clear sky
23°C
06.05.2024.
Beograd
eur
117.1117
usd
109.3684
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

PRESEK STANJA U UKRAJINI: Nastavljene žestoke borbe na svim frontovima, Kijev u problemu, zima stiže, Rusi nikad spremniji

30.10.2023. 07:05
Piše:
Srbija Danas
Ukrajina
Ukrajina / Izvor: Shutterstock

Presek stanja u Ukrajini za prethodnu nedelju, od 23. do 29. oktobra 2023. godine

Rat u Ukrajini počeo je 24. februara 2022, oko 5 sati ujutro po kijevskom vremenu, širokom vojnom operacijom ruskih snaga na teritoriji Ukrajine iz pravca Rusije, Belorusije i sa Krima, a u borbe su se uključile i jedinice tzv. Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR).

PRESEK STANJA U UKRAJINI: Putinovo naređenje ledi krv u žilama, Zelenskom preti CRNI SCENARIO! Zapad sprema ozbiljan udarac KijevuVladimir Zelenski

PRESEK STANJA U UKRAJINI: Putinovo naređenje ledi krv u žilama, Zelenskom preti CRNI SCENARIO! Zapad sprema ozbiljan udarac Kijevu

PRESEK STANJA U UKRAJINI: Zelenski besan, rat Izraela i Hamasa mu pokvario planove, pa Putina naziva teroristom, dok Rusi na frontu KIDAJU!Vladimir Zelenski, Vladimir Putin, Rat u Ukrajini

PRESEK STANJA U UKRAJINI: Zelenski besan, rat Izraela i Hamasa mu pokvario planove, pa Putina naziva teroristom, dok Rusi na frontu KIDAJU!

PRESEK STANJA U UKRAJINI: Diverzanti uleteli na Krim, nastao HAOS, napadnuta Rusija, izvršeni žestoki udari na Harkov, Amerika pušta Kijev niz vodu?!Vladimir Putin i Volodimir Zelenski

PRESEK STANJA U UKRAJINI: Diverzanti uleteli na Krim, nastao HAOS, napadnuta Rusija, izvršeni žestoki udari na Harkov, Amerika pušta Kijev niz vodu?!

Vojske su krenule u ofanzivu na četiri glavna pravca – sa severa prema Kijevu, sa severoistoka prema Harkovu, sa jugoistoka od Donbasa i sa juga od Krima.

Podsetimo, sukob između Rusije i Ukrajine počeo je 2014. godine posle Evromajdana, nakon čega je usledilo rusko anektiranje Krima i sukobi na području Donbasa.

U Ruskoj Federaciji i Belorusiji se ovaj konflikt često naziva "specijalna vojna operacija na teritoriji Ukrajine, Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike", dok je u pojedinim, mahom zapadnim državama poznata i kao "ruska vojna agresija".

U ovom tekstu ćemo vas podsetiti na najvažnije događaje tokom sukoba u Ukrajini u periodu od 23. do 29. oktobra 2023. godine

23. oktobar 2023. godine

Najnovija odluka Kijeva: Premeštaju zapadne PVO sisteme na granicu sa Belorusijom

Ukrajina formira nove jedinice protivvazdušne odbrane na granici sa Belorusijom, koje će biti ojačane zapadnim oružjem, napisao je komandant objedinjenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Sergej Najev na Telegramu. 

Prema njegovim rečima, formiranje novih jedinica u Severnoj operativnoj zoni protiče efikasno zahvaljujući oružju koje Kijev dobija od partnerskih zemalja. 

Više o tome pročitajte OVDE.

Ruska vojska pokušava da preseče glavni put za Avdejevku

Načelnik vojne administracije Avdejevke, koja se nalazi pod kontrolom Kijeva, Vitalij Barabaš, rekao je da se garnizon ukrajinske vojske u Avdejevki nalazi u teškoj situaciji.

Prema njegovim rečima, ruske trupe su tokom vikenda nastavile ofanzivu i pokušavaju da preuzmu kontrolu nad glavnom rutom snabdevanja, piše Ukrajinska pravda.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinci potučeni do nogu u Zaporoškoj oblasti, Rusi formirali neprobojni zid

Ruske snage izvele su uspešan kontranapad kod sela Verbovo u Zaporoškoj oblasti, izjavio je predsednik zaporoškog pokreta "Zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov.

- Ukrajinski vojnici pokušali su da se probiju u pravcu Verbovog i Novoprokopovke, ali su naišli na otpor. U rejonu Verbovog naši momci krenuli su u kontranapad i napali neprijateljske položaje sistemima "Soncepjok" i zauzeli nekoliko neprijateljskih uporišta - rekao je Rogov.

Više o tome pročitajte OVDE.

Poznato ko je pomogao Kijevu za napade na Krimski most i Kremlj

Dronovi koje je Kijev koristio za napad na Krimski most napravljeni su u saradnji sa američkom CIA-om, piše Vašington post.

- Služba bezbednosti Ukrajine izvela je drugi napad na most, devet meseci nakon prvog (u oktobru 2022. godine), koristeći bespilotna plovila koja su bila napravljena tokom tajne operacije u kojoj su učestvovale CIA i druge zapadne obaveštajne službe - navodi se u članku.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ruski piloti proslavljali godišnjicu mature, a onda je stigao neočekivani poklon, isplivali šok detalji drame u Armaviru

Ukrajinska Vojno-obaveštajna služba, navodno, je pokušala da otruje ruske pilote tortom i alkoholom na jednoj proslavi.

Ruski vojni blogeri navode da je dostavljač na proslavu organizovanu povodom 20. godišnjice mature na vazduhoplovnoj akademiji u Armaviru doneo tortu od 20 kilograma i nekoliko kutija viskija.

Piloti su međutim posumnjali da nešto nije u redu, jer nisu znali čoveka koji je navodno poslao tortu i piće pa su ih sklonili sa strane. Snimak sa nadzornih kamera odmah je prosleđen obaveštajnim službama koje su kurira (32) locirale na lokalnom aerodromu i uhapsile.

Više o tome pročitajte OVDE.

24. oktobar 2023. godine

Ukrajinci imaju samo jedan izlaz, a to je ostavka Zelenskog

Volodimir Zelenski bi trebalo da podnese ostavku zbog svoje nekompetentnosti, rekao je savetnik bivšeg ukrajinskog predsednika Leonida Kučme, Oleg Soskin, na svom Jutjub kanalu.

- Vi i ja idemo iz gore situacije u još gore. Dakle, može biti samo jedan izlaz - hitno ukidanje vanrednog stanja, momentalno resetovanje, hitni izbori za Vrhovni savet, a Zelenski mora odmah da podnese ostavku - rekao je on.

Više o tome pročitajte OVDE.

Crnomorska flota kreće u pohod: Izdato hitno upozorenje "Čuće se brojne eksplozije"

Ruska Crnomorska flota delovaće iz raketnih bacača sa ratnih brodova u borbi protiv ronilaca diverzanata, napisao je guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev.

- Približno od 7.40 do 9.00 časova Crnomorska flota će sprovoditi preventivne mere protiv ronilaca sabotera. Predviđena je vatra iz raketnih bacača sa ratnih brodova. Čuće se brojne eksplozije, unapred upozoravam - naveo Razvožajev, preneo je TASS.

Više o tome pročitajte OVDE.

Rusi pokazali da su neuništivi, Peskov kratak i jasan: "Ne plašimo se!"

Rusija se prilagodila životu pod sankcijama i ne plaši se novih ograničenja, izjavio je novinarima portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Kako je Zapad u svojim naporima da Rusija izgubi u ratu sa Ukrajinom uložio mnogo sredstava, koja nisu dala efekta u planiranoj ukrajinskoj kontraofanzivi, Zapad se okrenuo starom dobrom metodu - sankcijama.

Više o tome pročitajte OVDE.

Rusi priredili masakr na kupjanskom pravcu, gubici se ređaju kao na traci

Ukrajinska vojska je na kupjanskom pravcu pretrpela gubitke uporedive sa veličinom dve čete, izjavio je načelnik pres centra grupe snaga "Zapad" Sergej Zibinski.

U napadu su uništena dva oklopna transportera M113, oklopno vozilo "Kozak", jedan kamionet i jedno mesto za snabdevanje municijom, dodao je on.

Više o tome pročitajte OVDE.

Rusija obara MiG-ove kao da su od papira, oni više nisu nikakva pretnja

Protivnik nastavlja da gubi borbene avione: u protekla 24 sata ruska PVO oborila je još dva ukrajinska MiG-29, napisao je ruski ratni reporter Evgenije Podubni na svom Telegram kanalu.

Kako je istakao, ukrajinska vojska masovno gubi lovce. Mig-29 je jedan od najčešćih modela sovjetskih aviona, koji su u vlasništvu oko 30 zemalja širom sveta. Još na početku ruske specijalne operacije u Ukrajini jedan broj istočnoevropskih zemalja obavezao se da svoje MiG-29 isporuče kijevskom režimu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski objavio da se ruska flota povlači sa Krima

Ruska flota u zapadnom Crnom moru više nije bezbedna, izjavio je ukrajinski predsednik, Volodimir Zelenski. Razlog su nedavni napadi ukrajinskih snaga koje su izvršile snažan pritisak na rusko pomorsko prisustvo u regionu.

Više o tome pročitajte OVDE.

25. oktobar 2023. godine

Rusi uništili ukrajinske dronove iznad Brjanske oblasti

Tokom noći zaustavljen je pokušaj ukrajinskih snaga da izvrše napad sa četiri drona na Brjansku oblast, a sve neprijateljske bespilotne letelice oborene su uz pomoć PVO sistema, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Noćas je zaustavljen pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad sa četiri bespilotne letelice tipa aviona na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Sve ukrajinske bespilotne letelice uništene su dežurnim PVO sistemima iznad teritorije Ruske Federacije u Brjanskoj oblasti - ​​navodi se u saopštenju.

Više o tome pročitajte OVDE.

Stravično upozorenje Ilona Maska: Mi na Zapadu ih huškamo da ubijaju svoje sinove

Zapadne zemlje treba da prestanu da besmisleno žrtvuju živote Ukrajinaca u konfliktu sa Rusijom i da postignu mirno rešenje sa Moskvom. U suprotnom, opasnost od izbijanja trećeg svetskog rata biće sve veća i veća, ocenio je milijarder Ilon Mask.

- To što se dešava u Ukrajini zapravo je žrtvoprinošenje velikog dela ukrajinske omladine i to, u suštini, bez teritorijalnih dobitaka - rekao je on u podkastu koji je objavljen na njegovoj stranici na mreži Iks, prenosi TASS.

Više o tome pročitajte OVDE.

Rusija ništa ne prepušta slučaju! Jača se vojska, Medvedev otkrio veliki Putinov plan - ovo do sada nije viđeno

U Rusiji će 2024. godine biti povećan broj pripadnika Oružanih snaga stvaranjem još jednog armijskog korpusa i flotile, rekao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev.

- U cilju efektivne zaštite nezavisnosti i bezbednosti naše države, biće preduzet niz mera za proširenje, povećanje i jačanje Oružanih snaga. Konkretno, sledeće godine planirano je formiranje još jednog armijskog korpusa, sedam divizija, 19 brigada, 49 pukova i jedna flotila - rekao je on.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski optužio Rusiju za napad na nuklearnu elektranu Hmeljnicki

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je ruskim napadom bespilotnom letelicom u regiji Hmeljnicki verovatno ciljano područje nuklearne elektrane i da je ovo dokaz da su Rusiji potrebne strože sankcije.

- Najverovatnije je da je meta ovih napada nuklearna elektrana Hmeljnicki. Udarni talas od eksplozije protresao je prozore, uključujući i prostore nuklearne elektrane - rekao je Zelenski. Dodao je da svaki ruski udar, posebno onaj koji se usuđuje da cilja nuklearnu elektranu i druge kritične objekte, služi kao dokaz da je pritisak na terorističku državu nedovoljan.

Više o tome pročitajte OVDE.

26. oktobar 2023. godine

Žestoke borbe na svim frontovima, Rusi ne odustaju od Avdejevke

Ruske snage napadaju na gotovo svim delovima fronta, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Kako se navodi u tom saopštenju, protekla 24 sata najžešće borbe su vođene u pravcu Marinke, gde su ukrajinske trupe odbile više od 20 napada.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajina se suočava sa velikim problemom

Ukrajinska Rada saopštila je da će država pojačati mobilizaciju zbog gubitaka na frontu, prenose "RIA Novosti".

- Pojaviće se dodatna potreba za resursima zbog gubitka ljudstva i potrebe za formiranjem novih formacija i brigada - rekao je član komiteta Rade za pitanja nacionalne bezbednosti Sergej Rahmanjin.

Više o tome pročitajte OVDE.

Sijarto apeluje: Razuman dijalog za mir u Ukrajini je ključ za bolju budućnost Evrope

Za bolju budućnost Evrope neophodno je mirno rešenje u Ukrajini i obnavljanje razumnog dijaloga i saradnje sa Istokom, bez preterane ideologizacije, izjavio je ministar spoljnih poslova i spoljnih ekonomskih odnosa Mađarske Peter Sijarto.

Prema njegovim rečima, da bi Evropa bila sposobna da pronađe dobre, uspešne odgovore na izazove sa kojima se suočava i da bi se izbeglo dalje pogoršavanje situacije, potrebno je, pre svega, da se reši sukob u Ukrajini.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ako NATO uđe u sukob sa Rusijom Evropi se crno piše

Situacija u Ukrajini postaje sve opasnija zbog rizika od rata između SAD i Rusije, izjavio je bivši savetnik šefa Pentagona, pukovnik Daglas Mekgregor, na "Jutjub" kanalu "Douglas Macgregor Straight Calls".

- Svakim danom situacija u Ukrajini postaje sve opasnija, samo zato što postoji mogućnost konfrontacije NATO-a sa Rusijom. Dokle god postoji ta mogućnost, mi smo pod pretnjom u SAD i Evropi - rekao je stručnjak.

Više o tome pročitajte OVDE.

"Moja prognoza je tužna"

Bivši savetnik ukrajinskog predsednika upozorio je da kijevske snage neće moći da zadrže Avdijevku, grad u Donjeckoj oblasti u kojem besne žestoke borbe. Oleksij Arestovič je do januara ove godine bio savetnik za komunikacije ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, piše Newsweek.

Podneo je ostavku nakon što se suočio s kritikama zbog izjave da su ruski projektil koji je 14. januara pogodio zgradu u Dnjepru oborile snage ukrajinske protivvazdušne odbrane. Nakon što su ukrajinski poslanici pozvali na njegovu smenu, Arestovič se izvinio za svoje izjave, ali je od tada kritikovao ukrajinsku kontraofanzivu koja je započela u junu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Amerika i Francuska okreću leđa Ukrajini?!

Ukrajinska vojska trpi velike gubitke u ljudstvu, isporuke municije sa Zapada ne pokrivaju potrebe Ukrajine, a dugo pripremana kontraofanziva je propala bez obzira na zapadnu tehniku, piše francuski "Mond".

U članku pod naslovom "Zašto je propala ukrajinska kontraofanziva" autori ukazuju da ukrajinska vojska više ne napreduju.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinci preko darkneta na crnom tržištu prodaju oružje i eksploziv C4?!

Ukrajinci preko darkneta na crnom tržištu prodaju oružje i eksploziv, C4, koje su dobili od zapadnih država u okviru paketa vojne pomoći, proizlazi iz kopija izveštaja o prodaji u koji je Sputnjik imao uvid.

- C4 800 dolara, grad Kijev - navedeno je u jednoj od ponuda.

Više o tome pročitajte OVDE.

Sprema se ostavka Zelenskog?!

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izgubiće priliku da utiče na odluke SAD da pruže pomoć njegovoj zemlji zbog izbora Majka Džonsona za predsednika Predstavničkog doma SAD, rekao je bivši savetnik Leonida Kučme Oleg Soskin na svom Jutjub blogu .

- Zapravo, niko uopšte neće razgovarati sa Zelenskim u Sjedinjenim Američkim Državama. Zelenski je već iskorišćen materijal - primetio je on.

Više o tome pročitajte OVDE.

Otkriveno rusko tajno oružje iz Irana?!

Nekoliko ruskih izvora izveštava da je Iran isporučio Rusiji nove udarne bespilotne letelice Karar opremljene projektilima Majid i Shahab-e-Saqeb.

Moguće je da su učestvovali u uništavanju više od 24 ukrajinska aviona za pet dana, kako je ranije saopštio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zima stiže, a Rusi nikad spremniji!

Američka strana smatra da Rusija može da ostvari taktičku prednost u Ukrajini tokom ofanzivnih operacija u narednim mesecima, saopštio je na redovnom brifingu za novinare Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

- Rusija je ponovo pokrenula ofanzivu na istoku Ukrajine u nekoliko pravaca, uključujući u području Avdejevke, Limana i Kupjanska - rekao je on.

Više o tome pročitajte OVDE.

Katastrofalne vesti za Zelenskog! Udarac stigao iz Bele kuće - Rusiju ništa neće moći da spreči

Sjedinjene Američke Države očekuju da bi Rusija mogla da ostvari taktičke dobitke u sukobu u Ukrajini u narednim mesecima, izjavio je koordinator za strateške komunikacije Bele kuće Džon Kirbi.

- Ovo je dinamičan sukob i Rusija bi mogla postići neke taktičke pomake u narednim mesecima - rekao je on novinarima na brifingu.

Više o tome pročitajte OVDE.

27. oktobar 2023. godine

Dok besne najveće borbe do sada, Putin u pogon stavio neverovatno oružje

Prema informacijama iz novog izveštaja, Rusija je rasporedila svoje posebno obučene borbene delfine tokom vrhunca borbe u južnoj Ukraniji - kao deo poteza kojim Moskva proširuje korišćenje životinja u Crnom moru, prenosi Newsweek.

Kako je nakon novih slika izvestio Naval News u oktobru, staništa za delfine pojavila su se u ruskoj pomorskoj bazi u Novoozernu, nedaleko od zapadnog krimskog grada Jevpatorije.

Više o tome pročitajte OVDE.

Eksperti tvrde da su Rusija i Ukrajina ušle u rat do iscrpljivanja, ali Moskva ima jednu važnu prednost

Posle neuspeha ukrajinske kontraofanzive, strane u sukobu su ušle u rat do iscrpljivanja, što Kijevu ne sluti na dobro. Prema mišljenju stručnjaka, Rusija je bolje pripremljena za dugotrajnu bitku i ima više resursa od Ukrajine, piše francuski list Mond.

Prema zapadnim obaveštajnim agencijama, Moskva zapravo ima veću "stratešku dubinu" od svog protivnika. Sa populacijom od 143 miliona stanovnika i jakom odbrambenom industrijom, Rusija može dugoročno da mobiliše više ljudi i opreme nego Ukrajina, uprkos sankcijama koje je uveo Zapad.

Više o tome pročitajte OVDE.

Rusi bombardovali Herson!

Ruske snage žestoko su bombardovale središte ukrajinskog grada Hersona u petak, ozledivši nekoliko ljudi i oštetivši barem 10 zgrada, rekli su viši lokalni zvaničnici i članovi službi za izvanredne situacije. Slike na društvenim mrežama pokazale su da su barem tri mesta sravnjena sa zemljom. 

Roman Mročko, upravnik gradske uprave, rekao je da je nekoliko ljudi ozleđeno te da je jedna osoba na lečenju u bolnici. Rekao je da je barem deset zgrada pretrpelo štetu.

- Večeras, ceo grad se zatresao - rekle su ukrajinske službe za izvanredne situacije na Telegramu.

- Neprijatelj je ciljao samo središte Hersona.

Više o tome pročitajte OVDE.

28. oktobar 2023. godine

Dve zemlje EU odbile da isporuče oružje Ukrajini

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zadobio je dupli udarac nakon što su Mađarska i Slovačka odbile da isporučuju oružje Kijevu, piše "Njuzvik".

Kako se navodi u članku, ukrajinski predsednik se suočava sa sve većim problemom u centralnoj Evropi jer se "populistički lideri" zalažu protiv vojne pomoći Kijevu od strane EU i NATO.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajina udarila na NE Kursk, oglasila se zvanična Moskva

Jedan od ukrajinskih dronova koji su navodno napali rusku nuklearnu elektranu Кursk srušio se u skladište nuklearnog otpada, a dva su pala na kompleks administrativne zgrade.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, otkrila je detalje navodnog napada.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ekspert upozorio: Kijev u ćorsokaku!

Bugarski istoričar Aleksandar Sivilov rekao je da će se resursi sada usmeriti na palestinsko-izraelski sukob i da, imajući to u vidu, pobeda Ukrajine nije moguća, odnosno Ukrajina će biti prepuštena sama sebi.

- Već znamo da će republikanci, oličeni u predsedniku Predstavničkog doma Kongresa (Majku Džonsonu) tražiti da se podele paketi finansijske pomoći i da pri tome prvo ide pomoć Izraelu, a zatim Ukrajini. To može da znači da će sredstva za Ukrajinu biti znatno manje nego pre, kao i da može biti značajnog odugovlačenja dok ona ne budu izdvojena - smatra istoričar.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinska vojska udarila žestoko, ne štede municiju, gore sela i gradovi!

Ukrajinska vojska granatirala je naseljena mesta u Hersonskoj oblasti duž leve obale Dnjepra, saopštio je predstavnik vlade Andrej Aleksejenko.
Kako je rekao, granatiranje je trajalo od jutra a mete su bili civilni objekti duž cele obale Dnjepra.

- Ukrajinska vojska ne štedi municiju i gađa gradove i sela koje smatraju da su njihova. Veoma je opasno kretati se bilo kuda, ukrajinska vojska građa sve automobile koji se kreću - dodao je on.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ruske snage nanele velike gubitke Kijevu

Ruska PVO je za poslednja 24 sata oborila ukrajinski avion MiG-29, Su-25, četiri rakete "atakams", 36 dronova i druge ciljeve, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Avioni su oboreni kod mesta Darjevka u Hersonskoj oblasti i Ternovka u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Na čitavoj teritoriji Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinske snage pokušale višestruke proboje, Rusi ih razbili

Ministarstvo odbrane Rusije se oglasilo na novoj konferenciji za štampu povodom sukoba u Ukrajini. Navedeni su najvažniji zaključci sa brifinga.

Ruska vojska je odbila tri napada ukrajinskih snaga na kupjanskom pravcu. Na donjeckom pravcu ukrajinske snage izgubile su 160 vojnika. Na krasnolimanskom pravcu, snage Kijeva su u poslednja 24 sata izgubile 100 vojnika i tenk, a na južnodonjeckom pravcu 120 vojnika.

Više o tome pročitajte OVDE.

"Ukrajina neće moći da se oporavi od ovoga" Američki obaveštajac uputio strahovito upozorenje

Ruska vojska sistematski uništava poslednje rezerve ukrajinskih snaga, izjavio je bivši američki obaveštajac Skot Riter.

- Tokom kontraofanzive koja se trenutno dešava, Rusi prave nešto poput mini-kotlova, dozvolili su Ukrajincima da uđu u njih i sada uništavaju njihove strateške rezerve - kazao je on.

Više o tome pročitajte OVDE.

29. oktobar 2023. godine

Počeli razgovori o ukrajinskom planu za MIR, na sastancima na Malti čak 65 zvaničnika

Pregovori o ukrajinskom planu za mir počeli su danas na Malti uz učešće više od 65 zemalja, ali ne i Rusije, saopštili su malteški i ukrajinski zvaničnici.

Dvodnevni sastanak delegata za nacionalnu bezbednost je treća runda ovakvih razgovora u poslednjih nekoliko meseci. Ukrajina smatra da je ovo prilika da pridobije podršku za mirovni plan predsednika Volodimira Zelenskog u 10 tačaka, posebno pošto sukob na Bliskom istoku rizikuje da pomeri fokus sa Ukrajine. Rusija, koja nije pozvana ni na jedan od sastanaka, odbacila je tu inicijativu kao pristrasnu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Lukašenko iznenadio svet izjavom o prekidu rata

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko ocenio je da se Rusija i Ukrajina na prvoj liniji fronta nalaze u pat poziciji i da dve strane treba da sednu za sto i pregovaraju o okončanju konflikta, preneo je Rojters.

- Postoji dovoljno problema sa obe strane i, uopšteno govoreći, situacija je sada došla do pat pozicije - niko ne može da uradi ništa, niti može značajno da pojača svoju poziciju. Oni su na frontu okrenuti licem u lice, do smrti, ukopani u rovu. Ljudi umiru - rekao je Lukašenko.

Više o tome pročitajte OVDE.

Kijev veoma zabrinut: Sukob Izraela i Hamasa bacio u drugi plan rat u Ukrajini

Za mnoge Ukrajince, Hamasov napad na izraelske civile imao je velike sličnosti sa ruskom invazijom na Ukrajinu prošle godine, piše Glas Amerike.

Lideri ukrajinske jevrejske zajednice i političari međutim strahuju da će rat između Izraela i Hamasa odvratiti pažnju sveta od patnji ukrajinskih civila, zbog čega se nadaju da će Sjedinjene Američke Države nastaviti da podržavaju i Izrael i Ukrajinu.

Više o tome pročitajte OVDE.