Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПУТИН НАЈНОВИЈОМ ТАКТИКОМ ПОСЛАО ЈАСНУ ПОРУКУ: "Оставите територије које смо анектирали или ћете се смрзнути до смрти"

13.10.2022. 19:47
Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Руске ракете тренутно углавном циљају енергетску инфраструктуру Украјине. Ово ствара велике проблеме Кијеву, али и остатку Европе

Док се Русија и Украјина припремају за њихову другу зиму на бојишту, руски лидер Владимир Путин планира операцију "смрзавања".

Руси су од понедељка бомбардовали електране широм Украјине, изазивајући нестанке струје и ледене температуре у Кијеву и другим градовима током ноћи, где је скала већ пала на три степена Целзијуса. У Доњецку, престоници сепаратистичке области, током ноћи температуре су само два степена.

"ЗАПАД ПОКУШАВА ДА НАС УВУЧЕ У СУКОБ" Минск објавио под којим условима ће Белорусија ући у рат

"ЗАПАД ПОКУШАВА ДА НАС УВУЧЕ У СУКОБ" Минск објавио под којим условима ће Белорусија ући у рат

"ХВАЛА, СРБИЈО!" Украјина се захвалила Београду на подршци у УН

"ХВАЛА, СРБИЈО!" Украјина се захвалила Београду на подршци у УН

"ЦИА СТОЈИ ИЗА ТЕРОРИСТИЧКИХ НАПАДА" Белорусија брутално напала Америку - "Ви сте одговорни за све што се десило"

"ЦИА СТОЈИ ИЗА ТЕРОРИСТИЧКИХ НАПАДА" Белорусија брутално напала Америку - "Ви сте одговорни за све што се десило"

Према информацијама из Кијева, тешки руски ваздушни напади погодили су око 30 посто енергетске структуре Украјине од понедељка. То је био први пут од почетка рата 24. фебруара да је Русија "драматично циљала" енергетску инфраструктуру, рекао је министар енергетике Украјине Херман Халушченко (49) у уторак за CNN.

Стручњаци су у разговору за Билд објаснили шта се крије иза ове Путинове стратегије, коју су назвали "операција смрзавања".

Према њиховим речима, нападањем цивила, Путин жели да замрзне ратом захваћену земљу пре него што се температура још више спусти.

- Оно што видимо јесте стратегија за постизање мира који ће диктирати Русија како би се избегао још један зимски рат - рекао је за немачки медиј источноевропски истраживач Андреан Умланд.

Према речима стручњака са Института за источноевропске студије у Стокхлому, напади на виталну инфраструктуру у Украјини имају за циљ да натерају украјински народ "да притисну њихову владу да се повуче".

- Путинова порука Украјини је следећа: "Или оставите територије које смо анектирали или ћемо вас бомбардовати до смрти и смрзнућете се до смрти" - рекао је професор Умланд.

Украјински политичари су такође препознали ову стратегију и снажно се противе руском зимском плану за Украјину.

Украјински председник Володимир Зеленски је већ позвао свој народ да обрати пажњу на потрошњу електричне енергије и да смањи употребу, посебно током оптерећења увече, како не би преоптеретили електричну мрежу.

Ову сумњу потврдио је у уторак на руској телевизији члан Савета за међуетничке односе Кремља Богдан Безпалко.

 Морамо да уништимо целокупну инфраструктуру Украјине - све електране, све далеководе, све железничке чворове. Онда ће Украјина потонути у хладноћу и таму - рекао је он, преноси Блицк.

Он је додао да је то једини начин да се осигура да Украјинци више не могу снабдевати своје трупе на фронтовима.

Други разлог за нападе, према речима Халушченка, био је тај што ће украјински извоз електричне енергије помоћи европским земљама да користе мање руског гаса и угља.

- Украјински енергетски систем је још стабилан - рекао је он. Међутим, позвао је друге земље да обезбеде "системе противваздушне одбране који би им заиста могли помоћи да заштите инфраструктуру".

У саопштењу за Билд, градовачелник Кијева Виталиј Кличко рекао је "да се боре да обезбеде грађанима струју, воду и грејање чак и зими".

Постоји ризик да би Кијев, као и други градови, могао да остане без грејања током зиме. Тај ризик постоји због ракетних напада. Због тога тражимо од наших партнера специјалне антиракетне системе - поручио је Кличко.

Међутим, чини се да Путин већ кује "План Б" у случају да Украјина не пристане да оконча рат, преноси Билд.

Стручњаци страхују да Русија жели да искористи тенкове и ракете распоређене на белоруској земљи да опреми својих 300.000 резервиста како би их послала још дубље у Украјину током зиме ако буде потребно.

Белорусија је потврдила да жели војно да помогне Москви.

Rusija
Русија / Извор: Фото: ливеуамап/Принтсцреен

Билд подсећа на Битку за Стаљинград која је постала "смртна замка" за војнике који нису могли да поднесу језиву зиму током Другог светског рата.

- Зимски период 1942-1943. у Стаљинграду историчари сматрају тачком преокрета у Другом светском рату у корист Совјетског Савеза. Упркос повећаном броју мртвих војника, Црвена армија је успела да порази Хитлерову војску након што ју је окружила - рекли су стручњаци.

На температури која се спустила на минус 30 степени, десетине хиљада војника се смрзло до смрти или је умрло од глади.