Subota 02. dec 2023.
Vladimir Zelenski

PRESEK STANJA U UKRAJINI: Zelenski nastavlja da kumi i moli po belom svetu, Rusi rasturaju ukrajinske gradove, Kijev udario strahovito na Krim!

Foto: Youtube/Printscreen/PBS News Hour/Shutterstock
Presek stanja u Ukrajini za prethodnu nedelju, od 18. do 24. septembra 2023. godine

Rat u Ukrajini počeo je 24. februara 2022, oko 5 sati ujutro po kijevskom vremenu, širokom vojnom operacijom ruskih snaga na teritoriji Ukrajine iz pravca Rusije, Belorusije i sa Krima, a u borbe su se uključile i jedinice tzv. Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR).

PRESEK STANJA U UKRAJINI: Kijev niže uspehe, dobijene DVE VAŽNE BITKE, ali Putin sprema BRUTALAN odgovor, šalje OGROMNU VOJNU SILU!

PRESEK STANJA U UKRAJINI: Kijev niže uspehe, dobijene DVE VAŽNE BITKE, ali Putin sprema BRUTALAN odgovor, šalje OGROMNU VOJNU SILU!

PRESEK STANJA U UKRAJINI: Ukrajinci u strahovitom naletu, svakodnevni udari na Krim, Rusiju i Moskvu, Kijev nadire, žestok juriš u pravcu Berdjanska!

PRESEK STANJA U UKRAJINI: Ukrajinci u strahovitom naletu, svakodnevni udari na Krim, Rusiju i Moskvu, Kijev nadire, žestok juriš u pravcu Berdjanska!

PRESEK STANJA U UKRAJINI: Rusi gađali pozorište u Černigovu, pa otkrili zašto - ima MRTVIH! Kijev HITNO evakuiše OVU oblast, Rusi spremaju punu ofanzivu!

PRESEK STANJA U UKRAJINI: Rusi gađali pozorište u Černigovu, pa otkrili zašto - ima MRTVIH! Kijev HITNO evakuiše OVU oblast, Rusi spremaju punu ofanzivu!

Vojske su krenule u ofanzivu na četiri glavna pravca – sa severa prema Kijevu, sa severoistoka prema Harkovu, sa jugoistoka od Donbasa i sa juga od Krima.

Podsetimo, sukob između Rusije i Ukrajine počeo je 2014. godine posle Evromajdana, nakon čega je usledilo rusko anektiranje Krima i sukobi na području Donbasa.

U Ruskoj Federaciji i Belorusiji se ovaj konflikt često naziva "specijalna vojna operacija na teritoriji Ukrajine, Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike", dok je u pojedinim, mahom zapadnim državama poznata i kao "ruska vojna agresija".

U ovom tekstu ćemo vas podsetiti na najvažnije događaje tokom sukoba u Ukrajini u periodu od 18. do 24. septembra 2023. godine

18. septembar 2023. godine

Veleobrt kod Bahmuta!

Oružane snage Ukrajine najavile su zauzimanje Kleščejevke, ali je ruska armija krenula u kontranapad i izbacila ukrajinske oružane snage sa više položaja na boku Bahmuta.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da su pripadnici Oružanih snaga Ukrajine osvojili selo Kleščejevku kod Bahmuta.

Кomandant kopnene vojske Aleksandar Sirski takođe navodi da su pripadnici ukrajinskih snaga osvojili strateški ključno mesto na prilazu Bahmutu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Objavljeni najnoviji satelitski snimci Krima

S obzirom da su ukrajinski lideri obećali da će ponovo preuzeti svu svoju teritoriju koju je okupirala Rusija, Moskva je pripremila razrađenu odbranu, posebno na Krimu, poluostrvu koje je anektirala 2014. godine, a koje je sada jedno od najutvrđenijih u ratnoj zoni.

Posle nedelja kopanja, oblast oko malog grada Medvedivka, u blizini prelaza za kopnenu Ukrajinu, prekrivena je složenim sistemom rovova koji se proteže nekoliko kilometara. Prolazi su urezani u zemlju pod uglovima kako bi vojnici imali širi domet vatre. U blizini su i druga utvrđenja, uključujući duboke rovove dizajnirane da zarobe tenkove i teška vozila.

Više o tome pročitajte OVDE.

Herson u plamenu!

Dve osobe su poginule u Hersonu tokom napada ruskih snaga na Ukrajinu, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Guverner Hersona Oleksandar Prokudin rekao je da su u ruskom napadu u tom regionu poginuli muškarac (72) i jedna starija žena, kao i da su još tri osobe ranjene, ali nije izneo detalje o povređenima.

Više o tome pročitajte OVDE.

Razrešeni dužnosti Hana Malijar i još pet visokih zvaničnika!

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Ana Malijar razrešena je dužnosti, zajedno sa još pet zvaničnika, potvrdila je ukrajinska vlada.

Hana Malijar
Hana Malijar
Foto: Profimedia

Malijar je bila istaknuta ličnost tokom invazije na Ukrajinu, objavljujući dnevne vesti o napretku zemlje na frontu. Uz nju, otpušteni su i zamenici ministara Vladimir Gavrilov, Vitalij Dejnega, Rostislav Teodozijevič, Denis Šarapov i Andrej Ševčenko.

Više o tome pročitajte OVDE.

Umerov stoji iza čistki u MO Ukrajine?!

Novi ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov zatražio je od svih šest zamenika ministara odbrane da podnesu dobrovoljnu ostavku na svoju funkciju, javila je Ukrajinska pravda, nakon što je saopšteno da su svi zamenici ministra razrešeni dužnosti.

Rustem Umerov
Rustem Umerov
Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Pres-služba Kabineta ministra objavila je danas da je vlada razrešila zamenike ministra odbrane Hanu Maljar, Volodimira Gavrilova, Rostislava Zamlinskog, Denisa Šarapova, Andrija Ševčenka i Vitalija Dejnehu. Maljar je od početka ruskog napada na Ukrajinu u februaru 2022. godine često bila zadužena za objavljivanje informacija o stanju na frontu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Bivši obaveštajac CIA šokirao američku javnost

Ruski predsednik, Vladimir Putin, neće otstupiti u sukobu sa Kijevom, sve dok ne postigne ispunjenje ruskih zahteva, rekao je bivši analitičar CIA, Lari Džonson, u intervjuu za YouTube kanal Dialogue Works.

- Putin očekuje da obuzda Ukrajinu sve dok ona ne bude primorana ili da se preda ili uđe u mirovne pregovore pod uslovima Moskve. Neće biti situacije u kojoj će se Rusija povući, jednostavno nema šanse - rekao je on.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajincima gori pod nogama, para nigde

Ukrajina se utrkuje s vremenom kako bi održala priliv novca, dok troškovi odbrane rastu. Budžetski deficit Ukrajine u sledećoj će se godini povećati na 40 milijardi dolara, uprkos tome što se ove godine ekonomija donekle stabilizovala.

Ukrajinski zvaničnici dosad su na razne načine pokušali da osiguraju protok novca, od prodaje ratnih obveznica do lobiranja za međunarodnu pomoć i restrukturiranja duga.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinci probili rusku odbranu u Bahmutu, uništene elitne ruske trupe

Ukrajinske snage probile su rusku odbranu kod Bahmuta, saopštio je komandant kopnenih snaga, Aleksandar Sirski.

- Oružane snage Ukrajine probile su liniju odbrane neprijatelja kod Bahmuta. Najspremnije ruske jedinice: 72., 83. i 31. brigada su poražene i potpuno onesposobljene. U blizini Bahmuta se nastavljaju žestoke borbe, a Rusi izvode brojne kontranapade u neuspešnom pokušaju da povrate svoje položaje - navodi se u saopštenju.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski pred Generalnu skupštinu UN zahteva da ceo svet zarati sa Rusijom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da Ukrajina ne može Vladmira Putina, predsednika Rusije da "ostavi na miru" i pozvao svet da se suprotstavi ruskom predsedniku kako bi izbegli treći svetski rat.

U razgovoru za američku televiziju CBS Zelenski je rekao da je zapadna vojna podrška ključna za obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, prenosi RSE.

Vladimir Zelenski
Vladimir Zelenski
Foto: Profimedia

Više o tome pročitajte OVDE.

Ubijen slavni ruski pukovnik

Pukovnik Andrej Kondraškin, komandant ruske elitne vazdušno-jurišne brigade, navodno je ubijen u Ukrajini, saopštio je Aleksandar Hodakovski, komandant ruskog bataljona Vostok, koji se bori na Donjeckom frontu i čije su trupe prošlog meseca potisnute iz sela Urožajne, prenosi "Njuzvik".

Kondraškin, komandant elitne 31. vazdušno-desantne brigade, odigrao je ključnu ulogu u ruskoj opsadi Mariupolja prošle godine. Hodakovski je sugerisao da je Kondraškin ubijen u ukrajinskom napadu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ruske snage se ukopavaju za presudnu bitku

Rusija prema navodima britanskog Ministarstva danima unazad pravi dodatne kontrolne punktove odnosno raspoređuje protivtenkovsku odbranu i kopa nove rovove u oblasti koju drži 58. kombinovana armija Ruske Federacije.

- Tokmok je spreman da postane glavno uporište druge glavne odbrambene linije Rusije. Poboljšanja odbrane grada verovatno ukazuju na rastuću zabrinutost Rusije u vezi sa taktičkim prodorom Ukrajine na prvu glavnu odbrambenu liniju na severu - navodi se u izveštaju.

Više o tome pročitajte OVDE.

19. septembar 2023. godine

Rusi rano ujutru gađali grad Lavov!

U ruskom vazdušnom napadu na grad Lavov na zapadu Ukrajine, teže je povređena jedna osoba i izbio je veliki požar u industrijskom skladištu, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

- U Lavovu ispod ruševina pronađeni su žena i muškarac. Prema preliminarnim informacijama, žena nije povređena. Čovek je u teškom stanju - rekao je guverner regiona Lavova Maksim Kozicki na Telegramu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski sa suprugom napustio Ukrajinu

Ukrajinski predsednik i prva dama potvrdili su da su sleteli u SAD uoči nedelje na visokom nivou Generalne skupštine UN u Njujorku i posete Vašingtonu.

U objavi na mreži X Volodimir Zelenski je potvrdio da će se sastati s američkim predsednikom Džozefom Bajdenom i čelnicima Kongresa, kao i vojnim zvaničnicima.

Više o tome pročitajte OVDE.

Njujork Tajms: Na pijaci u Ukrajini poginulo 15 ljudi, Kijev je odgovoran za njihovu smrt, ne Moskva!

Postoje snažni dokazi da je raketni udar na Kostjantinovku, u istočnoj Ukrajini, kada je poginulo 15 civila, bio greška ukrajinske protivvazdušne odbrane, a ne ruski napad, tvrdi Njujork Tajms.

Dokazi koje je prikupio i analizirao američki list, a koji uključuju delove projektila, satelitske snimke, izjave svedoka i objave na društvenim mrežama, snažno sugerišu da je napad rezultat pogrešno usmerene ukrajinske protivvazdušne rakete ispaljene iz lansirnog sistema Buk.

Više o tome pročitajte OVDE.

Bivši šef Hersona pronađen mrtav!

Genadij Lahuta, bivši šef oblasti Herson, pronađen je mrtav u Kijevu, javljaju mediji. Kako navodi Radio Slobodna Evropa, policija sumnja ili na ubistvo, ili samoubistvo.

Podseća se da je ukrajinski predsednik u oktobru 2021. imenovao Lahutu, bivšeg zamenika gradonačelnika grada Hersona, da nadgleda region.

Više o tome pročitajte OVDE.

Vagnerovci se nakon Prigožinove smrti vraćaju na front

Ruska privatna paravojna organizacija Vagner sugerisala je da se njeni borci vraćaju u Ukrajinu "kako bi zaštitili ruske interese". Ova informacija procurila je u javnost samo mesec dana nakon smrti njihovog osnivača Jevgenija Prigožina.

Budućnost Vagnera zasad je neizvesna, iako je upravo ta plaćenička grupa odigrala ključnu ulogu u ruskoj borbi za grad Bahmut u Donjecku, a osim toga, ona i dalje Kremlju omogućava pristup resursima u delovima Afrike u kojima, pod maskom pružanja bezbednosti, zapravo deluje u sivoj zoni.

Više o tome pročitajte OVDE.

"Solncepek" razneo ukrajinske diverzante kod Dnjepra

Ruski raketni sistemi "Solncepek" likvidirali su ukrajinske diverzante koji su pokušali da pređu reku Dnjepar, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Militanti Oružanih snaga Ukrajine pokušali su da pređu reku Dnjepar i da se utvrde na ostrvima kako bi se kasnije iskrcali na levoj obali. Diverzantski odredi, otkriveni izviđanjem dronovima, uništeni su preciznim pogotkom višecevnih raketnih lansera "Solncepek" - navodi ruska vojska.

Više o tome pročitajte OVDE.

Bajden tajno poslao vojsku, spreman da otvoreno izvrši invaziju na Ukrajinu?

Ako američki predsednik Džo Bajden odluči da otvoreno izvrši invaziju na Ukrajinu, to će dovesti do opasne eskalacije, rekao je bivši agent CIA Fil Giraldi, u intervjuu za "Jutjub" kanal "Judging Freedom".

- Ono što je zastrašujuće je, da bi Bajden mogao da uradi nešto sumanuto i suprotno ustavu. Inače, ustav je napravljen da predsednik ne može sam da započne rat. Ovo (otvoreni ulazak američkih trupa u Ukrajinu) biće ludilo. Ako pošalju borbene jedinice, neki od njih će poginuti, a neki će otići da ubijaju Ruse, što će neminovno dovesti do eskalacije - objasnio je on.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinci morali da vrate Nemačkoj seriju tenkova Leopard - razlog je komičan

Ukrajina je pre nekoliko dana vratila seriju od 10 tenkova Leopard 1A5 Nemačkoj zato što im je potrebna popravka, piše nemački Špigel. Ukrajinska strana nije mogla sama da ih popravi zato što trenutno nemaju potrebne tehničare i komponente.

Nemački list piše da je Kijev obavestio specijalni štab nemačkog ministarstva odbrane da je nemačkim tenkovima Leopard 1 koji su stigli u Poljsku potrebna popravka, a nekima od njih i veliki remont.

Više o tome pročitajte OVDE.

Troškovi za rat u Ukrajini otkrivaju mračan scenario

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici u G7 smatraju da bi rat u Ukrajini mogao da traje još sedam godina i uzimaju u obzir taj scenario prilikom planiranja troškova.

Visoki zvaničnik jedne od evropskih zemalja G7 rekao je da je to mnogo duže nego što su mnogi pretpostavljali, međutim, spor napredak kontraofanzive Ukrajine ublažio je očekivanja. Saveznici sada treba da planiraju finansijsku podršku kako bi nastavili da podržavaju Кijev tokom tako dugog sukoba.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski doživeo šok na zasedanju GS UN

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski obratio se Generalnoj skupštini UN konstatujući da Rusija nema pravo da drži nuklearno oružje. Strategiju za razoružanje je opisao kao dobru, ali je uveren da to "ne bi trebalo da bude jedina strategija".

Podsetio je kako je Ukrajina predala svoj nuklearni arsenal, ali i da je svet tada "odlučio da Rusija postane čuvar takve moći".

Više o tome pročitajte OVDE.

20. septembar 2023. godine

 Ruski projektil pogodio rafineriju nafte, eksplozija se čula u radiusu od nekoliko stotina kilometara

Rusija je tokom noći u napadu dronom pogodila rafineriju nafte u Kremenčuku, u kojoj je izbio požar, saopštio je guverner Dmitro Lunjin. Rad rafinerije u centralnoj Poltavskoj oblasti Ukrajine je privremeno zaustavljen, rekao je Lunjin na Telegramu, prenosi Rojters.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski u Njujorku izneo teške optužbe na račun Moskve

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je u prvom pojavljivanju pred Generalnom skupštinom UN da je cilj Rusije da svojom invazijom pretvori Ukrajinu u oružje protiv "međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima".

- Mnoga mesta u sali Generalne skupštine mogu da postanu prazna ako Rusija uspe sa svojom izdajom i agresijom - rekao je Zelenski i dodao da Rusiju treba zaustaviti.

Više o tome pročitajte OVDE.

Rusija demonstrira silu na svim frontovima, sprema se vraćanje Andrejevke

Ruske jedinice uništile su jurišne avione specijalne brigade "Azov" na krasnolimanskom pravcu, izjavio je portparol grupe "Centar" potpukovnik Aleksandar Savčuk.

- Na krasnolimanskom pravcu, u području Serebrjanske šume, dejstvima jedinica grupe "Centar", vazdušnim udarima i artiljerijskom vatrom poražene su jurišne grupe 67. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine i 12. specijalne brigade "Azov" - rekao je oficir.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski odbio pomoć Nemačke!

Ukrajina je prošle nedelje odbila da primi 10 starih tenkova "Leopard 1A5" iz Nemačke zbog lošeg tehničkog stanja, piše "Špigl", pozivajući se na izvore.

Kako list piše, Ukrajina je obavestila specijalni štab pri Ministarstvu odbrane u Berlinu da je nemačkim sistemima naoružanja koji su stigli u Poljsku potrebna popravka.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ruska vojska objavila novi snimak sa ratišta

Preciznost višecevnog bacača raketa "Tornado-S" prilikom upotrebe savremene municije dostiže 100 odsto, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Jedinice koje rukuju sistemima "Tornado-S" izvode precizne napade na ključne vojne objekte protivnika. Artiljerija navođenim raketama uništava uporišta na liniji fronta, stanice za istovar opreme, municije i goriva, skladišta i kamuflirana komandna mesta. Preciznost pogotka prilikom korišćenja savremene municije dostiže 100 odsto. Nije iznenađujuće što neprijateljske obaveštajne jedinice neprekidno, ali bezuspešno pokušavaju da otkriju lansirne položaje sistema, kao i skloništa - navodi se u saopštenju.

Više o tome pročitajte OVDE.

Rusi razneli ukrajinske avione!

Ruski borbeni avioni uništili su u protekla 24 sata ukrajinski bombarder Su-24M i lovac MiG-29 u oblastima Nikolajeva i Dnjepropetrovska, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Lovačka avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u rejonu naselja Novovladimirovka, Nikolajevska oblast, oborila je bombarder Su-24M ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva. Na aerodromu Dolgincevo u Dnjepropetrovskoj oblasti, ukrajinski lovac MiG-29 pogodila je ruska bespilotna letelica - navodi se u saopštenju i dodaje da ruske snage odbijaju sve pokušaje ukrajinskih jedinica da krenu u kontraofanzivu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinci pogodili komandni centar Crnomorske flote na Krimu!

Ukrajinska vojska saopštila je da je pogodila komandni centar ruske Crnomorske flote u blizini Sevastopolja na Krimu. Iz Kijeva nisu naveli više detalja o napadu, prenosi Rojters.

Guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev, koga je postavila Moskva, saopštio je da su sistemi za protivazdušnu odbranu odbili raketni napad na taj grad. On je dodao da je u Sevastopolju trenutno mirna situacija, prenosi TASS.

- Informacije on mogućoj šteti i žrtvama usled tek treba da budu razjašnjene. Sve službe za hitne slučajeve su na terenu - napisao je Razvožajev na Telegramu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Očajnički potez Zelenskog, apelovao da se Rusiji oduzme pravo veta

- Pomaganje Ukrajini oružjem u ratu protiv Rusije, uvođenje sankcija i vršenja sveobuhvatnog pritiska na agresora, kao i glasanje za relevantne rezolucije predstavljaju pomaganje u odbrani Povelje UN - rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. On je istakao da "Ukrajina koristi svoje pravo na samoodbranu". 

Više o tome pročitajte OVDE.

Dva su uslova za konačni mir

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je govoreći u Savetu bezbednosti UN-a u Njujorku naveo dva uslova koja moraju da budu ispunjena za potpuni prekid neprijateljstava u Ukrajini. Ukrajinski lider je zapravo podsetio na ukrajinsku mirovnu formulu predloženu prošle godine kao temelj za pravedan kraj sveobuhvatnog rata Rusije protiv Ukrajine.

Reč je o dva uslova čije ispunjenje garantuje oslobađanje ukrajinske teritorije od okupatora, prenosi Ukrajinska Pravda. Prvi je potpuno povlačenje svih ruskih snaga i plaćenika sa suverene teritorije Ukrajine u granicama iz 1991. godine, uključujući Crnomorsku flotu Rusije. 

Više o tome pročitajte OVDE.

Poljska prestaje da isporučuje oružje Ukrajini

Poljska je prestala da isporučuje oružje Ukrajini pošto se i sama aktivno naoružava, rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki u razgovoru za TV "Polsat".

- Mi već ne isporučujemo Ukrajini nikakvo naoružanje polazeći od toga da se i sami naoružavamo najmodernijim naoružanjem. Ako ne želiš da se nađeš u situaciji da se braniš, onda moraš imati čime da se zaštitiš. Mi smo za taj princip. I zbog toga imamo veće narudžbine - rekao je Moravjecki.

Više o tome pročitajte OVDE.

21. septembar 2023. godine

Pogođeni ciljevi od Harkova do Kijeva

Najmanje 14 ljudi povređeno je u ruskim napadima na gradove širom Ukrajine tokom noći, saopštile su ukrajinske vlasti.

U Kijevu je povređeno sedam osoba, uključujući devetogodišnju devojčicu, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko, navodeći da su oštećene i neke stambene i poslovne zgrade.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinci obesili lutku sa likom Putina u centru Lavova!

Na Internetu, tačnije na društvenoj mreži X (bivši Twitter) osvanuo video na kome se vidi lutka predsednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina koja jasno pokazuje ruskog državnika obešenog na vešalima.

Pored toga što je lutka obešena omčom oko vrata, glava predsenika Rusije je razbijena, a krv mu curi niz lice.

Više o tome pročitajte OVDE.

Nemačka odbacila predlog Ukrajine da se Rusiji oduzme pravo veta u Savetu bezbednosti UN

Nemačka ne podržava inicijativu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da se Rusiji oduzme pravo veta u Savetu bezbednosti UN, izjavila je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

- Ne, mi to ne podržavamo i više puta sam o tome govorima svojim ukrajinskim partnerima za vreme pregovora. Mislim da je ovo važno za diskusiju u Nemačkoj: ne podržavamo sve što Ukrajina predlaže našoj Vladi - kazala je Berbok u intervjuu za televiziju ARD.

Više o tome pročitajte OVDE.

Da li je provokacija na Krimu dovela do bombardovanja cele Ukrajine?

Izvor iz ukrajinske obaveštajne službe rekao je Rojtersu da su ukrajinska bezbednosna služba i mornarica tokom noći napale rusku vazdušnu bazu Saki na Krimu, time načinivši "ozbiljnu štetu". Ranije je, podsetimo, rusko Ministarstvo odbrane objavilo da je oborilo 19 dronova iznad Krima i Crnog mora.

Ukrajinska javna televizija Suspilne objavila je više detalja. Na aerodromu se u tom trenutku nalazilo najmanje 12 borbenih aviona tipa Su-24 i Su-30, kao i ručni sistemi PVO tipa Pancir. Na aerodromu se nalazila i baza za obuku operatera dronova.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zastrašujući snimci ruskog razaranja Ukrajine

Kako je već javljeno, ruske snage sasule su strašnu raketnu paljbu na ciljeve širom Ukrajine, od Hersona do Kijeva, načinivši tako ogromnu materijalnu štetu i odnevši za sada dva ljudska života. Sada, kada se prašina slegla, Internetom su krenuli da kruže snimci strašnog razaranja.

U strašnom napadu na gradove širom Ukrajine, stradalo je mnoštvo civilnih objekata.

- Šoping centri, hoteli, stambene zgrade, "Pepsi" fabrika, sve su to bile mete sinoćnih masovnih raketno/dronskih ruskih napada širom Ukraine - sotji u opisu objave na kojoj su prikazane fotografije i snimci razaranja. 

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski stigao u Vašington

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski stigao je u Vašington kako bi pregovarao o slanju dodatnog oružja Ukrajini. Zelenski bi se tokom svoje druge posete SAD-u od početka rata sa Rusijom sastao s američkim predsednikom Džoom Bajdenom.

- Danas vodimo važne pregovore u Vašingtonu. Protivvazdušna odbrana je za Ukrajinu jedno od glavnih pitanja. Treba nam više protivvazdušne odbrane, više podrške ukrajinskim vojnicima na prvim linijama fronta - objavio je Zelenski na Telegramu i pritom osudio masovni ruski napad na više ukrajinskih gradova i zahvalio zemljama koje su Kijevu osigurale protivraketne sastave. 

Više o tome pročitajte OVDE.

Amerikanci ne slušaju Zelenskog

Predsedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevin Makarti saopštio je da je ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom uskratio mogućnost da govori pred Kongresom.

Makarti je za televiziju "En-Bi-Si njuz" istakao da nema dovoljno vremena za govor Zelenskog pred Kongresom s obzirom na prezauzetost poslanika.

Više o tome pročitajte OVDE.

Američki senator otkrio za šta ih Zelenski moli iza zatvorenih vrata

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarao je sa američkim senatorima Džonom Kenedijem, Ronom Vajdenom, Mejsi Hirono i Tomom Karperom nakon sastanka sa svim članovima Senata u Staroj senatskoj sali, tokom posete Kapitolu. Zelenski je rekao da je imao "odličan dijalog" sa američkim senatorima na Kapitol Hilu.

- Zahvalni smo vama, novinarima, senatorima i svima ostalima što su nam pomogli - rekao je lider napuštajući sastanak sa poslanicima. 

Više o tome pročitajte OVDE.

Čuveni novinar obelodanio informaciju američke obaveštajne zajednice

Rusija je pobedila u sukobu u Ukrajini, ali Bela kuća i zapadni mainstream mediji nastavljaju da lažu o tome, rekao je čuvenom novinaru, Simoru Heršu, anonimni izvor američke obaveštajne zajednice.

Postoje značajni elementi u američkoj obaveštajnoj zajednici, koji se oslanjaju na izveštaje sa terena i tehničke obaveštajne podatke i koji veruju da je demoralizovana ukrajinska vojska odustala od mogućnosti da savlada teško minirane troslojne ruske odbrambene linije, piše Herš na svom "Sabstek" blogu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Kijev predviđa slom Rusije do 2025. godine, Moskva odgovara da će se u Ukrajini igrati kazačok

Iako nije direktno povezana sa sukobom u Ukrajini, poseta severnokorejskog lidera, Kim Džong Una, Rusiji, obeležila je proteklu nedelju. Mada nije zvanično potvrđeno, ruski državni vrh, na čelu sa Vladimirom Putinom, kako se pretpostavlja, razgovarao je sa delegacijom Pjogjanga o nabavci municije i druge ratne opreme za odlučujuće borbe sa Kijevom u narednom periodu.

Kim je nazdravio čašom ruskog vina Putinovom zdravlju, pobedi velike Rusije i korejsko-ruskom prijateljstvu, proričući pobedu Moskvi u "svetoj borbi" sa Zapadom u ratu u Ukrajini.

Više o tome pročitajte OVDE.

Vašington Ukrajini neće isporučiti projektile ATACMS

Bela kuća objavila je da će SAD Ukrajini isporučiti važne sisteme za protivvazdušnu obranu, ali za sada ne i rakete dugog dometa ATACMS koje Kijev traži.

- Američki predsjednik Džo Bajden odlučio je da neće dati projektile ATACMS, ali nije isključio tu mogućnost u budućnosti - rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće, Džejk Saliven, na konferenciji za novinare.

Više o tome pročitajte OVDE.

22. septembar 2023. godine

Ukrajinci poslali dronove na Krim, dok je u snažnom ruskom granatiranju poginula jedna, a ranjeno 13 osoba

U ruskom napadu na grad Kurahovo, zapadno od Donjecka, povređeno je 13 ljudi, među njima i osoba izvučena ispod ruševina, saopštio je gradonačelnik Roman Padun. On je ukrajinskim medijima saopštio da su bila dva udara na grad, što je izazvalo požar, prenosi Rojters.

Ukrajinski zvaničnik nije izneo detalje o tome koje oružje korišćeno u napadu, a na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vidi se nekoliko zgrada u plamenu, navodi britanska agencija, uz napomenu da nije mogla nezavisno da proveri izveštaje. Kurahovo se nalazi u blizini Marinke, grada na liniji fronta koji je pod ukrajinskom kontrolom i ruskim napadima već mesecima.

Više o tome pročitajte OVDE.

Duda odlučio: Ne damo novo oružje Ukrajini

Poljska neće predavati Ukrajini svoje novo naoružanje kupljeno za odbranu zemlje, izjavio je poljski predsednik Andžej Duda za televiziju TVN24.

- Nećemo predavati naše novo oružje, koje sada kupujemo za poljsku vojsku za milijarde dolara da bismo ojačali bezbednost Poljske, nekom drugom, bilo kome - rekao je predsednik.

- Biću prvi koji će se protiviti predaji novog naoružanja koje sada dobijamo iz Južne Koreje ili Sjedinjenih Američih Država, kao što su novi sistemi "abrams", "patriot" ili "hajmars"- naglasio je on.

Više o tome pročitajte OVDE.

Stejt department Zelenskom šalje pravi arsenal u vrednosti od 325 miliona dolara, biće i kasetne municije

Sjedinjene Američke Države su objavile detalje novog paketa vojne pomoći Ukrajini od 325 miliona dolara. Ovaj paket uključuje, između ostalog, kasetnu municiju, protivtenkovsko naoružanje i rakete za HIMARS sisteme protivvazdušne odbrane, saopštila je američka administracija.  

- Otpornost, hrabrost i odlučnost Ukrajine inspirisali su svet i podstakli napore SAD i sveta da joj pomognu da se odbrani i obezbedi svoju budućnost. Posle najave predsednika Bajdena o novom paketu bezbednosne pomoći Ukrajini, u skladu sa predsednikovim delegiranjem ovlašćenja, odobravam dodatnu bezbednosnu pomoć Ukrajini, koja će obezbediti 128 miliona dolara vredno američko naoružanje i opremu iz zaliha Ministarstva odbrane. Pentagon će takođe obezbediti naoružanje i opremu u vrednosti 197 miliona, kao deo prethodno dogovorenih tranši - saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Više o tome pročitajte OVDE.

Izblamirali Zelenskog u centru Njujorka!

Svi svetski mediji trenutno bruje o jednom neverovatnom gafu koji se dogodio Vladimiru Zelenskom tokom posete Njujorku. Na velikom digitalnom bilbordu osvanula je poruka "Slava urinu" umesto "Slava Ukrajini", postajući viralna na internetu.

Firma koja upravlja bilbordom objasnila je da je do greške došlo zbog inteligentnog sistema koji je automatski ispravio reč "Ukrajina" u reč sličnog oblika - "urin". Ova neprijatnost je brzo postala tema diskusija širom sveta.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski najavio novu kontraofanzivu!

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da će ukrajinske snage od ruskih trupa osloboditi istočni grad Bahmut i još dva ključna ukrajinska grada.

- Deokupiraćemo Bahmut. Mislim da ćemo deokupirati još dva grada - rekao je Zelenski tokom razgovora sa novinarima u Vašingtonu, prenosi CNN.  Dodao je da neće reći koji su to gradovi. 

- Neću vam reći koje gradove, izvinite. Imamo plan. Veoma, veoma sveobuhvatan plan - dodao je Zelenski.

Više o tome pročitajte OVDE.

Rusija gađala ukrajinsku fabriku tenkova!

Ruska vojska bombardovala je ukrajinsku fabriku za proizvodnju tenkova u Harkovu "Mališev", saopštio je koordinator proruske jedinice iz Nikolajevskog regiona Sergej Lebedjev. Kako je rekao, vazdušni napad visokopreciznim oružjem izveden je oko šest sati ujutru.

- Čulo se šest detonacija. Treća detonacija je izazvala visok plamen nakon čega je krenuo da kulja dim. Napad je bio veoma precizan - rekao je on.

U vazdušnim napadima Rusije na ciljeve u Ukrajini, tokom prethodnog dana život je izgubilo dvoje ljudi, a najmanje 21 osoba je povređena, među kojima je i devetogodišnja devojčica iz Kijeva.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinci se ponadali da mogu tenkovima preko minskog polja, rezultat je poražavajuć

Budući da Rusi udaraju neprestano sa svih strana, Ukrajinci su se ponadali da mogu da nađu "prečicu" i na brz način osvoje parče teritorije pod ruskom upravom, kako bi opravdali finansijsku i vojnu podršku koju dobija sa Zapada.

Ipak, u ovoj bezumnosti, Ukrajinski vojnici opredelili su se za krajnje neočekivan potez - tenkovima su krenuli da prelaze preko minskog polja, u nadi da će tako moći da "preskoče" prvu rusku liniju odbrane.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinci raketama zasuli Sevastopolj, odjekuju eksplozije

Ukrajinske snage izvele su raketni napad na štab ruske Crnomorske flote u Sevastopolju, saopštio je gubernator Mihail Razvožajev.
Sve dežurne službe izašle su na lice mesta, informacije o povređenima se utvrđuju.

- Neprijatelj je izveo raketni napad na štab flote. Pored pozorišta Linačarski pronađeni su fragmenti granate. Molba svim građanima da ne prilaze tim fragmentima i, ukoliko ih ugledaju, da zovu policiju. Na teren su izašle sve službe. Budite smireni, ne objavljujte fotografije i video snimke - napisao je on na Telegramu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ima poginulih u Sevastopolju!

- U ukrajinskom raketnom napadu na Sevastopolj jedan vojnik je poginuo - saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je dodalo da je ruska protivvazdušna odbrana oborila pet ukrajinskih projektila ispalјenih na Sevastopolј, ali je raketni udar oštetio istorijsku zgradu štaba Crnomorske flote, prenosi agencija RIA Novosti.

Više o tome pročitajte OVDE.

Jeziv snimak trenutka udara na Sevastopolj

Ukrajinci su uspešno izvršili napad na Sevastopolj, pogodivši štab Crnomorske flote. Iako se na Internetu pojavilo mnoštvo snimaka nakon napada, do sada nismo videli trenutak udara.

Na društvenoj mreži X (bivši Twitter) pojavio se snimak momka koji snima sam trenutak u kom ukrajinski projektili nadleću Sevastopolj, a ruski PVO odbija napade.

Više o tome pročitajte OVDE.

Pao dogovor Kijeva i Vašingtona!

Ukrajina i SAD dogovorili su se da će pokrenuti zajedničku proizvodnju oružja koja će omogućiti Kijevu da proizvodi sastave protivvazdušne odbrane, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sumirajući boravak u SAD-u.

U dnevnom obraćanju Ukrajincima, Zelenski je rekao da će taj dugoročni sporazum stvoriti nova radna mesta i industrijsku bazu u Ukrajinu čiju je ekonomiju razorio rat s Rusijom.

Više o tome pročitajte OVDE.

Bajden saopštio Zelenskom dobre vesti, moćne rakete koje Kijev traži mesecima ipak stižu u Ukrajinu

Američki predsednik, Džo Bajden, rekao je ukrajinskom kolegi, Volodimiru Zelenskom, u razgovoru u Vašingtonu da će Sjedinjene Američke Države poslati manji broj raketa dugog dometa Ukrajini kao vid pomoći u borbi protiv Rusije, objavila je američka televizija NBC, pozivajući se na neimenovane zvaničnike. Oni, međutim, nisu rekli kada će rakete biti poslate, niti kada će ta odluka biti obelodanjena.

Vašington post objavio je da je Bajdenova administracija blizu odluke da Ukrajini pošalje Armijski taktički raketni sistem (ATACMS) naoružan kasetnim bombama, a ne bojevom glavom. Već mesecima zvanični Kijev traži od SAD ATACMS kojim bi ukrajinska vojska mogla da gađa mete daleko unutar granice Rusije.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski nastavlja sa "turnejom" i moljenjem za pomoć u ratu sa Rusijom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski počeo je zvaničnu posetu Kanadi, tokom koje se, prema rečima neimenovanog zvaničnika kanadske vlade, očekuje da Otava objavi da šalje više oružja Ukrajini.

Premijer Kanade Džastin Trudo poručio je Zelenskom da je poseta prilika za Kanađane da "direktno Volodimiru, a preko njega ukrajinskom narodu, izraze koliko čvrsto i nedvosmisleno stoje uz Ukrajinu", preneo je Rojters.

Više o tome pročitajte OVDE.

23. septembar 2023. godine

 Amerikanci priznali, za Zapad i Kijev ostaju samo tri opcije

Najnovija čarka Kijeva i Varšave, koja je započela odlukom Poljske da proširi zabrane na uvoz jeftinog ukrajinskog žita zbog negativnog efekta koje ono ima na poljske poljoprivrednike, kulminirala je ove nedelje kada je premijer Mateuš Moravjecki saopštio da njegova vlada više neće slati oružje Ukrajini.

Iako iza odluke Moravjeckog stoji nešto više od svađe oko ukrajinskog žita, ona jeste jedna od najvećih posledica odluke Rusije da istupi iz crnomorskog Sporazuma o žitu, smatraju kolumnisti "Blumberga" Mark Čampion i Havijer Blas.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinski zvaničnik dao poražavjuću izjavu o tome šta će se desiti ako im najveći saveznik okrene leđa

Ukrajinske vlasti nisu razmatrale planove u slučaju smanjenja američke pomoći, izjavio je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov u intervjuu američkoj televizijskoj kompaniji Pi-Bi- Es.

- Ne mogu reći da vodimo neke posebne diskusije o nekakvom planu B. Nemamo želju da se upuštamo u bilo kakve apstraktne diskusije - rekao je on, odgovarajući na pitanje šta će uraditi Ukrajina ako SAD smanje pomoć.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinci ponovo napali luku na Krimu, ruske vlasti apeluju na stanovništvo da ne paniči

Ruska protivvazdušna odbrana aktivirana je u Sevastopolju, a prema prvim informacijama, delovi rakete pali su u oblast Suharne Balke, saopštio je gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev.

- Prema preliminarnim informacijama, protivvazdušna odbrana je dejstvovala u Sevastopolju. Ostaci rakete su pali na pristanište u oblasti Suharna Balka. Sve specijalne službe su izašle na lice mesta. Molimo ostanite mirni - napisao je Razvožajev na Telegramu, prenosi agencija RIA Novosti.

Više o tome pročitajte OVDE.

Šehidi prekrili nebo iznad Zaporožja i Dnjepropetrovske oblasti

Ruske ruske snage su tokom noći lansirale 15 bespilotnih letelica tipa Šahed na ciljeve na jugoistoku Ukrajine, a ukrajinska PVO je oborila njih 14, saopšteno je iz komande ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

- Pravac napada je bio Zaporožje i Dnjepropetrovska oblast - navedeno je u saopštenju, prenosi agencija Unian. Odeska oblast bila je na meti ruskih projektila Oniks. Dve rakete su pogodile rekreacionu zonu, ali nije bilo velike štete ni žrtava.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinski vojnici pod pretnjama njihovim porodicama prisiljeni da odu u Bahmut

List "Tajms" objavio je dug članak o ukrajinskom naredniku po imenu Andrej, koji je sa 18 godina postao profesionalni vojnik u Oružanim snagama Ukrajine. Kaže da su od šest prijatelja sa kojima je otišao na front, petorica već poginula.

Sam Andrej je ranjen. Lekari nisu uspeli da uklone sve gelere, pa zato ima jake bolove i ruku ne može dobro da pomera. Međutim, doktor je rekao da će mu napisati "belu kartu" (bolovanje) za samo 1.500 dolara. Nisu mu dali dozvolu da se leči u inostranstvu. Da bi izbegao slanje u Donbas, sada se krije negde u Lavovu i kaže da bi "radije pucao sebi u nogu nego da ponovo postane topovsko meso".

Više o tome pročitajte OVDE.

Kijev se hvali na sav glas!

Ukrajinske Snage za specijalne operacije tvrde u saopštenju da je rezultat napada na štab ruske Crnomorske flote u Sevastopolju desetine mrtvih i ranjenih. Među nastradalima je i više rukovodstvo flote, prenosi CNN.

U saopštenju SOF-a na Telegramu navedeno je da je specijalna operacija pod nazivom "Zamka za krabu", koja je izvedena u petak, bila tempirana u trenutku kada su se sastajali visoki oficiri ruske mornarice i da je njen rezultat desetine mrtvih i ranjenih, "uključujući i više rukovodstvo flote".

Više o tome pročitajte OVDE.

Kijev se pomirio sa istinom, pomoć koju Amerika šalje ne može da promeni situaciju na frontu

Tenkovi "Abrams" koje Kijev očekuje, neće dugo ostati čitavi na frontu, rekao je Kiril Budanov, načelnik Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane, u intervjuu za portal War Zone.

- Oni (tenkovi Abrams) moraju da se koriste u veoma specifičnim, dobro pripremljenim operacijama, jer ako se koriste na liniji fronta, onda neće dugo preživeti na bojnom polju - rekao je on. 

Više o tome pročitajte OVDE.

Pojavio se snimak na kome snažan projektil udara u zgradu Crnomorske flote dok je ona već u plamenu

U napadu na utvrđenje Crnomorske flote u Sevastopolju na Krimu, prema dosadašnjim navodima ruske strane, poginuo je jedan ruski vojnik, ali su se pojavile i informacije sa suparničke strane, gde se tvrdi da je ubijeno desetak, a ranjeno skoro 20 Rusa u napadu na ovu zgradu. 

- Zbog rada Snaga za specijalne operacije uspešno je izveden napad na utvrđenje Crnomorske flote tačno u vreme kada se viši štab ruske mornarice sastajao u privremeno okupiranom Sevastopolju - stoji u saopštenju Ukrajinskih specijalnih snaga (SOF) a prenosi CNN.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinci spremili otrov za Ruse: "Biće sve više iznenađenja za njih"

Rukovodilac pres centra ukrajinskih oružanih snaga južnog sektora Natalija Gumenjuk izjavila je da je ukrajinski napad na štab ruske Crnomorske flote 22. septembra u Sevastopolju veoma moćan rezultat i da Ukrajina "tamo ima mnogo takvih ciljeva".

Gumenjuk je rekla da je pogađanje takvog objekta uvek veoma moćan rezultat, ne samo borbeni, već i moralni i psihološki, prenosi agencija Unian.

- Tamo imamo mnogo takvih ciljeva. Još je rano da se otkrivaju svi detalji. Biće sve više iznenađenja za njih - dodala je ona.

Više o tome pročitajte OVDE.

"Dovešće do katastrofe ako ne bude zaustavljen"

Volodimir Zelenski mora biti zaustavljen pre nego što njegovi postupci dovedu do katastrofe, rekao je francuski političar, šef partije "Patrioti" Florijan Filip na društvenoj mreži X.

- Poljska je "hitno" pozvala ukrajinskog ambasadora u Ministarstvo spoljnih poslova nakon što je Zelenski odmah optužio zemlju da podržava Rusiju optužba je, inače, velika zabluda - napisao je. Kako je Filipo primetio, Poljska mu je "dala najviše" i prihvatila mnoge ukrajinske izbeglice.

Više o tome pročitajte OVDE.

Krvava nedelja za Ukrajince!

Oružane snage Rusije izvele su tokom nedelje 12 grupnih napada na objekte za remont aviona Oružanih snaga Ukrajine i baze stranih plaćenika. Kako su saopštili u ruskom Ministarstvu odbrane, uništen je deo zaliha krstarećih raketa i granata sa osiromašenim uranijumom koje je Zapad isporučio Ukrajini.

- U periodu od 17. septembra do 23. septembra 2023. godine, Oružane snage Rusije izvele su 12 grupnih napada visoko preciznim, dalekometnim oružjem, kopnenog i vazdušnog baziranja i bespilotnim letelicama na: objekte za remont aviona i oklopnih vozila, na rafinerije, skladišta municije, preciznog naoružanja i oružja strane proizvodnje, centre za obaveštavanje i obuku ukrajinskih diverzanata, kao i na baze za smeštaj stranih plaćenika - saopštio je vojni resor.

Više o tome pročitajte OVDE.

Rusi uništili "Leoparda" sa nemačkom posadom

Izviđači Oružanih snaga Rusije uništili su tenk Leopard prebačen u Ukrajinu sa potpuno nemačkom posadom koju čine vojnici Oružanih snaga Nemačke, rekao je komandant izviđačke grupe Oružanih snaga Rusije koja deluje u pravcu Zaporožja, sa pseudonimom "Legenda", navode RIA Novosti.

- Kada smo zaustavili njihov juriš i udarili (tenk je uništen uz pomoć ATGM-a) Leoparda, krenuli smo prema spaljenom vozilu u nadi da ćemo uzeti "jezik". I ustanovili smo da je vozač tenka ozbiljno ranjen, a ostali poginuli. Mehaničar-vozač tenka je, kada se osvestio i ugledao nas, počeo da viče "Nicht shissen" (Ne pucajte). Znam dobro nemački, bio sam odličan đak u školi - rekao je komandant grupe.

Više o tome pročitajte OVDE.

Američki pukovnik upozorio na rizičnu praksu Alijanse u Ukrajini

Davanje informacija NATO Oružanim snagama Ukrajine za izvođenje napada na ruske objekte može se smatrati aktom agresije protiv Moskve, rekao je penzionisani pukovnik Oružanih snaga SAD, Lourend Vilkerson, za Jutjub kanal "Dialog works".

- Što se NATO više približava sukobu, veća je verovatnoća da i sam bude uvučen u njega. Ne sumnjam da mi, verovatno, predajemo barem obaveštajne informacije od aviona koji lete u tom regionu, ako ne i više od toga. Možda ih i navodimo na mete. To je ratni čin protiv Rusije i njenih saveznika - rekao je oficir.

Kako je dodao, Rusija ima puno pravo da avione ili bilo koju drugu vazdušnu tehniku NATO smatra legitimnom metom u okviru oružanog sukoba u Ukrajini.

Više o tome pročitajte OVDE.

Izabran novi šef Donjecke Narodne Republike!

Vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin izabran je na mesto šefa regiona na sednici Narodnog veća Republike, navodi se u saopštenju na sajtu Pušilina.

Denis Pušilin, DNR
Denis Pušilin, DNR
Foto: Profimedia

Napominje se da su događaju prisustvovali i prvi zamenik šefa Predsedničke administracije Ruske Federacije Sergej Kirijenko i prvi zamenik predsednika Komiteta Državne dume za pitanja Zajednice nezavisnih država, evroazijske integracije i odnose sa sunarodnicima Kazbek Taisajev.

Više o tome pročitajte OVDE.

24. septembar 2023. godine

Izabrani lideri LNR, DNR i Zaporoške oblasti

Dana 24.9. su izabrani lideri samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR), samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) i Zaporoške oblasti, javili su ruski mediji.  

U Lugansku je održana inauguracija Leonida Pasečnika, izabranog za šefa LNR, prenela je agencija RIA Novosti. Prethodno su poslanici Narodnog saveta samoproglašene LNR jednoglasno izabrali Pasečnika na mesto šefa republike. Denis Pušilin je izabran na mesto šefa DNR, objavljeno je na njegovom sajtu.

- Posle postupka tajnog glasanja imenovan je šef Donjecke Narodne Republike izabran od strane poslanika. On je postao aktuelni šef regiona - navodi se u saopštenju. Istovremeno za gubernatora Zaporoške oblasti izabran je Evgenije Balicki, donedavno v.d. lidera regiona.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski u Poljskoj!

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski dodelio je poljskim volonterima državna priznanja tokom kratke posete Poljskoj na putu za Ukrajinu, ali se nije sastao sa zvaničnicima jer su odnosi dve zemlje zategnuti zbog uvoza žitarica, preneo je Rojters.

On je uručio priznanja Bjanki Zalevskoj, novinarki koja je pomogla u transportu ranjene dece u poljske bolnice i Damjanu Dudi, koji je prikupio lekarsku ekipu za pomoć ranjenim vojnicima u blizini prve linije fronta. Zelenski je zahvalio svim Poljacima koji su "od prvih dana otvorili svoje porodice, svoje domove, otvorili sebe i pomagali".

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski stisnutom pesnicom i sa žarom u očima pozdravlja bivšeg SS-ovca

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozdravio je bivšeg vojnika SS divizije "Galicija" u kanadskom parlamentu, piše agencija AP.

Na jednoj od fotografija tokom govora Zelenskog, na kojoj on pokazuje stisnutu pesnicu u vidu pozdrava prema publici, a pored njega stoji kanadski premijer Džastin Trudo, napisano je: "Zelenski i Trudo pozdravljaju prisutnog u kanadskom parlamentu Jaroslava Hunku, koji je služio u Prvoj ukrajinskoj diviziji tokom Drugog svetskog rata".

Prva ukrajinska divizija ili 14. dobrovoljačka pešadijska divizija SS "Galicija" je bila taktička formacija trupa nacističke Nemačke u kojoj su služili ukrajinski dobrovoljci.

Više o tome pročitajte OVDE.

NATO napravio Ukrajincima medveđu uslugu

Vojnici Oružanih snaga Ukrajine tvrde da programi obuke NATO-a koje su pohađali ne odgovaraju uslovima ratovanja u toj zemlji, poseban problem je nedostatak obuke u vezi s dronovima i minama, tj. uklanjanjem neeksplodiranih sredstava, zatim s odbrambenom borbom, ali i to što NATO trupe ne znaju mnogo o geografskim i terenskim specifičnostima Ukrajine, prenosi "Politiko".

Briselski portal se potom pita da li je upravo greška NATO-a u pripremi ukrajinskih ofanzivnih jedinica uzrok tromesečnih iscrpljujućih borbi kijevskih snaga koje nisu ni približno dale očekivane rezultate.

Toj tvrdnji u prilog idu izveštaji vojnih lica s prvih linija fronta, kao i onih koji su se vratili iz Ukrajine, NATO je vojsku pripremao za potpuno drugačiju borbu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Američka političarka otkrila pravi motiv Zapada

Ukrajina je postala prava "laboratorija za vojne inovacije", posebno u oblasti veštačke inteligencije i bespilotnih letelica, izjavila je Mara Karlin, pomoćnica američkog sekretara za odbranu za strategiju, planove i sposobnosti, na panelu održanom na Ronald Reagan Institutu u sredu. Dragocene vojne analize sa terena, koji se dobijaju iz Ukrajine, jednako su važni kao podaci prikupljeni od strane američke vojske tokom njenih ratova u Avganistanu i Iraku, napomenula je visoka zvaničnica Pentagona.

Više o tome pročitajte OVDE.

Rusi iskalili sav gnev na Herson!

Jedna osoba je ubijena, a tri su povređene u napadima na ukrajinski grad Herson, rekao je regionalni guverner.

U poslednja 24 sata Rusija je izvela 83 napada, rekao je Oleksander Prokudin na Telegramu, ispalivši ukupno 332 granate i 28 samo na grad.

- Ruska vojska je gađala stambene četvrti naseljenih područja u regiji - rekao je, dodajući da je meta bila i jedna bankarska institucija.

Više o tome pročitajte OVDE.

Nemački general šalje poražavajuće vesti, šta god da Zapad uradi neće biti dovoljno

Kao i svako zapadno oružje, američki tenkovi "Abrams", koje Sjedinjene Američke Države nameravaju da uskoro predaju Ukrajini, neće pomoći ukrajinskim Oružanim snagama da promene situaciju na bojnom polju, izjavio je nemački general Klaus Vitman.

- Ne postoji oružje koje može radikalno da promeni tok događaja - prokomentarisao je general isporuke američkih tenkova.

Više o tome pročitajte OVDE.

Američki general otkriva dva ključna poteza Moskve za uspeh na bojnom polju

Ruska vojska je uspela da se prilagodi realnostima na bojnom polju tokom rata u Ukrajini, piše Vol Strit Žurnal.

- Identifikovali smo nekoliko oblasti u kojima se Ruska Federacija prilagođava i, naravno, pažljivo pratimo ovaj proces - citira list generala Džejmsa Hekera, komandanta američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi i Africi.

Takođe se napominje da je Rusija "naučila iz grešaka" napravljenih tokom početne faze rata, i da bi to prilagođavanje ruske vojske "moglo stvoriti poteškoće za Ukrajinu".

Više o tome pročitajte OVDE.

Putinov ljuti protivnik i opozicionar prebačen u kažnjeničku koloniju u Sibir

Ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza mlađi prebačen je u zatvor sa maksimalnim merama bezbednosti u Sibiru i smešten je u malu "kažnjeničku ćeliju", izjavio je njegov advokat Vadim Prohorov. 

Kara-Murza (42), ranije ove godine osuđen je za izdaju zbog javne osude ruskog rata u Ukrajini i dobio je 25 godina zatvora, preneo je AP.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ron Desantis o članstvu Ukrajine u NATO

Kandidat Republikanske stranke za predsedničku nominaciju i guverner Floride Ron Desantis izjavio je da se protivi članstvu Ukrajine u NATO-u, dodavši da to nije u bezbednosnom interesu Sjedinjenih Američkih Država.

- Mislim da članstvo u NATO-u nije u našem interesu. To bi nam samo dodalo još obaveza, a ukoliko dobijamo još obaveza, šta dobijamo zauzvrat? Ne znam kakvu bismo korist mogli da imamo od toga - izjavio je Desantis za podkast novinara Glena Beka, prenosi Blumberg. On je naveo da se protivi slanju američkih trupa u Ukrajinu, poručivši da bi cilj SAD trebalo da bude okončanje sukoba.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ruski dronovi kamikaze se obrušili na dva švedska tenka!

Ruski dronovi su oštetili dva švedska tenka Strv 122, istočno od Svatova i pokušavaju da ih potpuno unište, piše časopis Forbs, pozivajući se na objave na ruskim Telegram kanalima.

Kako napominje list, nemoguće je tačno reći šta im se dogodilo. Možda su naišli na mine, nakon čega je posada bila primorana da ih napusti. Zatim su bespilotne letelice izvele napad na napuštena vozila kako bi sprečile ukrajinske snage da ih odvuku na remont.

Više o tome pročitajte OVDE.

Vesti iz Ukrajine čitajte OVDE.

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd