Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Паника у НАТО-у, Зеленски страхује, шеф Вагнера предводи нови руски напад на Кијев?

05.07.2023. 21:01
Пише:
Србија Данас
Vladimir Zelenski, Vladimir Putin, Rat u Ukrajini
Владимир Зеленски, Владимир Путин, Рат у Украјини / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Džambić/Youtube/Printscreen/The Telegraph/Shutterstock

Пресек стања у Украјини за претходну недељу, од 26. јуна до 2. јула 2023. године

Рат у Украјини почео је 24. фебруара 2022, око 5 сати ујутро по кијевском времену, широком војном операцијом руских снага на територији Украјине из правца Русије, Белорусије и са Крима, а у борбе су се укључиле и јединице тзв. Доњецке Народне Републике (ДНР) и Луганске Народне Републике (ЛНР).

ЗАСТРАШУЈУЋА ЕКСПЛОЗИЈА У МАКИЈЕВКИ: Украјинци погодили руску војну базу (ВИДЕО)

ЗАСТРАШУЈУЋА ЕКСПЛОЗИЈА У МАКИЈЕВКИ: Украјинци погодили руску војну базу (ВИДЕО)

ПАНИКА У ЗАПОРОЖЈУ! Сирене одјекују, Европа на ивици НУКЛЕАРНЕ КАТАСТРОФЕ

ПАНИКА У ЗАПОРОЖЈУ! Сирене одјекују, Европа на ивици НУКЛЕАРНЕ КАТАСТРОФЕ

"РУСИЈА ИЗГУБИЛА ПОЛОВИНУ БОРБЕНЕ СПОСОБНОСТИ" Застрашујући подаци британског шефа одбране

"РУСИЈА ИЗГУБИЛА ПОЛОВИНУ БОРБЕНЕ СПОСОБНОСТИ" Застрашујући подаци британског шефа одбране

Војске су кренуле у офанзиву на четири главна правца – са севера према Кијеву, са североистока према Харкову, са југоистока од Донбаса и са југа од Крима.

Подсетимо, сукоб између Русије и Украјине почео је 2014. године после Евромајдана, након чега је уследило руско анектирање Крима и сукоби на подручју Донбаса.

У Руској Федерацији и Белорусији се овај конфликт често назива "специјална војна операција на територији Украјине, Доњецке Народне Републике и Луганске Народне Републике", док је у појединим, махом западним државама позната и као "руска војна агресија".

У овом тексту ћемо вас подсетити на најважније догађаје током сукоба у Украјини у периоду од 26. јуна до 2. јула 2023. године

26. јун 2023. године

Русија послала упозорење НАТО-у: Не распоређујте трупе у Украјини!

Москва је упозорила НАТО да не прави грешке и не распоређује трупе у Украјини, пошто би то могло да има опасне последице.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Политичке и дипломатске активности везане за сукоб у Украјини, током претходних недеља углавном су биле фокусиране на изналажење решења за помоћ Кијеву у контраофанзиви која је дала мале резултате на терену, као и на релације НАТО и ЕУ према сукобљеним странама. Међутим, догађај који је бацио у сенку све друге, дефинитивно је био покушај оружане побуне у Русији на челу са шефом Вагнера, Јевгенијем Пригожином.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Снаге чеченског Ахмата се враћају из Ростовске области на фронт

Војници специјалне јединице Ахмат враћају се на фронт из Ростова на Дону и Ростовске области, где су привремено премештени ради сузбијања оружане побуне, рекао је за TASS Апти Алаудинов, командант специјалних снага Ахмат.

Ramzan Kadirov
Рамзан Кадиров / Извор: Профимедиа

- Ахмат није у потпуности уклоњен са линије фронта. Уклоњене су само оне које су могле да буду замењене другим јединицама. У овом тренутку, јединице Ахмата се полако враћају у зону СВО да наставе даље са радом на ослобађању Маринке - рекао је он.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Прво појављивање Шојгуа у јавности након побуне Вагнера

Руски министар одбране Сергеј Шојгу извршио је контролу истуреног командног места групације трупа "Запад", у зони специјалне војне операције - саопштило је Министарство одбране Русије.

Sergej Šojgu
Сергеј Шојгу / Извор: Профимедиа

На командном месту Шојгу је саслушао извештај команданта групе генерал-пуковника Јевгенија Никифорова о тренутној ситуацији, карактеру непријатељских дејстава и извршавању борбених задатака руских трупа на главним тактичким правцима, саопштило је Министарство.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Аустралија спрема нови пакет војне помоћи за Украјину

Аустралијска влада осигураће нови пакет помоћи Украјини вредан 110 милиона аустралијских долара (67.6 милиона еура), укључујући 70 војних возила за одбрану против руске инвазије, рекао је премијер Anthoni Албанес.

Пакет ће укључивати ​​28 оклопних возила М113, 14 возила за специјалне операције, 28 камиона и 14 приколица.

Australijska vojska
Аустралијска војска / Извор: Профимедиа

- Аустралија је непоколебљива у својој одлуци да осуди и супротстави се руским поступцима те помогне Украјини у остварењу победе - рекао је Албанес.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Израел на удару критика Кијева

Израелски министар спољних послова Ели Коен рекао је да његова земља подржава Украјину, реагујући на критике украјинске амбасаде у Тел Авиву да Израел не пружа помоћ Кијеву и да блиско сарађује са Русијом.

Izraelci, Izrael
Израелци, Израел / Извор: Профимедиа

Коен је рекао за израелски војни радио да је Израел раније саопштио да подржава суверенитет и територијални интегритет Украјине и да је пружио хуманитарну помоћ Украјини. 

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Одржан састанак о Украјини у "најстрожој тајности"

Званични преговори за решавање сукоба у Украјини могли би да се одрже у јулу, јавља немачка телевизија АРД, позивајући се на неименоване изворе.

АРД наводи да је у Копенхагену одржан међународни састанак о Украјини "у најстрожој тајности" уз учешће дипломата западних земаља, као и представника Бразила, Индије, Кине и Јужноафриче Републике.

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

Истиче се да је циљ Запада био да придобије подршку ових земаља БРИКС-а, које и даље остају неутралне у ситуацији око Украјине.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

27. јун 2023. године

Зеленски на првој линији фронта код Бахмута

Председник Зеленски обишао је прву линију фронта у близини града Бахмута како би уручио одликовања војницима.

Украјинске трупе напредовале су 1,5 километар дубоко у територију у којој су Руси у смеру Мелитопоља, а украјински председник Владимир Зеленски обишао је линију фронта у близини града Бахмута.

Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Профимедиа

- Као резултат системног притиска, одбрамбене снаге у смеру Таврије успешне су и напредовале су 1,5 километар дубоко у окупирану територију у смеру Мелитопоља - изјавио је портпарол одбрамбених снага смера Тавриа Валериј Шерсхен.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Лукашенко: Ако Русија пропадне, сви ћемо настрадати

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да уколико Русија пропадне као држава, сви ће осетити катастрофалне последице.

- Мој став је следећи: ако Русија пропадне, ми ћемо остати под рушевинама, сви ћемо настрадати - рекао је белоруски лидер.

Aleksandar Lukašenko
Александар Лукашенко / Извор: Профимедиа

Председник Белорусије Александар Лукашенко је истакао да су циљеви Запада у региону да на било који начин дестабилизују ситуацију и да онда наметну своја правила и свој поредак.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски изразио жељу да Украјина учествује на самиту НАТО-а

Украјински председник Владимир Зеленски апеловао је да Украјина добије политички позив да се придружи НАТО-у на самиту Алијансе у Литванији.

- Постоје сви разлози за политички позив да се Украјина придружи Алијанси - написао је Зеленски на Телеграму.

Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Профимедиа

Он захтева и безбедносне гаранције од НАТО, у случају да Украјини не буде дато чланство у том савезу у блиској будућности, преноси Ројтерс. 

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Путин: Украјина од почетка контраофанзиве изгубила 259 тенкова и више од 700 оклопних возила

Оружане снаге Украјине су од почетка контраофанзиве изгубиле 259 тенкова и преко 700 оклопних возила, саопштио је председник Русије Владимир Путин.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

У Ореховском правцу, који Кијев сматра главним правцем напада, противник је само у протеклих седам дана изгубио 280 комада војне технике, укључујући 41 тенк и 102 оклопна возила, прецизирао је Путин.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

28. јун 2023. године

Украјински министар одбране најављује: Тек ћете видети

Ослобађање групе села под руском окупацијом последњих недеља "није главни догађај" у планираном нападу Кијева, рекао је Олексиј Резников, украјински министар одбране, за Финанциал Тимес.

Oleksij Reznikov
Олексиј Резников / Извор: Профимедиа

- Када се то догоди, сви ћете то видети... Сви ће видети све - рекао је у интервјуу за ФТ, одбацивши медијске извештаје о спором украјинском напредовању против добро утврђених руских положаја.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски сменио шефа Укроборонпрома

Украјински председник Владимир Зеленски сменио је с дужности Јурија Хусјева, челника Укроборонпрома, државног конгломерата за производњу оружја. Хусјев је ту дужност обављао од децембра 2020. године.

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

Украјински медији наводе да ће његов наследник бити 31-годишњи Херман Сметанин, који води фабрику оклопних возила у Харкову. За сада нема службене потврде из канцеларије Зеленског о замени.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Американци у паници: Вагнерове трупе и даље у Украјини

Портпарол америчког Министарства одбране Патрик Рајдер изјавио је да су трупе приватне руске војне формације ''Вагнер'' и даље у Украјини након побуне током викенда.

Vagner u Rostovu na Donu
Вагнер у Ростову на Дону / Извор: Профимедиа

- Али у смислу њиховог специфичног расположења и да ли се могу или не морају померати, нећу да спекулишем о томе - рекао је секретар за штампу Пентагона на брифингу, преноси CNN.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Нове гаранције: Украјина постаје чланица НАТО-а?

Председници Литваније и Пољске, Гитанас Науседа и Анџеј Дуда, стигли су у Кијев, где су се састали са украјинским председником Владимиром Зеленским. Пољска и Литванија ће учинити све да Украјина што пре постане чланица НАТО-а, поручио је пољски председник.

NATO, Ukrajina
НАТО, Украјина / Извор: Профимедиа

- Учинићемо да се то догоди што је пре могуће - рекао је он на конференцији за медије.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски добио важне информације са севера Украјине од своје војске

Након што је шеф Вагнера Јевгениј Пригожин отпутовао за Белорусију, огласио се и украјински председник Владимир Зеленски који је изјавио да безбедносна ситуација ба северу Украјине остаје непромењена.

Jevgenij Prigožin
Јевгениј Пригожин / Извор: Профимедиа

Зеленски је том приликом изјавио да "украјинска војска сматра да је ситуација на северу земље непромењена и да је под нашом контролом". Потом је говорио и о Вагнеровим трупама у Белорусији и рекао да тај контигент неће бити велики.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руске снаге гађале украјински град Краматорск

Руске снаге су гађале украјински град Краматорск који се налази у Доњецкој области и у коме је смештен регионални штаб украјинске војске. Тачније, погођен је један угоститељски објекат - пицерија, у којој су се окупљала махом војна лица, али и хуманитарни радници, новинари и цивили.

Украјински званичници су саопштили да је у нападу оштећено 18 вишеспратница, пет школа, два вртића, тржни центар, чак 65 кућа и једна административна зграда као и спортски центар, а да се број погинулих у пицерији попео на једанаест особа.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Кадиров и Путин направили селфи, разговарали о Чеченији?

Чеченски лидер Рамзан Кадиров објавио је на друштвеним мрежама селфи са председником Русије Владимиром Путином. Како је потврђено из Кремља, Путин и Кадиров су се сусрели и разговарали. Портпарол Кремља Дмитриј Песков није открио о чему су двојица лидера разговарали.

Ramzan Kadirov i Vladimir Putin
Рамзан Кадиров и Владимир Путин / Извор: Фото: Telegram/Printscreen/Kadyrov_95

С друге стране, Кадиров је уз фотографију написао да су он и Путин разговарали о друштвено-економској ситуацији у Чеченији, као и о дугорочним плановима за регион.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

WSJ: "Пригожин планирао да ухапси Шојгуа и Герасимова"

Амерички лист "Wall Стреет Јоурнал" пренео је вест да је шеф руске паравојне формације "Вагнер" Јевгениј Пригожин планирао да ухапси двојицу највиших руских војних званичника током покретања оружане побуне у Русији - Сергеја Шојгуа и Валерија Герасимова.

Vagner, Jevgenij Prigožin
Вагнер, Јевгениј Пригожин / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Wall Стреет Јоурнал

Како преноси CNN, ова завера против двојице највиших војних званичника Русије требала је да се догоди током њихове посете пограничној области близу Украјине.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски предложио легализацију продаје канабиса у Украјини

Украјински председник Владимир Зеленски предложио је да се у Украјини легализује продаја канабиса.

- Све најбоље светске праксе, решења, ма колико била тешка или необична, морају се применити у Украјини како сви грађани Украјине не би морали да трпе бол, стрес и трауму рата - рекао је председник.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

"Кијев има све што је потребно да успе" - Вашингтон најавио додатну помоћ Украјини

Украјина ће ускоро добити све што је неопходно за успех офанзиве након додељивања нове војне помоћи САД, изјавио је амерички државни секретар, Ентони Блинкен.

Према његовим речима, украјинска офанзивна операција је у раној фази и у њој за сада нису ангажоване главне снаге Кијева.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

29. јун 2023. године

Разговарали Залужни и Мили

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине, Валериј Залужњи, је у телефонском разговору са начелником Генералштаба војске САД, Марком Милијем, изјавио да су украјинске снаге успеле да преузму стратешку иницијативу на бојном пољу.    

- Разговарали смо о ситуацији дуж целе линије фронта. Украјинске снаге су успеле да преузму стратешку иницијативу, безбедносне и одбрамбене снаге Украјине настављају да воде офанзивне операције, имамо напредак - написао је Залужњи на Телеграму, преноси Укринформ. 

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Расте број погинулих у Краматорску

Број погинулих у руском ракетном нападу на ресторан у источном украјинском граду Краматорску порастао је на 12, након што је још једно тело извучено из рушевина, саопштиле су украјинске службе за ванредне ситуације.

Међу погинулима је троје деце, а више од 60 људи је повређено, укључујући једно дете.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Забринутост у НАТО-у: Да ли би шеф Вагнера могао да предводи нови руски напад на Кијев?

Чланице НАТО-а Пољска, Летонија и Литванија упозориле су да би Вагнеров долазак у Белорусију могао да представља проблеме за њих као суседе.

Рат у Украјини букти и даље, а након покушаја побуне у Русији, неке ствари би могле да се промене и то тако да не иду на руку Кијеву. Тако би на пример Јевгениј Пригожин могао да предводи руско напредовање из Белорусије на Кијев.

Vagner
Вагнер / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/The Сун

Раније је објављено да је авион повезан са вођом Вагнера слетео у близини Минска, а потом је и председник Белорусије потврдио да је Јевгениј Пригожин заиста стигао у Белорусију.

Како каже војни експерт Шон Бел, последице неуспелог "Марша за правду" Вагнера према Москви изазивају више питања него одговора.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски: Очекујем да ће Украјина у Виљнусу добити јасан сигнал

Председник Украјине, Владимир Зеленски, изјавио је током састанка са председником Пољске, Анџејем Дудом, и председником Литваније, Гитанасом Науседом, у Кијеву, да очекује да ће Украјина на самиту НАТО-а у Виљнусу добити јасан сигнал о својој будућности у Алијанси.

- Ако Алијанса жели да буде моћна и не види своје постојање без Украјине, требало би да добијемо бар неки модалитет наше будућности у НАТО, неке конкретне ствари… Не говоримо о чланству данас, разумемо да током рата не можемо постати чланица НАТО-а, али морамо добити уверавања да ћемо после рата бити. И управо то је сигнал који желимо да добијемо да ће Украјина након рата бити чланица НАТО - поручио је Зеленски на заједничкој конференцији за новинаре, јавља Укринформ.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Ухапшен помагач руске војске - усмеравао нападе на Краматорск

Украјинске власти ухапсиле су мушкарца кога су оптужиле да је помогао руској војсци да усмери ракетни напад на Краматорск, а председник Владимир Зеленски рекао је да ће наводни руски агент бити оптужен за издају.

Најмање 12 људи, међу којима троје тинејџера, погинуло је у ракетном напада на популарни ресторан у Краматорску, пренео је BBC.

Међу страдалом децом су 14-годишње сестре близнакиње Јулија и Ана Аксенченко и 17-годишња девојчица. Најмање 60 људи је рањено, укључујући бебу и троје странаца. BBC наводи да је један од странаца Колумбијац, а и "истакнута украјинска књижевница".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Аустријски канцелар: Неутралне државе ЕУ противе се давању безбедносних гаранција Украјини

Земље ЕУ са неутралним ставом противе се давању потпуних безбедносних гаранција Украјини, изјавио је аустријски канцелар Карл Нехамер.

karl nehamer
карл нехамер / Извор: Профимедиа

- За нас као неутралне државе јасно је да не можемо дати такве безбедносне гаранције. Аустрија, Ирска, Малта и Кипар су јасно ставиле до знања да имају примедбе - рекао је Нехамер уочи састанка са осталим лидерима ЕУ у Бриселу, пренео је Ројтерс.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Јуришни хеликоптер Ка-52 задао много главобоља Украјинцима

Украјинска контраофанзива пропада због одличне тактике и најсавременијег наоружања којим располажу руске оружане снаге, написао је пензионисани пилот и војни аналитичар Вијаиндер Такур за "Јурејжн тајмс".

- Од самог почетка, украјинске трупе суочиле су се са неочекиваним и веома непријатним изненађењима, која су укључивала добро постављена минска поља, опрему за даљинско извиђање и употребу јуришног хеликоптера Ка-52 "алигатор" - написао је Такур.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Чеченски борци - "ТикТок ратници"

Након неуспеле побуне у Русији, чеченски лидер Рамзан Кадиров се позиционира као војсковођа спреман да крене у битку за Владимира Путина.

Čečeni u Marijupolju gaze ukrajinsku zastavu
Чечени у Маријупољу газе украјинску заставу / Извор: Профимедиа

Али за разлику од паравојне групе Вагнер, коју Москва сада жели да распусти, чеченске специјалне снаге су стекле репутацију "ТикТок бораца" који су више забринути за свој изглед на друштвеним мрежама него за успех на бојном пољу, пише "Финанциал Тимес" (ФТ).

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинска војска позвала становнике области Суми да се евакуишу

Високи украјински војни званичник позвао је становнике североисточне регије Суми да се евакуишу. Он је нагласио да је то "најопасније место у северној оперативној зони".

- Позивам све грађане који живе у граничним подручјима области Суми да оду - рекао је Серхиј Наев, заповедник здружених снага у Украјини, на апликацији Телеграм.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Завијорила се украјинска застава надомак Бахмута

Припадници 28. механизоване бригаде украјинских копнених снага су поделили видео на којем су преузели контролу над браном на каналу Северски Доњец који се налази на западној периферији села Курђумовка, јужно од Бахмута.

Украјинска војска је показала како је њихова застава подигнута у близини једног од објеката бране, који су претходно контролисали припадници Министарства одбране Руске Федерације.

Украјински војник је виђен како журно убада заставу у земљу (али не на врх зграде), а украјинска група брзо напушта подручје, вероватно у страху од руске артиљеријске ватре.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Нетанијаху: Израел неће испоручивати ПВО систем "Гвоздена купола" Украјини

Израел неће испоручивати систем противваздушне одбране Гвоздена купола или било које друго оружје Украјини због забринутости да би оно могло завршити у поседу Ирана, рекао је израелски премијер Бењамин Нетанијаху у интервјуу за "The Wall Стреет Јоурнал".

- Мислим да је важно разумети да смо забринути и због могућности да системи које бисмо дали Украјини падну у иранске руке - рекао је он.

Гвоздену куполу су развили Рафаел Advanced Дефенце Systems и Исраел Аероспаце Индустриес углавном за пресретање и уништавање ракета и граната кратког домета.

Међутим, систем може да ангажује и традиционалније ваздушне циљеве, као што су борбени авиони, хеликоптери, беспилотне летелице и крстареће ракете. Систем има максимални домет од 70 километара. Систем је у употреби у израелској војсци од 2011. Од тада је његова ефикасност више пута доведена у питање.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Буданов: Пригожинови плаћеници више неће учествовати у рату против Украјине

Пригожинови плаћеници више неће учествовати у рату против Украјине, саопштио је начелник Главне обавештајне службе Министарства одбране Украјине Кирило Буданов.

- Добили смо дискредитацију руског руководства. Још једном је уништен мит о непоколебљивости руског режима. Губици су нанесени војним и космичким снагама Руске Федерације. А такође, Вагнер више неће учествовати. у борбеним дејствима на територији Украјине. А ово је најефикаснија јединица Руске Федерације која је успела да постигне успех по сваку цену - рекао је Буданов.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

30. јун 2023. године

Мајк Пенс у Кијеву

Бивши амерички потпредседник Мајк Пенс, који је у трци за номинацију Републиканске странке за председничке изборе 2024., изненада је посетио Украјину како би се састао с председником Владимиром Зеленским.

Majk Pens
Мајк Пенс / Извор: Профимедиа

- Слобода побеђује у Украјини и сада више него икада морамо наставити да верујемо у храбре борце овде у Украјини, који стоје за слободу и одбијање руске агресије - рекао је Пенс новинарима након састанка са Зеленским.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Вагнер и даље регрутује људе да се боре у Украјини?

Вагнеровци наводно и даље регрутују људе да се боре у Украјини упркос томе што их је Владимир Путин назвао "издајницима" за њихову побуну.

Подсетимо, група Вагнерових плаћеника на челу са Јевгенијем Пригожином кренула је у "марш на Москву" након што је преузела контролу над седиштем Јужне војне команде Русије.

Bahmut, Vagner, Jevgenij Prigožin
Бахмут, Вагнер, Јевгениј Пригожин / Извор: Фото: Танјуг/АП/Пригозхин Press Сервице

Пригожин је захтевао смену руског војног врха, али је одустао од побуне након што је договором прогнан у Белорусију. На почетку устанка у руским градовима почели су да се затварају Вагнерови регрутни центри, скинути су билборди, а група блокирана са руских онлајн друштвених мрежа и друштвене мреже ВКонтакте.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Трамп тврди да је време за постизање примирја у Украјини - ово је његов план

Бивши амерички председник Доналд Трамп изјавио је да је руски председник "донекле ослабљен" прекинутом побуном и да је сада време да САД покуша да посредује у постизању мировног споразума између Русије и Украјине.

Donald Tramp, Vladimir Putin
Доналд Трамп, Владимир Путин / Извор: Профимедиа

- Желим да људи престану да умиру због овог смешног рата - рекао је Трамп у телефонском интервјуу Ројтерсу.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Састанак Зеленског и Тунберг: Оптужују Русију да намерно напада цивиле и уништава животну средину

Председник Украјине, Владимир Зеленски, је одржао састанак са шведском активисткињом за заштиту животне средине Гретом Тунберг и познатим европским личностима у Кијеву.

Greta Tunberg
Грета Тунберг / Извор: Профимедиа

Састанак се догодио док су се борбе водиле широм земље. Зеленски је истакао да формирање ове радне групе представља важан сигнал подршке Украјини.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Сергеј Лавров о ситуацији у Украјини

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров обратио се јавности поводом ситуације у Украјини и других међународних питања.

У свом обраћању Сергеј Лавров је истакао да Запад не може да потврди своје оптужбе против Русије за ратне злочине и кршење хуманитарног права у Украјини.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Орбан одбацио план Европске комисије да додели више новца Украјини

Мађарска одбацује планове ЕК о повећању финансијске помоћи Украјини, тврди да неће допринети додатним трошковима сервисирања дуга ЕУ.

Viktor Orban
Виктор Орбан / Извор: Профимедиа

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је на самиту ЕУ у Бриселу да Мађарска одбацује планове Европске комисије (ЕК) о повећању финансијске помоћи Украјини.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинци користе Пригожина да ударе на Русију: ФСБ је добио наредбу да га убије

Савезна служба безбедности Руске Федерације (ФСБ) добила је задатак да убије шефа групе Вагнер Јевгенија Пригожина, известио је Кирил Буданов, шеф украјинске војно-обавештајне службе.

Пригожин је у уторак одлетео у егзил у Белорусију према споразуму којим је окончана кратка побуна Вагнерових бораца, до које је дошло током викенда.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руси изградили моћан систем одбране

Украјинске трупе у току офанзиве нису се ни приближиле руским утврђењима, наводи амерички лист "Волстрит џорнал".

- Трупе се још нису приближиле одбрани коју су изградили Руси, укључујући противтенковске ровове и друге баријере, на десетак миља (око 16 километара) иза линије фронта - наводи амерички лист "Волстрит џорнал" који је разговарао са припадницма Оружаних снага Украјине, а преносе "РИА Новости".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Командант Ахмата: "Дефинитивно ћемо добити ову битку, Украјинци гину до последњег!"

Украјинске снаге су претрпеле велике људске и материјалне губитке док су покушавале да напредују на неколико сектора у оквиру своје контраофанзиве. Тешке борбе вођене су код Антоновског моста у Херсонском сектору.

Командант чеченских специјалних снага Ахмат, Апти Алаудинов, рекао је за ТВ "Русија 1" да толико најављивана украјинска контраофанзива није успела да пробије ниједну од одбрамбених линија Русије, али да Кијев наставља да шаље људе у смрт.

- Слика коју видимо је да непријатељ, пошто је стигао до наше прве линије одбране, не може да напредује кроз њу. Упозорили смо их на ово. Они реално немају снаге и ресурсе, поред свега што су урадили, да пробију наша три ешалона - рекао је Алаудинов у емисији "60 минута".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски издао наређење војсци: Ојачати границу на северу, могућ напад Вагнера из Белорусије

Председник Украјине Владимир Зеленски наредио је највишим војним командантима да ојачају северни украјински војни сектор након доласка шефа руске паравојне групе "Вагнер" Јевгенија Пригожина у Белорусију, с којом се Украјина граничи на северу. 

Blagoedatno, Vagner, Ukrajina
Благоедатно, Вагнер, Украјина / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/lordcurious

Он је навео да су владини и војни званичници информисани о извештају украјинских обавештајних и безбедносних снага о ситуацији у Белорусији, преноси Ројтерс.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Русија: Кијев планира провокацију у НЕ Запорожје

Русија је у Савету безбедности и Генералној скупштини Уједињених нација послала писмо у којем је навела да не планира да уништава Запорошку нуклеарку.

Кијев и његови западни покровитељи очигледно припремају операцију "под туђом заставом" на Запорошкој нуклеарној електрани.

Циљ је да се оптужи Русија за нуклеарну провокацију, написао је на свом налогу на Твитеру први заменик амбасадора Русије при Уједињеним нацијама, Дмитриј Пољански.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Шеф украјинске војске открио зашто контраофанзива споро тече

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине, Валериј Залужни, тражио је од начелника Здруженог генералштаба Оружаних снага САД, генерала Марка Милија, да обезбеди гранате којих украјинска војска има десет пута мање него што је потребно за паритет.

Valerij Zalužni
Валериј Залужни / Извор: Профимедиа

Залужни је у интервјуу америчком листу Вашингтон пост рекао да је стално у контакту са Милијем.

- Имамо договор, на вези смо 24/7. Понекад могу да позовем и кажем: "Ако не добијем 100.000 граната за недељу дана, 1.000 људи ће умрети. Ставите се у моју позицију" - рекао је Залужни.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

1. јул 2023. године

Зеленски обећао Западу: Показаћемо резултате контраофанзиве до самита НАТО

- До самита НАТО дужни смо да покажемо резултате - рекао је Зеленски у интерјвуу за шпанску телевизију "РТВЕ". Самит НАТО требало би да се одржи 11. и 12. јула у Виљнусу.

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

Претходно је шеф канцеларије украјинског председника Игор Жовка изјавио да уколико Украјина не добије позив да током јулског самита НАТО-а започне процес придруживања Алијанси, Владимир Зеленски неће присуствовати самиту у Виљнусу.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Директор ЦИА се састао са Зеленским пре побуне Вагнера

Директор ЦИА Вилијам Бернс недавно је путовао у Украјину и састао се са председником Владимиром Зеленским и украјинским обавештајним званичницима, изјавио је неименовани амерички званичник за Вашингтон Пост.

Vilijam Berns, direktor CIA
Вилијам Бернс, директор ЦИА / Извор: Профимедиа

Тај лист је претходно објавио да се Бернс раније у јуну састао са украјинским званичницима који су открили стратегију за поновно преузимање територије коју је окупирала Русија и отварање преговора о прекиду ватре са Москвом до краја године.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руска војска има два нова адута за рат

Руско истраживачко-производно удружење Каисант представило је два нова система за електронско ратовање против беспилотних летелица на маргини изложбе Специал Геар која је одржана у Москви од 29. до 30. јуна.

Директорка за развој удружења Аљона Баландина рекла је за TASS да је први систем, назван Аргус-Купол, дизајниран да пружи свеобухватну заштиту од дронова.

Ruska vojska
Руска војска / Извор: Профимедиа

- Аргус-Купол је способан да осујети летове једне или више беспилотних летелица у свом оперативном домету већ на почетку свог рада. Систем је пројектован и у стационарној и мобилној верзији - рекла је Баландина.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Изграђена нова војна база "Вагнера" у Белорусији?

Руски побуњенички војни лидер и вођа групе "Вагнер" Јевгениј Пригожин изградио је, према писањима Дејли мејла, нову базу за 8.000 људи своје приватне војске Вагнер у Белорусији, показују наводно нови сателитски снимци. 

Шеф Вагнера је прогнан у Белорусију откако је његова плаћеничка група запретила побуном и маршом на Москву у покушају државног удара - да би се потом по договору са Москвом и Минском повукао.

Пресељење у Белорусију био је део договора који је Кремљ склопио са Пригожином да оконча побуну која је представљала највећу претњу Путиновом ауторитету откако је преузео дужност пре више од 20 година и навела руског лидера да се брани и спречи избијање грађанског рата.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Скандал у Кијеву: Певане песме подршке Путину!

У једном од кијевских кафића избио је скандал због песама руског певача Григорија Лепса, који подржава рат Руске Федерације против Украјине, јавља украјинска агенција Униан.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

- У престоничком кафићу Дубровка певале су се Путинистичке композиције, а девојка која се због тога побунила једноставно је избачена - написао је на свом Телеграм каналу Анатолиј Штефан, официр Оружаних снага Украјине, преноси Униан.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

2. јул 2023. године

Украјинци свом силом кренули у контраофанзиву - Руси пружају жесток отпор

Ратни репортери објавили су да се тренутно води жестока битка у рововима на линији Запорошког фронта. Украјинске снаге покушавају да пробију линије фронта код Орехова у Запорожју, јавили су руски ратни дописници.

Ратни репортери објавили су да се води жестока битка у рововима на линији Запорошког фронта. На линији Новоданиловка-Работино, украјинске снаге су кренуле у напад на руске положаје, успевши да дођу до ровова.

Током битке, уз подршку тенкова Оружаних снага Украјине, провалили су у напредне ровове на пољу западно од Работина, где не престају тешке борбе.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Крвави почетак јула за Кијев, воде се жестоке борбе 

Настављени су тешки сукоби између руске војске и украјинских снага у Доњецку и неколико других сектора.

У Доњецку су борбе биле најјаче у близини града Бахмута. Украјинске снаге оствариле су неке тактичке успехе у близини оближњег села Клешевка. Међутим, нису успеле да заузму ниједну кључну позицију.

Нови видео снимци из сектора показују уништавање неколико украјинских оклопних возила Торетскед на једном од главних путева који воде ка Бахмуту. Штавише, украјинске снаге су покушале да напредују у близини градова Маринка и Авдејевка.

Артиљеријски дуели пријављени су и у близини градова Горловка, Торетск и Њујорк.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски открио чега се највише плаши

Украјински председник Владимир Зеленски изразио је страх од губитка двопартијске подршке САД, након "опасних порука које долазе од неких републиканаца".

- Мајк Пенс (бивши потпредседник САД) посетио нас је и подржава Украјину. Пре свега, као Американац, а затим као републиканац - рекао је Зеленски на конференцији за новинаре у Кијеву.

Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Фото: YouTube/Printscreen/The Sun/Shutterstock

- Имамо двостраначку подршку. Међутим, у њиховим круговима круже помешане поруке о подршци Украјини. Неки републиканци шаљу понекад опасне поруке да подршка може бити мања.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

"Борићу се док дишем" Рамба умало разнела граната, сада се враћа на фронт, спреман да умре за Украјину

Ветеран британске војске познат под надимком Рамбо вратио се на прву линију фронта у Украјини само неколико месеци након што је преживео више погодака гелера од стране руске гранате која га је умало разнела. Шариф Амин (40) који је служио девет година у британском првом батаљону, укључујући два обиласка Авганистана, замало је изгубио десну ногу и руку када су он и његови украјински другови били немилосрдно гранатирани у извиђачкој мисији дубоко иза непријатељских линија прошлог октобра, преноси Дејли мејл.

Запањујуће, мање од девет месеци након што је израњаван, са пробијена оба плућна крила и гелерима у сва четири уда, Амин се вратио у крвави рат јер, како је рекао, није могао да окрене леђа народу Украјине.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Русија напала Кијев иранским дроновима

Русија је извршила напад дроном на главни град Украјине Кијев у раним јутарњим часовима, саопштили су званичници украјинске престонице. То је први такав ратни напад у последњих 12 дана, пренео је АП.

Све беспилотне летелице иранске производње Шахед су откривене и оборене, рекао је Сергеј Попко, шеф градске администрације Кијева.

Kijev, Ukrajina
Кијев, Украјина / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Напредовање украјинских снага ка Бахмуту

Украјинске снаге настављају постепено напредовање на боковима Бахмута у Доњецкој области, изјавио је за националну телевизију портпарол Источне команде Серхиј Череватији, преноси "Кијев индепендент".

Украјинске снаге "притискају" руске трупе и ослобађају територије, рекао је он, али није поменуо колико је војска напредовала, рекавши да ће то открити након анализе на терену, наводи лист, пренео је "Гардијан".  

Bahmut
Бахмут / Извор: Профимедиа

Украјинске снаге нападају руске положаје на јужном и северном крилу и постижу успех код Клишчијевке и Курдијумивке јужно од Бахмута наведено је у извештају.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски у Одеси

Председник Украјине Владимир Зеленски боравио је у Одеси где је у видео-снимку објављеном на Твитеру одао почаст онима који служе у морнарици на Дан ратне морнарице Украјине.

Odesa, Ukrajina
Одеса, Украјина / Извор: Профимедиа

- Непријатељ дефинитивно неће диктирати услове у Црном мору, а руски окупатори ће морати да се плаше приближавања нашем украјинском Криму и нашој обали Азовског мора као што се руски бродови већ плаше приближавања нашој црноморској обали - написао је он, пренео је британски лист "Гардијан".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Пољска шаље специјалце на границу са Белорусијом

Пољска ће послати 500 припадника антитерористичке јединице полиције на своју границу са Белорусијом, саопштио је министар унутрашњих послова Мариуш Камински.

Poljska vojska
Пољска војска / Извор: Профимедиа

Пољска гранична стража је саопштила да је 187 људи покушало да илегално пређе у Пољску из Белорусије, преноси АП.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Мисија Ватикана у Москви

Изасланик папа Фрање за украјинско питање, кардинал Матео Зупи изјавио је да је његова мисија у Москви у вези са ратом у Украјини била фокусирана на хуманитарна питања и није укључивала било какве разговоре о мировном плану.

Papa Franja i Vladimir Zelenski
Папа Фрања и Владимир Зеленски / Извор: Профимедиа

Сви састанци су "били важни, посебно у хуманитарним аспектима, на које смо се фокусирали. Нема мировног плана, нема посредовања", рекао је Зупи за италијанску телевизију РАИ.

- Постоји велика жеља да се насиље заврши и да се сачувају људски живот, почевши од заштите малишана - рекао је он и додао да ће се састати са папом Фрањом у наредним данима и разговарати о исходу састанака које је имао.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Шолц о нуклеарној електрани Запорожје

Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да мора бити осигурана безбедност нуклеарне електране Запорожје без обзира на војне операције у Украјини.

Vladimir Zelenski i Olaf Šolc
Владимир Зеленски и Олаф Шолц / Извор: Профимедиа

- Веома је важно да смо први ја и председник Кине Си Ђинпинг и земље Г20 генерално врло јасно навели да се нуклеарно оружје не сме користити. Уништавање ZNPP се не сме дозволити - рекао је он у интервјуу за телевизију АРД. 

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.