Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОПАСНА ПРЕТЊА УКРАЈИНСКЕ ВОЈСКЕ: "Напади на Русију постаће нова норма! Сви војни положаји у Русији су легитимне мете!"

02.06.2023. 21:10
Пише:
Танјуг
Rat u Ukrajini
Рат у Украјини / Извор: Shutterstock

Настављене су борбе у Донбасу и на граници са Русијом

Најмање две особе су погинуле, а две су тешко повређене у украјинском гранатирању Белгородске области у Русији, изјавио је данас губернатор региона Вјачеслав Гладков.

ДРАМАТИЧАН СНИМАК: Део ракете пада на аутопут у Кијеву - пуком срећом нико НИЈЕ повређен (ВИДЕО)

ДРАМАТИЧАН СНИМАК: Део ракете пада на аутопут у Кијеву - пуком срећом нико НИЈЕ повређен (ВИДЕО)

"НАПАДИ НА РУСИЈУ ПОСТАЋЕ НОВА НОРМАЛА" Украјински генерал никад жешће запретио Москви, Кијев спремио нову стратегију

"НАПАДИ НА РУСИЈУ ПОСТАЋЕ НОВА НОРМАЛА" Украјински генерал никад жешће запретио Москви, Кијев спремио нову стратегију

УДАРИЛИ НА СРБИЈУ И РУСИЈУ, СКАНДАЛОЗНА ИЗЈАВА: "Хрватска пре три деценије прошла искуство АГРЕСИЈЕ као Украјина данас"

УДАРИЛИ НА СРБИЈУ И РУСИЈУ, СКАНДАЛОЗНА ИЗЈАВА: "Хрватска пре три деценије прошла искуство АГРЕСИЈЕ као Украјина данас"

Гладков је на Телеграму написао да је украјинска војска напала истовремено неколико насеља у Белгородској области и да су у селу Маслова Пристан у Шебекинском округу погинуле две жене на лицу места, пренеле су РИА Новости.

Гладков је навео да су у том селу тешко повређена два мушкарца који су превезени у болницу. Гладков је рекао да су украјинске снаге током ноћи гранатирале Шебекински округ, а да је евакуисано више од 2.500 људи из околине, пренео је Ројтерс. 

Ruski dobrovoljački korpus
Руски добровољачки корпус / Извор: Профимедиа

Украјинске снаге напале су град Шебекино у ноћи на четвртак и наставиле су гранатирање током дана. Из града Шебекино и околине људи су се масовно евакуисали, а од четвртка у поноћ 11 цивила повређено је у гранатирању.

Министарство одбране саопштило је у четвртак да је руска војска елиминисала више од педесет украјинских милитаната који су покушавали да нападну Белгородску област.

У украјинском нападу дроновима оштећени су улаз у стамбени блок и неколико приватних кућа у Курску у Русији, изјавио је данас губернатор Курске области, Роман Старојт. Старојт је написао на Телеграму да у синоћњем нападу није било повређених, пренео је TASS.

Украјинске снаге гранатирале су два села на западу Русије, у региону Брјанска, а у том нападу нико није повређен, изјавио је данас регионални губернатор Александар Богомаз.

Ruski dobrovoljački korpus
Руски добровољачки корпус / Извор: Фото: Tanjug/AP/Evgeniy Малолетка

Богомаз је написао на Телеграму да су украјинске снаге напале околину села Ломаковка и Новаја Погошч. Украјина негира да је њена војска умешана у те нападе, пренео је Ројтерс.

Две беспилотне летелице дугог домета напале су рано јутрос објекте енергетског комплекса у два села у Смоленској области у Русији, а није било жртава, нити штете, рекао је вршилац дужности губернатора региона Василиј Анохин.

Анохин је написао на Телеграму да оперативне службе раде на лицу места на отклањању последица. Удаљеност села од руско-украјинске границе је већа од 300 километара, пренео је TASS.

Украјинске снаге гранатирале су данас болницу у селу Розовка у Запорошкој области, изјавио је члан главног савета руске администрације Запорошке области, Владимир Рогов. Рогов је написао на Телеграму да нема информација о евентуалним жртвама или штети, пренео је TASS.

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

Украјинске трупе данас су напале територију морске луке Берђанск у Запорошкој области, а није било жртава или разарања, саопштиле су локалне власти. На Телеграм налогу градске управе се наводи да су украјинске снаге напале Берђанск у 12 сати по локалном времену, пренеле су РИА Новости.

Украјински председник Владимир Зеленски наредио је да се изврши комплетна провера свих склоништа широм земље. Он је то изјавио дан након што су три особе убијене у Кијеву јер нису могле да приђу склоништу током руског ваздушног напада, преноси Ројтерс.

Зеленски је јуче рекао да ће лично посетити погођено подручје како би прикупио све потребне информације.

Украјинске власти укинуле су узбуну за ваздушни напад у већем делу земље, а званичници у главном граду Кијеву саопштили су да је одбрана оборила више од 30 руских пројектила и дронова.

Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Профимедиа

Москва је извршила око 20 напада ракетама и дроновима на украјинске градове од почетка маја. 

Саветник главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног, генерал Виктор Назаров, запретио је да ће напади на руску територију "постати нова норма".

- Сви војни положаји у Русији су легитимне мете - рекао је Назаров у интервјуу шпанском листу "Мундо", пренеле су РИА Новости.

Москва, Кијев и ЕУ обећали су да ће радити на мирном решењу украјинске кризе, изјавио је специјални кинески представник за евроазијска питања, Ли Хуи, коментаришући своју недавну међународну турнеју.

valerij zalužni
валериј залужни / Извор: Профимедиа

- Прва ствар коју сам јасно осетио је да су све укључене стране позитивно оцениле напоре Кине. Сви се надају мирном решењу украјинске кризе - рекао је Ли на брифингу у Кинеском удружењу за јавну дипломатију.

Према речима кинеског изасланика, Русија, Украјина и ЕУ подржавају став Кине која настоји да реши конфликт политичким средствима, пренео је TASS. Ли је од 15. до 26. маја боравио у посети Украјини, Пољској, Француској, Немачкој, седишту ЕУ и Русији. 

Током турнеје Ли се састао са украјинским председником, Владимиром Зеленским, као и дипломатама, међу којима је и руски министар спољних послова, Сергеј Лавров. 

САД ће понудити да се придржавају новог СТАРТ-а до 2026. године, уколико Русија учини исто, објавио је данас Ројтерс, позивајући се на америчке званичнике.

Sergej Lavrov i Entoni Blinken
Сергеј Лавров и Ентони Блинкен / Извор: Профимедиа

Агенција наводи да ће тај предлог дати амерички саветник за националну безбедност, Џејк Саливан који ће се данас обратити Удружењу за контролу наоружања. Према америчким званичницима, Саливан ће говорити о "важности одржавања" споразума до истека 2026. године, пренео је TASS.

САД су саопштиле да ће престати да достављају Москви поједина обавештења која су потребна у складу са новим споразумом СТАРТ о контроли нуклеарног наоружања, укључујући ажурирања на својим локацијама за ракете и лансере, да би узвратиле, како су навеле, на стална руска кршења споразума. 

Стејт департмент је навео да је Русија престала да шаље такве податке САД крајем фебруара. Стејт департмент је објавио на својој веб страници да ће Вашингтон такође од 1. јуна престати да даје Русији телеметријске информације о лету пројектила, односно о лансирањима америчких интерконтиненталних и подморничких балистичких ракета.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Руски председник Владимир Путин, није се званично повукао из новог СТАРТ-а, али је 21. фебруара суспендовао учешће Русије у договору који ограничава стратешки нуклеарни арсенал, подсећа Ројтерс. 

Нови СТАРТ је потписан 2010. године и важи до 2026, а ограничава број стратешких нуклеарних бојевих глава које две земље могу да распореде. 

Према споразуму, САД и Русија могу да распореде до 1.550 стратешких нуклеарних бојевих глава и 700 ракета и бомбардера са копна и подморница да их лансирају.

Политика Кине и Русије не прети ниједној другој земљи, рекао је данас специјални изасланик Кине за евроазијска питања Ли Хуи.

Он је нагласио да је међунараодна заједница веома свесна ко "представља стварну претњу", чиме је очигледно сугерисао да су САД и НАТО криви за украјинску кризу, пренео је TASS.

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.