори у вишегодишњи рат, а најкраћи период завршетка је током лета. Уколико до јесени, евентуално почетка зиме, не дође до неког примирја, онда рат улази у 2023. годину. Ризик од ширења конфликта и те како постоји, а може да буде захваћена и Молдавија. Русија у овој позицији, уколико не може, у неком догледном времену, да постигне прихватљиво решење, мора ићи ка ревитализацији. С друге стране, Запад је претерано оптимистичан када се говори о руској слабости и очекују од Украјинаца немогуће. О исходу завршетка рата не знам колико је реално говорити, али можемо да замислимо сценарије као што су заустављање активних дејстава и успостављање линије раздвајања, међутим, у овом тренутку једино је јасно да Украјина не жели да прихвати губитак дела своје територије, што би био једини могућ компромис - објашњава Радић. 

Odesa, Ukrajina
Одеса, Украјина / Извор: Профимедиа

Генерал Божидар Делић

Русија мора да иде до краја

- Био сам у Донбасу непосредно пре пандемије, а пре тога сам био више пута као међународни експерт на изборима. Знао сам да ће се ово догодити, 70 година траје одвајање Украјине од Русије, осетио сам ту мржњу Украјинаца према Русима. Када сам био у Донбасу, видео сам, то је чист нацизам, гађане су цркве, школе, видео сам гробља, тамо су малтене 50 одсто споменика споменици деци. Сад, зашто до тога није дошло раније, па вероватно да Русија није била спремна. Она је у последње време технолошки изузетно напредовала са тим високопрецизним оружјем - каже Делић. 

- Јесте било свакаквих изненађења јер су се Украјинци припремали седам година. Они су око 400.000 људи провели кроз Луганск и Донбас, увежбавали их, имали инструкторе странце. Друго, њихова војска је врло моћна и по бројном стању, а на њиховој територији се налазило око 40 одсто наменске индустрије. Кад је дошло до раздвајања, онда су неки сегменти, који су у вези са балистичким ракетама, пребачени у Русију, али све друго они су имали и развијали. То су велики заводи, рецимо, тенковски у Харкову. Русима је требало много времена да надоместе оно што је остало у Украјини - додаје он. 

- Не би било добро да буду увучене и треће земље. Међутим, уколико би се то десило, Русија једноставно не може себи да дозволи да изгуби тај рат. Онда може да посегне и за неким другим технологијама. Не мора то да буде нуклеарно, али би могло да буде тактичко нуклеарно оружје и она је то свима ставила до знања. Мој лични став је да сада то иде онако како Русија планира, не иде брзо зато што не жели да наноси губитке цивилима и трпи велике губитке сопствене војске - каже он. 

- Са друге стране, Украјинци трпе губитке, ево, већ врше четврту мобилизацију и све што имају, практично, бацају у борбу - закључује Делић. 

Генерал Владимир Лазаревић

Класично освајање и најтежи облик сукоба

Ruska vojska
Руска војска / Извор: Профимедиа

- Тешко је предвиђати даљи ток рата у Украјини јер, ако је на почетку, пре скоро 100 дана, било дилеме какав је то рат, између којих страна, сада је јасно. То је рат између Русије и НАТО преко Европе, а најтеже преко Украјине. Ради се о једном већ драматично глобалном сукобу и тешко је предвидети и колико ће трајати и које ће последице на крају имати. Може се закључити да су драматичне последице по светски поредак, по Европу, Украјину, саму Русију и по читав глобални свет. Драматичне су последице због великог броја људског губитка Русије и Украјине, економских и финансијских поремећаја... Нема изненађења у досадашњем току рата, без обзира на то ко је шта очекивао, јер се овде ради о класичном освајању територије, освајању урбаних средина, а то је најтежи облик сукоба - објашњава Лазаревић. 

- То су борбе у насељеним местима, ако би се желело, а ја бих рекао да постоји жеља са руске стране, да се избегну, да буде што мање цивилних жртава, онда то мора дуго да се ради, да се примењује тактика опкољавања. Вишеструко су велики војни губици са обе стране у односу на цивиле. Једино се можемо надати да ће се то завршити у најскорије могуће време. НАТО је давао коментаре да ће се завршити до јесени, Украјина не даје прогнозе, а Русија говори да је први циљ војне операције завршен и да се прелази на други. Највећи број људи мисли да ће се то завршити са потпуним ослобађањем источне Украјине од неонациста - додаје он. 

- Да ли ће тако бити, зависи да ли ће обе стране да пристану на преговоре. Не бих се усудио да дајем процену јер ми сви скупа не располажемо информацијама који су крајњи циљеви Руске Федерације. Украјина има респективне оружане снаге, има више стотина хиљада мобилисаних, то није за потцењивање, а најбитније, Украјина се 10 година припрема за одбрану. Они нису ушли у овај рат неприпремљени - закључује. 

Љубинко Ђурковић, пуковник и командант одбране Кошара

НАТО жели да сукоб дуже траје, тиме слабе Русију

- Русија није имала већих пропуста или слабијих тачака када се говори о специјалној операцији на Украјину зато што је она, очигледно, већ дуже време била приморана да тако нешто планира због вишегодишњег терора руског становништва на територији Украјине. Оно што је можда неочекивано је успорени темпо напада руске армије, али то повезујем са чињеницом да Русија жели да заштити руско становништво на територији Украјине, као и украјинско на западном делу - каже он. 

- Што се тиче Украјине, она је у апсолутном губитку и то због чињеница да украјинском војском командују НАТО официри из Брисела или неког другог оперативног центра, а посебно се истиче то што они нису мотивисани да ратују против братског народа. Питање је дана када ће се украјинска војска разнизати, чиме би се остварио циљ руске војске. Што се тиче трајања сукоба, у интересу НАТО је да сукоб дуже траје јер би они на тај начин економски све више слабили Русију. Ако пак говоримо о могућности проширивања сукоба на друге државе, и то је веома могуће, те би сукоб врло лако могао да се прошири на Пољску, Молдавију, као и земље Скандинавије - додаје он.