Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПУТИН ПРВИ ПУТ УПОТРЕБИО МОЋНУ РАКЕТУ У УКРАЈИНИ: Кијев био мета - "Немогуће га је оборити, страшно оружје" (ВИДЕО)

13.02.2024. 11:25
Пише:
Србија Данас/Новости
Putin
Путин / Извор: Фото: Shutterstoock/Youtube Printscreen/NBC News

Алијанса каже да је брзина Циркона постављена на 8 маха.

Украјина тврди да је Русија, по први пут, испалила напредну хиперсоничну ракету, за коју стручњаци кажу да је немогуће оборити!

УКРАЈИНСКА ОДБРАНА СЕ РАСПАДА: Руси незадрживо иду напред, у гротлу Авдијевке развиле се БЛИСКЕ БОРБЕ! Обруч око места се ЗАТВАРА (ВИДЕО)ukrajina

УКРАЈИНСКА ОДБРАНА СЕ РАСПАДА: Руси незадрживо иду напред, у гротлу Авдијевке развиле се БЛИСКЕ БОРБЕ! Обруч око места се ЗАТВАРА (ВИДЕО)

ЛОВЕ ЉУДЕ ПО УЛИЦАМА И ТУКУ СЕ СА МЕШТАНИМА: Лудило украјинске мобилизације не престаје! ХОЋЕ ли успети да попуне ПРВЕ линије?! (ФОТО/ВИДЕО)sd

ЛОВЕ ЉУДЕ ПО УЛИЦАМА И ТУКУ СЕ СА МЕШТАНИМА: Лудило украјинске мобилизације не престаје! ХОЋЕ ли успети да попуне ПРВЕ линије?! (ФОТО/ВИДЕО)

РУСИ САСТАВИЛИ "ЦАРСКИ ВОЗ": 30 километара дугачка баријера постављена недалеко од фронта, одговор на Украјинске нападе може бити БРУТАЛАН

РУСИ САСТАВИЛИ "ЦАРСКИ ВОЗ": 30 километара дугачка баријера постављена недалеко од фронта, одговор на Украјинске нападе може бити БРУТАЛАН

Научно-истраживачки институт за судско-медицинску експертизу који води влада у Кијеву навео је у објави на Телеграму да су остаци пронађени након напада на украјинску престоницу 7. фебруара указали на употребу хиперсоничне крстареће ракете Циркон од стране руске војске, преноси Си-ен-ен.

- Ознаке на деловима и фрагментима, идентификација компоненти и делова, као и карактеристике релевантне врсте оружја указују на прву употребу Циркона у борби - саопштио је институт, који је део украјинског министарства правде.

Поред објаве на Телеграму објављен је и видео који приказује десетине комада крхотина за које се верује да су од нове ракете.

Украјинске власти су саопштиле да су четири особе погинуле, а да је 38 повређено у Кијеву током напада 7. фебруара, али ниједна жртва није директно приписана наводној ракети Циркон.

Такође се није помињала платформа за лансирање ракете, иако се у претходним извештајима у руским државним медијима наводи да је она била распоређена на ратном броду.

Стручњаци кажу да је Циркон, ако испуњава оно што руска влада каже о њему, страшно оружје.

Његова хиперсонична брзина чини га нерањивим чак и за најбољу западну противракетну одбрану, као што је Патриот, према Савезу за заступање ракетне одбране (МДАА) са седиштем у САД.

Алијанса каже да је његова брзина постављена на 8 маха, или скоро 9.900 километара на сат. Хиперсонична се дефинише као свака брзина изнад 5 маха.

- Ако су те информације тачне, пројектил Циркон би био најбржи на свету, чинећи готово немогућим одбранити се од њега само због његове брзине - наводи алијанса на својој веб страници.

Сајт такође указује на плазма облак ракете као још једну "вредну" особину.

- Током лета, пројектил је потпуно прекривен облаком плазме који апсорбује све зраке радио фреквенција и чини ракету невидљивом за радаре. То омогућава да пројектил остане неоткривен на путу до циља - додаје се.

Поред тога, МДАА каже да је Циркон "маневарска противбродска хиперсонична крстарећа ракета" са дометом негде између 500 и 1.000 километара.

Када је руска морнаричка фрегата Адмирал Горшков кренула у борбени задатак прошлог јануара, руски лидер Владимир Путин се хвалио ракетама Циркон које је брод носио.

- Нема аналога ни у једној земљи на свету. Сигуран сам да ће тако моћно оружје поуздано заштитити Русију од потенцијалних спољних претњи и помоћи у обезбеђивању националних интереса наше земље - рекао је Путин, према извештају државне медијске агенције TASS.

Ако је Русија увела ново оружје у сукоб, то би могло значити проблеме за украјинску противваздушну одбрану која се већ напреже да одбије ваздушне нападе Москве.

На пример, у том нападу 7. фебруара у којем је наводно коришћен Циркон, три балистичке ракете Искандер и четири крстареће ракете Кх-22 које су испалиле руске снаге избегле су покушаје да их оборе, показују подаци украјинског ваздухопловства.

Иако је противваздушна одбрана у прошлости оборила ракете Искандер, верује се да Украјина није успела да пресретне ниједан Кх-22 за скоро две године рата.

Говорећи у децембру, портпарол украјинских ваздухопловних снага Јуриј Ихнат рекао је да је Русија до сада у рату испалила скоро 300 Кх-22.

Украјинска противваздушна одбрана је имала одређени успех током напада 7. фебруара, оборивши 26 од 29 крстарећих ракета типа Кх-101, Кх-555 и Кх-55, све три крстареће ракете Калибр и 15 од 20 дронова Шахед које је испалила Русија. Али они су мање напредни од Циркона.

Упркос томе, аналитичари упозоравају да се не преувеличава утицај који би употреба Циркона могла имати на рат у целини.

Си-ен-ен пише да је то нова и скупа технологија и поставља питање колико њих је Русија произвела?

- Кључно разматрање је способност Русије да произведе и постави капацитете попут Циркона у великом обиму, посебно зато што ће се програм такмичити за финансијске и друге ресурсе са приоритетима као што је обнова руских копнених снага - рекао је прошле године Сидхарт Каушал, научни сарадник Краљевског института за уједињене услуге у Лондону, након што је адмирал Горшков наводно био распоређен са Цирконима на броду.

Србија Данас/Новости