Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Диверзанти улетели на Крим, настао ХАОС, нападнута Русија, извршени жестоки удари на Харков, Америка пушта Кијев низ воду?!

09.10.2023. 09:15
Пише:
Србија Данас
Vladimir Putin i Volodimir Zelenski
Владимир Путин и Володимир Зеленски / Извор: Фото: Shutterstock/YouTube/Printscreen/Офіс Президента України/Глобал News

Пресек стања у Украјини за претходну недељу, од 2. до 8. октобра 2023. године

Рат у Украјини почео је 24. фебруара 2022, око 5 сати ујутро по кијевском времену, широком војном операцијом руских снага на територији Украјине из правца Русије, Белорусије и са Крима, а у борбе су се укључиле и јединице тзв. Доњецке Народне Републике (ДНР) и Луганске Народне Републике (ЛНР).

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Настављене бруталне борбе на фронту, нижу се ОСВЕТНИЧКИ удари, ШЕХИДИ зује изнад Украјине, Кијев узвраћа!

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Настављене бруталне борбе на фронту, нижу се ОСВЕТНИЧКИ удари, ШЕХИДИ зује изнад Украјине, Кијев узвраћа!

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Зеленски наставља да куми и моли по белом свету, Руси растурају украјинске градове, Кијев ударио страховито на Крим!

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Зеленски наставља да куми и моли по белом свету, Руси растурају украјинске градове, Кијев ударио страховито на Крим!

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Кијев ниже успехе, добијене ДВЕ ВАЖНЕ БИТКЕ, али Путин спрема БРУТАЛАН одговор, шаље ОГРОМНУ ВОЈНУ СИЛУ!

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Кијев ниже успехе, добијене ДВЕ ВАЖНЕ БИТКЕ, али Путин спрема БРУТАЛАН одговор, шаље ОГРОМНУ ВОЈНУ СИЛУ!

Војске су кренуле у офанзиву на четири главна правца – са севера према Кијеву, са североистока према Харкову, са југоистока од Донбаса и са југа од Крима.

Подсетимо, сукоб између Русије и Украјине почео је 2014. године после Евромајдана, након чега је уследило руско анектирање Крима и сукоби на подручју Донбаса.

У Руској Федерацији и Белорусији се овај конфликт често назива "специјална војна операција на територији Украјине, Доњецке Народне Републике и Луганске Народне Републике", док је у појединим, махом западним државама позната и као "руска војна агресија".

У овом тексту ћемо вас подсетити на најважније догађаје током сукоба у Украјини у периоду од 2. до 8. октобра 2023. године

2. октобар 2023. године

Руси кренули жестоко у неколико праваца!

Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио је да су руске снаге извеле нападе у правцу Лимана, Бахмута, Авдејевке, Маринке и Шахтјорска.

На Лиманском правцу украјинске снаге су одбиле руске нападе, као и код Бахмута, где су руске трупе покушале да поврате изгубљену позицију у области Андрејевке, преноси агенција Униан.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Снажни удари руске војске током ноћи

Ваздухопловство Оружаних снага Украјине саопштило је да је украјинска ПВО оборила четири од седам беспилотних летелица којима је Русија ноћас напала Украјину. Уништени су дронови типа Шехид, преноси Интерфакс Украјина. Напади су изведени из правца југоистока.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Широм Украјине завијају сирене

Ваздушна опасност је проглашена у Дњепропетровској и Николајевској области Украјине, као и у делу Херсонске области коју контролише Кијев, показују подаци онлајн мапе Министарства за дигиталну трансформацију Украјине. Експлозије су одјекивале и у Харкову, пренели су украјински медији.

Украјинске трупе испалиле су три касетне гранате калибра 155 милиметара на Горловку, саопштило је Представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези с ратним злочинима Украјине.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Бен Волас: Кијев да мобилише младе!

Бивши британски министар одбране Бен Волас поручио је украјинском руководству да активније регрутује младе, како би спречили успоравање темпа контраофанзиве.

Волас је изразио наду да "полако, али сигурно" украјинске снаге "прилагођавају тактику, упијају лекције и на најбољи начин користе опрему коју им је Запад испоручио", као и да је победа Кијева неминовна све док украјинска влада "одрађује свој део посла".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинци изрешетали руску фабрику авиона

Главна обавештајна управа Украјине тврди да су у нападу украјинских дронова на Смоленск оштећени погони у којима Русија производи ракете X-59 и да је зато производња поремећена.

Главна обавештајна управа Украјине потврдила је да су 1. октобра дронови напали фабрику авиона у Смоленску и да су три од четири беспилотне летелице погодиле мету, пренео је Униан.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјински професор предочио најцрњи сценарио

Максим Камењецки, професор с Института за међународне односе у Кијеву је коментарисао стање у Украјини. Наводи да се свакодневно одвијају напади на Украјину, те да је источни део земље и сада под ваздушном узбуном, због опасности од руских напада.

Камењецки се осврнуо на западну помоћ у Украјини и на то да ли украјински војни планови зависе искључиво о тој помоћи.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинци немоћни?

У Украјини покушавају да нађу изговор за пораз ПВО снага, јер по свему судећи, не могу да се носе са руским ваздушним ударима, пишу руски медији.

У Николајеву су покушали да оправдају ситуацију са ПВО системима, иако је Кијев традиционално објавио да је "већина руских ракета и дронова оборена".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Немци изнели поражавајуће тврдње

Украјина је пала на листи америчких приоритета, а Кијев ће ускоро вероватно морати да размишља о окончању сукоба и да одустане од планова о "победи над Русијом", пише немачки лист "Шпигл".

- Украјина је пала за неколико места на листи приоритета Вашингтона. Другим речима, можда ће влада у Кијеву ускоро морати много више да размишља о стратегији изласка из сукоба, чак и без видне победе над Русијом - наводи се у тексту.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Москва прозвала новог британског министра одбране

Руски сенатор, Алексеј Пушков, назвао британског министра одбране, Гранта Шапса, манијаком.

Шапс је наиме, најавио да ће Лондон појачати свој програм обуке украјинских трупа слањем војних инструктора на терен.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Тешки ударци за Зеленског

Амерички републиканци који се противе томе да САД финансира спашавање Украјине у рату против Русије постигли су свој први већи успех када председник Представничког дома Конгреса Кевин Мекарти није укључио помоћ у износу од шест милијарди долара у привремени закон који би требало да спречи блокаду рада америчке владе, пише CNN.

Будући да је амерички председник Џо Бајден захтевао брзу акцију како би се задовољиле потребе Кијева, био је ово добар викенд за руског председника Владимира Путина. Овакав развој догађаја даје украјинском председнику Володимиру Зеленском много више разлога за забринутост. Наиме, друге промене у глобалној политици утицале су на намеру Москве да изазове замор Запада у ратној подршци Украјини. Бајден је сугерисао да има договор с Мекартијем о премештању помоћи за Украјину у засебној мери, али кабинет републиканског званичника одбио је да потврди да такав договор постоји.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руси насели на украјински трик

Чини се да украјински оператери заробљених руских тенкова без потешкоћа могу да решавају проблеме с тим оклопним возилима, једноставним позивом произвођача.

Наиме, како је пренео Бизнис инсајдер писање украјинског портала Милитарниј, то је доказао један украјински официр, познат као Кочевник, који је затражио помоћ од руске техничке подршке због оперативних проблема са заробљеним руским тенком Т-72Б3.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјина остаје без помоћи САД?

Ризикујући своју позицију лидера Представничког дома америчког Конгреса, републиканац Кевин Макарти сукобио се одређеним члановима у својој странци који су одбацили предлог закона о привременом финансирању владе који је предложио њихов челник који је рачунао на гласове демократа, а све како би се избегло тзв. затварање савезне владе, односно "shutdown".

Тако је на крају изгласано даље финансирање администрације. Конгрес је усвојио, а амерички председник Џо Бајден потписао је закон о привременом финансирању како би влада одржала рад наредних 45 дана, до 17. новембра.

Тиме су заокружена хаотична 24 сата која су могла да се заврше парализом државе, а развој ситуације праћен је са узнемиреношћу и у Кијеву. Наиме, договором је у опасност доведен ј један од главних приоритета Беле куће, а то је помоћ Украјини.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Откривени циљеви САД у Украјини - тајни документ открива све што нисмо знали

Према поверљивим материјалима, циљеви Сједињених Америчких Држава у Украјини варирају од имплементирања протокола и стандарда НАТО до приватизације банака, објавило је издање "Политико", позивајући се на документ.

- Поверљива верзија документа "Општа стратегија земље" је три пута обимнија (него верзија, коју је објавио Стејт департмент, која је званично доступна) и садржи много више детаља о циљевима САД у Украјини, од приватизације њених банака, помоћи школама у учењу енглеског језика до тога да украјинска војска преузме протоколе Алијансе - истиче се у чланку.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленском сви окренули леђа?

Украјинска победа у рату с Русијом зависи од сарадње с Европском унијом, рекао је председник Володимир Зеленски министрима спољних послова ЕУ окупљенима у Кијеву.

Зеленски је такође истакао важност "одбрамбене подршке" за Украјину након што је Конгрес САД-а изоставио ратну помоћ Украјини из буџета потрошње, а на изборима у Словачкој победила странка чији је лидер рекао да ће прекинути војне испоруке из својих војних складишта Украјини.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Кијев у паници због најновије одлуке америчког Конгреса

Саветник за националну безбедност Украјине, Алексеј Данилов, изразио је узнемиреност због одлуке америчког Конгреса да 
одобри привремени буџет за америчку владу без средстава предвиђених за Украјину до средине новембра.

- Морамо да видимо да ли су САД одговорне за демократију у свету, да ли остају земља која подржава демократију, или је то земља која ће стајати по страни и гледати како ауторитарне државе освајају све више територије. Ово је прилично једноставно - поручио је Данилов за CNN.    

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјина ће ускоро остати без оружја? 

Пентагон је упозорио амерички Конгрес да понестаје новца за замену оружја које су САД послале Украјини због чега је већ успорено опремање неких јединица, наводи се у писму америчког Министарства одбране упућеном лидерима Конгреса.

У писму, у које је увид имао и Асошиејтед прес, Конгрес се позива да допуни средства за војну помоћ Украјини.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

3. октобар 2023. године

Украјини остало још 45 дана?!

Усвајање закона о привременом финансирању рада владе САД, који не предвиђа издвајање средстава за помоћ Кијеву, довешће до распада Украјине за 45 дана, рекао је бивши саветник украјинског председника Леонида Кучме, Олег Соскин, на свом Јутјуб каналу.

Амерички председник Џо Бајден потписао је закон који је одобрио Конгрес, а који ће наставити да финансира америчку владу у периоду од 45 дана - до 17. новембра. Истовремено, закон не предвиђа издвајање средстава за потребе Украјине.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Путин се исмејао у лице Западу

Запад је разочаран због неуспеха политике изолације руског председника Владимира Путина, изјавио је новинар Габор Штајнгарт у чланку за немачки магазин Фокус.

- Ствари иду добро, али не за Запад, већ за Владимира Путина. Руска економија је показала висок степен отпорности под притиском западних санкција, транзиција са мирнодопске на војну економију је успела, а фронт подршке Украјини са Запада се урушава - наводи се у чланку.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

У Харкову Украјинци почели да испод земље зидају објекат специфичне намене

Украјински град Харков изградиће прву потпуно подземну школу, с циљем заштите ученика од учесталих руских ракетних напада, објавио је градоначелник Ихор Терехов.

- Такво склониште ће омогућити хиљадама деце у Харкову да наставе безбедно образовање "лицем у лице" чак и током ракетних претњи - објавио је Терехов на Телеграму, преноси Ројтерс.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Очајнички потез Украјинаца изазвао буру, да ли су овиме прекршили правила игре?!

Кијев је касетном муницијом гађао руско село у близини украјинске границе, оштетивши неколико кућа, саопштио је губернатор Брјанске области Александар Богомаз.

Према првим информацијама, у гранатирању села Климово није било жртава, написао је Богомаз на Телеграму, преноси агенција РИА Новости. Додао је да је оштећено више стамбених и помоћних објеката.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

"Врата пакла за непријатеље"

Серија снажних експлозија снимљена је у Дњепру, Николајеву, Херсону, Запорожју и Павлограду.

- У складу са старом, добром традицијом, скоро целу ноћ су наши "геранијуми" терорисали непријатеља у многим крајевима - објавила је руска страна на Телеграм каналу и приложила снимке као доказ.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

"Не можемо да наставимо да дајемо"

Чланице Европске не могу више да шаљу оружје Кијеву из својих залиха а да притом не угрозе сопствену безбедност, јавио је лист "Политико" позивајући се на изјаву неименованог европског званичника.

- Не можемо да наставимо да дајемо из сопствених залиха - рекао је званичник, који је затражио да остане анониман.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

 Зеленски обишао војнике на фронту

Украјински председник Володимир Зеленски посетио је трупе које се боре на североистоку и састао се са командантима како би разговарали о ситуацији на бојном пољу на једном од најтежих фронтова.

Зеленски није навео тачну локацију своје посете, али је рекао да се срео са бригадама које се боре у сектору Купијанск-Лиман на североистоку, где украјинска војска каже да руске снаге врше нападе.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Сунак изричит - они имају подршку до самог краја

Британски премијер Риши Сунак изјавио је током видео-позива у којем су учестовали лидери земаља Г7 и чланица НАТО, да је Велика Британија спремна да подржи Украјину војно, хуманитарно и економски ''колико год буде потребно''.

- Премијер Риши Сунак говорио је о текућој војној, хуманитарној и економској помоћи Велике Британије Украјини и нагласио да ће се та подршка наставити колико год буде потребно - саопштено је из Даунинг стрита, преноси Ројтерс.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Бајден обавио хитан разговор са челницима ЕУ и НАТО

Амерички председник, Џозеф Бајден, разговарао је са лидерима земаља савезника, Европске уније и НАТО о наставку координисане подршке Украјини.

Како се наводи у саопштењу, Бајден је разговарао са лидерима Канаде, Немачке, Италије, Јапана, Пољске, Румуније, Велике Британије и Француске, као и са лидерима НАТО, Европске комисије и Европског савета, преноси Ројтерс.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

4. октобар 2023. године

Високи амерички званичник упозорава на оно што ће уследити

Координатор за стратешке комуникације Беле куће Џон Кирби рекао је да Кијев има још шест до осам недеља да настави са покушајима контраофанзиве пре хладног времена.

- Остало нам је око шест до осам недеља пре него што ствари постану тешке - рекао је он.

Према Кирбијевим речима, приближавање хладноће указује на потребу пружања помоћи Украјини.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјина добија моћно турско оружје

Украјинске оружане снаге могле би да добију побољшану верзију турског дрона Бајрактар ​​ТБ2 "Акинџи" који је способан да носи крстареће ракете. Информацију је потврдио Халук Бајрактар који је челник турске компаније која производи војне дронове.

- То је колико ја знам питање које се разматра - рекао је Бајрактар. Наводи да тренутно свих 50 радника у фабрици "дан и ноћ" склапају беспилотне летелице Бајрактар ​​ТБ2 за Украјину.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Спречен украјински десант на Крим!

Авиони Ваздушно-космичких снага Русије зауставили су украјински десантни тим, који је брзим чамцем и са три водена скутера покушао да стигне до западног Крима, до рта Тарханкут, саопштило је руско Министарство одбране.

- У раним сатима 4. октобра, покушаји кијевског режима да изврши терористичке нападе на објекте у Русији су осујећени. У северозападном делу Црног мора, авиони Ваздушно-космичких снага Русије спречили су украјинске јуришне снаге, које су кренуле ка рту Тарханкут користећи брзи чамац и три водена скутера, за инфилтрацију на територију Крима - саопштило је руско Министарство, преноси TASS.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски на коленима, остављају га савезници?

Два савезника Кијева у НАТО-у, Сједињене Америчке Државе и Словачка, могле би да смање износ помоћи Украјини, пише амерички магазин Њузвик.

- Украјина је добила лоше вести од Сједињених Држава и Словачке, које прете да смање обим хуманитарне и војне помоћи коју прима Кијев - наводи се у материјалу.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Британци тврде: Руси се обрукали, оборили сопствени авион! 

Британско Министарство одбране објавило је најновије обавештајне податке у којим се наводи да је "врло вероватно" да су руске снаге обориле сопствени авион. Авион је наводно оборен изнад Токмака у југозападној Украјини.

Како наводе, губитак би био значајан јер је то "вероватно" тек пети Су-35С, најнапреднији руски борбени авион у широкој употреби, који је уништен током рата.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Спречен продор Украјинаца код Бахмута!

Оружане снаге Украјине без успеха су покушале да нападну руску војску на подручју Клешчејевке и Андрејевке, недалеко од Бахмута. Током напада украјинске снаге су претрпеле знатне губитке, рекао је начелник прес-центра руске војне групе "Југ" Вадим Астафјев.

Он је додао да је руска авијација погодила привремене положаје украјинских снага на подручју насеља Александро-Шуљтино код Краматорска, као и украјинских бригада на подручју Звановке код Бахмута.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Нападнута Русија!

Украјинске снаге су гранатирале Брјанску област Русије касетном муницијом.

Оружане снаге Украјине гранатирале су касетном муницијом Севски, Погарски, Климовски и Трубчевски рејон Брјанске области. Према првим информацијама, жртава нема, саопштио је губернатор тог региона Александар Богомаз.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

На Криму ухваћени украјински диверзанти!

Федерална служба безбедности (ФСБ) Русије спречила је покушај групе украјинских диверзаната да продру на Крим. Диверзанти украјинске обавештајне службе су покушали да сниме провокативне фотографије и видео снимак с украјинском заставом, наведено је у саопштењу.

Један диверзант је заробљен и испитан. Он је испричао да је група хтела да сними фотографије и видео на којем се диверзанти виде с украјинском заставом у позадини, док бораве на Криму.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Кијев доживео највећи пораз од почетка рата!

Украјинска војска је претрпела најтеже губитке командног особља од почетка рата у Северном војног округу: уништен је штаб посебне тактичке групе "Соледар" у селу Александро-Калиново.

Командно место се налазило дубоко у позадини, било је добро заштићено и камуфлирано, а Зеленски га је посетио у августу. Свемирско извиђање помогло је у идентификацији контролне тачке, а уништена је летећом ваздушном бомбом ФАБ-1500 од једне и по тоне.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Холандска министарка одбране понизила Кијев

Подршка Украјини против Русије је веома јефтин начин да се осигура да Москва не представља претњу за НАТО, рекла је холандска министарка одбране Кајса Олонгрен.

- Наравно да постоје разлози за бригу - рекла је Кајса Олонгрен на Варшавском безбедносном форуму одговарајући на питање колико је оптимиста да Запад може да одржи подршку колико год је потребно, страхујући да би подршка САД могла бити заустављена због унутрашње политике везане за изборе.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинци објавили снимак упада специјалних снага на Крим, Руси се одмах огласили

Украјинска војна обавештајна служба објавила је снимак на коме се наводно види како специјалне снаге изводе напад на обалу Крима. Тврде да су се украјински борци "искрцали на територију полуострва Крим и отворили ватру на московске окупаторе".

- Крим ће бити украјински! Слава Украјини - пише у поруци на објављеном видео снимку.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

5. октобар 2023. године

Оборен велики број руских дронова!

Украјинска противваздушна одбрана оборила је током ноћи 24 од 29 руских дронова лансираних у нападима на њену територију, саопштио је украјински Генералштаб.

Ваздухопловство Украјине саопштило је да су дронови уништени изнад Одеске и Николајевске области, на југу земље, као и централне области Кировограда, преноси Ројтерс 

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјина рано ујутру гађала руски град

Украјина је гранатирала град Риљск касетном муницијом, и том приликом једна жена је рањена, саопштио је гувернер Курске области Роман Старовојт. 

- Погранични град Риљск гранатиран је касетном муницијом из Украјине. Једна жена је задобила умерене ране од гелера, пребачена је у Централну окружну болницу у Риљску, добија неопходну медицинску негу - написао је Старовојт на Телеграму, преноси агенција РИА Новости.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

"Украјина ће постати спаљена земља"

Западни савезници Украјине постају свесни да ће ускоро изгубити контролу над њом и намеравају да је претворе у спаљену земљу пре него што се то догоди, сматра колумниста пољског листа "Мисл Полска" Конрад Ренкас.

- Изгледа да ће се Запад, предвиђајући губитак контроле над Украјином, потрудити да не остави на њеној територији ни спаљену земљу - пише у чланку.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски напустио Украјину

Председник Украјине Володимир Зеленски саопштио је да је допутовао у шпански град Гранаду како би учествовао на Самиту Европске политичке заједнице и најавио неке од најважнијих тема са тог скупа. На тај скуп позвано је 47 шефова држава и влада, као и председник Европског савета, председник Европске комисије и председник Европског парламента.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски моли Запад за додатну помоћ

Украјински председник Володимир Зеленски позвао је европске лидере окупљене у Гранади да наставе са континуираним помагањем Кијеву и слањем новог наоружања ради борбе против руске агресије.

Зеленски је додао и да је уверен да ће Вашингтон наставити да подржава Кијев, упркос "политичкој олуји" у САД око продужења одлуке о слању помоћи.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Москва извршила страховит удар!

Украјински председник Володимир Зеленски изјавио је да је 48 људи убијено у руском нападу на село Гроза у североисточном региону Харкова, близу града Купјанска. Зеленски је у апликацији за размену порука Телеграм рекао да је пројектил погодио продавницу хране.

Он је напад описао као "брутални руски злочин".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Шолц обећао Зеленском: Ојачаћемо ПВО, једино Патриот може да се носи са Русима

Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да ће додатно ојачати украјинску противваздушну одбрану како би помогао у заштити земље од руских ракетних напада ове зиме.

- Влада у Берлину ће испоручити још један систем противваздушне одбране Патриот као помоћ у заштити кључне инфраструктуре - рекао је Шолц новинарима након разговора са председником Украјине Володимиром Зеленским на маргинама самита Европске политичке заједнице у Гранади.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

6. октобар 2023. године

Број жртава порастао на 51

Број погинулих у руском нападу на цивилне објекте на истоку Украјине повећао се на 51, укључујући шестогодишњег дечака, изјавио је украјински министар унутрашњих послова Игор Клименко.

- Намерни ракетни напад на село у Харковској области, на обичну продавницу и кафе. Руске трупе сигурно су знале шта гађају. Није ово био случајан напад - навео је председник Украјине Володимир Зеленски у ноћном видео-обраћању из Гранаде, где присуствује самиту Европске политичке заједнице, преноси BBC.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Харков је под ватром!

Руске снаге напале су град Харков, а према првим информацијама има повређених, саопштиле су украјинске власти.

- Град Харков је под ватром. Има информација о нападу на центар града - саопштио је градоначелник Игор Терехов на Телеграму, преноси Униан.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Нове црне вести из Харкова

Једно дете је погинуло, а најмање 16 особа је повређено у руским нападима на Харков, саопштиле су украјинске власти.

Градоначелник Харкова Ихор Терехов написао је на Телеграму да је дете пронађено испод рушевина стамбене зграде и изразио саучешће родитељима и рођацима, преноси Интерфакс Украјина.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Избори у Украјини? Један генерал је највећи конкурент Зеленском

- Спреман сам за изборе. Мислим, спремни смо ако буде потребно - рекао је украјински председник Володимир Зеленски 8. септембра.

Амерички сенатор Линдзи Грејем, републиканац, посетио је Кијев 23. августа и потом отворено позвао Зеленског да организује изборе. Ројтерс је тада протумачио да избори не могу да буду одржани због ратног стања које се продужава сваких 90 дана.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски упозорава на план Русије

Председник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да ће руске снаге ове зиме покушати да униште украјински електроенергетски систем.

- Садашње руководство Русије ради оно што је већ радило. Понављају све грешке и свако зло. Ове зиме, руски терористи ће поново покушати да униште наш електроенергетски систем. Они нису у стању да прихвате идеју да Украјина неће бити освојена - поручио је Зеленски у обраћању објављеном на сајту председништва.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Лукашенко тврди да се не може зауставити моћ Русије

Белоруски председник Александар Лукашенко апеловао је да се, док није касно, заустави сукоб у Украјини.

- Још једном кажем: треба се зауставити, јер ће бити горе. Видите да су Пољаци спремни да узму запад Украјине - рекао је Лукашенко, пренела је агенција Белта.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

7. октобар 2023. године

Мутна посла Вашингтона

Хиљаде комада заплењеног иранског оружја и муниције које Сједињене Америчке Државе испоручују Кијеву, како би запушиле "рупе" у наоружању украјинских Оружаних снага и тиме ублажили критичну несташицу са којима се украјинска војска тренутно суочава, су нелегалан посао.

- Сама чињеница да је оружје и муниција заплењено, односно одузето од треће стране, вероватно, већ крши, у најмању руку, међународно право по питању ширења оружја, јер овде се очигледно не ради ни о каквим испорукама оружја по уговору или о некаквом легалном послу - рекао је руски експерт Александар Михајлов.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинци напали Москву, а Руси сасули Ониксе на Одеску област

Градоначеник Москве Сергеј Собјанин саопштио је да је оборен дрон изнад Истринског градског округа.

- Снаге противваздушне одбране осујетиле су изнад Истринског градског округа напад дрона који је летео ка Москви. На месту пада делова дрона, према прелиминарним подацима, није било штете нити жртава - написао је Собјанин на Телеграму.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

"Очекивали су да ће Русија да дрхти од страха, а све се завршило уништавањем западне технике"

Украјина је окупила и помоћу НАТО-а за контраофанзиву обучила своје најелитније борце, а Русија је требало да дрхти од страха, иако се све завршило уништавањем западне технике, изјавио је стручњак, бивши командант бугарског контингента НАТО-а у Авганистану, бригадни генерал Димитр Шивиков о пропалим очекивањима од украјинске контраофанзиве.

Према његовим речима, било је формирано 12 бригада, наводно најелитнијих, најобученијих, а девет од њих су обучавали НАТО инструктори. Многи од њих су били на територији Пољске, Велике Британије, Немачке, чак и у САД.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленског огрејало Сунце, Бајден шаље финансијску инјекцију

Очекује се да ће администрација председника САД Џозефа Бајдена објавити нови пакет помоћи у наоружању за Украјину, чиме Пентагон наставља да троши средства откривена због грешке у буџету од више милијарди долара, саопштили су амерички званичници, преноси Ројтерс.

Та средства су омогућила Бајденовој администрацији да пошаље Кијеву оружје, залихе и муницију упркос искључењу нове помоћи Украјини из закона који је Представнички дом усвојио прошлог викенда како би се спречила блокада владе.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Кијев минирао хидроелектрану Кременчук

Украјинске снаге минирале су хидроелектрану Кременчук са циљем да изазову провокацију против Русије према сценарију са Каховском ХЕ, саопштио је неименовани извор из руске војске.

- Располажемо информацијама да је хидроелектрана минирана са циљем да се изазове додатна тензија и оптужи руска војска - рекао је он о додао да су ту информацију добили од украјинских војника који чувају ту територију.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Словачка обуставља војну помоћ Украјини

Техничка влада у Словачкој саопштила је да обуставља слање даље војне помоћи Украјини, јер политичке странке које се противе таквој подршци воде преговоре о формирању коалиције након избора одржаних прошлог викенда.

- Одлазећа техничка влада у Словачкој неће више слати никакав војни материјал Украјини - саопштио је портпарол владе, преноси Политико.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Наставља се хаос у Конгресу због Украјине

Мала група посланика "крајње деснице" из Републиканске партије успела је да уклони свог колегу из странке Кевина Мекартија са места председника Представничког дома само неколико дана након што је успео да спречи затварање владе тако што је пристао са демократском фракцијом да усвоји закон којим се обезбеђују средства за савезне ресоре за још 45 дана.

Међутим, овај договор је постигнут елиминисањем одредби о даљем пружању војне помоћи Кијеву из закона, што је већ била алармантна вест за Украјинце, а касније, након Мекартијевог смењивања, изгледи за пружање подршке Кијеву постали су потпуно нејасни, тврди Си-Ен-Ен.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Тешко повређен руски политичар!

Руски политичар наводно је тешко повређен у нападу у Новој Каховки у Украјини.

Како се наводи, аутомобил секретара странке Уједињена Русија дигнут је у ваздух.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

8. октобар 2023. године

Украјину чека драматична јесен, руско оружје неће заћутати

Дмитриј Песков, портпарол Кремља, рекао је да су превирања у Америци предзнак да ће подршка Запада Украјини почети да се урушава.

Аналитичари су одавно закључили да је то кључни део плана председника Владимира Путина: остати у борби толико дуго да се Запад умори од помагања Украјини.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Бивши амерички обавештајац објаснио зашто је руска војска најмоћнија на свету

Бивши амерички обавештајац Скот Ритер изнео је мишљење да ће НАТО бити поражен у случају сукоба са Русијом. Према његовим речима, амерички команданти водова делују на првој линији користећи лаптоп рачунаре, шаљући потребне извештаје својим претпостављенима.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.