few clouds
23°C
27.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

PRESEK STANJA U UKRAJINI: Napadnuti ruski gradovi, Kijev sprema juriš na Krim, a američki oficiri upozoravaju - Harkov je sledeći

31.07.2023. 09:49
Piše:
Srbija Danas
Ukrajina
Ukrajina / Izvor: Shutterstock

Presek stanja u Ukrajini za prethodnu nedelju, od 24. do 30. jula 2023. godine

Rat u Ukrajini počeo je 24. februara 2022, oko 5 sati ujutro po kijevskom vremenu, širokom vojnom operacijom ruskih snaga na teritoriji Ukrajine iz pravca Rusije, Belorusije i sa Krima, a u borbe su se uključile i jedinice tzv. Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR).

"RAT DOLAZI U RUSIJU" Zelenski nikad jače zapretio Moskvi (VIDEO)

"RAT DOLAZI U RUSIJU" Zelenski nikad jače zapretio Moskvi (VIDEO)

UZBUNA ZA RUSE: Ukrajinske snage planiraju upad na Krim?!

UZBUNA ZA RUSE: Ukrajinske snage planiraju upad na Krim?!

PRIBLIŽAVA SE KONAČNI OBRAČUN: Više od 2000 ukrajinskih specijalaca obučenih u Britaniji čeka naređenje za napad, evo šta je meta

PRIBLIŽAVA SE KONAČNI OBRAČUN: Više od 2000 ukrajinskih specijalaca obučenih u Britaniji čeka naređenje za napad, evo šta je meta

Vojske su krenule u ofanzivu na četiri glavna pravca – sa severa prema Kijevu, sa severoistoka prema Harkovu, sa jugoistoka od Donbasa i sa juga od Krima.

Podsetimo, sukob između Rusije i Ukrajine počeo je 2014. godine posle Evromajdana, nakon čega je usledilo rusko anektiranje Krima i sukobi na području Donbasa.

U Ruskoj Federaciji i Belorusiji se ovaj konflikt često naziva "specijalna vojna operacija na teritoriji Ukrajine, Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike", dok je u pojedinim, mahom zapadnim državama poznata i kao "ruska vojna agresija".

U ovom tekstu ćemo vas podsetiti na najvažnije događaje tokom sukoba u Ukrajini u periodu od 24. do 30. jula 2023. godine

24. jul 2023. godine

Ubrzano naoružavanje Moskve - Ruska vojska je nabavila nove tenkove T-90M i modernizovane tenkove T-72B3M

Ruska vojska je nabavila nove tenkove T-90M i modernizovane tenkove T-72B3M proizvođača Uralvagonzavod. Rusko Ministarstvo industrije i trgovine navodi da ove isporuke odgovaraju na potrebe vojske za naprednom i pouzdanom opremom.

Uralvagonzavod je utrostručio svoju proizvodnju prošle godine i isporučio najnovije tenkove T-90M Proriv (Probijač) i napredne tenkove T-72B3M za upotrebu u specijalnim vojnim operacijama.

Više o tome pročitajte OVDE.

Napadnuta Moskva! Novi udar ukrajinskih dronova

Dve ukrajinske bespilotne letelice koje su u jutarnjim časovima lansirane na objekte u Moskvi elektronski su ometene i srušene, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

mobilizacija
mobilizacija / Izvor: Profimedia

- Ujutro 24. jula osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad na objekte u Moskvi koristeći dve bespilotne letelice. Dve ukrajinske bespilotne letelice su se srušile nakon što su elektronski ometene - navelo je rusko Ministarstvo, dodajući da nije bilo žrtava, prenosi TASS.

Više o tome pročitajte OVDE.

Poljska raspoređuje trupe između Kalinjingrada i Belorusije

Varšava će formirati inžinjerijski bataljon koji će biti raspoređen u gradu Avgustovu u Suvalskom koridoru koji se nalazi između Belorusije i ruske Kalinjingradske oblasti, saopštio je ministar odbrane Poljske Mariuš Blaščak na Tviteru.

Poljska vojska
Poljska vojska / Izvor: Profimedia

- U Avgustovu će uskoro biti formiran inžinjerijski bataljon. To je još jedna vojna jedinica koju pravimo od nule i uveravam vas da neće biti poslednja - rekao je ministar.

Više o tome pročitajte OVDE.

Su-35 sa raketama R-37 je ozbiljna pretnja za ukrajinsku vojsku

Ruski lovac Su-35 sa raketama R-37 predstavlja ozbiljnu pretnju za ukrajinsku vojsku, izjavio je portparol Ratnog vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat.

su-35su-35
su-35su-35 / Izvor: Profimedia

- Oni imaju Su-35. To je jedan od najboljih aviona. Glavni avion koji predstavlja za nas pretnju je Su-35. To treba priznati - rekao je Ignat za agenciju "RBK Ukrajina".

Više o tome pročitajte OVDE.

Moskva sprema odmazdu Ukrajini zbog napada dronovima

Moskva zadržava pravo da preduzme oštre mere kao odgovor na napade Kijeva dronovima na Moskvu i Krim, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

- Vojno-političko rukovodstvo Ukrajine ponovo koristi terorističke metode i zastrašuje civilno stanovništvo. Ti napadi nisu imali nikakvog vojnog smisla. Odlučno osuđujemo taj novi zločin kijevskog režima. Iza drskih akcija ukrajinskih neonacista stoji namera Zapada da se još više pogorša situacija - navodi rusko Ministarstvo.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinski ministar odbrane otkrio gde je kasetna municija bila "posebno delotvorna"

Ministar odbrane Ukrajine, Oleksij Reznikov, rekao je da će podeliti izveštaj o ukrajinskom korišćenju kasetne municije sa Pentagonom narednih dana.

On je za CNN rekao da veruje da je municija dosad korišćena bila efikasna protiv artiljerijskih sistema, konkretno, i ruske pešadije.

Više o tome pročitajte OVDE.

Moskva je počela da sprovodi hitne mere PVO

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da se u Moskvi sprovode mere PVO. Kako je naveo o tome svedoči obaranje svih ukrajinskih dronova koji su protekle noći lansirani u napadu na rusku prestonicu.

Dmitrij Peskov, Vladimir Putin
Dmitrij Peskov, Vladimir Putin / Izvor: Profimedia

- Kao što znate, bespilotne letelice su neutralisane i preduzimaju se dalje mere u tom pravcu. Što se tiče razvoja sistema zaštite i obezbeđivanja njegovog intenzivnijeg delovanja, to je pitanje za Ministarstvo odbrane - rekao je Peskov, prenosi TASS.

Više o tome pročitajte OVDE.

Američki novinar ranjen kod Bahmuta

Američki državljanin Dilan Kolins, videoreporter agencije Frans pres, ranjen je u napadu dronom u blizini Bahmuta u DNR, prenele su RIA novosti. Novinar je zadobio višestruke rane od gelera, zdravstveno stanje mu je stabilno, a nije precizirano čiji je dron izveo napad. 

Bahmut, Ukrajina
Bahmut, Ukrajina / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/ABC News (Australia)

Kolins je evakuisan u obližnju bolnicu, gde mu je ukazana lekarska pomoć. Kako podseća ruska agencija, 9. maja u blizini Bahmuta poginuo je 32-godišnji novinar Frans presa Arman Solden od posledica granatiranja na periferiji grada Časov Jar. 

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinci hitno traže dva raketna sistema za odbranu svojih luka

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak izjavio je da je Ukrajini potreban još jedan protivvazdušni raketni sistem Patriot ili SAMP/T, kako bi zaštitila ključne luke za izvoz žitarica.

- Jednostavna matematika rata. Pitanje zaštite ključne luke za izvoz žitarica Reni na granici sa Rumunijom (NATO) je još jedan sistem Patriot ili SAMP/T koji će odmah krenuti u rad, pošto ukrajinska vojska zna kako da radi sa ovim sistemima. Pitanje zaštite istorijskog centra Odese i crnomorskih luka, koje su strateški važne za globalni jug, praktično je isto - napisao je Podoljak na Tviteru.

Više o tome pročitajte OVDE.

Rusi izveli napad na Kostjantinovku

Ukrajinski guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko saopštio je da je jedno dete stradalo, a da je šest osoba povređeno u ruskom napadu na grad Kostjantinovka na istoku Ukrajine.

Ruske snage su ispalile rakete "smerč" na lokalni ribnjak gde su se ljudi odmarali, napisao je Kirilenko na Telegramu. Dodao je da je među povređenima i troje dece, prenosi Gardijan. Britanski list napominje da nije mogao da potvrdi tvrdnje ukrajinskog zvaničnika.

Više o tome pročitajte OVDE.

25. jul 2023. godine

Ukrajinska vojska je izvela tajne noćne napade na ruski brod

Ukrajinska vojska pokušala je da pomorskim dronovima napadne ruski patrolni brod "Sergej Kotov", saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Oba drona su uništena i nema povređenih, prenose RIA Novosti.

Brod "Sergej Kotov" nastavlja da obavlja svoje zadatke, navodi rusko Ministarstvo.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ostvaren značajan napredak ukrajinskih snaga na frontu

Ukrajinska vojska je saopštila da je ostvarila mali napredak protiv ruskih snaga u delovima fronta na jugu Ukrajine i južno od Bahmuta na istoku.

Andrij Kovaliov, portparol Generalštaba Oružanih snaga, rekao je da su ukrajinske trupe krenule napred u pravcu jugoistočnog sela Staromajorske, u blizini naselja koje je Ukrajina ponovo zauzela prošlog meseca u regionu Donjecka, prenosi Rojters.

Više o tome pročitajte OVDE.

Oboren ruski jurišni helikopter Ka-52 "Aligator"

Ukrajinski vojni izvor sa Telegrama je saopštio da je na istoku zemlje oboren ruski jurišni helikopter Ka-52 "Aligator".

- Još jedan Ka-52 "Aligator" manje u Putinovoj vojsci. Oborila ga je 38. brigada naših marinaca - stoji u komentaru ispod fotografija na kojima se vidi kako je ruski helikopter navodno oboren.

Sudeći po mapi, helikopter se srušio u oblasti nadomak grada Donjecka, između Jasinovate i Makijevke.

Više o tome pročitajte OVDE.

Reznikov: Ukrajina će nastaviti sa udarima na Krim i Krimski most

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov izjavio je da će Ukrajina nastaviti sa udarima na privremeno okupirani Krim i Kerčki most.

On je u intervjuu za Si-En-En rekao da su "sve ove mete zvanične" jer bi njihovo gađanje smanjilo sposobnost Rusa da se bore protiv Ukrajine i pomoglo u spasavanju života Ukrajinaca, prenosi ukrajinski Interfaks.

Više o tome pročitajte OVDE.

Rusija povećava broj vojnika!

Donji dom ruskog parlamenta izglasao je povećanje maksimalne starosne granice za regrutaciju muškaraca sa 27 na 30 godina, čime se povećava broj mladića koji u bilo kom trenutku moraju da odsluže godinu dana obaveznog vojnog roka.

Ruski vojnik
Ruski vojnik / Izvor: Profimedia

Novi zakon, koji stupa na snagu 1. januara, znači da će muškarci morati da odsluže godinu dana vojnog roka, ili ekvivalentnu obuku tokom visokog obrazovanja, između 18 i 30 godina, a ne 18 i 27 godina kao do sada, prenosi Rojters.

Više o tome pročitajte OVDE.

SBU sproveo hapšenje pripadnika FSB u Zaporožju

Ukrajinska Kontraobaveštajna služba (SBU) razotkrila je u Zaporožju još jednog pripadnika ruske Federalne službe bezbednosti (FSB), koja je 9. maja pripremala seriju terorističkih napada na komandu i specijalne jedinice Odbrambenih snaga Ukrajine u regionu, saopštila je pres služba SBU, prenosi Ukrinform.

SBU, Ukrajina
SBU, Ukrajina / Izvor: Profimedia

Uoči tog dana, operativci SBU priveli su dvojicu organizatora ruskog obaveštajnog lanca tokom specijalne operacije u oblasti fronta. U stanu pripadnika FSB-a ispod kreveta šestogodišnje ćerke pronađeno je skrovište sa oružjem i municijom.

Više o tome pročitajte OVDE.

26. jul 2023. godine

Pronađen eksploziv u nuklearnoj elektrani Zaporožje

Eksperti Međunarodne agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdili su da na teritoriji Nuklearne elektrane Zaporožje postoje protivpešadijske mine, saopštio je generalni direktor IAEA Rafael Grosi, navodi se na sajtu te organizacije.

Zaporožje
Zaporožje / Izvor: Profimedia

U saopštenju se navodi da je tim IAEA tokom inspekcije 23. jula uočio nekoliko mina koje se nalaze u tampon zoni između unutrašnje i spoljašnje perimetarske barijere lokacije, kao i da su eksperti izvestili da su se nalazili u zoni sa ograničenim pristupom, gde osoblje stanice ne može da pristupi. Dodaje se da tim nije primetio ništa unutar unutrašnjeg perimetra lokacije tokom obilaska.

Više o tome pročitajte OVDE.

Moskva osudila SAD zbog ćutanja povodom stradanja UPC

SAD zataškavaju informacije o zločinima Kijeva protiv Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) i u suštini odobravaju nezakonite radnje "svojih štićenika", navodi se u izveštaju Ministarstva spoljnih poslova Rusije "O nezakonitim radnjama ukrajinskih vlasti protiv UPC, njenog sveštenstva i parohijana".

SBU
SBU / Izvor: Profimedia

- Informacije o zločinima Kijeva zataškavaju i 'vatreni zaštitnici' verskih sloboda – SAD koje na nivou Komisije kongresa za međunarodne verske slobode i Stejt departmenta redovno objavljuju izveštaje o kršenju prava vernika u svetu. Međutim, za vreme progona pravoslavnih vernika u Ukrajini oni nisu kritikovali destruktivnu crkvenu politiku Vladimira Zelenskog čime su, očigledno, dali do znanja da odobravaju nezakonite radnje svojih štićenika - navodi se u izveštaju.

Više o tome pročitajte OVDE.

Rusi priznali: Ukrajinci uspeli da prodru u tri pravca na frontu

Zvaničnici koje je postavila Rusija i ruski vojni blogeri tvrde da su ukrajinske snage pokrenule veliku ofanzivu u regionu Zaporožja, južno od Orihova.

- Front u Zaporožju, počeo je drugi talas kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine - saopštio je na Telegramu Vladimir Rogov, član vojno-civilne administracije Zaporožja.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinci zarobili ruske padobrance sa važnom dokumentacijom i obaveštajnim podacima

Ukrajinski i ruski izvori izveštavaju o napredovanju ukrajinskih snaga u gradu Staromajorska, duž osovine Velika Novosilka - Berđansk, na južnoj liniji fronta, prenosi CNN.

Ukrajinski specijalci objavili su snimke iz naselja, navodeći da su zarobili padobrance iz 247. padobranskog puka Rusije, zajedno sa važnom dokumentacijom i obaveštajnim podacima.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinci priznali: "Stojimo iza napada"

Ukrajinska obaveštajna služba preuzela je prvi put odgovornost za sabotažu iz oktobra 2022. kad je oštećen Kerčki most koji povezuje poluostrvo Krim sa Rusijom. Podsetimo, tom prilikom je troje ljudi nastradalo.

Vasilj Maljuk, šef Službe bezbednosti Ukrajine (SBU), rekao je da ta agencija stoji iza napada.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ruski vazdušni napadi na Ukrajinu i dalje traju

Rusija je gađala regione Kijev, Hmeljnicki i Kirovograd u drugom raketnom udaru na Ukrajinu tokom dana, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage. Sirene za vazdušne napade čule su se širom zemlje, ali još uvek nije poznato da li je bilo štete, preneo je Rojters.

Vlasti u zapadnoj oblasti Hmeljnicki su potvrdile da je bilo eksplozija.

Više o tome pročitajte OVDE.

Udarna vest iz Pentagona: Počeo "glavni udar" ukrajinske kontraofanzive, otkriveno gde se vode najžešće bitke

Glavni udar ukrajinske kontraofanzive, koja je trajala skoro dva meseca, sada je u toku na jugoistoku zemlje, izjavila su dvojica zvaničnika Pentagona, prenosi New York Times.

Navodno stiže pojačanje u hiljadama, koji se priključuju žestokim bitkama, od kojih su mnogi obučeni i opremljeni od Zapada i do sada su "držani u rezervi".

Više o tome pročitajte OVDE.

27. jul 2023. godine

Bugarski istoričar predviđa budućnost Ukrajine

Ukrajinu će progutati velike države i to ne zbog geopolitičkog balansa već zbog iskopavanja ruda, smatra bugarski istoričar Aleksandar Sivilov. On je posebno istakao značaj iskopavanja litijuma.

Sivilov je podsetio na saopštenja ukrajinskog Ministarstva za zaštitu prirodne sredine i resursa o velikih zalihama litijuma u Donjeckoj i Zaporopškoj oblasti, koje su pod kontrolom ruskih snaga.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski priznao: Probijena ukrajinska PVO

Nakon serije eksplozija širom Ukrajine, predsednik Vladimir Zelenski potvrdio je da su neki ruski projektili probili ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.

- Bilo je nekoliko pogodaka - rekao je Zelenski u video snimku objavljenom na Telegram kanalu, ali bez drugih pojedinosti, prenosi TAS S.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinski general: Tenkovi sa Zapada nisu doneli prednost, kontraofanziva ne ide po planu

General zadužen za ukrajinsku ofanzivu na jugu kaže da je Rusija stvorila višeslojna minska polja i utvrđene odbrambene linije koje su otežavale napredovanje vojne opreme, uključujući tenkove i oklopna vozila koje je isporučio Zapad.

- Zbog toga većinu zadataka moraju da obavljaju trupe - kaže general Oleksandr Tarnavski za Bi-Bi-Si.

Više o tome pročitajte OVDE.

Kadirov: Više od 7.000 čečenskih boraca nalazi se u zoni specijalne operacije

Više od 7.000 čečenskih boraca nalazi se u zoni specijalne operacije, saopštio je danas predsednik Čečenije Ramzan Kadirov.

- Od početka specijalne operacije, više od 28.000 boraca je poslato iz Čečenske Republike u zonu borbenih dejstava, uključujući više od 13.000 dobrovoljaca. Trenutno je tamo više od 7.000 boraca - napisao je Kadirov na društvenoj mreži VKontakte, prenose Ria novosti.

Ramzan Kadirov
Ramzan Kadirov / Izvor: Profimedia

On je napomenuo da su čečenske jedinice uključene duž cele linije fronta.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ruske bombe pale na 200 metara od NATO granice

Rumunski rečni brodari bili su najpre iznenađeni, a potom ih je uhvatila panika kada su svojim mobilnim telefonima snimili dronove kako im se približavaju. U početku su bile male tačkice na nebu sa reskom bukom njihovih motora.

"Pustiće ih ovde da eksplodiraju", viče zapanjen jedan od muškaraca. "Pašće pravo u luku!".

Više o tome pročitajte OVDE.

28. jul 2023. godine

Nemački obaveštajci otkrivaju pravu istinu o kontraofanzivi: "Operacija ne ide po planu..."

Kontraofanziva Ukrajine ne uspeva da napreduje jer njena vojska ne primenjuje u potpunosti obuku koju je dobila od Zapada, prema procenama nemačkih obaveštajnih službi koje su procurile.

Kijev, prema poverljivom dokumentu do kojeg je došao nemački Bild, isuviše "tanko" rasprostire svoje trupe preko 1.000 km duge linije fronta i napada u jedinicama sačinjenim od premalo vojnika.

Više o tome pročitajte OVDE.

Novi napad na Moskvu!

Ruska protivvazdušna odbrana sprečila je napad dronom na Podmoskovlje, nema žrtava i štete, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Jutros je osujećen pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad bespilotnom letelicom na objekte u Podmoskovlju. Bespilotnu letelicu je uništila protivvazdušna odbrana - navedeno je u saopštenju, prenose RIA Novosti.

Više o tome pročitajte OVDE.

Prvi rezultati ukrajinske kontraofanzive, oslobođeno selo na jugu

Ukrajinska vojska je od ruskih snaga oslobodila selo Staromajorske, na južnom ratištu, gde su ukrajinske snage poslednjih dana pojačale kontraofanzivu.

To je izjavila zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar.

- Staromajorska u Donjeckoj oblasti je oslobođena. Naši branioci trenutno izvode akcije čišćenja ruskih snaga - napisala je ona na Telegramu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Bajden šalje zastarele tenkove Ukrajini

Sjedinjene Američke Države poslaće Ukrajini 31 tenk "M1A1 Abrams", u novoj vojnoj pomoći vrednoj 400 miliona dolara, preneo je Rojters pozivajući se na zvanične tvitove Blumbergovih novinara.

Džo Bajden
Džo Bajden / Izvor: Profimedia

Oko avgusta završava se 10-nedeljna obuka Ukrajinaca na 31 tenk za obuku u bazi Grafenver u Nemačkoj. A onda u pravcu Zaporožja - pod vatrom ruskih pušaka.

Više o tome pročitajte OVDE.

Rusi moćnim oružjem zbrisali Ukrajince sa lica zemlje kod Bahmuta

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak borbenog dejstva posade višecevnog raketnog lansera "grad" tulske jedinice Vazdušno-desantnih snaga pri izvođenju zadataka na uništavanju objekata i prikrivenih položaja ukrajinskih snaga u pravcu Soledara i Bahmuta.

Posade borbenih vozila dežuraju danonoćno.

Više o tome pročitajte OVDE.

Napadnuta Rusija! Gađan grad Taganrog u Rostovskoj oblasti!

U gradu Taganrogu u Rostovskoj oblasti začuo se zvuk eksplozije, javili su stanovnici u gradskoj VKontakte grupi. Prema njihovim rečima, "automobilski alarmi su zavijali, a prozori su zveckali". Eksplozija se čula i u centru grada.

Šefica pres službe guvernera Rostova Irina Četvertakova rekla je da proverava informaciju.

Više o tome pročitajte OVDE.

Oglašavanje MO Rusije povodom napada na ruski grad Taganrog

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je ukrajinska vojska gađala Taganrog modifikovanom raketom S-200. Ruska PVO je otkrila i presrela raketu u vazduhu.

- Kijev je 28. jula izvršio teroristički napad raketom S-200, koja je unapređena u udarni projektil, na stambenu infrastrukturu Taganroga - stoji u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Više o tome pročitajte OVDE.

I ruski grad Azov na udaru!

Ukrajinske snage su nakon Taganroga ponovo pokušale da izvedu napad na teritoriju Rusije modifikovanom raketom PVO sistema S-200, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Kijevski režim je ponovo pokušao da izvede teroristički napad protivvazdušnom raketom sistema PVO S-200 koja je modifikovana u udarnu. Ruski sistemi PVO presreli su ukrajinsku raketu u području grada Azova u Rostovskoj oblasti - navodi se u saopštenju.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zaharova se obratila Kijevu i Vašingtonu

Ukrajinci bi voleli da imaju predsednika kao što je ruski lider Vladimir Putin – otvoren, odlučan, obrazovan i koji ne govori sa papira koji su mu poslali iz Vašingtona, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Marija Zaharova
Marija Zaharova / Izvor: Profimedia

- Tragedija ukrajinskog naroda je u tome što oni zaista žele da imaju predsednika kao što je Putin, a umesto toga stalno imaju one koje im daje Zapad - rekla je Zaharova.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski potpisao: Božić će se slaviti 25. decembra

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je zakon kojim se menja datum državnog praznika Božića u Ukrajini sa 7. januara na 25. decembar. Ova odluka je doneta u sklopu napora da se Ukrajina "odrekne ruskog nasleđa".

Vladimir Zelenski
Vladimir Zelenski / Izvor: Profimedia

Daljim izmenama, Dan državnosti Ukrajine biće pomeren sa 28. jula na 15. jul, a umesto 14. oktobra Dan branitelja Ukrajine i Dan Pokrova Presvete Bogorodice obeležavaće se 1. oktobra, prenosi Kijev independet.

Više o tome pročitajte OVDE.

Rusija sprema osvetu Ukrajini za napade na ruske gradove Taganrog, Moskvu i Azov

Rusija zadržava pravo na žestok odgovor posle ukrajinskog napada na Taganrog i napade dronovima na Moskvu, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

- Rusija odlučno osuđuje napad kijevskog režima na Tagarog - istakla je Marija Zaharova.

Više o tome pročitajte OVDE.

Počela je osveta! Rusi bombardovali grad Dnjepar!

Ukrajinski zastupnik Oleksandr Bakumov je objavio da je ruski projektil večeras pogodio stambenu zgradu u ukrajinskom gradu Dnjepru. Dodao je da su hitne službe stigle na mesto događaja.

- Teroristička država je lansirala raketni napad na višespratnu stambenu zgradu - napisao je Bakumov.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski otkrio detalje ruskog napada na Dnjepar

Stambeni kompleks i zgrada Službe bezbednosti Ukrajine pogođeni su večeras u ruskom raketnom napadu u gradu Dnjepru, saopštio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko naveo je da je pet osoba ranjeno i da su hitne službe završile potragu "od stana do stana" u toj oblasti, prenosi Rojters.

Više o tome pročitajte OVDE.

Oglasili se iz Bele kuće: Američka vojska nije umešana u neprijateljstva u Ukrajini

Američka vojska ne učestvuje u borbama u Ukrajini, rekao je Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

Džon Kirbi
Džon Kirbi / Izvor: Profimedia

- Predsednik je jasno stavio do znanja: američke trupe neće ratovati u Ukrajini. Oni to nisu uradili i neće to učiniti - rekao je Kirbi.

On je takođe naglasio da SAD ne podstiču Kijev da udara po ruskoj teritoriji.

Više o tome pročitajte OVDE.

29. jul 2023. godine

Obmana Zapada: I Žitni i Minski sporazum imali su isti cilj – da se naoruža Ukrajina?

Baš kao što su Minski sporazumi poslužili kao paravan za pripremu vojnog scenarija u Donbasu i tajno noružavanje Kijeva, tako je i "žitni koridor" korišćen za "pumpanje" Ukrajine oružjem za sukob sa Rusijom. Dakle – i žitni i Minski sporazum, imali su isti cilj.

- Kao što su potvrdili i ukrajinski i zapadni političari, Kijev i Zapad su zaključili Minske sporazume kako bi omogućili Ukrajini da prikupi snagu, ojača, da se naoruža, da obuči svoju vojsku da bi potom napali Donbas. Isto je i sa Sporazumom o žitu, koji je takođe propao jer nije ispunjen u delu koji se ticao Rusije i isporuke ruske hrane i đubriva na svetska tržišta, kao i u delu povezivanja ruskih banaka sa SVIFT sistemom - kaže ruski ekspert Denis Baturin.

Više o tome pročitajte OVDE.

Na Zapadu se sve manje govori o potencijalnom uspehu ukrajinske kontraofanzive

Ukrajina pokušava da osveži svoju uglavnom neuspešnu kontraofanzivu, započinjući novu inicijativu u Zaporoškoj oblasti ranije ove nedelje.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Nakon šest nedelja izuzetno sporog napretka, Kijev i Vašington tvrde da će "druga faza kontraofanzive doneti intenzivnije napade na ruske položaje i da će ubrzati napredovanje ukrajinske vojske", piše "Hil".

- Ukrajina ima još dosta borbene moći koja nije iskorišćena u borbama - rekao je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

"Nakon što se to dogodi, onda ćemo moći da procenimo rezultate kontraofanzive."

Više o tome pročitajte OVDE.

Pregovori o Ukrajini produktivni, Putin zadovoljan sastankom

- Juče smo prilično kasno završili, već je bilo oko pola dva, dva sata posle ponoći, po moskovskom vremenu, ali zato smo vrlo aktivno, i prema mom mišljenju, vrlo produktivno radili. To je bilo u korist, kako mi se čini, i naših bilateralnih odnosa, i naših odnosa s afričkim kontinentom u celini - rekao je Putin na sastanku s predsednikom Južnoafričke Republike Sirilom Ramafosom, koji je održan u okviru samita "Rusija – Afrika", održanog 27. i 28. jula u Sankt Peterburgu.

Vladimir Putin
Vladimir Putin / Izvor: Profimedia

Učesnici sastanka pripremaju i zajedničko saopštenje u vezi s razgovorima o situaciji u Ukrajini, najavljeno je iz Kremlja.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski u poseti ukrajinskim snagama nadomak Bahmuta

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski posetio je ukrajinske snage u blizini istočne linije fronta u Bahmutu.

Na fotografijama koje je Zelenski objavio na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Tviter, vidi se da se sastao sa vojnicima i da gleda u mape u slabo osvetljenom prostoru, bez prozora sa betonskim zidovima, preneo je Rojters.

Više o tome pročitajte OVDE.

Putin poručio da je spreman na razgovore o Ukrajini

Ruski predsednik, Vladimir Putin, izjavio je da je njegova zemlja spremna da pregovara o mirovnom sporazumu. To bi značilo da bi Ukrajina morala da se odrekne približno 20 odsto svoje teritorije.

Vladimir Putin
Vladimir Putin / Izvor: Foto: Srbija Danas/Saša Džambić/Shutterstock

- Zapravo, nacrt ovog sporazuma je usaglašen, ali nakon povlačenja naših trupa iz Kijeva, a od nas je zatraženo da to učinimo kako bismo stvorili uslove za zaključivanje konačnog sporazuma. Vlasti u Kijevu su odustale od svih prethodnih sporazuma. Naravno, neću sada da govorim o detaljima onoga što smo dogovorili, verovatno to neće biti baš korektno - rekao je on na sastanku sa afričkim liderima.

Više o tome pročitajte OVDE.

Oglasila se Zaharova: Rusija dobila oko 30 mirovnih inicijativa za rešenje sukoba u Ukrajini

Rusija je dobila oko 30 mirovnih inicijativa za rešavanje sukoba u Ukrajini zvaničnim i nezvaničnim kanalima, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na marginama drugog samita Rusija-Afrika.

Marija Zaharova
Marija Zaharova / Izvor: Profimedia

- Zahvalni smo svima. Bilo je mnogo ovakvih inicijativa. Čini mi se da je pre mesec dana bilo već 30-ak inicijativa koje su javne ličnosti iznele preko državnih kanala ili čak i privatno - istakla je ona, preneo je TAS S.

Zaharova je dodala da Rusija nikada nije odbila pregovore o rešavanju ukrajinskog sukoba.

Više o tome pročitajte OVDE.

Nemački general: "Rusi porušili principe NATO ratovanja"

Uklanjanje mina je najkrvaviji deo ukrajinske kontraofanzive i ruši NATO principe ratovanja, izjavio je u razgovoru za DPA šef Situacionog centra za pitanja Ukrajine pri Ministarstvu odbrane Nemačke, brigadni general Kristijan Frejding.

Vojska
Vojska / Izvor: Profimedia

- Ta "obdukcija" područja koje brane Rusi u ovom trenutku se odbvija po ceni koja je veoma krvava za ukrajinske jedinice. Ponekad stručnjaci za uklanjanje mina moraju da puze po minskim poljima na stomaku i da deaktiviraju jednu po jednu minu, izvodeći posao koji je opasan po život golim rukama. Oni su često pod vatrom protivnika... Mnogi stručnjaci za uklanjanje mina su ubijeni ili ozbiljno ranjeni u prvih nekoliko nedelja kontraofanzive - rekao je general.

Više o tome pročitajte OVDE.

30. jul 2023. godine

Putin progovorio o ozloglašenoj ukrajinskoj jedinici "Azov"

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da postoje dogovori sa Turskom o tome da su ukrajinski borci iz neonacističke jedinice "Azov" trebalo da ostanu u Turskoj a ne da se vrate u Ukrajinu, ističući da ne želi više da komentariše to pitanje.

Azov
Azov / Izvor: Profimedia

Putin je govorio na konferenciji za novinare u Sankt Peterburgu sa liderima afričkim država koji su učestvovali na Samitu Rusija-Afrika, prenele su agencije.

Više o tome pročitajte OVDE.

Putin je spreman na svaki scenario - ne želi rat sa NATO, ali ako dođe do toga...

Zapad za sopstvene greške okrivljuje Rusiju, dok je koren ekonomskih problema zapadnih zemalja u greškama, "koje su decenijama ponavljale iznova i iznova, na osnovu oportunističkih unutrašnjepolitičkih razmatranja".

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da Rusija ne želi direktan sukob sa NATO, ali da je, ako neko to želi, Rusija spremna.

Vladimir Putin
Vladimir Putin / Izvor: Profimedia

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski iz očaja šalje pešadiju na liniju fronta! Putin: "Čuvaju opremu iz straha da je ne izgube"

Ukrajinske oružane snage u poslednje vreme pokušavaju sa pešadijom da napadaju ruske položaje, u strahu da ne izgube vojnu opremu, rekao je novinarima ruski predsednik Vladimir Putin.

- Nastupile su neke (taktičke) promene. Ukrajinska komanda u oklopnim vozilima dovodi ljude na liniju fronta, ubacuju ih u borbe, a oprema odmah nestaje. Očigledno, oni čuvaju opremu iz straha da je ne izgube i napadaju pešadijom, izlažući ljude granatiranju naših tenkova i artiljerije - kazao je predsednik Rusije, prenosi TASS.

Više o tome pročitajte OVDE.

Šok ispovest iz Pentagona: Rušenje brane u Hersonu odobrile SAD?!

Bivši savetnik šefa Pentagona, pukovnik Daglas Mekgregor, izjavio je da su branu Kahovka u Ukrajini najverovatnije uništili Ukrajinci po nalogu američkog rukovodstva.

Herson, Ukrajina
Herson, Ukrajina / Izvor: Profimedia

- Uništenje brane Kahovka u Ukrajini najverovatnije su odobrile Sjedinjene Američke Države. Izgleda da postoji konsenzus da su Ukrajinci to uradili, a rečeno mi je da je tu odluku zapravo odobrila, ako hoćete, (podsekretarka za politička pitanja SAD) Viktorija Nuland - napisao je Mekgregor na platformi X, ranije poznatoj kao Tviter.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ponovo napadnuta Moskva! Ima ranjenih!

Ukrajinski dronovi pogodilii su Moskvu u ranim jutarnjim časovima, jedna osoba je ranjena i zgrade su oštećene, a letovi na aerodromu Vnukovo obustavljeni su, objavila je novinska agencija TASS pozivajući se na službene izvore.

- Noćas je bio napad ukrajinskim dronom. Fasada dve zgrade u gradu je blago oštećena. Nema žrtava - naveo je major Sergej Sobjanin na Telegramu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajina zapretila Rusiji: Biće još udara!

Portparol ukrajinskog vazduhoplovstva rekao je da su najnoviji napadi dronom na Moskvu imali za cilj da utiču na Ruse koji su, otkako je Kremlj napao Ukrajinu u februaru 2022, smatrali da je rat dalek.

Pričinjena je manja materijalna šteta na fasadi dve poslovne zgrade u poslovnom okrugu Moskva Siti, rekao je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin, preneo je Rojters.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ruske trupe zarobile moćnog švedskog guseničara

Pripadnici ruskih snaga zarobili su prvi put švedsko borbeno vozilo pešadije CV90 tokom bitke na frontu kod Кrasnolimanskog!

- Dva borbena vozila pešadije Oružanih snaga Ukrajine došla su do našeg uporišta i počela da pucaju. Jedno vozilo je pogođeno RPG prilikom približavanja našim položajima i potom napušteno. Drugi BMP je napustio područje - navodi za RIA pripadnik Oružanih snaga Rusije.

Više o tome pročitajte OVDE.

Medvedev: Ili pregovori ili nuklearni napad!

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije i bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev čestitao je Dan Ratne mornarice Rusije preko aplikacije Telegram. On se u tom saopštenju ponovo dotakao oružja za masovno uništenje i nuklearnog rata.

Naime, prema Medvedevu, ruska vojska, "odbijajući kontraofanzivu kolektivnog neprijatelja, štiti građane Rusije i naše zemlje". Ističe da je to jasno svim pristojnim ljudima.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski: Trebalo bi da budemo spremni!

Ukrajinski predsednik, Vladimir Zelenski, rekao je da očekuje da će Rusija kasnije ove godine, kada vreme postane hladnije, nastaviti napade na energetski sistem Ukrajine.

Vladimir Zelenski
Vladimir Zelenski / Izvor: Profimedia

- Očigledno je da će ove jeseni i zime neprijatelj pokušati da ponovi teror nad ukrajinskom energetskom industrijom. Trebalo bi da budemo spremni na to - poručio je Zelenski, dodavši da će učiniti sve što je moguće da zaštiti električnu mrežu, prenosi Rojters.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski zapretio: Rat dolazi u Rusiju!

Rat dolazi "u Rusiju, u njene strateške centre i vojne baze", izjavio je ukrajinski predsednik, Vladimir Zelenski, posle napada dronom u poslovnom okrugu Moskve.

- Rat postepeno dolazi na teritoriju Rusije, u njene kulturne centre i vojne baze i to je neizbežan, prirodan i apsolutno pravedan proces - rekao je Zelenski na marginama posete Ivano-Frankovsku na zapadu zemlje, dodavši da je Ukrajina sve jača.

Više o tome pročitajte OVDE.

Fajnenšel tajms: Ukrajinske snage planiraju upad na Krim

Ukrajinske snage planiraju da uskoro uđu na okupirani Krim, a primećene su sa severnokorejskim raketama koje su navodno zaplenile od ruskih snaga, piše Fajnenšel tajms.

Načelnik obaveštajne službe odbrane Ukrajine, general-major Kirilo Budanov, nije precizirao kada će vojska početi svoju operaciju, prenosi ukrajinski TSN.

Više o tome pročitajte OVDE.

Više od 2000 ukrajinskih specijalaca obučenih u Britaniji čeka naređenje za napad

Ukrajinske vlasti nameravaju da upotrebe nove rakete velikog dometa, koje će isporučiti London, Berlin i Vašington, za oslobođenje Krima.

Više od 2.000 pripadnika specijalnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine obučava se u Velikoj Britaniji za učešće u operaciji protiv Ruske Federacije, piše list "Sandej ekspres".

Kako se navodi, ukrajinska vojska prolazi specijalnu obuku u Centru za odbranu u gradu Okhempton (Devon) na jugozapadu Engleske.

Više o tome pročitajte OVDE.

Američki pukovnik: Situacija Ukrajinaca je beznadežna, Rusi će opkoliti Harkov!

Ruska vojska će opkoliti Harkov kao rezultat serije velikih poraza ukrajinske komande u Luganskoj Narodnoj Republici, rekao je bivši savetnik Pentagona pukovnik Daglas Mekgregor na svom Jutjub blogu.

- Rusi su probili odbranu Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska i Limana i preuzimaju kontrolu nad putem koji će im omogućiti da se kreću na zapad ili severozapad, kako bi opkolili Harkov - predvideo je oficir.

Više o tome pročitajte OVDE.

Vesti iz Ukrajine čitajte OVDE.