Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Нападнута Москва, Бајден дао зелено светло, Вагнеровци на путу ка Белорусији, вође Азова у Украјини

10.07.2023. 08:30
Пише:
Србија Данас
Vladimir Zelenski, Ukrajina
Владимир Зеленски, Украјина / Извор: Фото: Shutterstock/Youtube/Printscreen/Офіс Президента України

Пресек стања у Украјини за претходну недељу, од 3. до 9. јула 2023. године

Рат у Украјини почео је 24. фебруара 2022, око 5 сати ујутро по кијевском времену, широком војном операцијом руских снага на територији Украјине из правца Русије, Белорусије и са Крима, а у борбе су се укључиле и јединице тзв. Доњецке Народне Републике (ДНР) и Луганске Народне Републике (ЛНР).

"БИЋЕ НЕГАТИВНИХ ПОСЛЕДИЦА" Лавров бесан, озбиљно је упозорио Турску!

"БИЋЕ НЕГАТИВНИХ ПОСЛЕДИЦА" Лавров бесан, озбиљно је упозорио Турску!

ЗЛОЧИН КОЈИ ПОЉАЦИ НИКАД НЕЋЕ ОПРОСТИТИ УКРАЈИНЦИМА: Зеленски и Дуда одали пошту жртвама Волинског масакра (ФОТО/ВИДЕО)

ЗЛОЧИН КОЈИ ПОЉАЦИ НИКАД НЕЋЕ ОПРОСТИТИ УКРАЈИНЦИМА: Зеленски и Дуда одали пошту жртвама Волинског масакра (ФОТО/ВИДЕО)

СТОЛТЕНБЕРГ ОТКРИВА ДА ЛИ ЋЕ ЗЕЛЕНСКИ ДОЋИ НА САМИТ НАТО-а: "Током састанка биће постигнут споразум прихватљив за Кијев"

СТОЛТЕНБЕРГ ОТКРИВА ДА ЛИ ЋЕ ЗЕЛЕНСКИ ДОЋИ НА САМИТ НАТО-а: "Током састанка биће постигнут споразум прихватљив за Кијев"

Војске су кренуле у офанзиву на четири главна правца – са севера према Кијеву, са североистока према Харкову, са југоистока од Донбаса и са југа од Крима.

Подсетимо, сукоб између Русије и Украјине почео је 2014. године после Евромајдана, након чега је уследило руско анектирање Крима и сукоби на подручју Донбаса.

У Руској Федерацији и Белорусији се овај конфликт често назива "специјална војна операција на територији Украјине, Доњецке Народне Републике и Луганске Народне Републике", док је у појединим, махом западним државама позната и као "руска војна агресија".

У овом тексту ћемо вас подсетити на најважније догађаје током сукоба у Украјини у периоду од 3. до 9. јула 2023. године

3. јул 2023. године

Москва је упозорила на велику катастрофу која се спрема

Сутуација у Украјни и даље не показује знаке деескалације, а претходан период су обележили, углавном, коментари на оружану побуну плаћеничке групе Вагнер у Русији.

Тако су украјински председник, Владимир Зеленски, и министар одбране, Олексиј Резњиков, саопштили су да су одржали низ телефонских разговора са савезницима Кијева о ситуацији у Русији и украјинској контраофанзиви, након неуспелог покушаја побуне руске војне организације Вагнер.

Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Профимедиа

- Свет мора да врши притисак на Русију док се не успостави поштовање међународног поретка - рекао је Зеленски после телефонског разговора са председником САД, Џозефом Бајденом.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинци признали: Руска војска напредује на истоку у четири правца, воде се жестоке битке!

Руске трупе напредују у четири фронта у источној Украјини усред жестоких борби, изјавила је преко друштвених мрежа заменица украјинског министра одбране Хана Малијар. Она је кратко додала да украјинске трупе напредују у једној источној и две јужне области.

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

Према тврдњама руских медија, у близини војног аеродрома на југу Русије забележена је снажна експлозија. Наводна експлозија догодила се у лучком граду Приморско-Ахтарск у руском Краснодарском крају.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Шојгу о украјинској контраофанзиви и губицима Кијева

Руски министар одбране, Сергеј Шојгу, изјавио је да украјинска контраофанзива није остварила свој циљ, ни у једном правцу.

- У суштини, непријатељ није постигао циљеве, ни у једном правцу. То сведочи о вештинама наших бораца као и то да су подбацила очекивања од западног оружја - рекао је Шојгу на брифингу са војним званичницима.

Према његовим речима, Кијев на инсистирање Запада захтева од команде украјинске војске да напредује, упркос значајним губицима.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Захарова: Зеленски је "кијевски наполеончић"

Портпаролка руског Министарства спољних послова, Марија Захарова, изјавила је да су најновије изјаве председника Украјине, Владимира Зеленског, о потреби да се бори за Крим, доказ његове "нацистичке суштине".

Захарова је истакла изјаву Зеленског у интервјуу за "Си-Ен-Ен" у којој је рекао да не може да замисли Украјину без Крима. Према речима Зеленског, док је Крим "окупиран" од стране Русије, рат није завршен.

Marija Zaharova
Марија Захарова / Извор: Профимедиа

Захарова је критиковала Зеленског због његових изјава, тврдећи да је он годинама "замишљао Крим без воде" и сада жели да га види без Кримљана. У свом коментару на Телеграму, Захарова је назвала Зеленског "кијевским Наполеончићем".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

НАТО: Ово је врло тешко време за украјинску војску

Украјинска контраофанзива против руских снага показала се тешком због мина и других препрека, али опрез украјинских снага је исправан, рекао је највиши војни званичник НАТО-а.

- Контраофанзива је тешка - рекао је адмирал Роб Бауер, холандски официр који је председник војног одбора НАТО-а.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски открио шта је коначни циљ Украјине

Одговор Владимира Путина на оружану побуну Вагнера био је "слаб" и руски председник губи контролу над сопственим народом, рекао је украјински председник Владимир Зеленски у интервјуу за CNN. Поред тога, Зеленски је открио шта је велики и коначни циљ Украјине, без ког рат неће бити окончан.

Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Профимедиа

- Прво, видимо да Путин не контролише све. Вагнерово кретање дубоко у Русију и заузимање одређених региона показује колико је то лако учинити. Путин не контролише ситуацију у регионима - рекао је Зеленски.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Шолц: Немачка неће испоручити Украјини ракете дугог домета

Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да његова земља неће Украјини испоручити ракете већег домета због забринутости да би то могло да доведе до ескалације рата уколико у Кијеву одлуче да их употребе за напад на руску територију.

У великом интервјуу за државни ТВ канал АРД, канцелар је директно одговорио на питање зашто власти у Берлину одбијају да Украјини испоруче крстареће ракете дугог домета.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Урсула се намерачила на Путина

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да ће преокренути "сваки камен" како би руски председник Владимир Путин одговарао за агресију на Украјину.

Ursula fon der Lajen
Урсула фон дер Лајен / Извор: Профимедиа

- Нећемо оставити ниједан камен неокренут све док Путин и његове присталице не одговарају за злочине у Украјини - рекла је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен у изјави поводом отварања центра за кривични прогон злочина почињених у руској "агресији" на ту земљу. Нова институција смештена је у близини европске правосудне агенције "Еуројуст" у Ден Хагу. 

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Писторијус открио када Украјинци могу да очекују улазак у НАТО

Немачки министар одбране Борис Писторијус изјавио је да би предуслови за улазак Украјине у НАТО могли да буду дефинисани тек након завршетка рата. 

Leopard
Леопард / Извор: Профимедиа

- За Украјину је најважније да победи. Услове за окончање агресорског рата, који је у супротности са међународним правом, могу да одреде само Украјинци. Подржаваћемо Украјину све док буде било потребно да се брани од бруталног руског напада - рекао је Писторијус у интервјуу за пољски лист "Речпосполита".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Убијен један од кључних команданата Рамзана Кадирова

Јевгениј Писаренко, командант чеченске оружане формације Ахмат, убијен је у борбама у Донбасу, објавили су руски медији позивајући се на Писаренковог наследника Апту Алаудинова.

Jevgenij Pisarenko
Јевгениј Писаренко / Извор: Фото: Printscreen

Алаудинов је у својој изјави захвалио родитељима погинулог команданта јер су "одгојили таквог хероја". Руски ратни дописник Дмитриј Кулко такође је известио о смрти Писаренка, познатог под надимком Велики.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Прво оглашавање Пригожина након што је напустио Русију

Објављен је аудио-снимак у коме шеф Вагнера Јевгениј Пригожин тврди да је његов "марш правде" био усмерен против издајника и да очекује "нове победе". Аудио снимак је објавио Телеграм канал Сива Зона, који је према руским медијима уско повезан са Вагнер групом.

Vagner, Jevgenij Prigožin
Вагнер, Јевгениј Пригожин / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Wall Стреет Јоурнал

- Данас нам је више него икада потребна ваша подршка. Хвала вам на томе. Желим да схватите да је наш марш правде био усмерен на борбу против издајника и мобилизацију нашег друштва. И мислим да смо постигли много - рекао је Пригожин.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Ердоган: "Постали смо мета лобиста рата!"

Иницијативе које је Турска изнела у Истанбулу прошле године за решавање сукоба између Русије и Украјине, укључујући споразум о житу, наишле су на противљење лобиста наставка сукоба, саопштио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган после састанка владе.

Redžep Tajip Erdogan
Реџеп Тајип Ердоган / Извор: Профимедиа

- Споразуми о житу, размени заробљеника и други дипломатски напори који су започети Истанбулским процесом, нажалост, наишли су на противљење ратних лобиста. Са овим лобирањем се суочила и Турска. Да су истанбулске иницијативе биле прихваћене као начин да се оконча сукоб, не би било толико губитака и суза - рекао је он.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Због спорне фотографије Зеленски протерује амбасадора Грузије

Украјински председник Владимир Зеленски изјавио је да ће протерати грузијског амбасадора у знак протеста због бившег председника Грузије Михаила Сакашвилија, такође украјинског држављанина, који је изгледао видно мршаво на суђењу у Тбилисију.

Mihail Sakašvili
Михаил Сакашвили / Извор: Профимедиа

- Затражио сам данас од Министарства спољних послова да позове грузијског амбасадора, обавести га о нашем протесту и замолим га да напусти Украјину у року од 48 сати - написао је Зеленски на Телеграму.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски: Украјина још нема довољан број система противваздушне одбране да заштити целу своју територију

Украјински председник Владимир Зеленски изјавио је да Украјина још нема довољан број система противваздушне одбране да заштити целу своју територију и обори све непријатељске циљеве, а непријатељ то користи.

Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Профимедиа

- Наша држава, нажалост, још нема довољно квалитетних система ПВО да заштити целу  територију и обори све непријатељске циљеве. Непријатељ то користи, као и данас када је извршио још један терористички напад на град Суми иранским дроном, погађајући стамбене зграде и зграду Службе безбедности Украјине - рекао је Зеленски у видео поруци, преноси Укринформ.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

4. јул 2023. године

Хладан туш из Лондона: "Крим припада Русији!"

Крим више не припада Украјини и Кијев би требало да призна нове реалности, изјавио је британски лорд Ричард Балф, који је присуствовао пријему у резиденцији руског амбасадора у Лондону, преноси "Гардијан".

- Крим дефинитивно припада Русији - рекао је он.

Krim
Крим / Извор: Профимедиа

Према његовом мишљењу, Москва и Кијев ће на крају сести за преговарачки сто, након чега ће Украјина признати нове руске територије.

- Да будем искрен, Украјина је хаос од земље. Склепали су је Черчил и Стаљин на крају Другог светског рата - рекао је лорд.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Снимак са фронта код Бахмута представио сав ужас рата у Украјини 

Језив снимак са линије фронта код Бахмута на коме се види рањени војник који покушава да разнесе противнике кружи друштвеним мрежама.

На кратком и веома узнемирујућем снимку види се рањени војник, коме је нога у завојима, како лежи лицем окренут према земљи. Његов саборац видно дрхти од страха док се предаје противницима.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Москва нападнута дроновима!

Руска противваздушна одбрана оборила је три беспилотне летелице у Подмосковљу, пренела је државна агенција TASS, додајући да није било жртава.

Две летелице су се кретале ка Москви и "неутралисане су електронским системом ратовања", наводи се у саопштењу Службе за ванредне ситуације, које је пренео TASS.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Захарова због напада на Москву уперила прст на три државе

Портпарол Министарства спољних послова Русије, Марија Захарова, оценила је да покушај Кијева да нападне област у Москви у којој се налазе објекти цивилне инфраструктуре, укључујући и међународни аеродром, представља још један акт тероризма.

- С обзиром на то да Зеленски врши ове терористичке нападе оружјем које испоручује Запад или које је купљено из западних фондова, ово је међународни тероризам - написала је Захарова на Телеграму.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Побуна руских војника код Бахмута, послали јасну поруку Москви

Руски војник који се бори у Украјини објавио је снимак у ком наводи да он и остали војници из јединице одбијају да следе "бесмислене и самоубилачке наредбе".

WarTranslated, независни медијски пројект који преводи материјале о рату у Украјини на енглески, поделио је видео на Твитеру и идентификовао га као мобилизованог војника из 1428. пуковније, распоређене у Бахмуту.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинска застава поново на улазу у Бахмут

Ситуација на украјинском ратишту поново је ескалирала у области Бахмута, а две стране покушавају да преузму иницијативу, изјавила је заменица украјинског министра одбране Хана Малијар.

Украјинске снаге напредују на јужном крилу града, у близини града Клишчијевке, рекла је Малијар.

- Међутим, ситуација се веома брзо мења. Контрола над истим позицијама може да се изгуби и поврати два пута дневно - додала је она.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Паника у Кијеву: У Украјину стигла руска јуришна група "Олуја З" сачињена од криминалаца

Серхиј Черевати, портпарол источне групације Оружаних снага Украјине, изјавио је да је Русија распоредила више од 180.000 војника на две главне линије фронта на истоку Украјине, а међу њима је и нова јединица у којој се налазе осуђени криминалци.

- Линија фронта Лиман-Купјанск је дужа, због чега непријатељ тамо концентрисао своје снаге - рекао је Череватиј за украјинске медије, а пренео CNN.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Напад на Москву паралисао аеродром Внуково

Украјина је покренула напад дроновима на Москву, саопштило је руско Министарство одбране, што је довело до преусмеравања летова са међународног аеродрома Внуково. У нападу, како се наводи, коришћено је пет дронова, који су гађали и локације у ширем региону престонице. Министарство одбране саопштило је да су сви дронови оборени и да нема жртава и штете.

Украјина није преузела одговорност за наводни напад.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Француски официр: Више од половине Украјинаца послатих у Бахмут није се живо вратило!

Више од половине Украјинаца који су прошли војну обуку у некој од балтичких земаља погинуло је или нестало након упућивања ка Бахмуту, пише француски "Фигаро".

Bahmut, Ukrajina
Бахмут, Украјина / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/ABC News (Аустралиа)

- Више од половине Украјинаца обучених и послатих на фронт у Бахмуту (украјински назив за Артјомовск) није се вратило - изјавио је француски инструктор, напомињући да је реч о Украјинцима који су прошли обуку у једној од балтичких армија, наводе "РИА Новости".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Русија: Напад дроновима на Москву не би био могућ без помоћи САД и НАТО

Напад дроном на Москву не би био могућ без помоћи САД и НАТО Кијеву, саопштено је из руског Министарства спољних послова.

mobilizacija
мобилизација / Извор: Профимедиа

- Овакви напади не би били могући без помоћи кијевском режиму из САД и њихових савезника из НАТО-а, који га и даље опремају оружјем, укључујући беспилотне летелице, обучавају оператере дронова и пружају обавештајне информације неопходне за чињење таквих злочина. Све то чини Вашингтон и његове сателите саучесницима у припреми и спровођењу терористичких аката које Кијев планира и спроводи западним новцем уз коришћење западног наоружања - наводи се у саопштењу које је пренела РИА Новости.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Алармантно упозорење Руса: "Украјина сутра напада НЕ Запорожје!"

Саветник директора руске енергетске компаније Росенергоатом Ренат Карча тврди да ће украјинске снаге напасти нуклеарну електрану Запорожје прецизним оружјем и беспилотним летелицама. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Карча је за телевизију Русија 24 рекао да је та информација примљена и да је добио овлашћење да говори о томе. Рекао је и да Украјина планира да из авиона избаци муницију пуњену радиоактивним отпадом уклоњеним из Јужноукрајинске нуклеарне електране 3. јула, преносе РИА Новости.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинска војска упозорава: Русија је послала огромну војну силу на фронт!

Украјинска контраофанзива против руских снага је била "посебно плодна" у протеклих неколико дана, саопштио је председник украјинског Савета за националну безбедност Олексиј Данилов. Он је додао да украјинске трупе испуњавају своје главне задатке, пренео је Ројтерс.

- У овој фази активних непријатељстава, одбрамбене снаге Украјине испуњавају задатак број један максимално уништавање људства, опреме, складишта горива, војних возила, командних места, артиљерије и снага противваздушне одбране руске војске - навео је Данилов.

Ruska vojska
Руска војска / Извор: Профимедиа

Русија је распоредила више од 180.000 нових војника у Украјини на два главна источна фронта, тврди украјинска војска.

- Више од 180.000 припадника руских трупа је распоређено у зони одговорности Источне групе снага, на Лиманско-Купјанском фронту. Овај фронт је дужи, због чега непријатељ тамо и концентрише своје снаге - рекао је Серхиј Череватиј, портпарол источне групације украјинских оружаних снага, пренео је CNN.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

5. јул 2023. године

Вагнеровци у Белорусији увежбавају тенковске маневре, да ли се спрема напад на Украјину са севера?

Прогнани вођа приватне војне компаније "Вагнер", Јевгениј Пригожин, поручио је да ће "његови борци ускоро имати нове победе на фронту", након што су се појавиле фотографије новог кампа плаћеника у Белорусији.

- Данас нам је потребнија ваша подршка него икада пре. Хвала вам за то. Желим да схватите да је наш марш правде био усмерен на борбу против издајника и мобилизацију нашег друштва. И мислим да смо пуно тога постигли. Сигуран сам да ћете видети наше нове победе на фронту - рекао је Пригожин у првом аудио снимку од како је окончана побуна "Вагнер" групе у маршу на Москву.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Застрашујућа експлозија у Макијевки, Украјинци погодили руску војну базу

У експлозији током артиљеријске ватре у граду Макијевка на истоку Украјине рањено је 25 особа, саопштиле су руске власти.

Лидер Доњецке области, кога је именовала Москва, Денис Пушилин, рекао је на свом Телеграм каналу да је двоје деце међу повређенима у нападима на град који су заузеле руске снаге 2014. године.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Паника у Запорожју! Сирене одјекују, Европа на ивици нуклеарне катастрофе?

У Запорожју и околини влада паника, након навода да су могући напади на нуклеарку. У међувремену су оглашене и сирене за ваздушну опасност широм већине источних и јужних делова Украјине.

Zaporožje
Запорожје / Извор: Профимедиа

Скај њуз јавља да људи беже из области око нуклеарне електране Запорожје након што су међусобне оптужбе руске и украјинске стране о испланираном нападу на централу довеле до панике међу Украјинцима.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

"Русија изгубила половину борбене способности" Застрашујући подаци британског шефа одбране

Шеф британске одбране, адмирал Тони Радакин, рекао је на скупштинском саслушању да је Русија изгубила скоро половину својих борбених способности у Украјини.

- Русија је изгубила скоро половину борбене ефикасности своје војске - рекао је Радакин и додао да је руска војска 2022. године испалила 10 милиона артиљеријских граната, а у најбољем случају може произвести милион граната годишње.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Си Ђинпинг лично упозорио Путина поводом Украјине

Кремљ је одбацио као "фикцију" извештај Финаншијал Тајмса (ФТ) о томе да је кинески председник Си Ђинпинг лично упозорио руског председника Владимира Путина да не користи нуклеарно оружје у Украјини.

Vladimir Putin, Si Đinping
Владимир Путин, Си Ђинпинг / Извор: Профимедиа

ФТ је, позивајући се на неименоване западне и кинеске званичнике, објавио да је Си упозорио Путина, на састанку очи у очи у марту, да у Украјини не користи нуклеарно оружје.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

"Орбан је у праву, Украјини више ни цента!"

Лидер партије АБП (Алтернатива бугарског препорода) и бивши министар унутрашњих послова Бугарске Кирил Петров позвао је Европску унију да саслуша критичка мишљења о финансијској помоћи Украјини.

Према његовим речима, ШОС (Шангајска организација сарадње) и БРИКС (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка) постају озбиљни међународни фактори на које Европа мора да рачуна и са њима сарађује.

- БРИКС и ШОС – то је пола света. БРИКС у смислу броја становника, економске моћи је нешто много озбиљније од нашег великог власника демократије, ЕУ - изјавио је он.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Напета ситуација у Запорожју!

Стручњаци, који се налазе у Запорошкој нуклеарној електрани (ZNPP) у Украјини, тек треба да истраже да ли има било каквих назнака мина или експлозива у тој електрани, али им је потребан већи приступ да би у то били сигурни, саопштила је Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) Уједињених нација.

Zaporožje nuklearna elektra
Запорожје нуклеарна електра / Извор: Профимедиа

- Стручњаци ИАЕА су протеклих дана и недеља прегледали делове објекта – укључујући и неке делове периметра великог расхладног базена - а такође су редовно обилазили локацију, до сада без уочавања било каквих видљивих индикација мина или експлозива - пише у саопштењу.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинци започели трећу контраофанзиву, опет безуспешно - не могу да пробију ни прву линију руске одбране!

Оружане снаге Украјине су по трећи пут кренуле у контраофанзиву и то уочи самита НАТО-а, који ће бити одржан у Вилњусу од 11. до 12. јула.

- Јуче је била очигледна чињеница да су пре самита НАТО-а у Виљнусу покренули трећи талас контраофанзиве, исто на Запорошком правцу. Сада све гори, од Дњепра до границе која спаја Запорошку област и ДНР - рекао је саветник лидера Доњецке Народне Републике Игор Камаковски у емисији "Салавјов лајв".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Експлозије одјекују у Кијеву, терористички напад и талачка криза!

У здању регионалног суда у Кијеву, у којем оптуженик држи таоце, одјекнуле су две експлозије. Украјински медији преносе да се претпоставља да су специјалне јединице кренуле у јуриш.

- Полиција око суда каже да су специјалци кренули у јуриш на здање. После експлозије, из зграде суда је истрчао полицајац и позвао хитну помоћ - пише украјинско издање "Страна".

Издање је раније пренело да је оптуженик за терористички напад код зграде Врховне раде у августу 2015. године Игор Гумењук у просторији суда бацио три гранате и узео као таоце двојицу чувара.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руска војска у проблему: Украјинске снаге постигле значајне успехе код Бахмута

Заменица украјинског министра одбране, Хана Малијар, изјавила је да украјинска војска постиже успех око разореног града Бахмута упркос жестоком отпору Русије, пренео је Ројтерс.

Украјинска контраофанзива против руских снага била је "посебно плодоносна" у последњих неколико дана и украјинске трупе испуњавају своје главне задатке, изјавио је секретар украјинског Савета за националну безбедност и одбрану Алексиј Данилов.

- У овој фази активних непријатељстава, одбрамбене снаге Украјине испуњавају бројне задатке: максимално уништавање људства, опреме, складишта горива, војних возила, командних места, артиљерије и снага противваздушне одбране руске војске - написао је Данилов на Твитеру.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руска ФСБ осујетила терористички напад

Руска Федерална служба безбедности (ФСБ) саопштила је да је осујетила терористички напад на енергетски објекат у региону Далеког истока, на острву Сахалину.

- Федерална служба безбедности у граду Јужно-Сахалинску спречила је терористичке нападе на острвску енергетску мрежу и војну канцеларију. Ухапшен је присталица украјинске неонацистичке идеологије који је био умешан у криминалне активности, руски држављанин рођен 1980. године - наводи се у саопштењу, пренео је TASS.

У месту боравка ухапшеног заплењене су компоненте импровизованих експлозивних направа и комуникациони уређаји који садрже упутства за израду импровизованих експлозивних и запаљивих направа, као и велика количина терористичког и екстремистичког материјала и преписка са координатором украјинске терористичке организације, навео је ФСБ.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Курск и Белгород под ударима украјинских снага

Руски региони Курск и Белгород нашли су се под ватром украјинских снага, а једна жена је задобила ране грудног коша од гелера током напада на град Белгород, рекао је гувернер Белгорода Вјачеслав Гладков. 

Гладков је рекао да су руске одбрамбене снаге обориле три ваздушна пројектила, укључујући један дрон, наводећи да су украјинске снаге испалиле 12 плотуна из ракетних лансера Град и да је оштећено најмање осам приватних кућа, преноси Гардијан.

- Напад на град Валујики трајао је више од једног сата. Системи противваздушне одбране су дејствовали, али има разарања на тлу - написао је Гладков у апликацији за размену порука Телеграм, не прецизирајући да ли је реч о ракетном, артиљеријском или ваздушном нападу.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинска војска уништила формацију руских снага у Макијевки

Украјинска војска саопштила је да је уништила формацију руских снага у Макијевки, у Доњецкој области која је под контролом Русије. Руски званичници, међутим, тврде да је један цивил погинуо, а 36 повређено у нападима на Макијевку, јавио је Ројтерс.

- Као резултат прецизног гађања које су извеле јединице Одбрамбених снага, још једна формација руских терориста у привремено окупираној Макијевки престао је да постоји - наводи се у поруци на Телеграму канцеларије за стратешку комуникацију украјинских Оружаних снага, преноси Интерфакс Украјина.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

6. јул 2023. године

Белоруска војска на граници са Украјином!

Оружане снаге Белорусије одржале су тактичко-специјалну вежбу на полигону у близини границе са Украјином. Белоруске снаге су се ослањале на искуство руских војника током специјалне војне операције, саопштила је прес-служба белоруског Министарства одбране.

Beloruska vojska
Белоруска војска / Извор: Профимедиа

- На полигону Брестски одржана је показна сложена тактичко-специјална војна вежба са једном од јединица 38. засебне гардијске десантне јуришне бригаде. Вежбе су организоване на седам места за обуку - наводи се у саопштењу.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски: Где је нестао Путин?

Половина Руса је подржала шефа групе Вагнер, Јевгенија Пригожина, у побуни против Кремља, тврди украјински председник, Владимир Зеленски, износећи кијевске обавештајне податке.

Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Профимедиа

- Пола Русије је подржало Пригожина. Пола Русије је подржало Путина. Неке руске области су у међувремену балансирале не знајући кога да подрже. Сви видимо овај процес који показује да је половина руског становништва у озбиљној сумњи - рекао је Зеленски у интервјуу за CNN.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски: "Контраофанзива је успорена, Руси добили на времену"

Украјински председник, Владимир Зеленски, изјавио је да је желео да украјинска контраофанзива почне раније и да је позивао западне савезнике да Украјини испоруче оружје да би се то омогућило.    

Зеленски је рекао у среду да контраофанзива сада иде споријим темпом због тога што је почела касније и због тога што је Русија учврстила одбрану.   

Зеленски је за CNN истакао да је захвалан САД као лидеру у подршци Украјини, али је додао да је био рекао и америчким и европским лидерима да Украјина жели да почне раније контраофанзиву и да је за то потребна њихова помоћ у оружју и опреми.     

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Москва: Интензивиране војне претње НАТО-а према Русији

Војне претње Русији од НАТО се интензивирају, изјавио је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев.

Nikolaj Patrušev
Николај Патрушев / Извор: Профимедиа

- Изградња војне инфраструктуре НАТО у близини руских граница, интензивирање обавештајних активности, присуство тактичког нуклеарног оружја у Европи повећавају војне претње Русији - рекао је Патрушев у Краснодару на скупу о обезбеђењу националне безбедности у регионима Јужни федерални округ, пренела је агенција РИА Новости.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Небензја: Запад нема доказе!

Запад није изнео ниједан необориви доказ да Русија наводно користи иранске беспилотне летелице у Украјини, изјавио је на састанку Савета безбедности УН Василиј Небензја, стални представник Русије у светској организацији.

Одржан је састанак Савета безбедности УН посвећен примени Резолуције 2231, којом је обезбеђено стварање Заједничког свеобухватног плана акције (ЈЦПОА).

Vasilij Nebenzja
Василиј Небензја / Извор: Профимедиа

Низ западних земаља, укључујући Сједињене Америчке Државе, Француску и Велику Британију, поново је оптужио Русију да користи иранске беспилотне летелице у Украјини, што, по њиховом мишљењу, представља кршење ове резолуције.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

7. јул 2023. године

Зеленски се у Софији извикао на Румена Радева

Украјински председник је искористио састанак у Софији, који су снимале телевизијске камере, како би вербално напао свог бугарског колегу Румена Радева. Зеленски му је замерио што се противи додатном наоружавању украјинских снага, преноси Политицо.

Збуњени бугарски председник, видно затечен огорчењем Зеленског, замолио је камере да напусте просторију у председничкој палати у којој се снимао састанак.

Зеленски је примарно посетио Бугарску како би се састао с про-западно оријентисаном администрацијом премијера Николаја Денкова, која је подржала извоз оружја у Украјину и такође истражује начине за продају цивилне нуклеарне опреме.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Нова афера тресе САД

Администрација Џоа Бајдена није одобрила нити дала подршку за тајне састанке бивших званичника службе националне безбедности с руским министром спољних послова Сергејем Лавровом о могућим преговорима о прекиду рата у Украјини, саопштили су Бела кућа и Стејт Департмент.

Džo Bajden
Џо Бајден / Извор: Профимедиа

НБЦ је известио да су се бивши амерички званичници у априлу састали с Лавровом у Њујорку, заједно с бившим америчким дипломатом и председником Већа за спољне односе на одласку Ричардом Хисом и два бивша помоћника из Беле куће.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Бајден дао зелено светло: Америка шаље забрањено оружје Украјини

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден је одобрио слање касетне муниције Украјини, пише "Вашингтон Пост".

Касетна бомба, распрскавајућа бомба, кластер бомба, касетна авио-бомба (КАБ) је врста слободнопадајуће, аеродинамички обликоване муниције са касетном бојевом главом која се баца из ваздуха или испаљује са земље. У принципу то је невођена авио-бомба, са бојевом главом - специјалним, "контејнером" у коме је смештена подмуниција која се популарно назива "субмуниција".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Бахмут и даље поприште тешких борби

Украјинске трупе напредовале су против руских снага у близини Бахмута, рекао је портпарол украјинске војске Серхиј Черевати и додао да украјинске снаге и даље имају иницијативу у близини Бахмута, да изводе јуришне операције и напредују дуж северног и јужног крила. 

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

Он је за украјинску телевизију изјавио да су снаге имале "делимичан успех" у близини села Клишчивка, југозападно од Бахмута, пренео је Ројтерс. 

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Чешка обећава већу војну подршку Украјини

Будућност Украјине је у ЕУ и НАТО-у, изјавио је чешки премијер Петр Фијала после састанка са украјинским председником Владимиром Зеленским у Прагу.  Фијала је обећао већу подршку Чешке Украјини, укључујући и донацију више војних хеликоптера, пренео је Ројтерс.

Зеленски је рекао да је Украјини потребно оружје дугог домета за борбу против руских снага.

Češka
Чешка / Извор: Профимедиа/илустрација

- Без оружја дугог домета тешко је не само извршити офанзивну мисију, већ и спровести дефанзивне операције - рекао је Зеленски на заједничкој конференцији за новинаре са чешким премијером.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Песков: Москва још не види изгледе за преговоре између Русије и Украјине

Москва још не види изгледе за преговоре између Русије и Украјине, али не затвара врата овој могућности, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Dmitrij Peskov
Дмитриј Песков / Извор: Профимедиа

- Разговарали смо на различитим нивоима, укључујући и највиши ниво, да руска страна никада није затворила врата преговарачком процесу. Али ми не видимо никакве изгледе за овај преговарачки процес за сада - рекао је портпарол руског председника, коментаришући саопштење белоруског председника Александра Лукашенка да би мировни преговори о Украјини могли да почну до јесени.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Бајден: Одлука да се Украјини први пут обезбеди касетна муниција била је "тешка"

Амерички председник Џо Бајден рекао је да је одлука да се Украјини први пут обезбеди касетна муниција била "тешка", али да је такву одлуку донео јер је Кијеву потребна муниција у контраофанзиви против Русије.

Džo Bajden
Џо Бајден / Извор: Профимедиа

- Била је то веома тешка одлука са моје стране. Разговарао сам о томе са нашим савезницима, разговарао сам о томе са нашим пријатељима на Капитол хилу - рекао је Бајден за CNN и додао да "Украјинцима понестаје муниције".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

8. јул 2023. године

Зеленски допутовао у Турску

Украјински председник Владимир Зеленски стигао је у Турску где се одмах састао са својим колегом Реџепом Тајипом Ердоганом, неколико дана пре важног самита НАТО-а и уочи 500. дана од почетка рата у Украјини.

Erdogan i Zelenski
Ердоган и Зеленски / Извор: Профимедиа

Овај последњи део међународне турнеје украјинског председника, чији је циљ осигурати више западног оружја и подршку амбицији Кијева да се придружи НАТО-у, такође је његова прва посета Турској од почетка руске акције.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Пензионисани амерички обавештајац: Украјинци су једноставно уништени на бојном пољу

Током контраофанзиве, борбене бригаде Оружаних снага Украјине губе више од половине снаге, рекао је пензионисани амерички обавештајац Скот Ритер.

- Украјинци су једноставно уништени на бојном пољу. Не постоји ништа што би могло да промени овакво стање - каже експерт.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски на 500. дан рата посетио Змијско острво и послао поруку украјинским војницима 

Украјински председник Владимир Зеленски посетио је на 500. дан рата Змијско острво у Црном мору које је постало чувено по псовки коју су његови браниоци упутили руском ратном броду на само почетку ратних дејстава у Украјини.

АФП преноси да је Зеленски у видео снимку, у којем је приказана његова посета овом сићушном комаду копна, поручио да Змијско острво "окупатори никада неће заузети, као и ни целу Украјину".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руси ускоро опет крећу у офанзиву

Украјинци ће наставити са оним операцијама које су раније планиране, сматра војни експерт Алексеј Леонков.

- Морамо бити екстра опрезни. Овде главни терет пада на обавештајне објекте и јединице које се баве дешифровањем података добијених од ових обавештајних служби - каже руски експерт за медије.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Медведев упозорава на Трећи светски рат

Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев изјавио је да амерички лидер Џо Бајден мами кијевски режим перспективом чланства у НАТО-у, чија би реализација значила трећи светски рат.

Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev
Владимир Путин и Дмитриј Медведев / Извор: Профимедиа

Медведев је додао да није искључена могућност да је Бајден "одлучио лепо да оде, изазивајући нуклеарни Армагедон и водећи са собом на онај свет половину човечанства".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Бајден поново о контроверзној одлуци да се касетне бомбе шаљу у Украјину

Након што је амерички председник Џозеф Бајден одобрио контроверзну одлуку о слању касетне муниције у Украјину, Бела кућа је морала додатно да образложи разлоге за доношење такве одлуке.

Бајден је у интервјуу за Си-Ен-Ен навео да је ова одлука донета јер су Украјинци остали без муниције.

Džo Bajden
Џо Бајден / Извор: Профимедиа

- Ово је рат у коме се ради о муницији. Понестаје им те муниције. Оно што сам урадио је да сам прихватио препоруку Министарства одбране да овог пута ту муницију испоручимо док не произведемо додатне количине муниције 155 mm - рекао је Бајден.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Резников поздравља одлуку САД

Украјински министар одбране Алексиј Резников поздравио је данас одлуку САД да пошаљу касетне бомбе Украјини, и обећао да се та муниција неће користити у Русији.

Oleksij Reznikov
Олексиј Резников / Извор: Профимедиа

Резников је написао на Твитеру да ће касетна муниција помоћи да се спасу животи украјинских војника, најављујући да ће Украјина водити строгу евиденцију о њеном коришћењу, као и да ће разменити информације са партнерима.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

"Зеленски ће морати да клечи на коленима"

На предстојећем самиту НАТО-а украјински председник Владимир Зеленски мораће да "клечи", јер западне земље сумњају у његове способности, изјавио је посланик Државне думе из Севастопоља Дмитриј Белик.

Наиме, Зеленски је раније рекао да очекује јединство Алијансе на самиту НАТО-а, који ће бити одржан од 11. до 12. јула у Виљнусу.

Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Профимедиа

- На самиту НАТО-а Зеленски ће морати да клечи на коленима. Украјинска контраофанзива очигледно није ишла по плану западних спонзора и жељама Зеленског. Украјина је изгубила велику количину опреме и људства, а то је велика количина баченог новца - казао је Белик за "РИА Новости".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Бивши британски генерал упозорава: На помолу раскол у НАТО-у због касетних бомби

Одлука америчког председника Џозефа Бајдена о предаји касетне муниције Украјини ствара могућност појаве раскола унутар НАТО-а, изјавио је бивши начелник Генералштаба Оружаних снага Велике Британије Ричард Данат телевизији "Скај њуз".

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

- Како се приближава НАТО самит у Вилњусу, где ће један од наших главних задатака бити да покажемо јединство унутар Алијансе, мислим да изјава о слању овог оружја у овој фази, када га је тако велики број земаља НАТО-а забранио, ствара ризик од нарушавања хармоније у НАТО-у - рекао је он.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Шпанија рекла "не" Бајдену

Касетне бомбе не треба слати Украјини, недвосмислено је саопштила шпанска министарка одбране Маргарита Роблес. Она је то рекла дан након што су Сједињене Америчке Државе објавиле да ће то оружје послати Кијеву као помоћ у контраофанзиви против руских снага.

Margarita Robles
Маргарита Роблес / Извор: Профимедиа

Та држава је, иначе, међу више од сто земаља које су забраниле ову врсту муниције, будући да убија неселективно, и опасност од ње траје деценијама.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Турска подржава тежње Украјине за чланством у НАТО-у

Турска подржава тежње Украјине за чланством у НАТО-у, рекао је турски председник Реџеп Тајип Ердоган свом украјинском колеги Владимиру Зеленском током састанка у Истанбулу, али је такође позвао на "повратак мировним напорима"  како би се окончао 500-дневни сукоб.

Redžep Tajip Erdogan
Реџеп Тајип Ердоган / Извор: Профимедиа

- Нема сумње да Украјина заслужује чланство у НАТО-у - рекао је Ердоган на заједничкој конференцији са украјинским председником у Истанбулу, додајући да би две стране требало да се врате мировним преговорима.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски вратио команданте Азова из Турске у Украјину

Састанак украјинског и турског председника Владимира Зеленског и Реџепа Тајипа Ердогана неочекивано је завршен повратком заробљених бораца Азова у Украјину.

Зеленски је на друштвеним мрежама објавио фотографије са командантима Азова и 36. бригаде маринаца који су заробљени у комплексу Азовстаља током борби у Маријупољу маја 2022. године.

Међу њима је и Денис Прокопенко који је био командант посебног одреда специјалних снага Азова.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Кијев: Руска војска гранатирала Лиман, 10 градова и села

Најмање осам цивила је погинуло, а 13 је повређено у руском артиљеријском гранатирању Лимана у Доњецкој области, саопштила је украјинска војска.

Ruski vojnik
Руски војник / Извор: Профимедиа

Генералштаб Оружаних снага Украјине, у свом извештају навео је и да руске снаге нису успеле да напредују у сектору Лимана, пренео је Ројтерс. Најмање 10 градова и села је гађано. Град Лиман је кључно железничко чвориште на истоку Доњецке области.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Кадиров отишао на годишњи одмор

Његове дужности сада обавља председник владе региона Муслим Хучијев, одговарајућа наредба је објављена на сајту шефа и владе Чеченије.

Ramzan Kadirov
Рамзан Кадиров / Извор: Профимедиа

- Идем на плаћени годишњи одмор од 3. јула 2023. Поверавам Хучијеву Муслиману Магомедовичу, председнику Владе Чеченске Републике, дужности шефа Чеченске Републике за време мог одмора - наводи Кадиров.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Оштра реакција Кремља због пуштања команданата Азова у Украјину

Повратак украјинских команданата одреда Азов из Турске у Украјину представља кршење услова постојећих споразума, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Повратак официра Азова из Турске у Украјину није ништа друго него директно кршење услова постојећих споразума. Штавише, у овом случају, услове су прекршиле и украјинска и турска страна, нагласио је Песков за РИА Новости.

Dmitrij Peskov
Дмитриј Песков / Извор: Профимедиа

Према споразуму, предвиђено је да украјински официри који су бранили фабрику Азовстаљ у Маријупољу, остану у Турској до окончања сукоба, прецизирао је Песков.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјински обавештајци: Руске снаге настављају да минирају Запорошку НЕ

Украјинска војна обавештајна служба саопштила је да руске снаге настављају да минирају Запорожску нуклеарну електрану. Према војним обавештајним подацима, на територију нуклеарне електране тренутно се допремају мине и експлозив, пише Кијев индепендент.

Zaporožje
Запорожје / Извор: Профимедиа

Даљински контролисане противпешадијске мине постављају се у техничке и машинске просторије, додају обавештајци.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Захарова бесна због одлуке САД да пошаљу касетну муницију Украјини

Одлука САД да Украјини дају касетну муницију пример је агресивне политике која има за циљ одуговлачење украјинског сукоба, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Marija Zaharova
Марија Захарова / Извор: Профимедиа

- Одлука администрације америчког председника Џозефа Бајдена да кијевском режиму обезбеди касетну муницију је још једна еклатантна манифестација агресивне антируске политике САД, која је осмишљена да што дуже одуговлачи сукоб у Украјини и да води рат до последњег Украјинца - рекла је Захарова, пренео је TASS.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

9. јул 2023. године

Упозорење америчког генерала: "Украјина ће изгубити Одесу!"

Ако НАТО предузме провокативне кораке током самита у Вилњусу, Украјина се може суочити са новим територијалним губицима, изјавио је пуковник Даглас Мекгрегор, бивши саветник шефа Пентагона.

Odesa, Ukrajina
Одеса, Украјина / Извор: Профимедиа

- Одлука НАТО-а на предстојећем самиту може да примора председника Русије Владимира Путина да крене у активну офанзиву у Украјини све до Одесе. Он то може, Русија има све неопходне ресурсе - рекао је Мекгрегор у интервјуу за Јутјуб канал "Џаџинг фридом".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Енглески медији: Немачка ће одлагати придруживање Украјине НАТО-у

Немачка ће инсистирати на одлагању придруживања Украјине НАТО-у, због страха да би тај потез могао да одведе Алијансу у рат са Русијом, пишу енглески медији.

Olaf Šolc
Олаф Шолц / Извор: Профимедиа

Позивајући се на извор у Алијанси, лист наводи да ће званични Берлин искористити предстојећи самит НАТО у Вилњусу, у Литванији, како би подстакао друге земље да се фокусирају на безбедносне гаранције Украјини, а не на њено чланство.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Дејли мејл: Путин сменио Герасимова!

Британски Дејли мејл објавио је, позивајући се на руске медије, да је нови командант руских трупа у Украјини генерал-пуковник Михаил Теплинскиј.

Valerij Gerasimov
Валериј Герасимов / Извор: Профимедиа

Наводи се да је руски председник Владимир Путин отпустио са те функције генерала Валерија Герасимова, шест месеци након што је овај стао на чело ратних операција.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Захарова: "Шарл де Гол се преврће у гробу!"

Изјава француске министарке иностраних послова Катрин Колона о спремности Париза да појача војну подршку кијевском режиму поразиле би првог председника Пете француске републике генерала Шарла де Гола, написала је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова на друштвеним мрежама.

Prvi predsednik francuske Pete Republike Šarl De Gol
Први председник француске Пете Републике Шарл Де Гол / Извор: Профимедиа

- Шарл де Гол се преврће у гробу што његова земља спонзорише нацисте - навела је она.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руски хеликоптер Ка-52 уништава украјински оклопни транспортер

Посада руског хеликоптера Ка-52 уништила је украјински оклопни транспортер у покрету у правцу јужног Доњецка, објављено је у видеу Министарства одбране Русије.

На снимцима се може видети како хеликоптер фиксира мету, лансира ракету и уништава оклопно возило Оружаних снага Украјине.

- Посада обавештајно-јуришног хеликоптера Ка-52, откривајући украјинско оклопно возило у шуми, напала га је високопрецизним оружјем. Ракета је директно погодила циљ и оклопни транспортер је потпуно уништен - појаснили су у Министарству одбране Русије.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Кијев признао одговорност за експлозију на Кримском мосту

Украјина је први пут признала да је одговорна за напад на Кримски мост у октобру прошле године, преноси агенција РИА Новости.

Krimski most
Кримски мост / Извор: Профимедиа

- 273 дана откако смо задали први ударац на Кримском мосту како би пореметили руску логистику - написала је заменица министра одбране Украјине Хана Маљар на Телеграму.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Велики конвој Вагнероваца на путу ка Белорусији?!

Судећи по снимцима са друштвених мрежа већина плаћеника је одлучила да оде у Белорусију. Током викенда са границе Русије и Белорусије стигли су снимци великог конвоја вагнероваца.

Први извештаји наводе да је прва група плаћеника стигла у Белорусију и да "увелико увежбавају тенковске маневре", као и то да се очекује изградња још једног кампа у близини Барановича, у западном делу Белорусије.

Док су неки сада забринути да би Пригожин могао да предводи напад на Кијев из Белорусије, генерал Касински је био опрезан у вези сврхе кампа. Рекао је да ће се он користити за војну вежбу у септембру и инсистирао да су шатори подигнути тако брзо у оквиру вежбе брзе изградње кампа. Он је новинарима у обиласку – како пише "Њујорк тајмс", "готово намигујући" – рекао да би база могла да буде препоручена као једно од места на којем би могли да се сместе вагнеровци.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Лавров поручио Анкари: "Биће негативних последица"

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров разговарао је телефоном са турским колегом Хаканом Фиданом. Стране су размениле мишљења и о регионалној агенди, укључујући и ситуацију око повратка "лидера Азова" из Истанбула у Кијев, напомиње су у саопштењу.

Sergej Lavrov
Сергеј Лавров / Извор: Профимедиа

- Анкари је скренута пажња на деструктивност политике наставка испорука војне технике кијевском режиму. Одговарајући кораци, како је наглашено, могу довести само до негативних последица - наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Столтенберг открива да ли ће Зеленски доћи на самит НАТО-а у Виљнусу

Немогуће је бити потпуно сигуран да ће председник Украјине Владимир Зеленски учествовати на предстојећем самиту НАТО-а у Виљнусу, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, објавио је "Скај њуз".

Jens Stoltenberg
Јенс Столтенберг / Извор: Профимедиа

Раније је заменик шефа канцеларије Зеленског Игор Жовква рекао у интервјуу за Ројтерс да украјински председник неће ићи на самит НАТО-а у Виљнус ако лидери земаља алијансе "не покажу храброст" да позову Украјину у своје редове.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Злочин који Пољаци никад неће опростити Украјинцима?!

Украјински и пољски председник, Владимир Зеленски и Анџеј Дуда, заједно су обележили годишњицу масакра Пољака од стране украјинских националиста током Другог светског рата, што је злочин који и даље представља извор напетости између актуелних савезника.

Andžej Duda i Vladimir Zelenski
Анџеј Дуда и Владимир Зеленски / Извор: Профимедиа

Пољска је један од најчвршћих савезника Украјине откако је Русија напала земљу 2022. године, али је злочин, у којем је по историчарима страдало више десетине хиљада Пољака, наставио да нарушава односе између две државе, наводи Ројтерс.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.