Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

РУСИ УДАРИЛИ НА СВОЈЕ: Формирана Легија "Слобода Русији", боре се на страни Украјинаца, мрзе Путина! (ФОТО/ВИДЕО)

07.12.2022. 06:56
Пише:
Србија Данас
Legija Sloboda Rusiji
Легија Слобода Русији / Извор: Профимедиа

Њихов мото је "Слобода Русији"

Легија "Слобода Русији" (руски: "Свобода Rossii") је легија Оружаних снага Украјине, формирана у марту 2022. да како се наводи заштити Украјину од руске инвазије. Чине је пребегли војници Оружаних снага Русије, као и други руски и белоруски добровољци који раније нису били припадници војних формација.

ЗЕЛЕНСКИ НА ПРВОЈ ЛИНИЈИ ФРОНТА У ДОНБАСУ: Најавио ослобађање три велике области Украјине (ВИДЕО)

ЗЕЛЕНСКИ НА ПРВОЈ ЛИНИЈИ ФРОНТА У ДОНБАСУ: Најавио ослобађање три велике области Украјине (ВИДЕО)

МОЖДА ЋЕ МОРАТИ ДА БРАНЕ СВОЈЕ ДОМОВЕ: У Белгородској области Русије формирају се одреди Територијалне одбране!

МОЖДА ЋЕ МОРАТИ ДА БРАНЕ СВОЈЕ ДОМОВЕ: У Белгородској области Русије формирају се одреди Територијалне одбране!

БЕРЛИН ОДУСТАО: ПВО системи "Патриот" неће бити испоручени Украјини, Немци их шаљу НАТО држави

БЕРЛИН ОДУСТАО: ПВО системи "Патриот" неће бити испоручени Украјини, Немци их шаљу НАТО држави

Према Легији, јединица се састоји од два батаљона. Алексиј Арестович је рекао да "десетине учествују у сукобима, стотине на обуци и до 4000 кандидата" и да се 250 нових чланова придружило Легији у јуну 2022. године.

Како преноси УНИАН, Легија "Слобода Русији" је формирана из чете руске армије (више од 100 људи), која је добровољно прешла на украјинску страну. Према речима командира чете, 27. фебруара 2022. године, уз помоћ Службе безбедности Украјине, прешли су на украјинску страну да "заштите Украјинце од правих фашиста". Такође је позвао своје сународнике, војнике руске војске, да се придруже Легији "Слобода Русији", како би сачували сопствени народ и земљу "од понижења и уништења".

Legija Sloboda Rusiji
Легија Слобода Русији / Извор: Профимедиа

Први добровољци Легије "Слобода Русији" започели су индивидуалну прелиминарну обуку крајем марта 2022. Посебно, особље легије под вођством инструктора Оружаних снага Украјине проучавало је посебности шведско-британског преносивог противоклопног лансера ракета кратког домета НЛАВ.

Команданти јединица "Слобода Русији" упознали су се са оперативном ситуацијом на првим линијама фронта. Наведени циљеви Легије су одбијање руске инвазије на Украјину и коначно, како кажу "свргавање режима Владимира Путина".

Званични Телеграм канал Легије настао је 10. марта 2022. године и тада је објављен први пост, у којем аутор позива Русе да се придруже оружаној борби против "ратног злочинца Путина".

Legija Sloboda Rusiji
Легија Слобода Русији / Извор: Профимедиа

У канцеларији Интерфакса у Украјини 5. априла одржана је конференција на којој су се појавили маскирани људи у униформама који су се представили као припадници Легије и том приликом су поручили да су у легију ушли након што су били у украјинском заробљеништву.

Одбили су да открију своја имена "због безбедности", да одговоре да ли је Легија подређена украјинском Генералштабу и да дају било каква објашњења о односима са Оружаним снагама Украјине, а нису откривали ни информације о руским јединицама у којима су служили.

Такође су рекли да су већ обавили задатке задржавања диверзантских група руске војске, иако је касније Телеграм канал навео да је Легија напредовала у ратној зони тек 29. априла.

Легија "Слобода Русији" наводно се борила заједно са Оружаним снагама Украјине у Донбасу током офанзиве на источну Украјину. Јединица наводно такође организује диверзантске нападе и саботаже унутар Русије.

Legija Sloboda Rusiji
Легија Слобода Русији / Извор: Профимедиа

Дана 11. јуна 2022. постало је познато да се Игор Волобујев, бивши потпредседник Гаспромбанке, рођен у Украјини, који је напустио Русију током избијања рата, придружио Легији "Слобода Русији".

Дана 1. јуна 2022, званични Телеграм и Јутјуб канал Легије објавио је снимак руског тенка који је наводно заробљен од стране Легије. Они су 29. јуна писали да су ухватили руског заробљеника у области Лисичанска.

Негде почетком јула, Легија је наводно дала изјаву да се повукла из активних борби, наводећи 13. јула да се повукла из борби како би "обновила борбену готовост". Од тада је званични Јутјуб канал Легије "Слобода Русији" направио више видео снимака на којима војници Легије вежбају.

Дана 31. августа, Легија "Слобода Русији", заједно са Народном републиканском армијом и Руским добровољачким корпусом, потписала је декларацију о сарадњи у Ирпину под називом "Ирпинска декларација". Организације су се такође договориле да створе политички центар, чија је сврха да заступа своје интересе пред државним органима различитих земаља и организује заједничку информативну политику. Иља Пономарјов, бивши посланик руске Думе води тај политички центар.

Legija Sloboda Rusiji, Ilja Ponomarljov
Легија Слобода Русији, Иља Пономарљов / Извор: Профимедиа

Легија користи бело-плаво-белу заставу коју руска опозиција користи на ознакама на рукавима уместо званичне бело-плаво-црвене заставе Русије. Према манифесту Легије, објављеном на њиховом Телеграм каналу у априлу, они "носе вредности Слободног човека Нове Русије – слободу говора, слободу изражавања, слободу избора будућности", а њихови главни циљеви су "свргавање Путиновог режима" и "борба за Новорусију".

Слово Л, прво слово речи Легија и Слобода, такође користи Легија као један од својих симбола. На десном рукаву, Легија носи заставу Украјине (као и друге украјинске легије страних народа). Званични Телеграм канал је 20. јула објавио две поруке, у којима су аутори цитирали царског званичника Петра Столипина и написали да Легија жели "очување уједињене и недељиве Русије у границама из 1991. године" као једну од својих главних циљева и противи се сепаратизму, те да је "најпониженији и најобесправљенији међу свим народима Руске Федерације руски народ".

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

Путин је 14. јула донео нови закон (заједно са још 99), по коме руски држављани могу добити до 20 година затвора ако "пређу на страну непријатеља током оружаног сукоба или непријатељстава".

Руски државни медији ретко помињу Легију "Слобода Русији". На пример, РТ има само један видео који помиње Легију.

Изнето је неколико тврдњи да Легија "Слобода Русији" није фактички постојећа формација, већ украјински ПР пројекат (ову верзију шире и државни руски медији и прокремљовски Телеграм канали, који Легију називају лажном или наводно да су га креирали украјински обавештајци), углавном због недостатка информација.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Подсетимо, током Другог светског рата на територијама под контролом Трећег рајха формиране су бројне SS дивизије састављене од Козака и Руса (некадашњи белогардејци) који су се борили на страни Хитлера против совјетских снага на Источном фронту.

Белогардејци су подржавали царску Русију и били против комуниста и бољшевика, а после пада Руске империје и завршетка грађанског рата, морали су да напусте Русију, па су доласком немачких снага сматрали да је куцнуо час да се освете бољшевицима за смрт цара и можда обнове руску монархију.

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.