Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Кијев извео страховите ударе на Москву, мостове и црноморске руске циљеве, агент ЦИА упозорава: УБИЋЕ ЗЕЛЕНСКОГ!

07.08.2023. 07:30
Пише:
Србија Данас
Ukrajina
Украјина / Извор: Shutterstock

Пресек стања у Украјини за претходну недељу, од 31. јула до 6. августа 2023. године

Рат у Украјини почео је 24. фебруара 2022, око 5 сати ујутро по кијевском времену, широком војном операцијом руских снага на територији Украјине из правца Русије, Белорусије и са Крима, а у борбе су се укључиле и јединице тзв. Доњецке Народне Републике (ДНР) и Луганске Народне Републике (ЛНР).

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Нападнути руски градови, Кијев спрема јуриш на Крим, а амерички официри упозоравају - Харков је следећи

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Нападнути руски градови, Кијев спрема јуриш на Крим, а амерички официри упозоравају - Харков је следећи

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Нападнут Кримски мост, Путин издао наређење, 100.000 руских војника и 900 тенкова спремни за ЈУРИШ!

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Нападнут Кримски мост, Путин издао наређење, 100.000 руских војника и 900 тенкова спремни за ЈУРИШ!

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Велики конвој Вагнероваца стигао у Белорусију, Кијев у паници, Чечени у Бахмуту?!

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Велики конвој Вагнероваца стигао у Белорусију, Кијев у паници, Чечени у Бахмуту?!

Војске су кренуле у офанзиву на четири главна правца – са севера према Кијеву, са североистока према Харкову, са југоистока од Донбаса и са југа од Крима.

Подсетимо, сукоб између Русије и Украјине почео је 2014. године после Евромајдана, након чега је уследило руско анектирање Крима и сукоби на подручју Донбаса.

У Руској Федерацији и Белорусији се овај конфликт често назива "специјална војна операција на територији Украјине, Доњецке Народне Републике и Луганске Народне Републике", док је у појединим, махом западним државама позната и као "руска војна агресија".

У овом тексту ћемо вас подсетити на најважније догађаје током сукоба у Украјини у периоду од 31. јула до 6. августа 2023. године

31. јул 2023. године

Русија приказала ново оружје - Самоходна хаубица "Малва"

Прва руска самоходна хаубица на точковима "Малва", коју је направила државна корпорација "Ростех", успешно је завршила државна тестирања.

- Она има бољу способност маневрисања него гусенице, има већи технички ресурс, а трошкови коришћења су нижи. Распоређивање на положај, напуштање позиције и циљање мете траје мање времена у поређењу са вученим оруђем - наводи се у саопштењу "Ростеха".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Ново оглашавање шефа Вагнера

Шеф руских плаћеника Јевгениј Пригожин саопштио је, у објављеној гласовној поруци, да његова војна организација "Вагнер" тренутно не регрутује нове борце, али је вероватно да ће то учинити у будућности.

Jevgenij Prigožin
Јевгениј Пригожин / Извор: Профимедиа

Будућност "Вагнера" и Пригожина је нејасна од како је крајем јуна дошло до краткотрајне побуне против руског војног естаблишмента, а званични Кремљ касније одобрио да Пригожин и неки од његових бораца, који су учествовали у неким од најжешћих битака у Украјини, оду у Белорусију, наводи Ројтерс.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Погледајте где летују Пригожин и Зеленски

У отменом летовалишту Форте деи Марми на обали Тиренског мора у Тоскани, своје приватне виле у непосредном комшилуку имају председник Украјине Владимир Зеленски и власник руске приватне војне организације "Вагнер" Јевгениј Пригожин, пише "Франкфуртер Алгемајне Цајтунг".

Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Профимедиа

Слободно се може констатовати да од виле Зеленских до виле Пригожинових има само пет минута хода кроз тихо насеље Виторија Апуана, у сенци столетих борова и расцветаних бугенвилија у овом отменом летовалишту, наводи немачки лист.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Кремљ критиковао Кијев

Режим у Кијеву неефикасно и бесциљно троши милијарде евра помоћи НАТО-а, што изазива питања међу западним пореским обвезницима, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

- Очигледно је да се вишемилионски ресурси које су земље НАТО-а предале кијевском режиму, у ствари троше неефикасно и бесциљно. То такође изазива озбиљна питања у западним престоницама и велику нелагоду пореских обвезника из западних престоница - рекао је Песков.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Путин креће у свеопшти напад, стотине хиљада Руса стиже на фронт

Руски парламент жури с усвајањем новог закона који ће омогућити Путину и Кремљу да пошаљу још неколико стотина хиљада људи у борбу против Украјине.

- Ови амандмани написани су за велики рат и општу мобилизацију. А мирис тог великог рата већ се осећа - злокобно је најавио Андреј Картаполов, шеф Думиног одбора за одбрану.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Иако се чинило да је руски председник сатеран у ћошак, јер украјинска војска постепено враћа земљу коју су Руси освојили, а способна је и за ударе дубоко у непријатељску територију - чак и у сам Кремљ - чини се да Путин тренутно није заинтересован за опцију мира, као ни Зеленски.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Пао договор Кијева и Загреба

За извоз украјинског жита користиће се хрватске луке, детаљи се још усаглашавају, саопштио је украјински министар спољних послова, Дмитри Кулеба, после разговора са хрватским министром спољних и европских послова, Горданом Грлићем Радманом, који је допутовао у Кијев.

Hrvatska, Ukrajina
Хрватска, Украјина / Извор: Профимедиа

- Договорили смо се, да хрватске луке на Дунаву и Јадранском мору могу бити искоришћене за транспорт украјинског жита. Сада ћемо радити на томе да се направе најефикасније руте ка овим лукама и максимално искористи ова могућност - рекао је Кулеба, преноси прес-служба Министарства спољних послова.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Путин уводи оштре казне, мења закон о регрутацији

Руски председник Владимир Путин покушава да хитно промени руски закон како би омогућио да се више војника придружи војсци и рату у Украјини.

Ruska vojska
Руска војска / Извор: Профимедиа

То укључује промене старосних граница за служење војног рока, које су повећане за оне који служе војни рок (са 27 на 30 година) и резервисте (до 70), које су објављене прошле недеље.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Путин дао смернице за планирање даљих акција

Руски председник, Владимир Путин, на састанку са председником Државне думе, Вјачеславом Володином, посвећеном заврштеку пролећног заседања парламента, рекао је да руске власти треба да искористе искуство Крима и Севастопоља приликом интеграције ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области у Руску Федерацију.

Путин је током разговора указао на интензиван заједнички рад, у који је укључена Државна дума, на подршци руским војницима који учествују у "специјалној војној операцији", њиховим породицама, као и на интеграцији нових територија у састав Руске Федерације.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Мајсторија руских пилота: У ниском лету задали снажне ударце Украјинцима, уништена оклопна возила

У ниском лету, са мале висине, руски пилоти у ловцима бомбардерима Су-25 извели су ракетне ваздушне ударе, уништавајући оклопна возила Оружаних снага Украјине.

Оружане снаге Русије су нападима авијације и артиљеријском ватром уништиле људство и технику Оружаних снага Украјине у ДНР, укључујући у близини Краматорска. Оружане снаге Русије уништиле су погон за склапање дронова за украјинску војску на подручју насеља Велики Бурлук у Харковској области.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Духови Бахмута ноћна мора за Русе, вребају и хватају једног по једног

Украјинске снаге и даље покушавају да поврате Бахмут на истоку земље, уз помоћ елитних снајпериста који ноћу вребају руске војнике и хватају их једног по једног.

Новинарска екипа BBC добила је прилику да упозна снајперску јединицу која спроводи ноћне операције у близини разрушеног града и да их прати у акцији.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Чечени извршили превентивни удар на украјинске положаје

Чеченски борци извели су "превентивни удар" на положаје украјинске војске у подручју Сотницког Казачока у Харковској области, рекао је лидер Рамзан Кадиров.

Ramzan Kadirov
Рамзан Кадиров / Извор: Профимедиа

- Чеченски борци су за основу узели тактику украјинских диверзаната, који периодично организују нападе на територију Белгородске области. Али за разлику од непријатеља, циљ наших момака није цивилна инфраструктура. Војници изводе нападе само на противничке војнике и технику - истакао је Кадиров на свом Телеграм каналу.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Медведев: "Русија ће завршити оно што је започела"

Одбијање кијевских власти да воде преговоре са Москвом омогућиће Русији да заврши оно што је почела током специјалне војне операције, изјавио је заменик председника Савета безбедности Русије, Дмитриј Медведев.

По његовим речима, Русији одговара што су кијевске власти "изнеле неодрживу 'формулу мира' и што са пеном на устима одбацују све друге опције за вођење преговора".

Dmitrij Medvedev
Дмитриј Медведев / Извор: Профимедиа

Медведев сматра да је корисно што је председник Украјине, Владимир Зеленски, потписао документ о забрани преговора са Русијом.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

1. август 2023. године

Руси тестирали најновије оружје у Украјини

Најновији систем за електронско ратовање "Сафир", дизајниран да штити инжењерске јединице од напада дронова, тестиран је у зони руске "специјалне војне операције" у Украјини, изјавио је за TASS неименовани извор из руске наменске индустрије.

- Систем "Сафир" тестиран је у зони специјалне операције. Размештен је да би штитио инжењерске јединице током радова на утврђивању од напада дроновима. Систем је врло ефикасан и особље није кренуло у зону радова без њега - рекао је извор из руске наменске индустрије.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

У раним јутарњим часовима нападнут је пословни центар Москве - Москва Сити

Украјинске снаге су напале Москву са три беспилотне летелице, од којих су две оборене, а једна је елиминисана средствима електронске борбе и пала је на подручје пословног центра Москва-Сити, саопштило је руско Министарство одбране.

- Ноћас је осујећен покушај терористичког напада кијевског режима беспилотним летелицама на објекте у граду Москви и Московској области. Две украјинске беспилотне летелице су уништене у ваздуху средствима противваздушне одбране изнад територија Одинцовског и Нарофоминског округа Московске области - наведено је у саопштењу, преносе РИА Новости.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинци ударили беспилотним чамцима на руске ратне бродове код Севастопоља

Руски патролни бродови уништили су три украјинска беспилотна чамца који су покушали да их нападну у Црном мору, саопштило је руско Министарство одбране. Напад се догодио ноћас 340 километара југозападно од Севастопоља.

Руски патролни бродови уништили су три украјинска беспилотна чамца који су покушали да их нападну у Црном мору, саопштило је руско Министарство одбране. Напад се догодио ноћас 340 километара југозападно од Севастопоља.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Најновији снимци удара на Москву

Московски торањ у којем се налази седам владиних министарстава био је нападнут дроном у уторак у раним јутарњим сатима, што је био други удар за две ноћи. Зграда IQ је место где се налази руско Министарство економије и комуникација.

Чини се да снимци са надзора из унутрашњости торња у центру града неколико километара западно од Кремља, објављени на интернету, показују експлозију нешто пре 1 ујутро.

Али Игор Сушко, руско-украјински посматрач, рекао је да би временска ознака на снимку могла бити погрешна, пошто је московска противваздушна одбрана оборила дрон у 3:13 ујутро на периферији града. Он је спекулисао да је торањ могао да буде нападнут у 3:50 ујутро, а не у 00:50.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Спречен упад групе руских диверзаната

Украјински министар унутрашњих послова Игор Клименко тврди да је Украјина током протекле ноћи осујетила покушај упада руске диверзантске групе на северу те земље.

- Синоћ су украјински граничари у Черниговској области, у оквиру Семенивске заједнице, осујетили покушај преласка државне границе непријатељске диверзантско-извиђачке групе - објавио је Клименко на "Телеграму", преноси Ројтерс.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Из кабинета Зеленског поручују: "Москва се навикава на рат, који ће прећи на територију Русије"

Nnapad дроновима на Москву показује да се руска престоница убрзано навикава на рат који ће прећи на руску територију, сматра саветник шефа кабинета председника Украјине Михаил Подољак. Све што се даље дешава у Русији је објективни историјски процес.

Mihail Podoljak
Михаил Подољак / Извор: Профимедиа

- Више неидентификованих дронова, више рушевина, више грађанских сукоба, више рата - рекао је Подољак, преноси Униан.

Русија је саопштила да је спречен покушај напада украјинских дронова на Москву и Московску област, а да је један дрон оштетио фасаду једне од кула Москва-Ситија и разбио стакла на 150 квадратних метара.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Шта ако убију Зеленског? Кијев има разрађен план у случају да се то догоди

Украјина има план у случају евентуалне погибије председника Владимира Зеленског, али званичници о томе не желе јавно да говоре, пише бриселски Политико.

Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Профимедиа

Како портал наводи, питање могућег убиства председника Украјине од стране руских снага, не може да се игнорише ни у земљи ни на Западу јер је он, не само формални лидер, већ и кључна фигура у обезбеђивању међународне војне подршке у борби против Русије.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјински обавештајци ухапсили руску шпијунку у Николајеву

Служба безбедности Украјине (СБУ) саопштила је да је ухапсила жену која је руским безбедносним службама давала информације о последицама руских ваздушних удара.

Према СБУ, осумњичена је информације о ваздушним нападима на критичну инфраструктуру у Николајевској области, преносила проруском блогеру Серхију Лебедеву, познатом под псеудонимом Лохмати.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

2. август 2023. године

Зеленски: "Путин неће преживети"

- Владимир Путин неће преживети идућих 10 година - рекао је председник Украјине Владимир Зеленски у интервју за бразилску телевизијску станицу ТВ Глобо. Зеленски је одбацио могућност да ће рат у Украјини, попут онога у Сирији, потрајати 30 година.

- Не може. Путин неће поживети толико. Упоредите Сирију и Украјину. Он се у Сирији није борио овим темпом којим се бори против нас. Зато неће опстати 30 година. Он неће постојати, он ће умрети -  рекао је украјински председник и предвидео да онемоћали Путин, који ће 7. октобра напунити 71 годину, неће доживети 80-у.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руски напад недалеко од границе Украјине и Румуније

У нападу руских беспилотних летелица погођена су украјинска складишта житарица у области Одеса и лучки објекти у луци Измаил на реци Дунав, недалеко од границе са Румунијом, чланицом НАТО.

Председник Румуније Клаус Јоханис изјавио је да су руски напади тако близу територије Румуније ратни злочини, који су додатно нарушили "капацитет Украјине да своје прехрамбене производе траспортује у свет, онима којима је потребна помоћ", преноси Би-Би-Си.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Путин уручио државне награде учесницима рата у Украјини

Погинули учесници специјалне војне операције у Украјини отишли су као хероји, не поколебавши се и не устукнувши, изјавио је руски председник Владимир Путин, приликом уручења државних награда у Кремљу.

- Поштовани пријатељи, хвала вам на оданој служби Русији. Дошли сте на прву линију фронта са једним циљем да у тешком тренутку будете уз отаџбину и свој народ, заштитите наше идеале, кулутуру, националне интересе, одбраните свето право људи да слободно живе своје животе, према завету предака, да наставе њихове славне традиције, које се темеље на спремности да се све учини у име вољене земље. Тако су поступили командир моторизоване стрељачке бригаде пуковник Денис Евгењевич Иванов и командир јуришне групе капетан Роман Александрович Воробјов - рекао је Путин.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Еспањола стигла у Бахмут

Специјалаца јединица Еспањола, махом састављена од навијача руских фудбалских клубова, заузела је један од најважнијих положаја на првој линији одбране код Бахмута.

Навијачи су недуго по доласку према наводима руског портала Ридус уз помоћ артиљерије наводно погодили велико складиште муниције које су припадници Оружаних снага Украјине припремали за појачавање контраофанзиве.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Путин и Зеленски нису спремни за мир

Бразилски председник, Луиз Инасио Лула да Силва, рекао је да његова земља ради на миру у Украјини, али да ни украјински председник Владимир Зеленски, ни руски шеф државе нису спремни да разговарају о миру, јавља Ројтерс.

Lula da Silva
Лула да Силва / Извор: Профимедиа

- Ни Путин, ни Зеленски нису спремни за мир - рекао је Лула страним дописницима на конференцији за новинаре, додајући како ће мировни предлози које тражи са другим неутралним земљама бити спремни када Русија и Украјина буду спремне да преговарају.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски најављује велики светски догађај у септембру

Украјински председник, Владимир Зеленски, рекао је да се нада да би "Самит мира" могао да буде одржан ове јесени у Украјини, као и да су овонедељни разговори у Саудијској Арабији одскочна даска ка том циљу.

- Радимо на томе да самит буде одржан ове јесени. Јесен стиже врло брзо, али има још времена за припрему самита на којем ће учествовати већина земаља света - поручио је Зеленски, преноси Ројтерс.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

3. август 2023. године

Руска војска уништила понос Украјине

Министарство одбране Русије први пут је саопштило да је уништена украјинска самоходна хаубица "Богдан" у зони специјалне војне операције, написао је ратни репортер "Комсомољске правде" Александар Коц.

- Ретка срећа, не могу се сви похвалити тим. Ове хаубице у Оружаним снагама Украјине могу се избројати на прстима једне руке - објаснио је он.

Ово артиљеријско оруђе украјинске одбрамбене индустрије предато је војсци почетком године и, "без претеривања, представља њен понос".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руси поново напали Кијев дроновима - одјекивале експлозије

Украјинске противваздушне снаге узвратиле су паљбом на нападе руских беспилотних летелица током тросатне ваздушне узбуне у Кијеву и околини, саопштила је украјинска војска, а преноси Ројтерс. Ројтерс наводи да се у Кијеву и околини чуло неколико експлозија, али да се засад не зна да ли је било жртава.

У једном извештају војске наводи да су мете у ваздуху оборене, али нису наведени детаљи. Кијевске војне власти укинуле су узбуну нешто после четири сата ујутро по тамошњем времену. Узбуне су такође укинуте и у већини других подручја земље.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Да ли ће Украјина икада моћи да се опорави?

Износ директне штете причињене инфраструктури Украјине услед инвазије Русије у пуном обиму процењује се на 150,5 милијарди долара, од чега се 55,9 милијарди долара односи на стамбени фонд, саопштила је Кијевска школа економије (КСЕ институт).

- Од јуна 2023. године, укупан износ директне документоване штете која је нанета инфраструктури Украјине услед инвазије Русије у пуном обиму процењује се на 150,5 милијарди долара (по цени замене) - наводи се у извештају КСЕ, преноси Укринформ.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Запад сада увиђа фијаско украјинских војника које су обучавали

Украјински војници које су Сједињене Америчке Државе и друге западне земље обучиле и опремиле нису се најбоље снашли у првој фази дугоочекиване и дугонајављиване контраофанзиве коју је Кијев покренуо пре неколико месеци, пише The New York Тимес.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Опремљени модерним америчким оружјем и најављивани као претходница великог напада, ти су војници запели у руским минским пољима које су њихова артиљерија и хеликоптери стално држали на оку. Јединице су изгубљене. Једна је јединица ноћни напад одложила до зоре и изгубила предност коју је имала. Друга се толико лоше борила да су је заповедници склонили с фронта.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Више од 200 руских војника погинуло у ракетном нападу Украјинаца на црноморско острво

Више од 200 руских војника наводно је настрадало кад је на њихов положај пало неколико пројектила које су испалили припадници Оружаних снага Украјине. Медији незванично преносе да је пет америчких пројектила ХИМАРС пало на руске јединице које су биле окупљене на плажи на црноморском острву Џарилхач.

Извиђачки дрон претходно је забележио како пешадијске трупе вежбају у одвојеним групама само неколико тренутака пре него што су експлозије захватиле обалу. Сумња се да су војници веровали да су безбедни од напада, јер су били превише удаљени од линије фронта да би били погођени. На снимку се види како је импровизовани камп за обуку у Црном мору претворен у ватрену лопту кад су експлодирале ракете.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски о току контраофанзиве Кијева

Украјински председник, Владимир Зеленски, признао је да је украјинска контраофанзива тешка, али је дао уверавања да његове трупе преовлађују над руским снагама.

- Окупатори покушавају свим снагама да зауставе наше момке. Борбе су врло јаке - рекао је он у свом дневном обраћању, али је додао да "шта год непријатељ радио украјинска страна преовлађује".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

4. август 2023. године

Почели разговори САД и Украјине о безбедносним гаранцијама

Украјина и Сједињене Државе почеле су разговоре којима је циљ пружање сигурносних гаранција Украјини, рекао је шеф канцеларије украјинског председника Владимира Зеленског, након обећања земаља Г7 прошлог месеца на самиту НАТО-а.

Украјини је речено да ће земље Г7 саставити и поштовати сигурносне гаранције и помоћи у јачању украјинске војске у контексту седамнаестомесечног рата Русије и Украјине. Влада у Кијеву разговоре види као прелазну фазу у очекивању приступања НАТО-у. 

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинци беспилотним бродовима покушали да нападну поморску базу Новоросијск, одјекивале експлозије

Русија је саопштила да је одбила нападе украјинских морнаричких и ваздушних беспилотних летелица на своју поморску базу у Новоросијску на Црном мору и на анектирано полуострво Крим.

- Синоћ су украјинске оружане снаге, уз помоћ два беспилотна брода, покушале да нападну поморску базу Новоросијск - на југу Русије, објавило је руско Министарство одбране на Телеграму. На друштвеним мрежама су објављени снимци на којима се виде експлозије.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Велика Британија тврди да зна шта је разлог напада на Измаил

Британско Министарство одбране у свом дневном извештају о ситуацији у Украјини пише да је Русија почела да напада украјинску луку Измаил јер је развила апетит за нападе у близини територија НАТО-а.

- У последње две недеље Русија је у неколико наврата иранским беспилотним летелицама (OWA УАВ) напала украјинске луке на Дунаву. Врло вероватно покушава да присили међународну пловидбу да прекине с трговином преко тих лука - пише Министарство.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Погледајте тренутак кад се дрон напуњен са 450 килограма ТНТ забио у руски брод 

Служба безбедности Украјине (СБУ) извела је специјалну операцију у заливу Новоросијск у Русији током које је морнаричка беспилотна летелица оштетила велики десантни брод Оленегорски Горниак, потврдио је извор из СБУ-а за Украјинску Правду.

- Видео приказује површинску беспилотну летелицу СБУ-а напуњену с 450 килограма ТНТ-а како напада непријатељски брод с око 100 чланова посаде - испричао је.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Лавров: Русија цени све напоре за постизање мира у Украјини

Русија цени све напоре за постизање праведног и одрживог мира у Украјини, поручио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Sergej Lavrov
Сергеј Лавров / Извор: Профимедиа

- У вези са многобројним иницијативама за решавање украјинске кризе потврђујемо да ценимо све напоре у циљу постизања праведног и одрживог мира - рекао је Лавров за спољнополитички часопис "Међународни живот".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинци оптужили Русију да је сковала паклени план

Украјинска безбедносна служба оптужила је Русију да припрема напад под "лажном заставом" на рафинерију нафте Мозир у Белорусији како би за њега окривила украјинске саботере и покушала да увуче Минск у рат у Украјини.

Како се тврди у саопштењу које је Украјинска безбедносна служба објавила на Телеграму, напад би извршиле би војне и обавештајне снаге, које је Москва послала у Белорусију, прерушене у припаднике Вагнера, који су прогнани из Русије након што су организовали побуну у Русији у јуну ове године. 

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Америчка и пољска војска помно прате активности Вагнера у Белорусији

Амерички министар одбране Лојд Остин разговарао је телефоном са пољским колегом Маријушом Блашчаком о присуству руске паравојне групе "Вагнер" на територији Белорусије, саопштено је из Пентагона.

Lojd Ostin
Лојд Остин / Извор: Профимедиа

Обе стране су се обавезале на то да ће наставити да пажљиво прате ситуацију, додаје се у саопштењу. Остин и Блашчак разговарали су и о упаду белоруских авиона у пољски ваздушни простор 1. августа.

Vagner u Rostovu na Donu
Вагнер у Ростову на Дону / Извор: Профимедиа

Министар одбране САД се захвалио Пољској на подршци Украјини, а званичници су потврдили важност континуиране безбедносне помоћи украјинском народу.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Шта Американци мисле о војној помоћи САД Кијеву?

Већина Американаца се противи да томе Конгрес одобри додатна финансијска средства за подршку Украјини у рату са Русијом, резултати су анкете коју је спровео Си-Ен-Ен, што показује да се подршка слању додатне помоћи у америчкој јавности смањила од почетка агресије.

Према резултатима анкете, 55 одсто америчких држављана сматра да Конгрес САД не би требало да одобри додатно финансирање за подршку Украјини наспрам 45 одсто оних који кажу да би Конгрес требало да одобри такво финансирање.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

5. август 2023. године

Руски танкер оштећен близу Кримског моста, сумња се на напад поморског дрона

Руски танкер "Сиг" оштећен је на јужном прилазу Керчком мореузу недалеко од Кримског моста, вероватно у нападу поморског дрона, саопштила је прес-служба руске федералне агенције за поморски и речни саобраћај  (Rosmorrečflot).

У саопштењу се наводи да је танкер оштећен у петак, да није потонуо, као и да нико од 11 чланова посаде није повређен.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Објављен аудио-снимак са погођеног руског танкера: "Не можемо да се померимо!"

- Не можемо да се померимо - чује се а аудиоснимаку из руског танкера СИГ након удара дрона у близини Кримског моста.

Посада каже да је брод на површини, али не може сам да се креће. На лице места послат је чамац "Меркур" који је притекао у помоћ.

На друштвеним мрежама појавио се снимак напада на руски хемијски танкер СИГ у Керчком мореузу. Подсећања ради, руска државна новинска агенција Tass јавила је да је брод оштећен и да су на место догађаја стигла два тегљача. На броду је било 11 чланова посаде.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Медведев: "Копилад и дегенерици разумеју само силу"

- Украјини очигледно није довољно удара на Одесу и Измаил, и да они разумеју само суровост и силу - рекао је заменик шефа Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев поводом напада украјинског дрона на руски танкер "Сиг" у Керчком мореузу.

Dmitrij Medvedev
Дмитриј Медведев / Извор: Профимедиа

"Rosmorrečflot" је раније известио да се из руског танкера "Сиг" испумпава вода. Брод је на површини, у јужном делу Керчког мореуза, добио пробојну рупу у простору машинског одељења, као последицу, напада морског дрона, наводе "РИА Новости".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

У Саудијској Арабији су почели разговори о руско-украјинском сукобу

Дводневни састанак који се одржава у саудијском граду Џеди део је дипломатског притиска којим званични Кијев покушава да придобије подршку земаља које нису међу кључним западним савезницима Украјине, преноси Ројтерс.

Mumamed bin Salman, Saudijska Arabija
Мумамед бин Салман, Саудијска Арабија / Извор: Профимедиа

У разговорима учествују високи званичници из 40-ак држава укључујући Сједињене Америчке Државе, Кину и Индију. Званични Кијев и западни савезници се надају да ће ови разговори довести до споразума о кључним принципима за миран завршетак рата између Русије и Украјине и подршке Украјини из земаља тзв. глобалног југа које нису биле вољне да заузму страну у сукобу који је погодио глобалну економију.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Нови напад Украјинаца надомак Севастопоља

Беспилотни пловећи дрон је детектован и уништен у водама надомак Севастопоља, након чега је нормализован поморски саобраћај, изјавио је гувернер Севастопоља Михаил Развожајев.

- Пловећи дрон су уништиле руске поморске снаге на великој удаљености од обале у морској зони Севастопоља. Након тога су укинута сва ограничења у поморском саобраћају и транспорту - написао је Развожајев на свом Телеграм каналу, преноси TASS.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

6. август 2023. године

Украјинци напали Доњецк касетном муницијом и ракетама из МЛРС

Украјинске трупе испалиле су у ноћи између 5. и 6. августа још једну касетну муницију и две ракете из М270 вишецевног лансера ракета (МЛРС) на Доњецк, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези са ратним злочинима Украјине (JCCC).

- Забележена је ватра са стране Оружаних снага Украјине у правцу насеља Нетајлово, град Доњецк (Кијевски округ). Испаљена је касетна муниција - наводи се у објави представништва на Телеграм каналу, преносе Риа новости.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руска војска освојила Новоселовско

У купјанском правцу у самопроглашеној ЛНР руска војска освојила насеље Новоселовско, саопштило је руско Министарство одбране.

Тим поводом је Министарство одбране Руске Федерације објавило снимак освајања Новоселовског.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Бивши агент ЦИА тврди: Спрема се ликвидација Зеленског!

САД намеравају да физички уклоне украјинског председника Владимира Зеленског и окриве Русију за његову смрт, рекао је бивши оперативац ЦИА Лери Џонсон.

Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Профимедиа

- Запад на овај или онај начин жели да елиминише Зеленског, а потом за то окриви Русију како не би преузео одговорност за његово убиство - сугерисао је бивши оперативац ЦИА и одсека Стејт департмента за противтероризам Лери Џонсон.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Касетном муницијом нападнут Универзитет у Доњецку

Након суботњег украјинског гранатирања Доњецка, пламен је захватио дрвени кров универзитета, изјавио је званичник Министарства за ванредне ситуације Доњецке Народне Републике (ДНР).

- Након најновијег украјинског напада на Доњецк, гори зграда Економско-трговинског универзитета. Са ватром се бори 91 ватрогасац уз коришћење 19 јединица ватрогасне технике - изјавио је Алексеј Кострубицки, министар за ванредне ситуације Доњецке Народне Републике (ДНР), преноси Ројтерс.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руски напад на Купјанск - огласио се Зеленски

Украјински председник Владимир Зеленски рекао је да је руска навођена ракета погодила центар за трансфузију крви у граду Купјанску у источној регији Харков касно у суботу.

- Има мртвих и рањених - рекао је на свом Телеграм каналу. Ројтерс није одмах успео да потврди те наводе.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјински напад на Бахмут претворио се у ноћну мору! Акција руских падобранаца променила је све

На Телеграм каналима недавно се појавио снимак који наводно приказује руске падобранце како одбијају украјински напад усмерен према граду Бахмуту. Према информацијама са снимка, руске снаге су се успешно супротставиле нападу користећи артиљеријску ватру.

Као резултат тог одбрамбеног деловања, непријатељске снаге су претрпеле значајне губитке са четири уништена тенка и пет уништених оклопних возила.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинци кренули на Москву, али овако нешто нису очекивали - Руси осујетили терористички напад

У Подолском округу Московске области систем противваздушне одбране уништио је украјински дрон, саопштило је руско Министарство одбране.

- Данас у 11.27 осујећен је покушај кијевског режима да изведе терористички напад беспилотном летелицом на објекте у Московској области - наведено је у саопштењу, преноси агенција РИА Новости.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Медведев: "Непријатељ треба пузећи да моли за милост"

- Преговори са Украјином још нису потребни, непријатељ треба, пузећи да моли за милост - написао је на свом Телеграм каналу Дмитриј Медведев, заменик председника Савета безбедности РФ, коментаришући преговоре о Украјини који се одржавају у Џеди.

Dmitrij Medvedev
Дмитриј Медведев / Извор: Профимедиа

Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев, коментаришући наведени састанак, написао је на Телеграму да је "тешко осудити жељу за окончањем рата", али да је "немогуће расправљати о тачкама Повеље УН, с обзиром да поред суверенитета постоји и право нација на самоопређељење".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Аналитичар Пентагона открио шта чека Украјину у наставку рата

У случају пробоја прве линије одбране Русије, Оружане снаге Украјине ће се суочити са контранападом, изјавио је бивши аналитичар Пентагона за спољне односе, професор политичких наука на Технолошком институту у Масачусетсу, Бари Позен, у чланку за "Форин полиси".

- Нема смисла наставити офанзиву Украјине, јер ће се чак и у случају пробоја прве линије одбране суочити са контранападом руских резерви, без подршке сопствене артиљерије и дронова - рекао је Позен.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Ракетиран мост који спаја Херсонску област и Крим

Мост Чонгарски, који повезује Крим и Херсонску област, оштећен је у ракетном нападу украјинских снага, саопштио је лидер Крима, Сергеј Аксјонов. Аксјонов је навео на Телеграму да није било погинулих у нападу и да су у току радови на поправци моста.

- Непријатељ је извео ракетни напад у рејону Чонгарског моста на северу Крима. Неке од пројектила су обориле противваздушне снаге. Оштећен је коловоз моста, радови на поправци су већ у току. Нема жртава - истакао је Аксјонов, а пренела је агенција РИА Новости.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски спрема нови удар!

Украјински председник Владимир Зеленски најавио је у суботу нову рунду кадровских чистки као део иницијативе за борбу против корупције, пренео је Ројтерс.

Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Профимедиа

- Следеће недеље ћемо наставити да се ослобађамо оних који су везани за своје старе навике и планове који су деценијама слабили Украјину - саопштио је председник Зеленски.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Представљен мировни план за Украјину, огласила се и званична Москва

Учесници разговора у Џеди представили су алтернативни план за решавање сукоба у Украјини, преносе "РИА Новости" извештај немачке агенције ДПА.

На преговорима у Саудијској Арабији представљен је још један могући мировни план, који су развиле саудијске власти и још неколико земаља. Према писању медија, о иницијативи је обавештена и Русија.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Песков: "Русија жели да контролише све регионе који се у Уставу земље воде као руски"

- Не. Ми само желимо да контролишемо све те територије које су сада у нашем Уставу записане као наше - рекао је Песков одговарајући на питање Њујорк тајмса да ли Русија жели да добије више украјинских територија.

Dmitrij Peskov
Дмитриј Песков / Извор: Профимедиа

Говорећи о сукобу у Украјини, Песков је рекао да у овом тренутку нема основа за закључивање споразума са Украјином о решавању сукоба.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски открио зашто је будући ваздушни штит Украјине толико битан

Украјина ће дефинитивно створити поуздан ваздушни штит над читавом својом територијом, који може постати основа ваздушног штита за Европу, изјавио је украјински председник Владимир Зеленски.

- Стално убеђујемо партнере да је темпо испоруке онога што смо договорили кључни фактор - рекао је он током обраћања поводом Дана ваздухопловства, саопштила је прес служба председника. 

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјина постигла значајне резултате, Зеленски одушевљен

Украјина је постигла значајне резултате захваљујући одбрамбеном америчком систему "Патриот" и немачком ИРИС-Т упркос десетинама руских напада током протекле седмице, изјавио је украјински председник Владимир Зеленски.

Зеленски је прецизирао да је Украјина током протекле седмице оборила 65 руских пројектила и 178 дронова, укључујући 87 иранских "шахида", пренео је Ројтерс.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.