Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Настављене жестоке борбе на свим фронтовима, Кијев у проблему, зима стиже, Руси никад спремнији

30.10.2023. 07:05
Пише:
Србија Данас
Ukrajina
Украјина / Извор: Shutterstock

Пресек стања у Украјини за претходну недељу, од 23. до 29. октобра 2023. године

Рат у Украјини почео је 24. фебруара 2022, око 5 сати ујутро по кијевском времену, широком војном операцијом руских снага на територији Украјине из правца Русије, Белорусије и са Крима, а у борбе су се укључиле и јединице тзв. Доњецке Народне Републике (ДНР) и Луганске Народне Републике (ЛНР).

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Путиново наређење леди крв у жилама, Зеленском прети ЦРНИ СЦЕНАРИО! Запад спрема озбиљан ударац КијевуVladimir Zelenski

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Путиново наређење леди крв у жилама, Зеленском прети ЦРНИ СЦЕНАРИО! Запад спрема озбиљан ударац Кијеву

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Зеленски бесан, рат Израела и Хамаса му покварио планове, па Путина назива терористом, док Руси на фронту КИДАЈУ!Vladimir Zelenski, Vladimir Putin, Rat u Ukrajini

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Зеленски бесан, рат Израела и Хамаса му покварио планове, па Путина назива терористом, док Руси на фронту КИДАЈУ!

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Диверзанти улетели на Крим, настао ХАОС, нападнута Русија, извршени жестоки удари на Харков, Америка пушта Кијев низ воду?!Vladimir Putin i Volodimir Zelenski

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Диверзанти улетели на Крим, настао ХАОС, нападнута Русија, извршени жестоки удари на Харков, Америка пушта Кијев низ воду?!

Војске су кренуле у офанзиву на четири главна правца – са севера према Кијеву, са североистока према Харкову, са југоистока од Донбаса и са југа од Крима.

Подсетимо, сукоб између Русије и Украјине почео је 2014. године после Евромајдана, након чега је уследило руско анектирање Крима и сукоби на подручју Донбаса.

У Руској Федерацији и Белорусији се овај конфликт често назива "специјална војна операција на територији Украјине, Доњецке Народне Републике и Луганске Народне Републике", док је у појединим, махом западним државама позната и као "руска војна агресија".

У овом тексту ћемо вас подсетити на најважније догађаје током сукоба у Украјини у периоду од 23. до 29. октобра 2023. године

23. октобар 2023. године

Најновија одлука Кијева: Премештају западне ПВО системе на границу са Белорусијом

Украјина формира нове јединице противваздушне одбране на граници са Белорусијом, које ће бити ојачане западним оружјем, написао је командант обједињених снага Оружаних снага Украјине Сергеј Најев на Телеграму. 

Према његовим речима, формирање нових јединица у Северној оперативној зони протиче ефикасно захваљујући оружју које Кијев добија од партнерских земаља. 

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руска војска покушава да пресече главни пут за Авдејевку

Начелник војне администрације Авдејевке, која се налази под контролом Кијева, Виталиј Барабаш, рекао је да се гарнизон украјинске војске у Авдејевки налази у тешкој ситуацији.

Према његовим речима, руске трупе су током викенда наставиле офанзиву и покушавају да преузму контролу над главном рутом снабдевања, пише Украјинска правда.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинци потучени до ногу у Запорошкој области, Руси формирали непробојни зид

Руске снаге извеле су успешан контранапад код села Вербово у Запорошкој области, изјавио је председник запорошког покрета "Заједно са Русијом" Владимир Рогов.

- Украјински војници покушали су да се пробију у правцу Вербовог и Новопрокоповке, али су наишли на отпор. У рејону Вербовог наши момци кренули су у контранапад и напали непријатељске положаје системима "Сонцепјок" и заузели неколико непријатељских упоришта - рекао је Рогов.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Познато ко је помогао Кијеву за нападе на Кримски мост и Кремљ

Дронови које је Кијев користио за напад на Кримски мост направљени су у сарадњи са америчком ЦИА-ом, пише Вашингтон пост.

- Служба безбедности Украјине извела је други напад на мост, девет месеци након првог (у октобру 2022. године), користећи беспилотна пловила која су била направљена током тајне операције у којој су учествовале ЦИА и друге западне обавештајне службе - наводи се у чланку.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руски пилоти прослављали годишњицу матуре, а онда је стигао неочекивани поклон, испливали шок детаљи драме у Армавиру

Украјинска Војно-обавештајна служба, наводно, је покушала да отрује руске пилоте тортом и алкохолом на једној прослави.

Руски војни блогери наводе да је достављач на прославу организовану поводом 20. годишњице матуре на ваздухопловној академији у Армавиру донео торту од 20 килограма и неколико кутија вискија.

Пилоти су међутим посумњали да нешто није у реду, јер нису знали човека који је наводно послао торту и пиће па су их склонили са стране. Снимак са надзорних камера одмах је прослеђен обавештајним службама које су курира (32) лоцирале на локалном аеродрому и ухапсиле.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

24. октобар 2023. године

Украјинци имају само један излаз, а то је оставка Зеленског

Володимир Зеленски би требало да поднесе оставку због своје некомпетентности, рекао је саветник бившег украјинског председника Леонида Кучме, Олег Соскин, на свом Јутјуб каналу.

- Ви и ја идемо из горе ситуације у још горе. Дакле, може бити само један излаз - хитно укидање ванредног стања, моментално ресетовање, хитни избори за Врховни савет, а Зеленски мора одмах да поднесе оставку - рекао је он.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Црноморска флота креће у поход: Издато хитно упозорење "Чуће се бројне експлозије"

Руска Црноморска флота деловаће из ракетних бацача са ратних бродова у борби против ронилаца диверзаната, написао је гувернер Севастопоља Михаил Развожајев.

- Приближно од 7.40 до 9.00 часова Црноморска флота ће спроводити превентивне мере против ронилаца саботера. Предвиђена је ватра из ракетних бацача са ратних бродова. Чуће се бројне експлозије, унапред упозоравам - навео Развожајев, пренео је TASS.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руси показали да су неуништиви, Песков кратак и јасан: "Не плашимо се!"

Русија се прилагодила животу под санкцијама и не плаши се нових ограничења, изјавио је новинарима портпарол руског председника Дмитриј Песков.

Како је Запад у својим напорима да Русија изгуби у рату са Украјином уложио много средстава, која нису дала ефекта у планираној украјинској контраофанзиви, Запад се окренуо старом добром методу - санкцијама.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руси приредили масакр на купјанском правцу, губици се ређају као на траци

Украјинска војска је на купјанском правцу претрпела губитке упоредиве са величином две чете, изјавио је начелник прес центра групе снага "Запад" Сергеј Зибински.

У нападу су уништена два оклопна транспортера М113, оклопно возило "Козак", један камионет и једно место за снабдевање муницијом, додао је он.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Русија обара МиГ-ове као да су од папира, они више нису никаква претња

Противник наставља да губи борбене авионе: у протекла 24 сата руска ПВО оборила је још два украјинска МиГ-29, написао је руски ратни репортер Евгеније Подубни на свом Телеграм каналу.

Како је истакао, украјинска војска масовно губи ловце. Миг-29 је један од најчешћих модела совјетских авиона, који су у власништву око 30 земаља широм света. Још на почетку руске специјалне операције у Украјини један број источноевропских земаља обавезао се да своје МиГ-29 испоруче кијевском режиму.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски објавио да се руска флота повлачи са Крима

Руска флота у западном Црном мору више није безбедна, изјавио је украјински председник, Володимир Зеленски. Разлог су недавни напади украјинских снага које су извршиле снажан притисак на руско поморско присуство у региону.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

25. октобар 2023. године

Руси уништили украјинске дронове изнад Брјанске области

Током ноћи заустављен је покушај украјинских снага да изврше напад са четири дрона на Брјанску област, а све непријатељске беспилотне летелице оборене су уз помоћ ПВО система, саопштило је Министарство одбране Русије.

- Ноћас је заустављен покушај кијевског режима да изврши терористички напад са четири беспилотне летелице типа авиона на објекте на територији Руске Федерације. Све украјинске беспилотне летелице уништене су дежурним ПВО системима изнад територије Руске Федерације у Брјанској области - ​​наводи се у саопштењу.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Стравично упозорење Илона Маска: Ми на Западу их хушкамо да убијају своје синове

Западне земље треба да престану да бесмислено жртвују животе Украјинаца у конфликту са Русијом и да постигну мирно решење са Москвом. У супротном, опасност од избијања трећег светског рата биће све већа и већа, оценио је милијардер Илон Маск.

- То што се дешава у Украјини заправо је жртвоприношење великог дела украјинске омладине и то, у суштини, без територијалних добитака - рекао је он у подкасту који је објављен на његовој страници на мрежи Икс, преноси TASS.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Русија ништа не препушта случају! Јача се војска, Медведев открио велики Путинов план - ово до сада није виђено

У Русији ће 2024. године бити повећан број припадника Оружаних снага стварањем још једног армијског корпуса и флотиле, рекао је заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев.

- У циљу ефективне заштите независности и безбедности наше државе, биће предузет низ мера за проширење, повећање и јачање Оружаних снага. Конкретно, следеће године планирано је формирање још једног армијског корпуса, седам дивизија, 19 бригада, 49 пукова и једна флотила - рекао је он.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски оптужио Русију за напад на нуклеарну електрану Хмељницки

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је да је руским нападом беспилотном летелицом у регији Хмељницки вероватно циљано подручје нуклеарне електране и да је ово доказ да су Русији потребне строже санкције.

- Највероватније је да је мета ових напада нуклеарна електрана Хмељницки. Ударни талас од експлозије протресао је прозоре, укључујући и просторе нуклеарне електране - рекао је Зеленски. Додао је да сваки руски удар, посебно онај који се усуђује да циља нуклеарну електрану и друге критичне објекте, служи као доказ да је притисак на терористичку државу недовољан.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

26. октобар 2023. године

Жестоке борбе на свим фронтовима, Руси не одустају од Авдејевке

Руске снаге нападају на готово свим деловима фронта, саопштио је Генералштаб Оружаних снага Украјине.

Како се наводи у том саопштењу, протекла 24 сата најжешће борбе су вођене у правцу Маринке, где су украјинске трупе одбиле више од 20 напада.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјина се суочава са великим проблемом

Украјинска Рада саопштила је да ће држава појачати мобилизацију због губитака на фронту, преносе "РИА Новости".

- Појавиће се додатна потреба за ресурсима због губитка људства и потребе за формирањем нових формација и бригада - рекао је члан комитета Раде за питања националне безбедности Сергеј Рахмањин.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Сијарто апелује: Разуман дијалог за мир у Украјини је кључ за бољу будућност Европе

За бољу будућност Европе неопходно је мирно решење у Украјини и обнављање разумног дијалога и сарадње са Истоком, без претеране идеологизације, изјавио је министар спољних послова и спољних економских односа Мађарске Петер Сијарто.

Према његовим речима, да би Европа била способна да пронађе добре, успешне одговоре на изазове са којима се суочава и да би се избегло даље погоршавање ситуације, потребно је, пре свега, да се реши сукоб у Украјини.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Ако НАТО уђе у сукоб са Русијом Европи се црно пише

Ситуација у Украјини постаје све опаснија због ризика од рата између САД и Русије, изјавио је бивши саветник шефа Пентагона, пуковник Даглас Мекгрегор, на "Јутјуб" каналу "Доуглас Мацгрегор Straight Calls".

- Сваким даном ситуација у Украјини постаје све опаснија, само зато што постоји могућност конфронтације НАТО-а са Русијом. Докле год постоји та могућност, ми смо под претњом у САД и Европи - рекао је стручњак.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

"Моја прогноза је тужна"

Бивши саветник украјинског председника упозорио је да кијевске снаге неће моћи да задрже Авдијевку, град у Доњецкој области у којем бесне жестоке борбе. Олексиј Арестович је до јануара ове године био саветник за комуникације украјинског председника Володимира Зеленског, пише Newsweek.

Поднео је оставку након што се суочио с критикама због изјаве да су руски пројектил који је 14. јануара погодио зграду у Дњепру обориле снаге украјинске противваздушне одбране. Након што су украјински посланици позвали на његову смену, Арестович се извинио за своје изјаве, али је од тада критиковао украјинску контраофанзиву која је започела у јуну.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Америка и Француска окрећу леђа Украјини?!

Украјинска војска трпи велике губитке у људству, испоруке муниције са Запада не покривају потребе Украјине, а дуго припремана контраофанзива је пропала без обзира на западну технику, пише француски "Монд".

У чланку под насловом "Зашто је пропала украјинска контраофанзива" аутори указују да украјинска војска више не напредују.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинци преко даркнета на црном тржишту продају оружје и експлозив Ц4?!

Украјинци преко даркнета на црном тржишту продају оружје и експлозив, Ц4, које су добили од западних држава у оквиру пакета војне помоћи, произлази из копија извештаја о продаји у који је Спутњик имао увид.

- Ц4 800 долара, град Кијев - наведено је у једној од понуда.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Спрема се оставка Зеленског?!

Украјински председник Владимир Зеленски изгубиће прилику да утиче на одлуке САД да пруже помоћ његовој земљи због избора Мајка Џонсона за председника Представничког дома САД, рекао је бивши саветник Леонида Кучме Олег Соскин на свом Јутјуб блогу .

- Заправо, нико уопште неће разговарати са Зеленским у Сједињеним Америчким Државама. Зеленски је већ искоришћен материјал - приметио је он.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Откривено руско тајно оружје из Ирана?!

Неколико руских извора извештава да је Иран испоручио Русији нове ударне беспилотне летелице Карар опремљене пројектилима Мајид и Shahab-e-Saqeb.

Могуће је да су учествовали у уништавању више од 24 украјинска авиона за пет дана, како је раније саопштио руски министар одбране Сергеј Шојгу.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зима стиже, а Руси никад спремнији!

Америчка страна сматра да Русија може да оствари тактичку предност у Украјини током офанзивних операција у наредним месецима, саопштио је на редовном брифингу за новинаре Џон Кирби, координатор за стратешке комуникације Савета за националну безбедност Беле куће.

- Русија је поново покренула офанзиву на истоку Украјине у неколико праваца, укључујући у подручју Авдејевке, Лимана и Купјанска - рекао је он.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Катастрофалне вести за Зеленског! Ударац стигао из Беле куће - Русију ништа неће моћи да спречи

Сједињене Америчке Државе очекују да би Русија могла да оствари тактичке добитке у сукобу у Украјини у наредним месецима, изјавио је координатор за стратешке комуникације Беле куће Џон Кирби.

- Ово је динамичан сукоб и Русија би могла постићи неке тактичке помаке у наредним месецима - рекао је он новинарима на брифингу.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

27. октобар 2023. године

Док бесне највеће борбе до сада, Путин у погон ставио невероватно оружје

Према информацијама из новог извештаја, Русија је распоредила своје посебно обучене борбене делфине током врхунца борбе у јужној Укранији - као део потеза којим Москва проширује коришћење животиња у Црном мору, преноси Newsweek.

Како је након нових слика известио Навал News у октобру, станишта за делфине појавила су се у руској поморској бази у Новоозерну, недалеко од западног кримског града Јевпаторије.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Експерти тврде да су Русија и Украјина ушле у рат до исцрпљивања, али Москва има једну важну предност

После неуспеха украјинске контраофанзиве, стране у сукобу су ушле у рат до исцрпљивања, што Кијеву не слути на добро. Према мишљењу стручњака, Русија је боље припремљена за дуготрајну битку и има више ресурса од Украјине, пише француски лист Монд.

Према западним обавештајним агенцијама, Москва заправо има већу "стратешку дубину" од свог противника. Са популацијом од 143 милиона становника и јаком одбрамбеном индустријом, Русија може дугорочно да мобилише више људи и опреме него Украјина, упркос санкцијама које је увео Запад.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руси бомбардовали Херсон!

Руске снаге жестоко су бомбардовале средиште украјинског града Херсона у петак, озледивши неколико људи и оштетивши барем 10 зграда, рекли су виши локални званичници и чланови служби за изванредне ситуације. Слике на друштвеним мрежама показале су да су барем три места сравњена са земљом. 

Роман Мрочко, управник градске управе, рекао је да је неколико људи озлеђено те да је једна особа на лечењу у болници. Рекао је да је барем десет зграда претрпело штету.

- Вечерас, цео град се затресао - рекле су украјинске службе за изванредне ситуације на Телеграму.

- Непријатељ је циљао само средиште Херсона.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

28. октобар 2023. године

Две земље ЕУ одбиле да испоруче оружје Украјини

Украјински председник Владимир Зеленски задобио је дупли ударац након што су Мађарска и Словачка одбиле да испоручују оружје Кијеву, пише "Њузвик".

Како се наводи у чланку, украјински председник се суочава са све већим проблемом у централној Европи јер се "популистички лидери" залажу против војне помоћи Кијеву од стране ЕУ и НАТО.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјина ударила на НЕ Курск, огласила се званична Москва

Један од украјинских дронова који су наводно напали руску нуклеарну електрану Курск срушио се у складиште нуклеарног отпада, а два су пала на комплекс административне зграде.

Портпаролка Министарства спољних послова, Марија Захарова, открила је детаље наводног напада.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Експерт упозорио: Кијев у ћорсокаку!

Бугарски историчар Александар Сивилов рекао је да ће се ресурси сада усмерити на палестинско-израелски сукоб и да, имајући то у виду, победа Украјине није могућа, односно Украјина ће бити препуштена сама себи.

- Већ знамо да ће републиканци, оличени у председнику Представничког дома Конгреса (Мајку Џонсону) тражити да се поделе пакети финансијске помоћи и да при томе прво иде помоћ Израелу, а затим Украјини. То може да значи да ће средства за Украјину бити знатно мање него пре, као и да може бити значајног одуговлачења док она не буду издвојена - сматра историчар.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинска војска ударила жестоко, не штеде муницију, горе села и градови!

Украјинска војска гранатирала је насељена места у Херсонској области дуж леве обале Дњепра, саопштио је представник владе Андреј Алексејенко.
Како је рекао, гранатирање је трајало од јутра а мете су били цивилни објекти дуж целе обале Дњепра.

- Украјинска војска не штеди муницију и гађа градове и села које сматрају да су њихова. Веома је опасно кретати се било куда, украјинска војска грађа све аутомобиле који се крећу - додао је он.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руске снаге нанеле велике губитке Кијеву

Руска ПВО је за последња 24 сата оборила украјински авион МиГ-29, Су-25, четири ракете "атакамс", 36 дронова и друге циљеве, саопштило је руско Министарство одбране. Авиони су оборени код места Дарјевка у Херсонској области и Терновка у Дњепропетровској области.

На читавој територији Украјине проглашена је ваздушна опасност.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинске снаге покушале вишеструке пробоје, Руси их разбили

Министарство одбране Русије се огласило на новој конференцији за штампу поводом сукоба у Украјини. Наведени су најважнији закључци са брифинга.

Руска војска је одбила три напада украјинских снага на купјанском правцу. На доњецком правцу украјинске снаге изгубиле су 160 војника. На краснолиманском правцу, снаге Кијева су у последња 24 сата изгубиле 100 војника и тенк, а на јужнодоњецком правцу 120 војника.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

"Украјина неће моћи да се опорави од овога" Амерички обавештајац упутио страховито упозорење

Руска војска систематски уништава последње резерве украјинских снага, изјавио је бивши амерички обавештајац Скот Ритер.

- Током контраофанзиве која се тренутно дешава, Руси праве нешто попут мини-котлова, дозволили су Украјинцима да уђу у њих и сада уништавају њихове стратешке резерве - казао је он.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

29. октобар 2023. године

Почели разговори о украјинском плану за МИР, на састанцима на Малти чак 65 званичника

Преговори о украјинском плану за мир почели су данас на Малти уз учешће више од 65 земаља, али не и Русије, саопштили су малтешки и украјински званичници.

Дводневни састанак делегата за националну безбедност је трећа рунда оваквих разговора у последњих неколико месеци. Украјина сматра да је ово прилика да придобије подршку за мировни план председника Володимира Зеленског у 10 тачака, посебно пошто сукоб на Блиском истоку ризикује да помери фокус са Украјине. Русија, која није позвана ни на један од састанака, одбацила је ту иницијативу као пристрасну.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Лукашенко изненадио свет изјавом о прекиду рата

Председник Белорусије Александар Лукашенко оценио је да се Русија и Украјина на првој линији фронта налазе у пат позицији и да две стране треба да седну за сто и преговарају о окончању конфликта, пренео је Ројтерс.

- Постоји довољно проблема са обе стране и, уопштено говорећи, ситуација је сада дошла до пат позиције - нико не може да уради ништа, нити може значајно да појача своју позицију. Они су на фронту окренути лицем у лице, до смрти, укопани у рову. Људи умиру - рекао је Лукашенко.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Кијев веома забринут: Сукоб Израела и Хамаса бацио у други план рат у Украјини

За многе Украјинце, Хамасов напад на израелске цивиле имао је велике сличности са руском инвазијом на Украјину прошле године, пише Глас Америке.

Лидери украјинске јеврејске заједнице и политичари међутим страхују да ће рат између Израела и Хамаса одвратити пажњу света од патњи украјинских цивила, због чега се надају да ће Сједињене Америчке Државе наставити да подржавају и Израел и Украјину.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.