Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Нападнут Кримски мост, Путин издао наређење, 100.000 руских војника и 900 тенкова спремни за ЈУРИШ!

24.07.2023. 20:50
Пише:
Србија Данас
Ukrajina
Украјина / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Sky News

Пресек стања у Украјини за претходну недељу, од 17. до 23. јула 2023. године

Рат у Украјини почео је 24. фебруара 2022, око 5 сати ујутро по кијевском времену, широком војном операцијом руских снага на територији Украјине из правца Русије, Белорусије и са Крима, а у борбе су се укључиле и јединице тзв. Доњецке Народне Републике (ДНР) и Луганске Народне Републике (ЛНР).

"СВИ ОДГОВОРНИ ЋЕ БИТИ ПРОНАЂЕНИ И КАЖЊЕНИ" Огласило се руско Министарство спољних послова (ВИДЕО)

"СВИ ОДГОВОРНИ ЋЕ БИТИ ПРОНАЂЕНИ И КАЖЊЕНИ" Огласило се руско Министарство спољних послова (ВИДЕО)

"НАДАМО СЕ ДА ЋЕ БИТИ ЕФИКАСНИЈА ОД ОБИЧНЕ" Украјински министар одбране открио где је касетна муниција била посебно делотворна

"НАДАМО СЕ ДА ЋЕ БИТИ ЕФИКАСНИЈА ОД ОБИЧНЕ" Украјински министар одбране открио где је касетна муниција била посебно делотворна

МОСКВА СПРОВОДИ ХИТНЕ МЕРЕ ПВО! Спрема се велики напад на престоницу Русије?

МОСКВА СПРОВОДИ ХИТНЕ МЕРЕ ПВО! Спрема се велики напад на престоницу Русије?

Војске су кренуле у офанзиву на четири главна правца – са севера према Кијеву, са североистока према Харкову, са југоистока од Донбаса и са југа од Крима.

Подсетимо, сукоб између Русије и Украјине почео је 2014. године после Евромајдана, након чега је уследило руско анектирање Крима и сукоби на подручју Донбаса.

У Руској Федерацији и Белорусији се овај конфликт често назива "специјална војна операција на територији Украјине, Доњецке Народне Републике и Луганске Народне Републике", док је у појединим, махом западним државама позната и као "руска војна агресија".

У овом тексту ћемо вас подсетити на најважније догађаје током сукоба у Украјини у периоду од 17. до 23. јула 2023. године

17. јул 2023. године

Нападнут Кримски мост! Хаос и пометња!

Саобраћај на Кримском мосту је заустављен ујутру, а у првим извештајима се наводи да су се чуле експлозије и да су две особе погинуле, јавља оперативни штаб Кубана позивајући се на Министарство здравља Краснодарске територије.

Сергеј Аксјонов, гувернер Крима, није одредио о каквом инциденту је реч, али га је потврдио.

- Безбедносне агенције и службе су на терену. Разговарао сам са министром саобраћаја Руске федерације, Виталијем Савељевим, и предузимају се мере за решавање ситуације - рекао је Аксјонов, преноси CNN.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Брачни пар погинуо на Кримском мосту

Пар који је путовао аутомобилом је погинуо, а њихова ћерка је повређена у инциденту који се догодио на Кримском мосту, рекао је гувернер југозападне руске области Белгород, преноси CNN.

- Јутро смо почели са информацијама о ванредном случају који се догодио на Кримском мосту. Сви смо видели на интернету снимак оштећеног аутомобила са белгородским таблицама - написао је Вјачеслав Гладков на Телеграму.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Огласио се Кијев након експлозија на Кримском мосту

Портпаролка јужне оперативне команде украјинске војске, Наталија Хумењук, рекла је да "наводни напад на Кримски мост може бити руска провокација" повезана са продуживањем Црноморске иницијативе за извоз жита.

- Типично је да је са таквом концентрацијом поморских снага на овом подручју и свеукупном напетошћу везаном за продужетак извоза жита, стварање овакве провокације, о чему одмах и гласно извештавају окупационе власти на Криму, представља типичан пример како земља агресор решава проблеме - рекла је Хумењукова.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Огласио се шеф кримског парламента

- Ноћас је кијевски терористички режим починио нови злочин – напао је Кримски мост - написао је Константинов на свом Телеграму.

Према његовим речима, у Кијеву су морали да знају да је аутомобилски део прелаза искључиво цивилни објекат.

- Али то никада није заустављало терористе. Неће их зауставити ни у будућности - нагласио је Константинов.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Русија изнела нове информације о нападу на Кримски мост

Кримски мост су протекле ноћи напала два украјинска беспилотна пловила, саопштио је Национални антитерористички комитет Русије.

- У 03.05 часова два украјинска беспилотна пловила извела су напад на Кримски мост. Услед извршеног терористичког напада оштећена је компонента аутомобилске траке Кримског моста. Том приликом погинуле су две особе и повређено је дете - наводи се у саопштењу.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Нестао део Кримског моста!

Руски независни онлајн дневник Инсајдер објавио је видео снимак штете која је јутрос причињена Кримском мосту.

Британски Гардијан преноси да је један део моста намењен друмском саобраћају нестао и да делује да је у упао у воду.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Захарова оптужила Вашингтон и Лондон за терористички акт

Напад на Кримски мост извео је кијевски режим, одлуку о нападу донели су украјински званичници и војска уз учешће америчких и британских обавештајних служби, написала је на свом Телеграму портпарол Министарства спољних послова Русије, Марија Захарова.

- Данашњи напад на Кримски мост извео је кијевски режим. Овај режим је терористички и има сва обележја међународне организоване криминалне групе - истакла је Захарова.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Мистериозна порука Кијева након напада на Кримски мост

Украјинске безбедносне службе издале су званично саопштење поводом напада на Кримски мост.

Нису отворено признали да је њихова агенција била та која стоји иза инцидента, нешто што је за медије раније наведено.

Али у саопштењу се наговештава улога Кијева у томе – "сви детаљи у вези са експлозијом биће објављени након победе".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Кремљ саопштио хитну одлуку о повлачењу Русије из Црноморских споразума

Црноморски споразуми фактички су престали да важе, део споразума који се тиче Русије о прехрамбеном споразуму није испуњен, изјавио је портпарол Кремља, Дмитриј Песков.

- Данас су фактички престали да важе црноморски споразуми. Као што је председник Русије раније већ рекао, рок истиче 17. јула. Нажалост, део који се односи на Русију у овом црноморском споразуму до сада није испуњен. Стога се његово важење прекида - рекао је Песков.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Огласио се Лондон о нападу на Кримски мост

Напад на Кримски мост довешће до ескалације сукоба између Русије и Украјине, изјавио је за ТВ Скај њуз, председник Специјалног одбора за одбрану британског парламента, Тобајас Елвуд.

- Ово је још једна ескалација - рекао је он, коментаришући напад на Кримски мост.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Кијев: Украјина је ослободила до сада укупно 210 квадратних километара 

Украјина је ослободила до сада укупно 210 квадратних километара у контраофанзиви против руских снага, изјавила је заменица украјинског министра одбране, Хана Малијар.

Малијар је написала на Телеграму да украјинска контраофанзива напредује и да је Кијев повратио 18 квадратних километара на истоку и југу земље током прошле седмице, пренео је Ројтерс.

Hana Malijar
Хана Малијар / Извор: Профимедиа

Маљар је истакла да су украјинске трупе прошле седмице поново заузеле седам квадратних километара у правцу Бахмута на истоку земље, чиме се поново освојена територија у тој области повећала на 31 квадратни километар.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Хитан састанак у Кремљу: Путин дао инструкције сарадницима након напада на Кримски мост

Портпарол Кремља, Дмитриј Песков, изјавио је да ће председник, Владимир Путин, одржати састанак поводом напада на Кримски мост и поручио да ће одговор Украјини бити настављање "специјалне војне операције" до испуњења циљева.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Фото: Tanjug/Alexander Казаков/Спутник/Кремлин Поол Пхото виа АП

Песков је додао да је Путин саслушао извештаје заменика премијера, Марата Хуснулина, шефа Федералне службе безбедности (ФСБ), Александра Бортњикова, министра саобраћаја, Виталија Савељева, и шефа Крима, Сергеја Аксјонова, о, како је навео, "последицама терористичког напада на Кримски мост".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Путин издао наређења!

Руског председника Владимира Путина обавестиле су релевантне агенције о нападу дроном на Кримски мост и он је издао неколико наређења, као што је помоћ људима на путу у тој области, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Песков је рекао да је Путин примио извештаје заменика премијера Марата Хуснулина, шефа руске Федералне службе безбедности (ФСБ) Александра Бортникова, министра саобраћаја Виталија Савељева и лидера Крима Сергеја Аксјонова о последицама терористичког напада на Кримски мост.

Након тога, Путин је издао упутства да се учине напори да се саобраћај настави према Криму, као и да се пружи помоћ људима који су на путу, казао је Песков. Према његовим речима, Путин је наложио заменику премијера да надгледа радове на поправци Кримског моста.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Белоруска војска оборила украјински дрон на граници

Белорусија је саопштила да су њени граничари оборили украјински извиђачки дрон који је прешао у недељу на њену територију у близини реке Дњепар. Белоруска гранична агенција саопштила је да је након инцидента покренут "административни поступак", пренео је Ројтерс.

Украјинска гранична служба (ДПСУ) је у суботу потврдила да су припадници приватне војне групе "Вагнер" стигли у Белорусију из суседне Русије, јавила је Би-Би-Си (BBC).    

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Медведев позвао на уништење највишег руководства Украјине?

Светско и руско искуство показује да терористи разумеју само језик силе, написао је на свом Телеграм каналу Дмитриј Медведев, заменик председника Савета безбедности Русије после напада на Кримски мост.

Dmitrij Medvedev
Дмитриј Медведев / Извор: Профимедиа

- Светско и наше искуство показује да је немогуће борити се против терориста међународним санкцијама, застрашивањем нити опоменама. Они разумеју само језик силе… Зато треба дизати у ваздух њихове куће и куће њихових рођака. Тражити и елиминисати саучеснике… Али главно је да се уништи највише руководство терористичких формација - рекао је он.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руска војска кренула у велику офанзиву

"Руска војска је кренула у велику офанзиву у купјанском правцу", саопштио је командант копнених снага Украјине Александар Сирски.

Према његовим речима, руска група је себи поставила за циљ пораз Оружаних снага Украјине у Купјанској области и наставак офанзиве у дубину украјинских борбених редова.

Да би зауставиле офанзивна дејства украјинских снага у области Бахмута, Оружаних снага Русије активно упућују додатне снаге и средства на овај правац, чију основу чине јединице Ваздушно-десантних снага.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Путин оштро упозорио након напада на Кримски мост

Председник Русије Владимир Путин саопштио је да ће Москва одговорити на украјински напад на Кримски мост. Према његовим речима, руско Министарство одбране већ припрема тај одговор, преноси РИА.

Истовремено, додао је да је дат налог ФСБ-у и Истражном комитету да детаљно испитају инцидент.

- С обзиром на то да је дошло до другог терористичког напада на Кримски мост, чекам конкретне предлоге за побољшање безбедности овог стратешки важног транспортног објекта - рекао је Путин.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руси беже са Крима?!

Руски туристи у дугачким колонама напуштају Крим, након што је извршен напад на Кримски мост у којем су страдале две особе, а једна девојчица је повређена.

Према писању руских медија, формирала се колона дужа од пет километара, а туристи су користили мост Чонхар на којем је у јуну на кратко био обустављен саобраћај услед ракетног напада, преноси Ројтерс.

Из кримског туроператора Ласпи саопштили су да имају отказивања за крај јула и августа.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Бела кућа упозорава: Милиони људи у опасности, пљуште оптужбе на рачун Путина

САД и Велика Британија осудили су одлуку Русије да обустави своје учествовање у Иницијативи за извоз житарица из украјинских лука на Црном мору (БСГИ), која ће, како тврде, погоршати безбедност хране и угрозити милионе људи, па су позвали Кремљ да је поништи.

- Позивамо владу Русије да одмах поништи одлуку о изласку из споразума о извозу житарица преко Црног мора - саопштио је саветник Савета за националну сигурност Беле куће Адам Хоџ. Лондон такође тражи да Русија обнови БСГИ и да се обвеже на пуну примену тог споразума.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Захарова па послала оштру поруку Уједињеним нацијама

Руководство Уједињених нација није успело да гарантује спровођење дела житног договора који се односи на извоз руских пољопривредних производа, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

- Нажалост, мислим да би било исправно рећи да су Уједињене нације, њихов генерални секретар и секретаријат пропустили своју посредничку мисију или мисију да гарантују спровођење овог пакетског споразума - рекла је она у интервјуу за ТВ канал Соловјов уживо.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Портпарол украјинске војске оптужио руске трупе да опасно оружје користе против цивила

Портпарол Источне групације Оружаних снага Украјине Сергеј Черевати рекао је да руска војска стално користи касетну муницију у рату против Украјине.

- Руси стално користе касетну муницију. Није било времена када је нису користили. Једино такво време је време потребно за снабдевање том муницијом - рекао је он, преноси Укринформ.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Спрема се пробој фронта: Више од 100.000 руских војника и 900 тенкова чекају на јуриш

Русија је концентрисала више од 100.000 војника у подручју Купјанска како би покушала да сломи одбрану Кијева, рекао је у Серхиј Черевати, украјински заменик команданта за стратешке комуникације Источне војне групе.

- Непријатељ је концентрисао врло моћну групацију на правцу Лиман - Купјанск, са више од 100.000 људи, више од 900 тенкова и више од 370 МЛРС-ова - рекао је Черевати.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

18. јул 2023. године

Нови ноћни напад Украјинаца на Крим - оборено 28 дронова!

Руско Министарство одбране саопштило је да је одбијен напад украјинских снага на Крим уз примену 28 дронова.

- Током ноћи спречен је покушај кијевског режима да изврши терористички напад уз примену 28 беспилотних летелица на објекте на територији Крима - саопштило је Министарство.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Освета! Руси дроновима и ракетама гађали Одесу и Николајев

Руске снаге напале су током ноћи југ Украјине беспилотним летелицама Шахед и ракетама Калибар, а експлозије су чуле у Николајеву и Одеси, пренели су украјински медији.     

Руске снаге су прво на јужни део Украјине лансирале неколико таласа јуришних беспилотних летелица, а затим су са Црног мора на Одесу испалиле шест крстарећих ракета Калибар, саопштила је јужна команда Оружаних снага Украјине, преноси Униан.    

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Кијев обелоданио планове за будућност Крима након деокупације

Украјина ће имати флексибилан приступ у поступању са потенцијалним руским колаборационистима током планираног ослобађања Крима, рекла је Тамила Ташева, представница Украјине за окупирано полуострво, док званичници праве планове за реинтеграцију око два милиона људи који живе на територијама које је Москва присвојила 2014. године.

Tamila Taševa
Тамила Ташева / Извор: Профимедиа

Ташева, која је од априла 2022. године била стални представник украјинског председника, Владимира Зеленског, на Криму, рекла је за Newsweek да Кијев очекује да стави на црну листу око 10.000 Украјинаца који су сарађивали са руским окупационим властима, иако неће казнити оне које сматра "жртвама" окупације.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Русија гађала украјинске војне објекте

Оружане снаге Русије извеле су групни удар високопрецизним оружјем на објекте где су се наводно припремали напади на Кримски мост, саопштило је руско Министарство одбране.

Такође, погођено је и место производње беспилотних чамаца у Одеској области. Поред тога, у области Николајева уништени су објекти инфраструктуре у којима се складишти гориво за Оружане снаге Украјине.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Нестао генерал "Армагедон"?

Генерал Суровикин је био главни командант у Украјини, док га није заменио начелник генералштаба Валериј Герасимов, а није виђен у јавности од побуне "Вагнера" против Кремља 23. и 24. јуна.

Sergej Surovikin
Сергеј Суровикин / Извор: Профимедиа

Портпарол украјинске војне обавештајне службе Андриј Јусов, тврди да је руски генерал Сергеј Суровикин, заменик команданта руских снага у Украјини, познат као Армагедон, склоњен са те позиције, а да је његова судбина непозната.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

ФСБ ухапсио украјинског шпијуна у Енергодару

Припадници Федералне службе безбедности (ФСБ) Русије ухапсили су становника града Енергодара у Запорошкој области, због сумње на шпијунажу. Како преноси Риа новости, осумњичени је преносио податке о координатама локација руских јединица у зони нуклеарне електране Запорожје. 

- Идентификован је становник града Енергодара, који је пренео координате положаја војног особља Министарства одбране Русије који чувају и штите нуклеарну електрану Запорожје - саопштила је прес-служба ФСБ-а. 

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Пентагон изашао у јавност са озбиљним проценама

Да би се украјинске могућности у ваздуху приближиле руским биће потребне године обуке за украјинске пилоте и милијарде долара, рекао је Марк Мили, шеф комитета штабова Пентагона.

- Десет Ф-16 коштају две милијарде долара, док Руси имају стотине ловаца четврте и пете генерације. Ако покушамо да их изједначимо са Русијом, један према један, два према један, потребан је велики број авиона, године обучавања пилота, године одржавања, године постизања потребног нивоа финансијске подршке - рекао је Мили на конференцији за новинаре у Пентагону.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

19. јул 2023. године

Украјински командант открио где ће се користити америчка касетна муниција

Командант украјинске копнене војске Александар Сирски открио је да украјинска војска планира да америчку касетну муницију користи у подручју Артјомовска.

- Генерал Сирски је потврдио да је америчка касетна муниција испоручена у Украјину и да ће бити спремна за коришћење у року од неколико дана - саопштила је британска телевизија чији су дописници интервјуисали украјинског генерала.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Трамп открио план да за 24 сата заустави рат у Украјини 

Бивши амерички председник, Доналд Трамп, објаснио је у интервјуу ТВ Фокс њуз свој план за престанак украјинског сукоба за 24 сата.

- Као што знате, јако добро се слажем са Путином. Рекао бих му: "Мораш ово да средиш." Зеленском бих казао: "Ти мораш ово да решиш." Једном бих рекао да ће добити много новца, а другом да неће добити новац. Договорио бих се за 24 часа - истакао је Трамп.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Поново гори на Криму, наређена евакуација 2.000 људи

Због пожара који је избио на војном полигону у Кировском округу на Криму, планирана је привремена евакуација око 2.000 људи у тој области, саопштио је шеф администрације Крима, Сергеј Аксјонов.

- Планирана је привремена евакуација становника из четири насељена места. Укупно око 2.000 људи - навео је Аксјонов на Телеграму.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руси извели ракетне ударе на Кијев

Украјински системи противваздушне одбране активирани су на одбијању руског ракетног напада и удара дронова на Кијев током ноћи, саопштиле су војне власти у украјинској престоници, преноси Ројтерс.

- Руска Федерација је синоћ извела још један ракетни и ваздушни удар на Украјину. У току је утврђивање прецизнијих информација о последицама овог терористичког напада - наводи се у јутарњем извештају, преноси Интерфакс Украјина.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Кијев преузео одговорност за последњу експлозију на Криму

Шеф украјинске обавештајне службе, Кирило Буданов, преузео је одговорност за експлозију на руском војном полигону на Криму.

- Шеф обавештајне службе Буданов рекао је да је детонација складишта муниције на Криму резултат операције Главне обавештајне управе и оружаних снага Украјине - објавио је украјински дневни лист Страна.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Споразум о житу обустављен, које опције има Кијев?

Нова рута за транспорт украјинских пољопривредних производа, након повлачења Москве из Црноморске иницијативе, могла би да пролази кроз територијалне воде Бугарске и Румуније, изјавио је украјински амбасадор у Турској Василиј Боднар.

Споразум о житу је обустављен је када је Руска Федерација обавестила Турску, Украјину и УН о свом приговору на његово продужење. Руски председник Владимир Путин раније је приметио да услови споразума са Русијом нису испоштовани, упркос напорима УН, јер западне земље неће испунити своја обећања.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Москва оптужује Кијев да планира напад на Запорошку електрану

Украјинска војска гомила резерве за напад на нуклеарну електрану Запорожје, изјавио је вршилац дужности гувернера Запорошке области под руском контролом Јевгениј Балицки.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- На правцу Запорожја ситуација је и даље стабилно напета. Борци Оружаних снага Русије храбро бране границе Запорошке области. У међувремену, непријатељ гомила снаге које планира да упути у напад на Запорошку нуклеарну електрану. Ово је још један покушај непријатеља да гурне свет на ивицу нуклеарне катастрофе - рекао је он.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Русија: Сви бродови који иду ка украјинским лукама сматраће се непријатељским

Један број подручја у северозападним и југоисточним деловима међународних вода Црног мора проглашен је привремено опасним за пловидбу, саопштило је Министарство одбране Русије.

- У вези са прекидом црноморске иницијативе и укидањем поморског хуманитарног коридора од 00:00 по московском времену 20. јула 2023. године, сви бродови на путу ка украјинским лукама у Црном мору сматраће се потенцијалним носиоцима војног терета - саопштило је министарство.

Земље, под чијим заставама буду пловили бродови ка украјинским лукама Црног мора, сматраће се умешаним у сукоб на страни Кијева.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјина појачава снаге на граници са Белорусијом

Украјина појачава снаге на северној граници због доласка бораца паравојне формације Вагнер у Белорусију, а РИА наводи да су у Черниговској области, на потезу већем од 40 километара ископани противтенковски ровови.

- Знамо да Вагнерови плаћеници стижу на територију Белорусије. Већ сада реагујемо тако да је државна граница Украјине потпуно непроходна за непријатељске снаге. Ископано је више од 40 километара противтенковских ровова - обвјавио је на свом Телеграм каналу командант украјинских комбинованих снага Сергеј Наев.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Путин поручио Западу: "Били смо невероватно стрпљиви и толерантни"

Русија је показала невероватну стрпљивост и толеранцију у продужавању споразума о житу, саопштио је руски председник Владимир Путин.

- Изнова и изнова смо продужавали тај споразум. И, продужавајући га, показивали смо просто невероватно стрпљење и толеранцију. Рачунали смо на то да ће наше стране колеге коначно почети да у потпуности поштују договорене и одобрене параметре и услове. Међутим, ништа слично се није догодило - казао је руски лидер.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

20. јул 2023. године

Моћ руског тенка Т-90 болно изненађење за украјинску војску

Борбене карактеристике и мобилност руског тенка Т-90М "прорив" непријатно је изненадила украјинску војску, пише лист "Милитари воч магазин".

Експерти наводе да Т-90М превазилази другу руску оклопну технику и може бити озбиљна конкуренција тенковима западне производње.

T-90
Т-90 / Извор: Профимедиа

- Најистакнутије карактеристике тенка Т-90М су: чврст оклоп, широка употреба динамичке заштите од кумулативног оклопа 'реликт’, модерна контрола ватре, термовизијски нишан и дигитални дисплеј за командира - наводи се у чланку.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Лавров: Никада нећемо одустати, знамо за шта се боримо!

Русија никада неће одустати од циљева који су објављени у оквиру специјалне војне операције, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на састанку са лидерима руских непрофитних организација.

Sergej Lavrov
Сергеј Лавров / Извор: Профимедиа

- Не можемо и никада нећемо одустати од циљева који су објављени у оквиру СВО. Знамо за шта се боримо. Нека Запад сваки дан расправља о измишљеној офанзиви Украјине, о потешкоћама које Русија за контраофанзиву и за постизање циљева власти Кијева да ослободе све територије до граница 1991. године - рекао је Лавров.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Чешка дала зелено светло: Одобрен долазак америчким трупама

Чешки парламент ратификовао је споразум о одбрани, који пружа оквир за америчко војно присуство на чешком тлу, чиме се јачају везе између две чланице НАТО-а.

Међутим, како се наводи, свака конкретна одлука да се дозволи улазак америчких трупа захтевала би даље одобрење парламента, пренео је Ројтерс.

- Споразум је у потпуности у нашем националном интересу и желим да подвучем да је то доказ да су наши односи са Сједињеним Америчким Државама сада на веома високом нивоу - рекла је министарка одбране Јана Черночова у Доњем дому уочи гласања.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руси оптужили Кијев: Ово је Ирина коју сте убили, имала је 14 година

Тинејџерка је изгубила живот у нападу украјинског дрона на Криму, изјавио је Сергеј Аксјонов, гувернер тог окупираног полуострва којег је поставила Русија.

Ubijena Irina
Убијена Ирина / Извор: Профимедиа

Русија је за напад оптужила Украјину, додавши да су оштећене четири административне зграде. Аксјонов је навео да се напад догодио у северозападном делу Крима те да су хитне службе на терену.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјина је почела да користи касетну муницију из Америке

Украјинске снаге почеле су да користе касетну муницију коју су послале САД. Украјина их користи на југоисточном делу фронта у покушају да пробије добро утврђене положаје руских снага, које су успориле украјинску контраофанзиву и може их употребити у области Бахмута.

Саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан саопштио је 7. јула да ће Сједињене Америчке Државе испоручити Украјини касетну муницију.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Бела кућа се огласила поводом руских напада у Црном мору

Сједињене Америчке Државе су забринуте због руских напада у Црном мору, саопштила је Бела кућа.

- Дубоко смо забринути због онога што тренутно видимо у Црном мору - рекла је заменица портпаролке Беле куће Оливија Долтон, преноси Ројтерс. Руске снаге су три дана узастопно гађале украјинске луке у Црном мору.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

"Вашингтон пост" о намерама Кијева да разбије руске ровове који коче офанзиву

Украјинска војска је почела да испаљује пројектиле напуњене касетном муницијом на руске снаге на југоистоку Украјине како би разбила њихове добро утврђене позиције који успоравају летњу офанзиву.

Амерички медији преносе изјаву неименованог украјинског званичника који је за амерички лист потврдио да је касетна муниција добијена од САД први пут употребљена за разбијање ровова који блокирају напоре трупа Украјине на враћању изгубљених територија.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руска војска ће потпуно уништити украјинске војне базе у Одеси

Руска војска ускоро ће потпуно уништити војне базе Оружаних снага Украјине у Одеси како би неутралисала претњу по Крим, изјавио је бивши амерички обавештајац Скот Ритер.

- Русија ће се побринути да се Одеса више не користи као платформа за нападе на њену територију. Град се претворио у одскочну даску за такве нападе - рекао је официр у интервјуу новинару Стивену Гарднеру.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

21. јул 2023. године

Нови аларм за напад на Крим, тензије се не смирују

Кримски мост је привремено затворен, чује се сигнал за ваздушни напад, саопштио је регионални штаб.

- Мост је привремено затворен. Чује се сигнал за ваздушни напад. Сви напустите мост -  наводи се у објави на Телеграм каналу, преноси Риа.ру. Касније је штаб известио о обнављању саобраћаја на мосту.

Оружане снаге Русије извеле су групни удар високопрецизним оружјем на објекте где су се наводно припремали напади на Кримски мост.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руски амбасадор: Москва не планира диверзије против цивилних бродова у Црном мору

Покушаји Вашингтона да припише Русији припрему некаквих напада на цивилне бродове су очигледан фалсификат – Русија не припрема провокације у Црном мору, изјавио је амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов.

 Anatolij Antonov
Анатолиј Антонов / Извор: Профимедиа

Дипломата је прокоментарисао изјаву портпарола Савета за националну безбедност Беле куће Адама Хоџа који је рекао да Русија наводно планира диверзије против цивилних бродова у Црном мору.

- То је у потпуности супротно нашим приступима. За разлику од америчких власти које и даље затварају очи на терористичке нападе својих штићеника у Кијеву, ми смо увек били на челу борбе против таквих злочина - рекао је Антонов.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Бурна ноћ на фронту: За само 25 минута украјинске снаге три пута бомбардовале Доњецк

Оружане снаге Украјине су три пута за само 25 минута гранатирале град Доњецк, саопштиле су руске власти. Овај град је административни центар такозване Доњецке Народне Републике ДНР.

Према извештају, напади су се десили у 1:40, 1:50 и 02:05 по локалном времену. Десет пројектила пало је у градове Кјубишевског и Кировског округа као резултат ових напада, преноси TASS.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Вагнеровци претња по Пољску?! Варшава шаље трупе на границу са Белорусијом

Пољске власти одлучиле су да преместе војне јединице на исток земље због присуства паравојне групе "Вагнер" у Белорусији, саопштио је секретар Комитета за одбрану Збигњев Хофман.

Vagner
Вагнер / Извор: Профимедиа

- Комитет је анализирао могуће претње, попут дислокације јединица Вагнер групе. Стога је министар националне одбране, председник Комитета Маријуш Блашчак одлучио да наше војне формације премести са запада на исток Пољске - рекао је Хофман за агенцију ПАП, преноси Ројтерс.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руска флота у пуној снази! Разорен брод-мета у Црном мору

Посаде ракетних чамаца Црноморске флоте испалиле су крстареће противбродске ракете на поморске мете током вежби, саопштило је Министарство одбране.

- У складу са планом борбене припреме снага Црноморске флоте, посада ракетног чамца ‘Ивановец’ извела је бојево гађање противбродским крстарећим ракетама на брод-мету на полигону за борбену припрему у северозападном делу Црног мора - наводи се у саопштењу.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски разрешио је дужности амбасадора те земље у Великој Британији

У одлуци Зеленског није наведен разлог за смену, али се додаје да је Вадим Пристајко смењен и са места представника Украјине у Међународној поморској организацији, преноси Ројтерс.

Британски "Индепендент" пише да је Пристајко запрепастио власти у Кијеву након што је јавно критиковао Зеленског.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Путин: Цео свет гледа како гори хваљена западна, наводно нерањива техника

Запад је очигледно разочаран резултатима украјинске контраофанзиве, која није била ефикаснае, рекао је руски председник Владимир Путин.

- Не помажу ни колосални ресурси који су "упумпани" у кијевски режим, ни снабдевање западним наоружањем, нити слање хиљада страних плаћеника и саветника, који су најактивније коришћени у покушајима пробијања фронта наше војске - рекао је Путин на састанку Савета безбедности.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Он је навео да цео свет гледа како гори "хваљена западна, наводно нерањива техника", као и да су "услед самоубилачких напада формације Оружаних снага Украјине претрпеле огромне губитке". Реч је о десетинама хиљада људи, нагласио је Путин.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Кадиров: Украјинци напали у Белгородској области

Чеченски лидер Рамзан Кадиров саопштио је да су Украјинци у Белгородској области напали аутомобил са храном за војно особље Министарства одбране Русије, који су пратила два борца само са службеним наоружањем.

Ramzan Kadirov
Рамзан Кадиров / Извор: Профимедиа

- Пре неколико дана, мала група 'олоша' из Украјине ушла је на територију Белгородске области и извршила гнусан напад на возило Министарства одбране које је превозило храну за руско војно особље - написао је Кадиров на свом Телеграм каналу, а пренеле РИА Новости.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Ердоган разговарао са Зеленским о продужетку Споразума о житу

Споразум о житу и решавање украјинске кризе били су у фокусу телефонског разговора председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана и његовог украјинског колеге Владимира Зеленског, саопштено је из канцеларије турског председника.

Redžep Tajip Erdogan
Реџеп Тајип Ердоган / Извор: Профимедиа

- Председник Ердоган одржао је телефонски разговор са украјинским председником Zelenskimm на његов захтев. Двојица лидера разговарала су детаљно о питању продужетка споразума црноморског извоза житарица. Ердоган је поручио да се Турска не штеди у покушајима да се обнови мир у Украјини - истакли су из Ердоганове канцеларије, пренео је TASS.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

22. јул 2023. године

Зеленски добио жестоко упозорење од Путина у вези са Одесом

Вежбе Црноморске флоте биле су упозорење руског председника Владимира Путина украјинском лидеру Владимиру Зеленском да ће сви бродови који долазе у руске луке бити посматрани као потенцијални превозници робе војне намене, пише "Дејли мејл".

- Путин спроводи вежбе с крстарећим ракетама у Црном мору, упозоравајући да броови који достављају робу у Украјину представљају легитимне мете - наводи се у тексту.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски покуњен прича о пропалој контраофанзиви

Украјински председник Владимир Зеленски изјавио је да украјинска контраофанзива напредује спорије него што се очекивало јер је операција "каснила" и требало је времена да се припреми, јер су руске снаге поставиле неколико одбрамбених линија и у великој мери минирали украјинску територију.

Зеленски је изјавио и да мост који повезује полуострво Крим са Русијом његовој земљи "доноси рат, а не мир" и да је из тог разлога "легитиман војни циљ".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјина ударила дроновима на Крим, Руси прогласили ванредну ситуацију

У Красногвардејском округу на северу Крима, напад дроном изазвао је детонацију у складишту муниције, навео је шеф региона, Сергеј Аксјонов, у свом Телеграм каналу.

- Према прелиминарним подацима, нема штете и жртава - рекао је.

Аксјонов је додао да ће они који живе у кругу од пет километара од места где је проглашена ванредна ситуација бити евакуисани у центре за привремени смештај.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Конашенков: Руска војска ликвидирала велики број плаћеника из Пољске и Немачке, скоро 5.000 мртвих

Руске снаге су пре две недеље елиминисале "велики број пољских и немачких плаћеника" у Лавову, на западу Украјине, потврдило је руско Министарство одбране.

Igor Konašenkov
Игор Конашенков / Извор: Профимедиа

Портпарол Министарства Игор Конашенков изјавио је да се напад на академију украјинске војске у Лавову, догодио 6. јула, и додао да су ракете дугог домета испаљене са бродова, додао је Конашенков, пренео је TASS.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Патријарх Порфирије позива свет да реагује

Патријарх српски Порфирије упутио је молбу свим поглаварима православних цркава да игуман Кијевско-печерске лавре, митрополит вишгородски и чернобилски Павле буде пуштен на слободу како би наставио своју јеванђељску мисију која може само добро донети странама у сукобу, а поготову народу Украјине, наводи се на сајту СПЦ.

Patrijarh Porfirije
Патријарх Порфирије / Извор: Србија Данас

У писму поглавара Српске православне цркве, поред осталог, стоји да је у временима великих, тешких и опасних историјских промена, какво је очигледно и данашње, обавеза сваког правдољубовог човека да, без обзира на то које је вере, нације, ког идеолошког или политичког опредељења, укаже на неправде које се чине према појединцима и њиховим елементарним људским правима, које су најчешће парадигма општег стања на неком подручју захваћеном немирима и страдањима.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Погинуо познати руски новинар

Портпаролка руског Министарства спољних послова, Марија Захарова, изјавила је да ће одговорни за убиство новинара РИА Новости, Ростислава Журављова, бити кажњени, а они који су снабдевали касетном муницијом своје кијевске штићенике делиће пуну одговорност. 

Дописник РИА Новости, Ростислав Журављов, који је извештавао са фронта, подлегао је након тешких повреда.  

Како је саопштило Министарство одбране Руске Федерације, Журављов је преминуо током евакуације са ранама задобијеним као последица експлодирања касетне муниције, док је неколико руских новинара задобило ране различите тежине.    

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Шеф руске Думе тврди да је у току процес полонизације Украјине

Украјински председник, Владимир Зеленски, спроводи процес полонизације, надајући се да ће му то код Вашингтона и Брисела осигурати дужи останак на власти, рекао председник руске Думе, Вјачеслав Володин.

Poljska, Poljaci
Пољска, Пољаци / Извор: Профимедиа

Он је у прилог томе навео да је недавно усвојен закон којим се Пољаци практично изједначавају са Украјинцима, јер су им дата готово иста права - боравак у земљи без издавања дозволе, школовање, здравствена нега и друго.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Рањен новинар DW-a код Краматорска

Услед руског гранатирања полигона украјинског војног особља у граду Дружковка, у округу Краматорск у Доњецкој области је рањен репортер медијске компаније Дојче веле (DW) Јевгениј Шилко, јавља Дојче веле.

Напад се догодио на 23 километра од линије фронта, у 12.10 по локалном времену, док је филмска екипа DW извештавала о обуци украјинске војске. Током гранатирања погинуо је један припадник Оружаних снага Украјине, а још неколико је тешко повређено, преноси Дојче веле.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Амерички генерал упозорава: "Нећу бити зачуђен ако Руси опколе Харков у августу, самлеће украјинску војску"

Руска армија ће ускоро уништити последње људске резерве Оружаних снага Украјине код Харкова, изјавио је бивши саветник шефа Пентагона, пуковник Даглас Мекгрегор на свом блогу на Јутјубу.

- Нећу бити зачуђен ако Руси опколе Харков у августу. Чим се то догоди, они ће се утврдити око града и сачекаће нападе последњих резерви украјинске армије, које ће самлети исто као и у јужном правцу фронта - навео је официр.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Рогов: Одбијена офанзива украјинских снага

Офанзива украјинских снага на ореховској деоници фронта у Запорошкој области је одбијена, саопштио је лидер запоршког покрета "Заједно с Русијом" Владимир Рогов.

- Током протеклог дана у том правцу противник је четири пута покушао да изведе офанзиву. Сви напади су одбијени - написао је Рогов на свом телеграм-каналу.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

23. јул 2023. године

Незадовољство међу Американцима: "Зеленски се понаша као размажено дете"

Влада Сједињених Америчких Држава се уморила од "незахвалности" украјинског председника Владимира Зеленског, а све више Американаца са свих страна политичког спектра почиње да доводи у питање посвећеност САД Украјини, наводи се у коментару листа "Хил".

- Зеленски се понаша као размажено, ћудљиво дете које добија све што жели, али то још увек није довољно. Многи у америчкој влади и многи наши грађани су уморни од његовог понашања. Уверавам вас, он такође "пали све мостове" у Европи - цитира се у тексту изјава бившег високог званичника Пентагона.

Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Фото: Printscreen/Youtube/Shutterstock/60 Минутес

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Војни експерт упозорава: Ово су највеће претње по Украјинце и њихове савезнике

Главна претња страним бродовима који покушавају да дођу до украјинских црноморских лука након повлачења Русије из споразума о житу биће руски авиони, стационирани у Севастопољу и другим аеродромима на привремено окупираном Криму, оцењује украјински војни експерт Павло Нарожни. 

Према његовим речима, да би заштитила "житни коридор", Украјини ће бити потребни системи противваздушне одбране великог домета и борбени авиони Ф-16, преноси украјинска агенција ТСН.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

"Вашингтон пост" тврди: Кијев остављен на цедилу, Бајден не жели да пошаље разорно оружје Украјини

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена не жели да испоручи Украјини ракете дугог домета АТАЦМС (АТАЦМС), упркос "растућем притиску америчких законодаваца" и позивима из Кијева, пише Вашингтон пост, позивајући се на званичнике Пентагона и америчке администрације који су упознати са овим питањем.

Džo Bajden
Џо Бајден / Извор: Профимедиа

Америчко министарство одбране верује да Кијев има хитније потребе од АТАЦМС-а, а такође страхује да би слање довољно оружја Украјини како би променила ситуацију на бојном пољу озбиљно угрозило спремност САД за друге могуће сукобе.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Путин и Лукашенко о украјинској контраофанзиви

Путин се састао са белоруским председником Александром Лукашенком у Константиновском дворцу у Санкт Петербургу. На коментар Лукашенка да "нема контраофанзиве", Путин је додао:

- Она је у току, али без икаквог успеха - прецизирао је руски лидер, додајући да су губици Оружаних снага Украјине од почетка покушаја контраофанзиве премашили 26.000 људи.

Путин је констатовао да страни плаћеници трпе значајне губитке у зони специјалне операције "због своје глупости".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Папа Фрања предлаже да се састане са руским патријархом Кирилом на једном од аеродрома у Москви

Папа је предложио да се састанак одржи на аеродрому, када авион поглавара Римокатоличке цркве буде слетео како би допунио гориво на путу за Монголију или у повратку, саопштио је руским медијима председник Светске уније старовераца Леонид Севастјанов, позивајући се на лични разговор са папом.

Patrijarh Kiril i papa Franja
Патријарх Кирил и папа Фрања / Извор: Профимедиа

- Папа предлаже да се, без одлагања, одржи састанак са патријархом Кирилом на једном од аеродрома у Москви, на Домодедову или Внукову, када буде путовао за Монголију. Тада ће морати да допуни гориво на једном од аеродрома у Москви - рекао је Севастјанов.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Русија ће тражити од Унеска да осуди убиство руског ратног репортера

Стална мисија Русије при Унеску затражиће од руководства секретаријата организације да осуди убиство ратног репортера агенције РИА Новости Ростислава Журављова.

- Такође ћемо скренути пажњу земаља чланица на овај нови гнусни злочин кијевског режим - рекао је он.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Откривено Никсоново тајно писмо Клинтону о Украјини

Никсон на седам страница износи процену политичке ситуације у Русији, на чијем челу је тада био председник Борис Јељцин. Никсон ту предвиђа прекид односа Москве и Кијева и то да би власт могао да преузме неко од националиста.

Наводи се да, иако Никсона многи памте по афери "Вотергејт", треба рећи да је он у време Хладног рата био покретач побољшања односа са Совјетским Савезом.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски запретио одмаздом Москви због напада на Одесу

Украјински председник, Владимир Зеленски, изјавио је да ће Украјина дефинитивно одговорити на руске нападе на Одесу.

Зеленски је навео да ће Украјина одговорити "руским терористима" на њихове ударе на Одесу. Он је поставио и фотографију на којој се виде последице најновијег напада на Одесу.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Путин: Украјинци изгубии више од 26.000 војника

Председник Русије, Владимир Путин, изјавио је током сусрета са белоруским колегом, Александром Лукашенком, да је губитак људства Оружаних снага Украјине од почетка контраофанзиве већ премашио 26.000 људи.

Он је казао да су руски ловци за дан уништили рекордан број стране војне опреме, пренела је агенција РИА Новости. Путин је изјавио да је украјинска контраофанзива доживела неуспех.

- Нема контраофанзиве - рекао је Лукашенко.  Путин је узвратио да она постоји, али да је пропала.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Блинкен: "Украјина вратила половину територија коју је Русија првобитно заузела"

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да је Украјина поново вратила половину територија коју је Русија првобитно заузела, као и да су украјинске снаге суочене са "веома тешким борбама" настојећи да поврате још више територија које контролишу руске снаге.

Entoni Blinken
Ентони Блинкен / Извор: Профимедиа

- Већ је враћено око 50 одсто територија које су иницијално заузеле руске снаге. Ово су још увек релативно рани дани контраофанзиве. Тешко је. Контраофанзива се неће окончати за недељу или две, већ пре за неколико месеци - рекао је Блинкен у интервјуу за CNN, преноси Ројтерс.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски: Украјинска офанзива је одложена!

Председник Украјине Владимир Зеленски признао је да је украјинска контраофанзива одложена због недостатка муниције и да је њено одлагање омогућило Русији да ојача своју одбрану.

Украјина се надала да ће започети своју дуго очекивану контраофанзиву раније на пролеће, али је одустала јер јој је недостајало неопходно оружје, рекао је Зеленски за CNN.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Откривено до када ће Кијев имати довољно снага за контраофанзиву

Командант руске борбене групе Центар Андреј Мордвичев рекао је да ће украјинска војска имати довољно снага за контраофанзву до краја августа.

- Количина њихових снага за контраофанзиву довољне су само до краја августа. Након тога, биће кратка пауза. Неће моћи да постигну ништа у зимском периоду. Сматрамо да ће све бити готово до пролећа - рекао је Мордвичев за телевизијски канал Соловјов уживо, пренео је TASS.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Вашингтон обрадовао Украјинце: Најављена испорука борбених авиона Ф-16 Кијеву

Амерички државни секретар, Ентони Блинкен, рекао је да верује да ће Кијев добити америчке авионе Ф-16.   

- Најважнији фокус је на томе да, када добију авионе, да пилоти буду добро обучени, да могу сами да одржавају авионе и користе их паметно - поручио је Блинкен.    

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.