Petak 23. feb 2024.
sd

LOVE LJUDE PO ULICAMA I TUKU SE SA MEŠTANIMA: Ludilo ukrajinske mobilizacije ne prestaje! HOĆE li uspeti da popune PRVE linije?! (FOTO/VIDEO)

Foto: X Printscreen/senore_amore
Oficiri saopštavaju loše vesti iz jedinica na prvoj liniji fronta, ali izgleda da to ne tangira osećanja mladih Ukrajinaca.

Ukrajinske linije fronta pate od hroničnog nedostatka ljudi spremnih da se bore protiv nadirućih ruskih snaga. Izveštaji sa terena,  potvrđuju da je sve manje onih koji hoće da podrže ratne napore Kijeva, što je ponukalo režim da odugovlači sa nepopularnim merama mobilizacije. 

RUSI SASTAVILI "CARSKI VOZ": 30 kilometara dugačka barijera postavljena nedaleko od fronta, odgovor na Ukrajinske napade može biti BRUTALAN

RUSI SASTAVILI "CARSKI VOZ": 30 kilometara dugačka barijera postavljena nedaleko od fronta, odgovor na Ukrajinske napade može biti BRUTALAN

UKRAJINSKI GENERAL NAPRAVIO PAKLENI PLAN: Šalje vojsku u grotlo Avdijevke! Hoće li uspeti da suzbije RUSKI NAPAD?!ukrajina

UKRAJINSKI GENERAL NAPRAVIO PAKLENI PLAN: Šalje vojsku u grotlo Avdijevke! Hoće li uspeti da suzbije RUSKI NAPAD?!

SITUACIJA U POTPUNOSTI IDE NA RUKU RUSIJI: Ukrajina se nalazi u NAJTEŽOJ vojnoj KRIZI od početka rata, evo zaštoUkrajinska vojska, Harkov

SITUACIJA U POTPUNOSTI IDE NA RUKU RUSIJI: Ukrajina se nalazi u NAJTEŽOJ vojnoj KRIZI od početka rata, evo zašto

Po nekim navodima, upravo pitanje mobilizacije je bilo ključno u razdoru između Volodimira Zelenskog i bivšeg glavnokomandujućeg Valerija Zalužnog. Zalužni je, naime, tražio da se sa regrutacijom novih vojnika požuri, shvatajući da odbrana na kritičnim mestima ne može da izdrži bez nove, mlade vojske. 

Teško stanje u jedinicama potvrdio je i "Vašington post" koji je objavio intervjue sa anonimnim ukrajinskim oficirima. Oni su američkom mediju saopštili kako imaju konstantan problem sa brojem ljudi, kako u oklopnim, tako i u pešadijskim jedinicama. 

- Nema ko da zameni vojnike, opada im moral, razbole se ili stradaju, prosto nestaju. Front puca, ruši se - dodao je jedan od oficira Kijeva, vidno ogorčen na stanje svojih jedinica. 

ukrajina
Foto: Profimedia

Njegov kolega je rekao kako ne vidi apsolutno nikakvu pozitivnu perspektivu u sukobu i da će sve završiti sa mnogo smrti i sa ogromnim neuspehom.

Teškoće mobilizacije

Međutim, vlasti su sve do prošle sedmice izbegavale donošenje sporne uredbe o mobilizaciji zbog jasno iskazanog protivljenja građana prilikom proteklih "talasa mobilizacije". 

O poteškoćama pri traženju novih vojnika za ukrajinske snage pisao je i BBC. 

- Skoro dve godine nakon ruskog napada na Ukrajinu, više nema poplave dobrovoljaca na frontu. Većina onih koji su hteli da se bore su ili mrtvi, povređeni ili još uvek zaglavljeni na liniji čekajući da ih novi regruti smene.

ukrajina
Foto: Profimedia

U centralnom gradu Čerkasi, kao i drugde, nije lako pronaći mladiće spremne za borbu, sada kada je prvi nalet entuzijazma i energije potpuno izbledeo. Ukrajina je potpuno iscrpljena - navodi britanski medij. 

BBC je razgovarao sa nekolicinom ukrajinskih regrutera koji širom te zemlje pokušavaju da skupe vojnike za front što postaje sve teži i teži posao. 

- Trebamo svi da se okupimo kao i prvog dana. Svi smo tada bili ujedinjeni, kao braća - navodi jedan od njih dodavši:

- Umesto toga, služba bezbednosti u Čerkasima stalno gasi lokalne kanale društvenih medija koji upozoravaju ljude kada su regrutni timovi u gradu i pokazuju im na mesta gde ne treba ići da bi se izbegla mobilizacija.

Snimci koji potvrđuju nevolje pri regrutaciji mladih ukrajinaca preplavili su društvene mreže. Na "Iks-u" je objavljen i video koji pokazuje da se u zapadnim delovima Ukrajine, tačnije u Lavovu vode protesti koji zahtevaju povratak muškaraca sa fronta svojim domovima.

Isplivao je i niz snimaka nasilne mobilizacije mladića, koji potvrđuju da više nema onog početnog entuzijazma koji je punio ukrajinske prve linije fronta svežim i spremnim borcima. 

U Odeskoj oblasti izbila je masovna tuča izazvana radom regrutera u jednom seoskom naselju.

Kijev u sve većim problemima

Jasno je da planovi Kijeva za mobilizaciju ne idu najbolje i da će se sa većim poteškoćama tek sretati. To će se neminovno odraziti i na njihove položaje na frontu koju su pod sve jačim ruskim udarima, naročito u pravcu Kupjanska i Avdijevke.

Na sve to dolazi i smena Valerija Zalužnog koja je izazvala izvesne potrese u ukrajinskim vojnim krugovima. Kijevu na ruku ne ide ni međunarodni kontekst i činjenica da u američkom Kongresu stoji blokiranih 60 milijardi pomoći namenjenih ratnim naporima Ukrajine.

(Srbija Danas/M.B.)

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd