Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПУТИН СПРЕМА ВЕЛИКУ ВОЈНУ ОПЕРАЦИЈУ?! Кремљ разрадио два могућа сценарија, трећи зависи искључиво од одлуке Лукашенка

17.08.2023. 21:29
Пише:
Србија Данас/Јутарњи лист
Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Džambić/Shutterstock

Како пише руски медиј, изгледа да је план за спајање Калињинграда и Белорусије копненим мостом на уму руског војног врха већ неко време, иако је на важности добио након Вагнерове побуне 23. и 24. априла.

Све је више спекулација да би руске снаге могле да се спремају за преузимање коридора Сувалки, уског појаса копна који повезује руску енклаву Калињинград и Белорусију, пише ексклузивно за Новују Газету, независни руски опозицијски лист, познати руски политолог, Јуриј Федоров.

"УВЕК ЋЕМО ПОМАГАТИ РУСИЈИ" Лукашенко открио под којим условима ће Белорусија ући у рат

"УВЕК ЋЕМО ПОМАГАТИ РУСИЈИ" Лукашенко открио под којим условима ће Белорусија ући у рат

"НАСТАВЉАМО СА ОФАНЗИВОМ" Украјинци заузели важно упориште руске војске у Доњецку (ВИДЕО)

"НАСТАВЉАМО СА ОФАНЗИВОМ" Украјинци заузели важно упориште руске војске у Доњецку (ВИДЕО)

РУСИЈА СПРЕМНА ДА УПОТРЕБИ НУКЛЕАРНИ АРСЕНАЛ! НАТО преиспитује своје снаге? Огласио се Столтенберг

РУСИЈА СПРЕМНА ДА УПОТРЕБИ НУКЛЕАРНИ АРСЕНАЛ! НАТО преиспитује своје снаге? Огласио се Столтенберг

Пре отприлике месец дана о томе је говорио Андреј Картаполов, руски заступник у Думи и бивши заменик министра одбране, који је изјавио да је пребацивање плаћеника из компаније Вагнерове у Белорусију "суптилан потез" у режији Владимира Путина, чији је крајњи циљ заузимање коридора Сулваки, који се граничи с Пољском и Литванијом.

Картаполов, наводи у свом тексту у Новој Газети, није усамљен у својим размишљањима. Наводно се у руским војним круговима већ неколико месеци расправља о томе како одбранити калињинградску ексклаву и је ли њена одбрана уопште могућа.

Иако две суседне земље не показују знакове да би хтеле да га заузму, ове владе су неизбежно већ размотриле како би могле реаговати у случају колапса Русије.

Телеграмски канал Тајне Кремља у марту је објавио непроверене тврдње да је због људских губитака у Украјини број руских војника стационираних у Калињинграду смањен за отприлике половину. Исти канал у мају је известио да се број борбено спремних јединица у Калињинградској регији "знатно смањио", коментаришући да је "свако са имало борбеног искуства послат у Украјину".

Истовремено су почеле гласине о развијању два војна сценарија за успоставу копненог коридора између Белорусије и Калињинграда кроз Литванију или Пољску, а оба укључују напад на границу и пребацивање војне опреме из Белорусије.

Само неколико дана пре Вагнерове побуне у априлу, исти канал на Телеграму открио је да извештај групе војних, економских и политичких стручњака кружи међу московским званичницима, пише Новаја Газета. У документу су наведени потенцијални потези у случају успешне контраофанзиве украјинских оружаних снага.

Пре свега, Абхазија, непризната одцепљена регија Грузије коју Москва подржава од раних 90-их, могла би бити проглашена делом Русије, што би проширило руску територију и за бираче створило привид о томе како Руси заиста "не остављају своје". Тај би потез такође осигурао нову домаћу туристичку дестинацију за званичнике и службенике сада када је Крим постао преопасан.

Друго, руске трупе би се могле вратити у Нагорно-Карабах. То је, оцењује Газета, идеја коју је могао да смисли само генерал, јер Русију доводи у проблеме и с Азербејџаном и с Турском, ствара озбиљне проблеме с војним базама у Сирији. И најгоре, то би могао бити почетак отварања "другог фронта" о чему се већ чуло с руске стране.

Постоји и трећа опција. А то је натерати Белорусију да постави коридор до Калињинграда кроз такозвани Сувалкијев јаз, уз пољско-литванску границу. Заслужни за идеју чак су узели у обзир чињеницу да су те две земље чланице НАТО-а и да би инвазија на њихову територију могла довести до рата са Северноатлантским савезом. Али према ауторима наводног извештаја, ако би пробој био брз и одлучан, НАТО једноставно не би имао довољно времена за реакцију, а када се коридор постави, биће прекасно.

Како пише руски медиј, изгледа да је план за спајање Калињинграда и Белорусије копненим мостом на уму руског војног врха већ неко време, иако је на важности добио након Вагнерове побуне 23. и 24. априла.

Vagner
Вагнер / Извор: Профимедиа

Међутим, питање је има ли изгледа да се спроведе у дело? Јуриј Федоров сматра да је прераспоређивање плаћеника из Вагнерове групе у Белорусију након неуспеле побуне у априлу "довело до нове политичке климе у земљи међу неким њеним суседима".

- До краја јула Белорусија је угостила око 5000 добро обучених бораца који нису били у потпуности под контролом њене владе. До 8. августа, према Украјинском већу за националну безбедност и одбрану, тај је број достигао 6.500 - пише он.

Александар Лукашенко и његов најужи круг неизбежно су забринути због потенцијала ове силе да интервенише у унутрашње послове земље, било по налогу из Москве или по Пригожиновом. Минск би такође требао бити дубоко забринут због могућности да Белорусија буде ненамерно увучена у рат у Украјини.

Могуће је да се Лукашенков коментар о томе да је "уморан од Вагнерових бораца који желе ићи на Запад" односи на ову забринутост. Исто вреди и за чланке који се стратешки објављују с времена на време о плаћеницима који се из Белорусије враћају у Русију. Последњи извештај ове врсте објављен је 8. августа, позивајући се на амерички Институт за проучавање рата, али је сутрадан демантован.

Вагнерову снагу у Белорусији и њихов потенцијал не треба подценити, сматра Федоров, будући да ће 6.500 бораца бити довољно за формирање 12-13 батаљона или две моторно-стрељачке бригаде. По борбеном потенцијалу изједначени су с белоруским копненим трупама које броје 11.700 војника, али с обзиром на разлике у обуци, није сигурно ко би победио да Вагнер изађе на улице.

Aleksandar Lukašenko
Александар Лукашенко / Извор: Профимедиа

Најкраћа удаљеност ваздушне линије између Белорусије и Калињинграда је око 65 км. С обзиром да би се оне реално кретале путем, удаљеност би износила 100 километара, без отпора - два и по сата. Али, очито је да ће отпора бити, и то значајног. Пољске трупе прискочиле би у помоћ свом савезнику у НАТО Литванији, а с 58.000 људи опремљених с око 650 тенкова и 1.500 оклопних борбених возила, Вагнеру би било боље да и не покуша да заузме коридор Сувалки, сматра Федоров.

Зашто су онда руски генерали уопште почели говорити о успостави копненог коридора од Белорусије до Калињинграда? Једино објашњење, сматра он, је да разговор о заузимању коридора Сувалки одвраћа пажњу од нечег другог, нечег значајног.

Највероватније коридор није био задатак који је Москва доделила Вагнеровим јединицама у Белорусији. Далеко вероватнији циљ је слање диверзантских група да дигну у ваздух возове којима се испоручује војна помоћ Украјини и уништавање аеродрома Ржешов, у Пољској, који је руском војном врху дуго био трн у оку, закључује Федоров.

}